Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Ambulantni porodjaj
Komunikativna
(($))
16. фебруар 2015. у 03.46

Kako se polako identifikujem sa trudnoćom, pocinjem da razmišljam i o bolnici u kojoj ću se prijaviti, kao i o porodjaju.

Pod broj jedan, prijavicu se u bolnici u svom okrugu. Sa drugim detetom se umalo nisam porodila u sanitetskom vozilu. Oko 30 min je sanitet putovao. Divno iskustvo i veliko hvala muzu sto je ispanicio i ubrzao nas odlazak (da sam se ja pitala, prvo bih doruckovala, laganica se spremila...). Verovatno je znao da je spidi gonzales u putu :o))

Dok sam sa prvim detetom bila mazena u bolnici kao princeza, samo nas dve u sobi, malo poseta, sa drugim nas je bilo 5! Stalno je neko ulazio- izlazio, nocu dovode nove porodilje... Nikako da se odmoris kao covek.

Sada sam odlucila drugacije, ako sve bude teklo kako treba, prijavljujem se na ambulantni porodjaj sto bi znacilo posle min. 3h idem kuci kod svoje decice! Uslov je naravno da je sa detetom sve ok. Moram da izaberem babicu koja bi nas posecivala svakodnevno prvih 7 dana, merila bebu, malo pomogla oko dojenja... a u planu mi je da uzmem i pomoć u kuci dok ja ne stanem na noge. Ipak je to treće dete, beneficije su mi skocile :o))) Takođe unapred znam da mi od familije niko ne treba da mi „pomaze” a u stvari me samo ometaju i nerviraju jer sve moram da kažem, pokazem pa i uradim :o)

Ako bih imala savrseni plan, to bi onda bilo da decu uvece spakujem u krevet, odem na blic da se porodim i za dorucak se vratim sa još jednim clanom porodice :D

Pod najvaznije, biću kuci sa svojom decom, imace mamu kraj sebe, neće ih progoniti 1000 pitanja, strah itd. (ovo inače iz iskustva)

Ima li ko od vas mamica iskustva sa ambulantnim porodjajem? Dali bi se usudile na ovakvu avanturu? Pišite! Jedva cekam da čujem ostala mišljenja.
Nana101
16. фебруар 2015. у 04.04
E, Majo, Majo! Ti si ili previse hrabra ili te drmaju hormoni. Samo zato što ti je treće dete ti mislis da si ispekla zanat? Kuci posle 3h??
Salim se malo, Majo, ali ja ovo nikad ne bih; u bolnici si, tu su lekari i sestre kad ti nešto treba. A neće deci ništa biti za par dana sto budu beez tebe. Uvece vatu u usi da ne cujes ostale mame / bebe. Odmori bar tih par dana, imaš da još i-ha-haj godina decu stavljas u krevet!
Srećno šta god odlucila.
Komunikativna
(($))
16. фебруар 2015. у 04.18
Komunikativna ovde, ne Maja. Maju već drma klimaks na nekoj od tema :o))

Znaš kako, meni je lepse da lezim u svom krevetu i gledam osmehe svoje dece nego da ih vidim samo jednom dnevno na pola sata i lezim u bolnickom krevetu. U ostalom odmorila bih se svakako ali je meni bolnicki ambijent, bolnicki ambijent i nikako se ne može meriti sa sopstvenom kucom.
tamara
16. фебруар 2015. у 04.33
Hrabro razmišljanje:-) potpisujem to da ti pomoć od babs ne treba jer zaista samosve poremrte.ostalo ja se ne bih usudila, ovde to i ne može koliko ja znam da ides kuci za tri sata.ja sam bila sa svakim 4dana CR a ovi sa vag.porodjajem mislim fa moraju biti dva dana ili drugi idu kuci.
Razmisli još malo, iako je treće dete ne znači da će sve biti kao pre.mi smo se gubili i sa trećim, iako je bio spavalica i dobra beba nije bilo sve isto kao sa prvo dvoje.
Deci neće ništa biti sa tatom dok si ti u bolnici, snadju se oni ne brini.ja sam npr.fobila veliko krvarenje drugi dan posle treceg, pa mi noge natekle-poplavile i fobro je da samnila u bolnici.nisamza teoroju tofila di sad lezi samo, nisam taj tim da mogu lezati sli trebaš dati malo vremena svom telu.
Barilli
(bez_izuvanja)
16. фебруар 2015. у 04.44
Čestitam Komunikativna, nisam znala da si trudna!

