Дискусије : Фитнес

 Коментар
Kardio i topljenje sala?
barni
(student)
09. април 2010. у 17.22
pre 2 nedelje krenula sam u teretanu sa ciljem da smrsam i promenim zivotne navike. Moja fizicka spremnost nije bas na nekom zavidnom nivou pa bih zamolila ljude koji se bave treninzima za malo saveta.
u teretanu idem svaki dan za ove protekle 2 nedelje i nameravam da nastavim da bih povecala fizicku izdrzljivost. trenutno moj trening se sastoji od
1 brzo hodanje na traci 17 minuta brzinom 6.0
2 radim trbusnjake sa 15 kg i mogu da napravim 100 do 120
3 radim ruke sa 15 kg
4 trening zavrsim sa vozenjem bicikla od 15 minuta i trudim se da otkucaji srca budu preko 165.
5 ako do sada nisam mrtva umorna odradim i veslanje na masini nekih 30 povlacenja i to je sve

trenutno ne mogu vise jer sam mrtva umorna posle i jedva hodam

pokusavam da svaki dan izdržim po 1 ili 2 minuta duže
da li je ovo ok za početak??
blueflower
(Accounting)
11. април 2010. у 16.51
Barni

Al' si se ti 'naoshtrila/naoshtrio' sa svojim treningom, kažeš svaki dan, ako takvim tempom nastavis ima da te gledamo na letnoj Olimpijadi u Engleskoj, 2012-te:))) Samo ne znam koji sport je u pitanju?!

Mislim da preterujes i svoj organizam stavljas pod veliki pritisak time sto vezbas intezivno svaki dan na samom početku. Naše telo mora i da se 'odmori' , tako da je poželjno posle jednog dana treninga da se jedan dan pauzira. Nije bitan intezitet treninga, koji ti trenutno forsirash, nego konstantno vezbanje, znaci ponavljanje vezbi svaki drugi dan da bi se naše telo naviklo na novo stanje - vezbanje.

Još ako imaš viska kilograma, to je dodatni teret za tvoj organizam, forsirajuci jache treninge. Moj savet ti je da poradis prvo na ishrani, ako želiš da skines masne naslage, a onda vremenom i lagani trening da ukomponujes u svoju rutinu.

Pozdrav

muzika_malo_tise
(sumar)
12. април 2010. у 12.31
sustinski plavi cvet ti je dobro rekao...ja ću dodati još par reci...

najveca greška koju prave početnici jeste ovo sto ti sada radis, ovoliki rad koji trenutno ulazes neće da ti donese ništa dobro, ako nastavis ovim tempom primetices da ti lagano ali sigurno pada snaga i energija i da je sve teze da odradis trening do kraja, jer lagano ali sigurno gubis misice, a misici su zdravlje i snaga...

ako ti je cilj topljenje sala, onda regulisu ishranu, smanji intenzitet fizickih aktivnosti, proveri još jednom broj otkucaja srca, 165 je verovatno mnogo, smanji, verovatno ćeš trebati da ides na ispod 140...zašto si izabrala 165?

možeš da ides svaki dan u teretanu, ako tako želiš, pa u tom slučaju 1 dan radi samo sa tegovima, ali po jednu vezbu za celo telo, ne samo ruke i stomak, radices 7-8 vezbi, sa umerenim tezinama...ako za trbusnjake radis 100 i vise ponavljanja onda ih ne radis dobro, uspori pokret i koncentrisi se na sto snazniju misicnu kontrakciju i videces da nije moguće uraditi vise desetina takvih trbusnjaka,... korist ti daje samo snažna misicna kontrakcija...

a drugi dan radi samo kardio, znaci bicikl, traku ili šta već izaberes...kardio kreni od trenutnih mogućnosti i lagano uvecavaj vreme(po 1-2 minuta je dobra ideja) sve dok ne dodes na 30-40minuta, nakon toga dodaji dane kardia...

tako smenjuj dan tegovi dan kardio...u prvih 4-5 nedelja će ovo da te vodi tamo gde želiš...moras dati vremena telu da iskoristi tvoj rad u teretani, ako telo nema dovoljno vremena da se oporavi od treninga onda se desava sve suprotno od onog sto ti želiš... pri umerenim tezinama i malom obimu treninga, jedan dan odmora je minimum, za veci intezitet i tezine, mnogo vise od 1 dana treba da odmaras do sledećeg treninga za istu misicnu grupu...

puno sreće i pozdrav :-)
heavenbesideu
13. април 2010. у 14.35
pozdrav barni,

vi ste već napravili jedan veliki korak u pozitivnom smeru jer ste pravilno shvatili da se do gubitka telesne tezine može jedino doći promenom nacina zivota.

znaci, nepopstoji nikakav magicni recept, nikakva tajna formula ili suplement, nikakva posebna trik vezba koji može doneti zeljene rezultate, pogotovo ne na duge staze.

koliko god da nas ti magicni suplementi, „smanje” ili „povecaju” priroda će uvek teziti svojoj idealnoj formi, i onog momenta kad prestanemo da uzimamo suplemente ( ili gore ) efekti će jednostavno nestati.

vas problem. prvo i najvaznije je to, da prestanete da radite to što vas je dovelo do stanja sa kojim niste zadovoljni. morate promeniti način na koji se hranite, jer nikakve vezbe, kardio ili ne to neće moći skinuti.

potrudite se malo da saznate o zdravom nacinu ishrane.

