Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Vitamini za djecu
SarenaLazaOriginal
27. мај 2015. у 11.41
U potrazi sam za dobrim vitaminima za djecu, po mogućnosti da su neki fazon 'all in one' sa ribljim uljem (Omega 3), itd.
Šta preporucujete?
tamara
27. мај 2015. у 12.31
3xnedeljno ribu za rucak i netreba ti omega3 +vocne salate sa puno razlicitog voca za desert zavaras ih sa slagom i malo tecne cokolade i dobiju sve.toliko se negativnogpisalo o vitaminima koje kupis da sampostala skepticna.samo sto pomislim ovo je dobro, super reklama i iskustva ubrxo negde procitam da to ustvari nema efekt.
SarenaLazaOriginal
27. мај 2015. у 13.06
Tamara,
ovaj najmladji je grozan što se tiče jela pa za njega mislim da bih trebala da uvedem vitamin. Ni jedno od moje djece ih nije pilo vise iz moje nemarnosti, jer ni sama ne pazim bas na hranu ali hvala Bogu, nije im ni falilo.
Ovom malom mislim da nedostaje vitamin, kad je bio beba, bio je na granici anemije, ima dosta toga sto nema sanse ni da proba, ne sanse da proba cijedjeni sok/smoothie, ma ništa. Kad jede, jede meso samo, ili jede određeno povrce ali samo zivo, itd. Dosta sporadicno jede a mi kao porodica nismo neki tipovi da bdijemo nad njim (ili bilo kom) I gledamo kad se šta pojelo.
Sve nešto nesređeno tako da kad bi vitamini radili sto obecavaju, to bi mi bila najlaksa I najsigurnija opcija.
Tutnem mu usta jednom dnevno I onda Bog te veselio. Stariji sin I tako I tako pije lijekove dva puta dnevno pa bar ovo ne bih promasila a možda bi I bilo neke koristi.
Snezana
27. мај 2015. у 14.06
I moj sin je takav isto što se jela tiče. Vitamine ne dajem jedino Omega 3 neke kuglice ili ribice ili šta već kupim sto prave za decu. Da li to šta pomaze ili ima kakvog efekta pojma nemam. On voli par namirnica koje sadrže omega 3 i to i jede. Ali uneti kroz hranu onoliko omega 3 koliko nam treba je skoro nemoguće.

Problem generalno je sto bi mi trebali u telu imati dobar balans između omega 3 i 6 a nemamo već imamo premalo 3 a previse 6. Hrana gde se i ocekuje da ima omega 3 je obično izbacen omega 3 jer čini hranu manje dugotrajnom.