Nisam se poradjala vaginalno, pa i ne znam kako izgleda eventualno lak oporavak posle porodjaja, ali mislim da to ipak nije svakodnevna aktivnost i da treba ostati u bolnici koliko je moguće. Ko zna šta može da se iskomplikuje, nedajbože.

Meni je puno značilo što sam 4 dana provela samo sa ćerkom u bolnici. To je bilo naše specijalno vreme, pre povratka u porodični užurbani život. Odmorila sam se lepo, opustila i mazila sa ćerkom. To je jedino vreme i kad je ona bila „jedinica”
Komunikativna
(($))
16. фебруар 2015. у 04.55
Ambulantno je minimum 3 a najviše mislim 6 sati, tako da bih dosla sebi, malo odremuckala, cisto da mi se organizam malo povrati, popila kompot :o)) U pravu si kada kažeš da je sa svakim drugacije i naravno da bi sve palo u vodu ako bi isla na carski ili sa bebom nešto ne bude kako treba. Babica bi mi dolazila svaki dan a doktor pedijatar jednom mislim. Morali bi i mi onda prvih 3-4 dana na UZ kukova ali to mi je sve blizu. Šta znam, ja sam se ono bas zagrejala.

Naravno da deci ništa neće faliti kuci sa tatom ali opet bi mi bilo draže kada bi to islo nekim opustenijim tokom. Pošto beba dolazi krajem septembra, cerka će i ovako već ići u skolu, možda ostane taj dan ali svako ima svoje obaveze sa time da nebi bili u institucijama preko 40 h nedeljno ;o(
maja3s
(diskutant)
16. фебруар 2015. у 05.17
kad me već spominjete...ovdje je svaki porodjaj ambulatntni osim prvog...nema lezanja u bolnici kuci 2 sata poslje porodjaja ako je sve uredu...sa prvim djetetom imaju hotel ostanak u bolnici 5 dana majka otac i djete sve uslove..svaki sljedeci je gibanje poslje prvog ustajanja u vece...naravno ako je sve uredu...

čak je i praksa ako je djete hitno prebaceno u drugu bolnicu na djecije odjeljenje zbog komplikacija...majka ne moze da ide ambulatnim kolima već privatnim...
vozila sam ženu u 1 nocu jedne prilike sat vremena do sljedece bolnice...traume za porodilju...

sreća sve je dobro ispalo...beba i majka su izasli iz bolnice 7 dana poslje...majka može da bude sa djetetom u bolnici ali ne može da se vozi ambulantom pri hitnom prevozu :(

ne znam da se nije šta åromjenilo sad...bilo je to prije 5 godina
tamara
16. фебруар 2015. у 06.06
Ti ćeš otici na kraju na taj brzinski jer si takva osoba da su ti svi preci sem tebe.razum to,ali treba da se upoznas da bebicom iako su veci dovoljno veliki da su svesni situacije jako brzo vidis „konkurenciju”.sad zamisli da beba bude placko i ti velikim ne posvetis dovoljno vremena njima će biti gore nego da nisi tu.mene su moji odmah pitali„hoćeš li nas sad manje voleti?!”iako im je tata bio 110% posvecen i ja sam bila tu kao i pre jer je beba samo spavao.za dva tri dana ti već znaš šta bebi prija i napravis neke rutine koje ti puno znace i pre nego dodjes kuci i deca znaju šta ih ceka.
Nana101
16. фебруар 2015. у 06.18
Komunikativna, vidis da sam izlapila 2 nedelje pred porodjaj, ne znam ni šta čitam ni kome se obracam!
Do septembra možda i da promenis mišljenje, moguće da si sada još puna energije, ali kad dodje onih zadnjih par nedelja i kada si samo inkubator koji jedva dise, možda se i predomislis, i odlucis da se „odmoris” par daa u bolnici.
Majo, gde si ti da te tako odmah izbace iz bolnice?
Ja sam se oba puta poradjala zakazanim cr, i sad ću. U bolnici se ostaje po 3 dana. Šta znam, što se mene tiče, moglo je i duže. Lepo je kad ti donose hranu, sestre menjaju bebinu pelenu.
Gala06
(......)
16. фебруар 2015. у 06.21
Majo, gde si ti da te tako odmah izbace iz bolnice?