što se samog vezbanja tiče, nazalost to ne radite dobro. vezbe koje ste naveli, i tezine neznace bukvalno ništa. zašto? zato što ste vi posebni i specijalni, i razliciti od drugih. bas kao sto za vas važe, kao i za druge neka generalna pravila, važe i neka posebna specijalna individualna pravila, svojstvena svakoj jedinki ponaosob. znaci, ako neka tezina za nekoga bude, recimo mala, neznaci da će ta ista tezina i za svakog drugog da bude mala.

postoji samo jedno pravilo, a to je da morate da slusate svoje telo i ono sto vam ono govori. tako nikada necete pogresiti, jer će vam vase telo uvek ispravno reći da li nešto voli ili ne. nesmete biti u bolovima. parola no pain no gain je obična budalastina. naravno, napor mora da postoji da bi se misici angazovali, ali ne bol.

da bi dosli do toga da znate tačno šta je to što najbolje „radi” za vas morate da probate razne stvari i da taj odgovor sami nađete ovo vam kažem zato što vidim da ste odabrali pravilnu destinaciju i ne bih zeleo da previse stavite na tanjir ispred sebe i da se ne razocarate jer se sve neodigrava brzinom koju ste vi ( ili neko drugi ) predvideli. treba da shvatite da ni te kile koje vam sada smetaju, nisu dosle za dve nedelje, pa ne mogu ni da odu za dve nedelje.

što se tiče samog kardia, nazalost ni to niste radili dobro. evo zašto. naše telo kao prvi resurs energije, uzima alkohol. alkohol zato što telo nema mogućnost da ga uskladisti. posle toga telo uzima kreatin kao resurs energije. kreatin se nalazi u misicima, i on se „isprazni” posle 1-2 minuta. posle toga telo uzima energiju iz ugljenih hidrata. secera, odnosno glukoze. ta glukoza je uskladistena u misicima i u jetri kao glikogen. za oslobadjanje energije iz glukoze, dodatni kiseonik nije potreban jer ga njegov molekul već nosi ( C6H12O6 ). e sad, ovo je deo koji je za vas važan.

rezerva glikogena traje oko 20 min.posle toga, ukoliko potreba za energijom i dalje traje, telo pocinje da koristi mast kao izvor energije. da bi ta mast mogla da sagori, i oslobodi svoj energetski potencijal, ona posto je ustvari masna kiselina, mora da reaguje sa nekim alkalinim elementom, u ovom slučaju kiseonikom. znaci kad vi trcite, vozite bicikl, rollerblade, itd tada udisete dodatni kiseonik i gorite masti ( salo )

ali za to vam je potrebno vise od 20 min. najboli efekat kardia se postize između 20-40 min. vi ste uvek u stvari kardio radili bas do tog praga, i kada ste konacno dosli do toga da pocnete da sagorevate masti, vi prestajete. eto, to neka vam bude neki uvod.

polako, sutra je uvek novi dan.



muzika_malo_tise
(sumar)
14. април 2010. у 05.47
haeven,
neke stvari mi nisu sasvim jasne...
„da bi dosli do toga da znate tačno šta je to što najbolje ”radi„ za vas morate da probate razne stvari”
- devojka vezba već 2 nedelje, da li je to dovoljno vremena da se osloni na ovakav savet? Kako i šta da proba osoba koja nema nikakvog iskustva na ovom polju?

„...on se ”isprazni„ posle 1-2 minuta. posle toga telo uzima energiju iz ugljenih hidrata.”
-hoće li biti ovaj redosled kod coveka koji trci sprint od 10sec i kod coveka koji je seo na bicikl u vozi niskim intenzitetom? Ima li intenzitet ikakvog uticaja na redosled?

„za oslobadjanje energije iz glukoze, dodatni kiseonik nije potreban jer ga njegov molekul već nosi ( C6H12O6 ). e sad, ovo je deo koji je za vas važan.”
- ako se proces prozivodnje energije desava u mitohondriji, da li treba dovodi kiseonik sa strane ili je dovoljno to kiseonika u samom molekulu glukoze? Jel još uvek tvrdis da nije potreban dodatni kiseonika?

„rezerva glikogena traje oko 20 min.”
-šta onda trose sportisti koji treniraju duže od 20 minuta, recimo dizu tegove sat vremena, šta je izvor energije za njih kada prode 20 minuta?
Šta se trosi kad je fizicka aktivnost viseg intenziteta pa nije moguće koristiti masti za izvor energije, a aktivnost traje duže od 20 minuta i prema tebi, potrosen je glikogen, šta sada? šta je izvor energije?

pozdrav :-)
heavenbesideu
14. април 2010. у 09.23
pozdrav muzika_malo_tise,

- devojka vezba već 2 nedelje, da li je to dovoljno vremena da se osloni na ovakav savet? Kako i šta da proba osoba koja nema nikakvog iskustva na ovom polju?

vidi, verovatno se nisam dovoljno precizno izrazio. cela poenta i jeste u tome da trenira samo 2 nedelje, ali mislim da je pocela da preteruje jer želi rezultate odmah. čak joj je i osoba iznad rekla da malo smanji dok malo ne stekne naviku i dok misici malo ne ojacaju. ja kada sam rekao da proba sve mislio sam na tezine. ne da se natovari da nekog ( ili sebe ) impresionira,ili da ocekuje brze rezultate, i onda se povredi itd itd. proba polako da vezba sa manjim tezinam, pa ako može jednu vezbu da ponovi 10X, onda može da doda tezinu. i smanji ponavljanja na 4-6,i onda polako opet do 10. mislim da sam rekao da nesme da oseca bol i da slusa šta joj telo govori. vremenom će nauciti vise da slusa svoje telo i sa iskustvom će doći i rezultati.

-hoće li biti ovaj redosled kod coveka koji trci sprint od 10sec i kod coveka koji je seo na bicikl u vozi niskim intenzitetom? Ima li intenzitet ikakvog uticaja na redosled?

nema. telo posto je lenjo uvek će odabrati jednostavniji način da dodje do energije. zato i preferira UH. znaci neće prvo da gori masti.ko trci 10sec? izvini ali tvoje pitanje mi je malo u fazonu, šta bi bilo kad bi baba imala qrac?

ništa, bila bi deda!