Nije ti losa ideja pogledati koje namirnice sadrže omega 3 I one koje od tih tvoj sin voli forsirati da malo cesce jede. (Riba,razne semenke, orasi...)
maja3s
(diskutant)
27. мај 2015. у 14.42
Моји никад нису редовно добијали витамине... Једемо рибу два пута недељно једино што имамо вегетаријанца у породици који неће ни рибу... Али једе кикирики бадеме и свакако неко зрневље... Углавном гледам да добије довољно протеина... Е сад омега з незнам ало морам га наговорити да оде доктору да провјери крвну слику
SarenaLazaOriginal
27. мај 2015. у 16.08
Ma ne bih ni ja inače o ovome razmišljala jer jednostavno nisam bas tako organizovana I skoncentrisana na hranu da razmišljam o tome koliko ko raznovrsno jede.
Dvoje djece je prošlo bez vitamina, ali ovo treće je malo zeznuto na svoj način.
Još uvijek me brine njegov razvoj govora, totalno je još uvijek neizvjesno šta se sa njim desava. Ide na govornu terapiju dva puta nedeljno I isli smo I na 'auditory processing disorder' screening (jer testiranje ne mogu da urade do 7. godine), pa smo I tamo poceli govornu terapiju kao treci put nedeljno ali nakon 6 nedelja su na 'odpustili', kažu testirali ga da je 'average'.
Sve u svemu, razmišljam da bih trebala da budem malo odgovornija što se tiče njegove hrane jer jeste mrsavica i ipak u zdravom tijelu je zdrav duh ;-)
Dala sam zadatak i muzu da istrazi trzite, bar sa stanovista 'consumer reports', pa će se javiti do kraja dana da vidim šta trabamo naruciti.
Hvala na potsjecanju da stavimo orahe na njegovu svekodnevnu listu jer njih hoće jesti pa će mu dobro doći.
tamara
27. мај 2015. у 16.43
orahe, bademe, voli li kivi? Tu je najviše vit.moj malisa isto ništa ne jede,nije on mrsav ali je veci za glavu od drugara u vrticu od nekih i vise.
Kozie mleko je najbolje, moji stariji su puno pili kao mali i nikad nidu bolesni, malisa bio alergican pa nije a sad neće.mi malisu vodimo jednom godisnje da izvadi krv i bude sve ok.
Daj mu da jede šta voli sem slatkisa, neka deca su takva a sto ih vise teras samo gore bude.
Ne znam koliko god ima tvoj sin ali nas malisa je tek sa dve ipo poceo pricati, u avgustu pocne u skolu ali njegov fond reci je manji od ovo dvoje u tom uzrastu i ja sam mislila da će on imati problema ali bio kod sestre u skoli i ništa nije pogresio.tražili mi da radi test i nisu, kaže ne treba.on samo prica jedan jezik i mislim da bi trebao bolje ali svi tu njegovu usporenost pravdaju da je treće dete jer je on aktivan i mentalno jak.kažu to se često desava, znači da smo mi preterali sa mazenjem po njihovom.
Voce možeš na stapice poredati kao raznjice da ti on pomogne, tako lakse jedu.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
27. мај 2015. у 17.33
Jeste li probali one kao gumene bombone?
Imaju sa raznoraznim kombinacijama vitamina, čak I neke cokoladne kuglice sa probioticima.
Bas je nedavno bilo na tv I ovdje kako je to samo marketing trick I mamipara jer mnoga djeca stvarno dobijaju dovoljno vitamina. Ali kao ako dijete ne jede dovoljno,, možda i ima neke koristi.
Problem je, što se u tableti sve lupi u stomak odjednom, tijelo izbira samo ono sto mu jectad potrebno. Neki vitamini se npr taloze u masnoci tako da njih ne treba previse uzimati.
B I C jer se otapaju u vodi treba ponekad ali isto pazljivo. B12 pogotovo jer manjak može da prouzrokuje anemiju I trista drugih simptoma.
Omega 3, ja ne znam, ko može da ih pije svaka cast, meni se od sve I jedne katastrofa podriguje.
:)
Ja nikad nisam ni jednom djetetu davala vitamine, kuvam raznovrsno i nadam se najboljem hehe. Jedu OK, pa čak i ovo najmanje, ne sekiram se previse.
Ja uzimam samo B12 I magnezijum. B12 jer pijem lijekove koji ometaju produkciju istog a Mg jer imam bolne musice itd.