-------------

Nije to do bolnice ni države. Do Maje je:P
tamara
16. фебруар 2015. у 06.44
Ko zna gde ona radjala?da neko kaže da je rodio na plazi i maja bi.zaboravi šta piše od zurbe.
Snezana
16. фебруар 2015. у 07.19
Komunikativna ja te razumem i sama sam u toj dilemi. U bolnici gde ću se porodit postoje sobe koje delis sa još jednom porodiljom i nekoliko u kojoj si sama. Meni je totalno ne aktuelno deliti sobu i ako ne mogu imati sama svoju želim odmah kuci. Ovde je to moguće 3-6sati nakon poroda ako je sve u redu sa mamom i beba prošla doktorski pregled. Doktor je tu nekoliko sati svaki dan i ako je beba rođena kad je doktor otiso mora se cekati drugi dan da dodje. Naredna 3 dana se svakako mora doći do bolnice na razne preglede.

Ja inače bolnice ne volim i kakva god da je atmosfera ja tamo nisam opustena ni najmanje. Moja babica me savetuje da ostanem bar jedan dan upravo zbog toga sto imam drugo dete kod kuce. Kaže da će on da ocekuje da je mama normalno i ako i uvek a da svi znamo da posle poroda to bas nije tako. Umor, krvarenje,savovi i razni bolovi su ipak tu tih prvih dana.

Nisam još ništa odlucila prvo da vidim kakav će porod biti pa onda sve ostalo.
tamara
16. фебруар 2015. у 07.30
Ovde svi budu fok bebane dobije injeciju u petu i kukove im ne pregledaju, jel to manjemesto snezana? Raxlika izgleda velika?
maja3s
(diskutant)
16. фебруар 2015. у 07.44
Нана101, ја живим у 'благостању' Данска... Све је фино на папиру и најсрећнији народ на свјету...

Кад сам се породича са првим дјететом средином 90-тих био је доктор на порођају... Тј. Кад сам родила прегледао мене и дјете укупно сам га видјела 10-15 мин... Како је све било уреду није било потребе да остаје дуже...
Онда сам остала у болници з дана требала 5 међутим долазио викенд а и било је доста порођаја тад... Неке породиље су спавале у ходнику прву ноћ...
У мојој соби била сам ја и још з жене скупа са бебама... Нисам могла да одморим никако... Најбоља опција је била ићи кући...

Особље је јако љубазно да се зна

Други пут кад сам се породила у болници биле само нас двије породиље... Обема други порођај... Обе смо родиле дјевојчице... Тад је већ постојао хотел у болници... Међутим само за прворотке... Ова жена се шородила око 3-4 ујутро и већ у 7 отишла кући... Ја сам одуговлачила из дтраха и рекла им док муж дође по мене а мужу рекла да развуче...

Изашла сам око 2 поподне... Породила се у зору

Трећи пишем посље
Snezana
16. фебруар 2015. у 07.46
Jedan od „većih” gradova :)
To kad im vade krv iz pete je kad prođe najmanje 72 sata nakon rođenja. Ako se ode kuci ranije dodje se u bolnicu na test kasnije. Isto i za zuticu i sluh i ja sto moram da primim inekciju jer sam Rh negativna. Prakticno je biti u bolnici ta tri prva dana i vecina ovde tako i rade ali se može ići kuci i dolazit u bolnicu samo na te testove i preglede. Meni je bolnica 5 minuta od kuce pa mi nije problem ali sve ipak zavisi od toga u kakvom sam ja stanju posle poroda.
tamara
16. фебруар 2015. у 08.12
24 sata ovde za testove i svi imaju sobu sa kupatilom, zadnjih godina su renoviranesve velike bolnice pa mi cudno da još ima på 5 usobi.to je bilo kad du moji vevi rođeni.ove nema ni kapacitet za babicu onim koji već imaju decu, samo prvi put mamme...

maja3s
(diskutant)
16. фебруар 2015. у 08.32
sa trećim porodjajem isto porodila se ujutro u 6 već u 12 sam bila kuci...

kao sto rece Snezana za sve kompikacije dobije kontakt telefon...pa sam ja zvala drugi dan jer mi je izlazila ugrusana krv velicin jabuke gdje sam se prepala...oni su me pitali jesam li dugo spaala...reko jesam ...muzi djeca otisli iz kuce ja bila sama sa bebcom i nas dvoje spavali skoro čitav dan...samo sam ustala nešto da zvaknem i da podojim bebu..

ako je sve uredu ja podržavam moje Dance...nije trudnoća bolest niti porodjaj...

ova žena sto sam je vozila u djeciji odjel se porodila na carski rez...za nju je to bio veliki stres...poslje je fasovala jednu bolest...a možda je bolest dobila usljed promjene hormona...to samo ptice na grani znaju...u glavnom lijeci se i ima stalnu terapiju...
maja3s
(diskutant)
16. фебруар 2015. у 08.36
za vrjeme trudnoće vidis doktora 2 puta...sve vode babice...i to ne bas tako često...tek kad se priblizi pododjaj kad se udje u 9 mjesec pregledi su ucestali..svake sedmice...i to ništa UZ i fazoni...već truba za slusanje rada crca bebe...mjerenja obima stomaka...urin prba..