- ako se proces prozivodnje energije desava u mitohondriji, da li treba dovodi kiseonik sa strane ili je dovoljno to kiseonika u samom molekulu glukoze? Jel još uvek tvrdis da nije potreban dodatni kiseonika?

masne kiseline moraju da budu aktivirane u citiplazmi pre nego budu poslate u mitochondrtia na oxidaciju. aktivaciju vrsi katalizator uljni acyl-CoA. oxidacija masnih kiselina se odvija u mitochondria i za taj proces je potreban dodatni kiseonik. inače ovaj proces je poznat pod nazivom b-oxidacija. nerazumem zašto komplikujemo, umesto da pomognemo barniju da resi svoj problem. za šta je ovo važno, posto njoj sigurno nije.

Šta se trosi kad je fizicka aktivnost viseg intenziteta pa nije moguće koristiti masti za izvor energije, a aktivnost traje duže od 20 minuta i prema tebi, potrosen je glikogen, šta sada? šta je izvor energije?

izvor energije mora da bude ili UH, mast ili belancevina. ovo zadnje nisam spominjao jer je zanemarljivo u odnosu na prva 2. za vezbe visokog intenziteta ( valjda si mislio na anaerobno vezbanje ) se trosi 90% UH. ali visoki intenzitet ne moze da traje beskonacno i u momentu kad on opadne, mi se polako okrecemo prema drugom izvoru energije.

DjoleUK
(:))
14. април 2010. у 10.26
Topljenje sala:

Ja bih preporucio full-body workout 3 puta nedeljno:

Po jedna vezba za svaku grupu misica ( tezina: 70% od maximalne tezine )3 seta po 8-12 reps.

Prvo noge pa grudi pa ledja. Zatim male grupe misica: Ramena, biceps triceps.

Posle toga par vezbi za abs.

Sve to bi trebalo kompletirati u roku od 45 minuta do 1 sat.
Dakle, fokus, bez price sa ljudima i eksplozivnije sa po minut pauzama između vezbi.

Na kraju 15-ak minuta kardio sa oko 144 heart rate u minuti.

I to je to.

Razume se, zdrava hrana u malim kolicinama oko 5 puta dnevno, spavanje ne krace od 7 sati i sve će biti u redu.
muzika_malo_tise
(sumar)
14. април 2010. у 11.55
pozdrav heaven,

teško je primetiti da nisi vickast :-)

ja sam i pitao ovih par pitanja sa ciljem da pomognemo postavljacu teme i ostalima koji čitaju...

jer reći da treba cekati 20 minuta da bi na red doslo sagorevanje masti je važan podatak, naravno netačan je, zato te pitam...
isto tako reći da u metabolizmu glikogena ne treba dodatni kiseonik nije tačno...
reci da intenzitet fizicke aktivnosti nema uticaja na redosled potrosnje raspoloživih izvora energije, nije tačno...
ovaj deo gde kažeš da se nisi možda precizno izrazio neću komentarisati,...
dakle, sve ovo sam pitao sa zeljom da pomognemo postavljacu teme i ostalima... ajd da probamo još jednom :-)

„telo posto je lenjo uvek će odabrati jednostavniji način da dodje do energije. zato i preferira UH.”
- pogresno, telo u specificnim okolnostima koristi specifican izvor energije,... UH telo koristi samo za intenzivnije fizicke aktivnosti jer je, u tim okolnostima, to mnogo efikasniji izvor energije nego masti,...

„ko trci 10sec?”
- 10 sekudni trci sprinter... ljudi koji kombinuju trcanje-sprint trening...i na kraju toliko traje izvodenje jednog makismalnog ponavljanja kod bildera...pitanje je imalo veze sa potrosnjom glikogena, al' ajd...

„masne kiseline moraju da budu aktivirane u citiplazmi...”
-ko je pitao za masti, ja sam te pitao za glikogen?

„za šta je ovo važno, posto njoj sigurno nije.”
- važno je jer dovodi u pitanje tvoje razumevanje glikogena kao izvora energije, a to onda dovodi do niza problema, zar ne?

„mi se polako okrecemo prema drugom izvoru energije.”
-pa ja te to i pitam, kojem izvoru energije se okrecemo? ako je prema tebi, za prvih 20 minuta potrosen glikogen, a masti nije moguće trositi pri visokointenzivnom treningu, kao sto je brza voznja bicikla ili dizanje tegova, sada, šta je izvor energije? masti ne može, glikogen potrosen za 20 minta i šta ćeš da trosis preostalih 40 minuta bildovanja ili brze voznje bicikla?

al' ajd da skratimo pricu...
dakle glikogen se koristi i za anaerobni(ne treba dovod kiseonika) put dobijanja energije, a i za aerobni(treba dovod kiseonika)put, aerobni put se desava u mitohondriji i zahteva dovod kiseonika i mnogo je efikasniji način za proizvodnju energije od anaerobnog puta...

dakle, nije tačno da se za 20 minuta potrose rezerve glikogena, već one mogu da potraju, kod vecine ljudi, 1 do 2h(ako je umerena fizicka aktivnost)...dakle ovo dalje znači da nije tačno da treba cekati 20 minuta da bi pocelo sagorevanje masti, jer ako cekate da potrosite sav glikogen da bi dosao red na masti onda će te se dobro nacekati...

umesto da cekate da se potrosi sav glikogen, bolje je da sami telo uvedete u odgovarajuce okolnosti pa da krene topljenje masti...
znaci, treba cekati samo nekoliko minuta, tj čim se uspostavi optimalna cirkulacija i disanje tj 'podigne sistem', kao preduslov za optimalan dovod kiseonika, uz nisko intezivnu do umereno intezivnu fizicku aktivnost, na ovaj način stvarate optimalne uslove za telo da koristi iskljucivo masti tokom vasih fizickih aktivnosti... ovako, masti mozete da sagorevate skoro ceo sat, a ne da gubite prvih 20 minuta... ako se intenzitet fizicke aktivnosti uvecava onda glikogen postaje primarni izvor energije...dakle intenzitet je kljucni faktor u definisanju izvora energije tokom fizickih aktivnosti...