SarenaLazaOriginal
27. мај 2015. у 18.34
Hm, možda bih I trebala da ga vodim da vadi krv. To ću vjerovatno I učiniti.
Njemu su već 4 godine, napunio krajem marta I prica on, nije da ne prica, ali nije to ni blizu kao sto vidim drugu djecu oko njega. Nervira me sto ja vidim da nešto skripi a za sada još uvijek nemam cistu sliku šta je to što ne ide bas normalnim razvojem.
On jeste jako, jako fizicki spretan, skace, jurca, vozi biciklo bez pomoćnih tockica od 3 godine, cin imi se da lako isfolira okolinu jer vise konta šta se oko njega desava nego sto u stvari razumije rijeci. Kad ga testiraju direktno, razumjevanje/rijeci/govor, rezultati su prolazni (average) pa čak šta vise, kao rijecnik mu je iznad prosjeka.
To nikako ne mogu da vjerujem jer on ne može da sastavi 3 recenice da ti nešto objasni kako treba. Recenice su mu jako izmjesane, ne može da izvuce prave rijeci, ma tačno neki oblik dispraksije čini mi se. Ne znam, vrijeme će pokazati svoje jer moje neko vidjenje je da će on da uspije da isfolira sve oko sebe do jedno 1-2 razreda a onda će da bude frka jer ću dobiti sto I jedan prijedlog ucitelja da ga testairamo da nešto nije ok.
jebiga, ja već godinu I nešto se klackam I znam da nešto bas ne ide glatko ali za sada ne znam šta tačno ne stima.
On je slatkis prve klase, jako drag, jako srećan, voli drustvo, brz je, ali se čini jako nezreo za svoje godine.
Vidjet ćemo kako će dalje ići iako na kraju krajeva, kakav god da mu bude razvoj, on je naše sunce I bit će nam najbolje dijete na svijetu!!!
SarenaLazaOriginal
27. мај 2015. у 18.36
A I Maksim prica samo engleski, srpski uopste ne razumije je smo sa 3 godine presli samo na engleski sa njim. Zao mi ga sad kad znam da ide u naše krajeve na duže vrijeme ali šta da mu radim.
Ni engleski mu ne ide ni sad kako treba a kamo li dva jezika.
Možda se sve kockice slože s vremenom.
Barilli
(bez_izuvanja)
28. мај 2015. у 02.17
Ćao SLO, ja sam se bavila ovom tematikom detaljno, i mogu da ti kažem šta sam davala mom sinu, doduše starijem od 4 godine. Mislim da su svi ti vitamini tipa all-in-one bezveze, samo jedna navlaka da trošiš pare.

Za riblje ulje samo uzimam Nordic Naturals firmu, to mi je preporučio jedan doktor koji se bavi holistic pedijatrijom i preporučuje suplemente. Takođe, trošila sam pare na dečije kugluce omega-3, gde je preporučena doza zapravo mala, nedovoljna. Najbolji deal je kupiti njihovo ulje u boci, sa ukusom limuna, i onda kašičicu toga dnevno. Opet, ovo je doza za 8-godišnjeg dečaka ( nešto oko 1500jedinica). Takođe, davala sam i zink i gvoždje uveče ( feritin i serum cinka niski u krvi, što se povezuje sa hiperaktivnošću)

Što se govora tiče, moj sin je kasno progovorio, i baš kao što ti kažeš, nije mogao da sastavi rečenice, priču ni na jednom jeziku ( mada je imao veliki fond reči). Ja sam se brinula da neće ni jedan jezik znati kako valja. Evo sada priča oba odlično, srpski priča perfektno bez grešaka u rodovima, brojevima, padežima. Pre neki dan me pita kako se kaže na srpskom 'to get rid of', i ja onako umorna kao sad ću da se setim i nikako mi ne dolazi reč, tek će on-znam, otarasiti! Ja sam za upornu speech terapiju i bilo bi super da neko s njim radi ako idete u Srbiju, ali zbog jezika i verovatno promene mesta boravka to vama nije zgodno.

Mogu da preporučim svima odličan sajt za prodaju vitamina i suplemenata- imaju dobre cene, česte rasprodaje, brz i efikasan shipping
Vitacost.com
tamara
28. мај 2015. у 02.42
Ti panicis, njemu damo 4, videces da će se samo otvoriti.lakse reci sad meni a i mi smo dizali frku.sad mislim da ne foliraju neho da su lenji.ovde kažu fok je mentalno jak, razume i snalaxi se ok da im nije ništa.
A srpski će progovoriti kad bude spreman, samo prati njegov tempo.
Ali dole kad odes budi spremna na eventualne bzv.kom.ljudi lupe pa ostanu živi jer upoređuju decu a deca u njihovom uzrastu dole pricaju kao matori.mene du ti kom.ubijali dok nisam dovoljno popizdila.
Snezana
28. мај 2015. у 07.09
SLO ja ni ne znam tvoje dete ali rekla bi da je sa njim sve u redu. Sva su deca razlicita i ne treba ih mnogo usporedjivati. Moj sin je vrlo sličan tome sto opisujes u tom uzrastu. U zadnjih godinu dana se desile ogromne promene, sad je on 5 i 5 meseci. Ovde se mnogo toga svrstava pod normalu još uvek sto mi je mnogo drago. Lepiti deci diagnoze i svrstavat u neki rezultat testova umesto u pustiti dete da bude dete, zna biti vrlo opasan korak.