pozdrav :-)
barni
(student)
14. април 2010. у 16.36
hvala svima na javljanju i pomoći.
tačno je da sam pocela da preterujem i postala naravno jako umorna.
moram reći da mi se fizicka kondicija poboljsala i da mogu bez problema da odradim 45 minuta do 1 sata, bilo kako bilo izbacila sam slatko već 3 nedelje.
moj problem je u velicini porcije koju pojedem pa sam pocela da pazim i tanjir dopunjujem samo sa salatom ili povrcem kuhano na pari.
pokusat ću da treniram 4 do 5 dana u nedelji i dat ću sve od sebe da skinem masne naslage i živim zdravije.

barni
blueflower
(Accounting)
15. април 2010. у 18.53
Barni,

Samo napred, jedi vise salatica, supica, voca, povrca, a manje secera, masnih i przenih jela, kuvaj povrce na pari i jedi voce. Setaj, plivaj, vozi bicikl i kreci se sto vise možeš, kada skines nekoliko kilograma možeš da ubacis neki 'ozbiljni trening', ne zaboravi da je ishrana najbitniji faktor, želim ti puno uspeha.

Isto tako primecujem da ovi 'eksperti' za vezbanje na ovim diskusijama NE POMAZU, nego zbunjuju ljude kada pišu svoje dugacke i strucne price, kao da imamo vreme celog sveta da čitamo njihove dugacke i takmicarske textove zvane „ cek, da vidimo ko je pametniji”.

Pozdrav

muzika_malo_tise
(sumar)
16. април 2010. у 05.42
blueflower,
u ovom poslednjem pisanju, napisala si red i po saveta o ishrani i nisi rekla NAJVAZNIJU stvar vezanu za ishranu, sledeći savete koje si dala, gube se kilogrami koji se sastoje od gubitka značajnih kolicina misicne mase, vode i nešto malo sala, a to ne bi trebalo da bude cilj onima koji žele zdravlje i lepu liniju...
Kod saveta o fizickim aktivnostima, u sustini je korisno osim jednog, zašto mora provo da skine kilograme pa da se onda bavi nekim treningom?

heavenbesideu, je dao vrlo korisne savete. Ja sam samo hteo da razjasnimo cinjenicu da ne treba cekati 20 minuta da bi pocele da se tope masti, ako je adekvatan intenzitet fizicke aktivnosti...ja nisam rekao da njegovi saveti nisu dobri, naprotiv... ali ovih 20 minuta je vrlo bitno jer se masa ljudi drzi te ideje, a ta ideja nije na mestu...

Djole UK, takode, dao je vrlo korisne savete, ja bih samo dodao da u prvih mesec ili dva, mozete i samo 1 do 2 serije da radite, jer bi bilo mudro da iskoristite 'početnicku sreću' i sa manje truda i rada dobijete mnogo, a izbegnete i upale misica i bolove, i ovo sto je postavljac teme rekla, a to je da nakon treninga ne može da hoda...

a ti, ako si zbunjena bilo cime, onda pitaj za pojasnjenje, zašto prihvatas da ostajes zbunjena oko stvari koje te zanimaju? iz tvojih saveta se to ne vidi, ali ipak, ja se iskreno nadam da si vrlo kvalifikovana na ovom polju kada sebi dajes za pravo da ocenjujes koliko je ko strucan.

sportski pozdrav :-)
luxati
(klavir stimer)
18. април 2010. у 18.12
sumar izvini sto ti se direktno obracam ali bas me zanima jel ti vezbas i kako ti izgleda trening?

Nemoj da mislis da 'pecam', pitam te bez ikakve provokacije.

sportski pozdrav
markomarko12345
(Inzenjer)
19. април 2010. у 09.07
Jedan moj drugar je sedeo puno i imao problema sa ledjima. Onda je poceo da pliva redovno i sredio je ledja, zategao figuru i sada u 40toj bolje izgleda i vitalnije nego u 32goj. Naravno, on ima kola i živi preko grane gde covek ne mora da brine o tome jel cist bazen i kolko je clanarina. Zato mi ovde dizemo tegove.

Treba zaista pauzirati ako radis intenzivno, bar dan između vezbi.

Ishrana je jako bitna, ja sam prevalio 30tu relativno davno, vezbao sam zimus vise nego ikad ali treba paziti šta jedes...
muzika_malo_tise
(sumar)
19. април 2010. у 11.04
Luxati,
da vezbam, redovno...udaljavamo se od teme, a i ne znam koliko ćeš imati koristi od mog treninga, ali evo u kratko:
1 dan radim noge i stomak, 2 dan grudi, 3 dan leda, 4 dan ramena, 5 dan ruke, 6 i 7 dan odmor...2 do 3 puta nedeljno po 20-ak minuta kardio... u ovih poslednjih oko mesec dana, trening izgleda ovako, recimo veceras sam radio leda:
1.veslanje na donjem koturu lat masine 2 x 20-ak ponavljanja
2.lat vucenje do brade, 3 x 15 ponavljanja
3.veslanje u pretklonu 60kg x 12, 100kg x 15, 100kg x 20 ponavljanja
4.mrtvo dizanje 100kg x 15, 100kg x 15 ponavljanja
5.veslanje na donjem koturu, laktovi na gore, 3 x 15 ponavljanja
6.sleganje ramenima, bucice od 40kg 3 x 15 ponavljanja
7.pulover na lat masini, 3 x 20-ak ponavljanja
8.hiperekstenzija, 1 x 20-ak ponavljanja

pozdrav :-)
luxati
(klavir stimer)
19. април 2010. у 18.14
ok.
DjoleUK
(:))
20. април 2010. у 07.03
Sumar...neću da se mesam u tvoj način vezbanja ali ako mi dopustis...WOW!...8 vezbi samo za ledja? Sve ovo gore napisano radis u jednom danu?

Mislim da strasno preterujes. Ali strasno.

No, to je moje mišljenje. Nema ljutis.

Tvoja ledja su tvoja ledja.
muzika_malo_tise
(sumar)
20. април 2010. у 11.04
Djole,
da, to je ono sto sam radio na treningu tim redom kako je napisano, a ovaj tvoj zakljucak je vrlo neozbiljan,... postavi novu temu na kojoj ćeš mi objasniti gde gresim, na toj temi ću ti odgovoriti i na pitanja, ako ih imaš... jer na ovom mestu ne stoji da o tome pricamo buduci da nema nikakve veze sa onim na cemu postavljac ovdasnje teme radi...

Pozdrav :-)
DjoleUK
(:))
20. април 2010. у 16.08
Haha..znao sam...

Rekao sam, nema ljutis. Ne treba da budes preosetljiv.
A ja nisam neozbiljan, barem mi nije bila namera.

Ne brini o postavljacu teme. Osoba je dobila potrebne odgovore i kako se meni čini, zadovoljna je.
Tako da...možemo da pricamo.

Što se postavljanja linkova, textova itd. tiče, nema potrebe. Možeš ti to i sam. Naročito ako znaš engleski.
Samo ukucaj u Google, „Overtraining” recimo ili recimo „How many exercises are required per muscle group” ili...šta ja znam...nešto u tom fazonu i procitaj.

I zadnje, rekao sam gore da je to MOJE mišljenje. A mišljenje sam bazirao na licnom iskustvu, nakon razgovora sa trenerima, pa ljudima sa kojim treniram (od običnih ljudi do fitnes fanatika, pa onda bodibilderi, bokseri, Brazilian-Jiu-Jitsu majstori, Cage Fighteri itd. ).

Svi oni imaju razlicite pristupe i razlicite treninge ali niko od njih nije radio takav trening. Svi rade 4 maximum 5 vezbi po grupi misica ( ukoliko nije u pitanju Full Body Workout )

Eto.

No nema veze. Nastavi kako ti najviše odgovara.

Sve najbolje

Djole
muzika_malo_tise
(sumar)
21. април 2010. у 11.02
Djole,
ne ljutim se, samo kažem da si neozbiljan sagovornik po pitanju mog treninga za leda... o bodibildingu pitaj bodibildere, koji vezbaju i izgledaju kao bodibilderi,a ne boksere i td.
Lako možeš naći da ljudi koriste sa uspehom 1 do 2 vezbe po misicnoj grupi(početnici, kao i sledbenici raznih skola visokointenzivnih treninga, od Mentzera pa na ovamo), ali i 8 i vise vezbi po misicnoj grupi(Dorijan Jejts, Djej C. i sledbenici )i naravno imaš još masu medu prelaza izmedu ove dve krajnosti. Ako ovo znaš, kako onda možeš samo po broju vezbi da sudis da neko preteruje?
7 dana se leda odmaraju do sledećeg treninga koji je trenutno na nešto oko 60% inteziteta od onog u fazi „teskih” treninga, gde ti onda tu vidis ikakvu mogućnost za pretreniranost?

za valjanu procenu plana treninga moras da znaš koliko je psihofizicki osoba spremna u datom trenutku, kakav ima specifican cilj za dati trening i period godine i najvaznije od svega, koliko osoba napreduje propisanim treningom i kako se oseca,... o ovim kljucnim informacijama ti nisi ništa pitao,... ozbiljan poznavalac bodibildinga pre svega zna da cita plan treninga, zatim pita sve ono sto mu je nejasno ili sumnjivo, pa tek onda daje svoju ocenu, ti plan treninga nisi razumeo, ništa nisi ni pitao, ali mišljenje si dao... naravno da imaš pravo na svoje mišljenje.

Sportski pozdrav :-)
DjoleUK
(:))
21. април 2010. у 12.43
Ako pazljivo procitas gore napisano, videces da spominjem i bodibildere.

Kao sto rekoh, 8 i vise vezbi po grupi misica je po meni preterano ali to ne znači da treba da prestanes da radis onako kako mislis da treba i kako tvom telu „odgovara”.

Najkrace ( ono sto ja znam ), 4-5 vezbi po grupi ako se radi split i 1-2 vezbe po grupi ako se radi full.
To je neki prosek u nepisanoj knjizi zakona o workouts.

E sad, najverovatnije postoje raznorazne varijacije na temu u koje verovatno spada i tvoja.

Tako da...

Ah da,

Ja se ne bih slozio sa: Ledja se odmaraju nedelju dana...itd. itd.

Ledja se NE odmaraju nedelju dana jer ti vezbas skoro svaki dan. Znači da su neki misici ledja ukljuceni u svaki sledeći workout kao sekundarni.
Ledja se odmaraju kada NE treniras. Samo tada ( u tvom slučaju 2 dana )

Ali recimo da postavimo hipotezu da se ledja odmaraju, kako ti kažeš, nedelju dana.
Da li to znači da može da se radi 8, 10, 20 vezbi za ledja u jednom danu?
Naravno da ne. Slozices se.

Pozdravljam
ZaljubljenaZena
(student)
21. април 2010. у 14.52
E sad ja da se umesam, posto me mrzi da zapocinjem novu temu. Ja sam pocela da idem u teretanu pre nedelju dana, visoka sam 168 cm, teska 69kg, i zanima me kakve mi se vezbe preporucuju videci da su ovde sami iskusni sportisti :-)

Pocela sam sa 20 min na treadmill
50 trbusnjaka (ne mogu vise :))
tegici za noge i guzu po (ja mislim) 40kg)
bike (30 min)

predlozi su dobrodosli

a i kritike!!!