Opusti se i uzivaj sa svojom decom jer vreme brzo prođe i onda su odrasli ljudi. Dodje li do kakvih poteskoca u skoli resavat ćete to kad bude vreme za to. 4 godine je prerano. U naredne 2 godine se desavaju velike stvari u razvoju.

Jedino nisam razumela ovo sa jezikom. Jel vi svi pricate međusobno kuci engleski ili samo kad se njemu obracate? Ako je ovo drugo je bih jedino to promenila jer to je po meni velika greška. Ako treba mogu da objasnim :)
something
28. мај 2015. у 07.28
Ja sam se nakupovala raznih tih kompleksa vitamina i sirupa za decu. Ništa nikad nije pomagalo bar ne zadugo nego dok pije samo. U poslednjih godinu dana dajem joj komplex vitamina B, u srbiji to je BEVIPLEX i svaki dan jednu kapsulu vitamina c od 500 mg. Ako zaslinavi dajem joj 2x500 mg vitamina c tj ujutru i kad dodje iz vrtića. Neke dane i preskočim vitamin c ali beviplex redovno dajem. Da ne ureknem, ide u vrtić neprekidno i osim povremenih slina i zapušenog nosa kada koristimo uveče samo kapi za nos par dana da bi mogla da spava nismo koristili druge lekove.

Iskrena da budem tako i sebe lečim. Čim osetim da sam slaba ili da grlo grebucka odmah pojačam vitamin c na 4 hiljade mg dnevno.

Ima puno protivnika ovoga to znam jer kažu da vitamin c organizam iskoristi 30 posto a ostalo izbaci kroz urin, ali nek priča ko šta hoće ja osećam više energije a bolesti sam sve oterala tako i samo tako. Čak sam imala neki gadan kašalj tokom marta meseca tri nedelje je trajao neprekidno. Samo sam pila čajeve od virka, podbela i žalfije i furala vitamin c. Prošlo je iako je delovalo da neće proći. Za mene je mega doza vitamina c otkrovenje.