(uglavnom radim na guzi i na nogama)
muzika_malo_tise
(sumar)
22. април 2010. у 11.15
Djole,
da, moja leda se odmaraju 7 dana,... ne možeš „asistenciju” leda da brojis u direktan trening, stres je na razlicitom nivou,... po tvojoj prici noge ne bi nikad trebao da vezbas zato što ti noge non-stop asistiraju na svakom treningu, a i u svakondevnom zivotu, pa nikad ne bi bile odmorene i spremne za direktan trening za noge :-)... veliki broj ljudi leda trenira direktno 2 ili 3 puta nedeljno (odmor 1 dan nedeljno), po tebi, oni svi strasno grese i svi su pretrenirani? Uozbilji se malo...

„Da li to znači da može da se radi 8, 10, 20 vezbi za ledja u jednom danu? Naravno da ne. Slozices se.”
- šta hoćeš sada? Da se složim sa tobom da ja ne mogu da radim 8 vezbi za leda? Pa već sam napisao da mogu i da radim :-) moras da naucis da čitaš plan treninga...
U jednom danu možeš da radis 1 vezbu za leda, ili 8, ili 10, ili 20,... trenuntni Mr Olympia radi 12 vezbi za leda u jednom danu... dok je Dorijan radio 8 vezbi za leda u jednom danu +1 vezbu u drugom, znaci radio je 9 vezbi za leda... Branch W. radi 9 vezbi za leda na jednom treningu + 2 na odvojenom treningu, znaci 11 vezbi... i gomila drugih... ti ljudi imaju čitave reke sledbenika koji oponasaju tu vrstu treninga,... kako ti i tvoji prijatelji sebe nazivate ozbiljnim bilderima kada ne znate za ove podatke?

Ako nemas nikakav nov argument, jači od navoda iz nepisanih knjiga i konsultacija sa bilderima koji nisu čuli da se radi vise od 5 vezbi po misicnoj grupi i koji ne znaju kako treniraju sampioni sveta u bodibildingu i masa njihovih sledbenika, onda ne vidim kako si ti ozbiljan sagovornik na ovoj temi, a ni dalju svrhu ove rasprave...

Da ne zbunjujemo ljude vise, sustina je u sledećem, mozete da radite bilo koji broj vezbi za leda, nema broja koji je bolji od drugih brojeva, sve dotle dok napredujete... najkrace receno izaberete neki broj vezbi koji odgovara vasim trenutnim psihofizcikim mogućnostima, specificnim ciljevima i dnevnim obavezama...

Sportski pozdrav :-)
muzika_malo_tise
(sumar)
22. април 2010. у 11.20
Zaljubljena,
Kako podnosis trening? Daj par detalja pa da vidimo šta tačno radis, možda je to što sada radis dobro za početak...
Koje si vezbele probala i da li ti prijaju? Ima li ko da ti pokaze kako se pravilno rade vezbe?

Pozdrav :-)
Nikko55
22. април 2010. у 17.55
1.veslanje na donjem koturu lat masine 2 x 20-ak ponavljanja
2.lat vucenje do brade, 3 x 15 ponavljanja
3.veslanje u pretklonu 60kg x 12, 100kg x 15, 100kg x 20 ponavljanja
4.mrtvo dizanje 100kg x 15, 100kg x 15 ponavljanja
5.veslanje na donjem koturu, laktovi na gore, 3 x 15 ponavljanja
6.sleganje ramenima, bucice od 40kg 3 x 15 ponavljanja
7.pulover na lat masini, 3 x 20-ak ponavljanja
8.hiperekstenzija, 1 x 20-ak ponavljanja

Pri ovakvom rasporedu treninga i vezbi zeleo bih da saznam, naravno ako nije isuvise privatno, šta je krajnji cilj. Ovako napisano je manje - vise, samo informativno, jer je izostavljeno mnogo detalja, (kao intezitet vezbi, intezitet treninga i kojim ga, od poznatih metoda, određuješ, procenat opterecenja, duzina pauze između setova, duzina pauze između vezbi, itd...) da bi mogao da se nasluti krajnji cilj.

Naročito je zbunjujuca vezba pod brojem 3, veslanje u pretklonu, sa navedenim rasporedom tezina i ponavljanja, pa, ako ti nije teško, daj malo vise detalja. Ko zna, covek uvek može nešto novo da nauci ili bar da nauci kako ne treba raditi.

DjoleUK
(:))
23. април 2010. у 07.05
„trenuntni Mr Olympia radi 12 vezbi... Dorijan radio 8 vezbi...Branch W. radi 9 vezbi...itd”

E pa onda sve u redu. Sto odmah nisi rekao da si jedan od tih mistera:)?

„kako ti i tvoji prijatelji sebe nazivate ozbiljnim bilderima kada ne znate za ove podatke? ”

Ja sebe ne nazivam bilderom niti mi je to ambicija.

Volim gym, volim da vezbam i volim da vezbam pravilno. To je sve.
muzika_malo_tise
(sumar)
23. април 2010. у 07.43
NIkko55,
„Ko zna, covek uvek može nešto novo da nauci ili bar da nauci kako ne treba raditi.”
-ja se nadam da ti imaš ideju šta si sve rekao o sebi drugim delom svoje recenice :-) I zašto imam utisak da si još jednom resio da ‘dokazes’ kako su moja pisanja puna gresaka :-)
u narednih oko 4 nedelje neću biti u mogućnosti da pišem, pa ću sada malo vise, da izbegnemo nepotrebno sirenje price...
bluflower, izvini, ali ovaj put moram malo vise napisati :-) lepsa strana je sto me neće biti skoro ceo mesec, odmorices se ko da si bila na Havajima :-)

„šta je krajnji cilj.”
– krajnjji cilj je izgleati onako kako izgledam u poslednjih oko 10 godina,... neko od nas želi manje, a neko više sala ili misica, trbusnjaka, lepe sexy linije ili šta već, ja nikog ne ubedujem da treba ili ne treba da sledi moje ciljeve ili ono sto ja radim...

„intezitet vezbi,...”
-moja slobodna i gruba procena, negde oko 60% od onoga sto radim u fazi za masu...

„treninga i kojim ga, od poznatih metoda, određuješ,..”
-metod periodizacije treninga...konkretan program baziran na laksim tezinama, nešto vecem broju ponavljanja i iskustvu... kasnije u godini, trening za leda će biti potpuno drugaciji, a i postojeci trening ima non-stop sitne izmene iz treninga u trening...

„procenat opterecenja,”
- opet gruba procena,u nekim vezbama oko 50% od tezine radnih serija za masu(mrtvo dizanje), a u nekim oko 70%(veslanje)... ovi % nisu od 1 MAX tezine,... recimo u periodu treninga za masu, jednu radnu seriju mrtvog dizanja radim sa 180kg x 6 ponavljanja, ali svake druge nedelje radim 220kg x 4-6 ponavljanja... cilj ovog je ne rizikovati povrede, a pokusati izvuci maksimum koristi...znaci trenutno u toj vezbi koristim oko 50% od mojih max trening tezina... ako ovo upredis sa teoretskim 1MAX, videces da ja zapravo treniram sa vrlo malim tezinama...

„duzina pauze između setova,”
-Ne znam tačno, ali svakako ne značajno manje od 1 minut i ne vise od 3-4 minuta(zavisi od vezbe), kada radim masu onda kod nekih osnovnih vezbi odmor je verovatno, ne gledam nikad, ali verovatno i oko 5 minuta...
pri velikim tezinama, nikada ne gledajte minutazu ni sekunde, već kako se vas kardiovaskularni system oporavlja, kad procenite da ste spremni za sledeću seriju, onda idete na tu seriju... ako koristite konstantnu tezinu kroz serije, onda prilagodite tezinu i mozete da gledate na vreme i da sledite neki ritam, recimo na svakih 45 sekundi, minut ili kako vam već program nalaze... ali opet, pratite reakciju vaseg kradiovaskularnog sistema, pa na i najmanji znak da nešto skripi prekidate tu vezbu, a ako treba i trening... zamislite da radite mrtvo dizanje ili cucnjeve sa 220kg i onda uzmete 45 sekundi odmora? onaj ko je ovo radio zna koliko je ovo smesno...ne odreduje sat ni stoperica koliko vam treba vremena za odmor već vas kardiovaskularni i nervni sisitem...

„duzina pauze između vezbi, itd...”
- isti princip kao i izmedu serija, dakle može da bude i oko 1 minut, a može da ide i na oko 5 minuta(zavisi od vezbe i perioda u godini).

„Naročito je zbunjujuca vezba pod brojem 3, veslanje u pretklonu, sa navedenim rasporedom tezina i ponavljanja,..”
-tezine... kada radnu seriju ili serije, radite sa recimo 100kg, onda se prica malo menja u odnosu na pricu kada radite istu tu seriju sa 40kg... ako sledite logiku da uvecanje tezine iz serije u seriju bude po 5 ili 10 kg, onda na 100kg stizete, ne u 4 seriji kao u slučaju upotrebe 40kg, već u 10 seriji ili 20 seriji(ako po 5kg povecavate tezine), sto je uzas od vremena i energije koji bi bili uzalud potroseni... dakle,prvo se dobro zagrejete laganim vezbama, pa onda krenete sa 60kg(može i neka druga tezina) sa 12-20 ponavljanja, kako ko oseti i voli... cilj ove serije je aktiviranje nervno-misicnog sistema i dovodenje sto vise krvi u radne misice... dodaje se po 40kg(nikakva magija, jednostavno najprakticniji način) za svaku sledeću seriju i time stedi vreme i energija za radnu seriju... time ste na radnoj tezini već u 2-3 seriji, a ne u 10 ili 20-oj... Naravno, mnogi ljudi koriste i drugaciju shemu doziranja tezina, svaka shema koja vama daje rezultate i u koju vi verujete je odlicna... kada radite veslanje sa 100kg onda je samo 100kg tezina koja će dovesti do zeljenih promena na misicima, pa je nepotrebno raditi mnogo serija i ponavljanja sa 90kg, 80kg, 70kg itd.,jer time samo uzalud gubite vreme i energiju... zato se dobro zagrejete i relativno brzo predate na radnu tezinu, a koliko brzo tu vam je samo iskustvo sudija... naravno, ljudi koji imaju zadovoljavajuce rezultate od nekog drugo doziranja tezina, svakako treba da ostanu na tome, tim koji dobija nikad ne treba menjati!
broj ponavljanja... opet, varijacija ima bezbroj, jedna je da sledite logiku od konstantnog smanjivanja broja ponavljanja 15, 12, 10, 8, 6,... druga je da držite manje-vise isti broj ponavljanja kroz celu vezbu 12 ili 15 ili... I treca je da prvu seriju uradite sa 12-20 ponavljanja,(zagrevanje), zatim jednu ili vise serija sa 5-6 ponavljanja ili manje, neki rade čak i samo 1-2 ponavljanja (misic je već zagrejan, sada morate samo da pripremate nervni system na stress kojim će biti izlozen u radnoj seriji) i konacno radnu seriju uradite sa maksimalnim mogućim brojem ponavljanja, a taj broj može da bude 6 a može i 16 ili neki drugi, to zavisi od vasih trenutnih psihofizickih potencijala.
Naravno, izmedu ova 3 uobicajena pristupa koje sam opisao, imate još more meduprelaza i kombinacija... elementi jedne od njih je i ovo sto ja radim kod veslanja...
kao sto vidite, ljudi su probali sve moguće kombinacije, masa ljudi je imala uspeha, znaci bilo koja kombinacija koja vama daje rezultate i u koju verujete, je ona prava...
moj trenutni pristup je, 60kg x 12-20 ponavljanja za zagrevanje(na opisanom treningu 12 ponavljanja jer mi se učinilo da je tog dana to bilo dovoljno), 100kg x 15, cisto da budem sasvim siguran da su leda puna krvi i da sam potpuno spreman da sa istom tezinom idem na makismalno moguć broj ponavljanja u poslednjoj seriji(opet, 15 ponavljanja mi se učinilo da je dovoljno, znaci moga je da bude i neki drugi broj,veci ili manji, ali tog dana je bio taj), konacno, da sam mogao u 3 seriji da uradim 100 ponavljanja ja bih toliko i uradio, ali nisam mogao vise od 20 :-)