To je moje iskustvo, pa reko da podelim. PUno pozdrava.
something
28. мај 2015. у 07.29
I da dodam - beviplex dosta otvara apetit a ti slobodno povremeno dodaj neke omega 3, neće škoditi.
tamara
28. мај 2015. у 07.59
Nije greška detetu se obracati na jexiku koji njemu odgovara.zaostala je teorija pricaj sa detetom maretnji.dete slusa u ovomslucajuengleski na tv u parku uvrticu on se mentalno razvija na tom jeziku hteli mi ili ne.kuci je od 16 do dpavanja a cro dan je uvrticu i nikood nas nije super mamma nitiimaju takve tate da za vilend mogu paralelno raditi sa vrticem.
Deca su razlicita, ja imam tri primera kuci.sin ( veliki) je paralelno pricao dva do 10 god posle sve vise izbacuje srpski, ok uci i engleski i spanski u skoli i moguće da mu je puno.cerka je uvek razumela srpski ali samo usrbiji ili sa bakom i dedom iz bg pricala da bi od 11,12 sve vise zelje imala za srpski ona sad piše i virilivu a gond revi ima istokao brat(pricaju pravilnije odmene)a poredtoga je sama pre skole sa drugaricomnaucila spanski stosu nampotvrdiliucitelj i mama od drugarice da prica 80„%
Malisa je u svom svetu i on samo norveski prica, iskulira srpski kaoda senjemu ne obracas, engleski prihvata kad mu veliki uce ali srpski ne.
Hoću reci svako dete ima svojtempo koji mimoramo postovati.svi će oni progovoriti srpski kad budu spremni.terati dete da prica srpski ako nije dpremno i oduzimati mu vreme ko...i on proveo igrajuci se je po meni mentalno zlostavljanje.
Ja sam do osme pricsla srpski perfektno, stala i tek kad sam prvo deterodilaponovo ucila.jatu decu odlično razumem, nemas volje, zelje a svi kokodacu pricaj, smaranje je to veliko.deciji pdijolozi vode raspravu šta je ustvari maternji jezik kod druge treće generacije stranaca? Diskutabilna i teska tema je to.najlakse je kao pokondirana tikva terati dete da prica jezik koji je za njega stani.ja sa mojom decom nisam nikad pricala srpski, jer je i meni lakse norveski, mm je sa starijim pricao samo srpski ali malisa neće i moras mu se prilagoditi kažu ljufi koji su dupe godinama trljali studirajuci deciju psihu.
tweety_m
(?)
28. мај 2015. у 09.46
Ja mojima dajem D3 kapi sa ukusom narandze, 2000 IU kad se sjetim, nije bas,svaki dan. Od ostalih vitamina ne dajem ništa. Imaš u WF one gumene multivitamin eto čisto da tebi bude lakše da znaš da mu nešto dajes, mada mislim da ti to ne treba.Moji su imali anemije dok nismo uveli grass fed meso. Sad su ok. Mislim da bi maleni osjećao da mu nešto fali. Osjeti se anemija.
cuncica21
(prof.matematike)
28. мај 2015. у 14.59
http://www.vitabiotics.com/wellkid/

mi ovaj koristimo i vjerujemo u vitamine :) ne mora svaki dan ali 4 ili 5 puta sedmicno.
Oli1
30. мај 2015. у 10.05
SLO kao da si opisala mog sina kad je bio tih godina. Ja sam samo mogla da ga uporedim sa starijim sinom i videla da je nešto drugačije. Govor je bio u zaostatku na oba jezika. Nismo odustajali od srpskog, ne iz neke naše tvrdoglavosti, već mislimo da detetu ne cinimo uslugu ako mu govorimo nekom našom varijantom engleskog. Kako god bili dobri ili ne, nije nam maternji jezik.
Isto tako sam primetila da iste greške pravi u oba jezika, recimo konstrukcija rečenice nije bila pravilna.
Uz sve to je u prilično tvrdoglav. Trebalo mi je puno vremena da pronadjem način kako da mu pridjem. Naređivanje, galama kod njega apsolutno ne pali, samo blokira i ne može pronaći izlaz iz situacije. Tad ga uzmem u krilo, zagrlim ćutimo tako nekoliko minuta dok izadje iz te neke svoje faze, i onda mogu da mu kažem šta hoću. Tad sam sigurna da me je čuo i razumeo šta sam htela reći. Dete treba pratiti, svi su oni drugačiji, i zahtevaju drugačiji pristup. Mislim da sam pronašla idgovarajući pristup samo bi volela da takav odnos ima prema više ljudi.
Bio je i malokrvan pa sam mu davala Floradix. I sad praktikujem da mu dajem preko zime. Trudim se da mu dajem što više voća, jer je isto tako vrlo izbirljiv u jelu. Kod nas za stolom važi pravilo da voleo ili ne svako jelo mora da proba. Treba lepo da proba i uzme veliki zalogaj. Nekad samo kaže da nešto ne voli, iako nema pojma šta je u pitanju. To je prihvatio kao pravilo i ne buni se s tim da ja ispoštujem kad ostane pri mišljenju da mu se to ne svidja. Kad je to isto na stolu opet, zna da mora ponovo probati. Jako puno puta je promenio mišljenje i rekao da je dobro, ali to ne znači da sledeći put će opet jesti.
On voli kad zna koja su pravila igre.
Tina
(:-))
09. јун 2015. у 19.33
Mi smo godinama koristili ove:
http://www.childlife.net/our-products/multi-vitamin-mineral/

Super u, nećeš se pokajati.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.