naravno, početnike ovo ne treba previse da zanima, sve dok značajno ne porastu tezine sa kojima rade bez ikakvih problema...
potpuni početnici će imati, makar u zadnjih 100 godina prakse je tako, najviše uspeha ako rade nešto sto je isto ili vrlo slično onom sto je DjoleUK opisao negde u gornjem njegovom postu... To je program koji će odlične rezultate dati i onima koji imaju tek par godina staza u teratani...
na kraju, zao mi je sto sve ovo nisam izmislio ja, već koristim ono sto su izmislili pametniji od mene :-)

sportski pozdrav :-)
muzika_malo_tise
(sumar)
23. април 2010. у 07.49
Djole,
„Sto odmah nisi rekao da si jedan od tih mistera:)?”
- ne ide sa bodibildingom pa prelazis u komedijase,a?

„Ja sebe ne nazivam bilderom niti mi je to ambicija.”
-pa što se onda svadas? što se 'vatas u kolo kad ne znaš da igras? :-)

„Volim gym, volim da vezbam i volim da vezbam pravilno. To je sve.”
-super, ja te ohrabrujem da ostanes na tom putu...šta vise želim ti da svaki svoj cilj u vezi oblikovanja tela ispunis... ako nades za shodno da pitas bilo šta, tu smo, pa koliko možemo toliko pomazemo...

sportski pozdrav :-)
DjoleUK
(:))
23. април 2010. у 10.31
Ko se svadja, ja? Haha...svasta..ja se uopste ne svadjam.
Imam utisak da si osetljiv kada neko ima drugacije mišljenje od tvog o odredjenim temama.

Zar ja treba da budem profi bodibilder da bi imao mišljenje? Bavim se ovim dovoljno dugo da mogu da komentarisem.?I ako se komentar kojim slučajem ne poklapa sa tvojim treningom, boze moj.

Ja sam ti rekao svoje vidjenje a za uzvrat bi bilo lepo od tebe da kažeš zašto je tvoj ( i sličan )trening dobar. Šta se postize od 8 i vise vezbi po grupi?

Ako imaš vremena naravno.

Pozdrav
muzika_malo_tise
(sumar)
24. април 2010. у 00.29
Djole,
„Ko se svadja, ja?”
:-) izvini, sad vidim da sam zaboravio da stavim tu reč(svadas) pod navodnike, izvini još jednom.

„Imam utisak da si osetljiv..”
- davanje kvalifikacija i dijagnoza, a da se pre toga doticna osoba ništa ne pita je jedno, a diskusija i dobronamerna razmena mišljenja nešto sasvim drugo...

„Zar ja treba da budem profi bodibilder da bi imao mišljenje?”
-Ne, ja mislim da sam čak na vise diskusija hvalio tvoje predloge, a hvalio sam i predloge drugih ucesnika,...čak i savet blueflower-a, možda mi je zato rekla da sam 'strucnjak'? :-) salim se, nadam se da se plavi cvetic ne ljuti... Svaka dobronamerna informacija, bilo od onog ko nikad nije zavirio u teretanu ili od profesionalca, su od ogromnog značaja...tebe, a i ostale ohrabrujem da pišete, velika je to motivacija i pomoć mnogim ljudima...

„Šta se postize od 8 i vise vezbi po grupi?”
- moj trening od 8 vezbi ništa nije bolji od tvojih 4-5 vezbi pristupa sve dotle dok ti imaš rezultate sa kojima si zadovoljan... mnogi ljudi vole da ukljuce vise pokreta u svoj trening, jer veruju da kompleksnu misicnu grupu poput leda moras da ‘napadnes iz vise uglova’, da bi uspesno 'pogodio' sve misice leda. Ovakav pristup, nekim ljudima i u specificnim okolnostima, daje odlične rezultate...drugim ljudima će neki drugi pristup vise odgovarati... ja trenutno radim 8 (sasvim slučajno je to 8, mogao je da bude 16 ili 7,...), ali biće perioda kada ću raditi samo 4 vezbe za leda, a biće i perioda odmora od 4-5 nedelja kada neću raditi ništa za leda, takode, na svakih 6 – 7 nedelja ja preskocim 1 ili 2 treninga za leda... znaci, jednostavno radis ono sto ti daje rezultate u datom periodu godine...ne treba 52 nedelje godisnje raditi isti trening...
uvek postuj periodizaciju treninga jer je to jedini način da dobijes sve ono sto želiš od treninga, a da istovremeno izbegnes povrede i pretreniranost... Sad sam stvarno otisao :-)

Sportski pozdrav :-)
catia_p
26. април 2010. у 18.55
A kako se hraniti uz vezbanje?
Imported_from_SERBIA
28. мај 2010. у 13.31
2. radim trbusnjake sa 15 kg i mogu da napravim 100 do 120.
______________________________________________________________

100-120 trbusnjaka sa 0 kg je mnooooooooooooooooooooooggggggoooooo. Profi bilder bi crko.:)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.