znam ženu sa blizanackom trudnoćom ...ovdje se svaka blizanacka smatra rizicnom...isla je na stalne ucestalije preglede u bolnicu već od 3 mjeseca i UZ svaki put naravno...
Snezana
16. фебруар 2015. у 09.56
Ne znam za te sobe za 5 porodilja. Ovde ili si sama ili delis sa još jednom. Kad sam se prvi put porodila ja sam htela u hotel ali tad em nisam bila dovoljno dobro em je hotel bio zatvoren samo za pacijente sa svinjskom gripom. Sad je zatvoren jer je kriza i treba da se sredi,sranje.

Nisam ja inače razmazena što se ovakvih stvari tiče. Sve je to ok i brzo prođe, reč je o 3 dana. Ali stvarno mislim da posle poroda treba imati svako posebnu sobu bar 24 sata da se odmoru, opusti, upozna sa bebom,krene neko dojenje itd. Ako sve to budem morala deliti sa nekom drugom u sobi onda mi se u bolnici bude sto je krace moguće.
hana-banana
(.)
16. фебруар 2015. у 14.09
Komunikativna, tačno znam o cemu pricas, i sama sam se tako osjecala, ali vjeruj mi, nema razloga za to.
Djeca su ok bez nas, vise se mi do ludila dovodimo svim mogućim scenarijima u nasoj glavi - te kako će za dorucak, te šta ako place, pa šta ako pita...

Ja nisam ni znala da ovde ima opcija da sam sebe „check out” iz bolnice, inače vjerovatno bih sva tri puta jer ovde sve razvlace ko terazije, ali tu opciju ambulantnog porodjaja nemamo.

Mislim da 24 sata u bolnici nije puno. Taman da ste i ti i beba na oku i u blizini doktorima. Nije to jednom mjesecno, pa ni godisnje. ovo ti je možda poslednji ili pretposlednji put da prolazis kroz to iskustvo i radi nekoliko sati ne treba pritiskati ni svoje tijelo ni bebu. Odmori malo u bolnici prije nego sto uskocis u rutinu sa troje djece. Razumi i da se ne vracas kuci posle porodjaja kompletno mobilna i slobodna - bićeš porođena, u bolovima, sa bebom sa kojom tek treba da uspostavis kontakt i da se snadjete za dojenje. U svemu tome, dorucak za drugo dvoje je najmanja stavka.

Sretno šta god da odlucis, ali ne prenagljuj.
tweety_m
(?)
16. фебруар 2015. у 14.46
Komunikativna od ove tvoje ideje mi umalo rucak ne zagori. Ja sam sa prvim djetetom ostala 2 dana, takva je procedura.Sa drugim su pitali da li hoću kuci poslije 24 h. Naravno da sam odbila.Moji su bili kuci(mm i stariji sin ) i dolazili u posjete.Mislim da porodilji ipak treba onih 2 dana da se sabere i dodje sebi. Ja nisam od onih koje će da leze i cekaju da im se rucak donese ( takav mi nerv), tako da sam bar ta 2 dana odmorila. Još sam i bebu poslala preko noćikod sestara da odspavam, a ti bi isla 3 sata poslije porodjaja kuci.Ajde molim te, sjedi gdje si ostani u bolnici pa idi kuci kad i treba da ides, i da se ne lažemo bar će ti u bolnici dati nešto protiv bolova. U takvim situacijama moras biti sebi na prvom mjestu,ako nisti dobra sebi nisi ni djeci, njima treba oporavljena majka. Ovo je moje mišljenje,ja ni u ludilu ne bi tako nešto uradila,osim ako me istjeraju iz bolnice. Ja ostajem do fajronta.
peri-peri
16. фебруар 2015. у 16.50
Cestitam na trudnoći! Wow komada 3, svaka cast! Ja sam s drugim detetom ostala 24h, tj. jednu noć.Skoro pa ambulantno. A onda fino kucici svojoj, moj krevet, moje kupatilo, stvarno ne volim ni bolnicke krevete ni bolnicku hranu. Muž i starije dete su bili sve vreme s nama, doneli smo nas krevetac u porodiliste. Od novorođenceta se nismo odvajali ni minut, prespavao je prvu noc na tatinim grudima, ja sam se naspavala. Nezaboravan dozivljaj za celu porodicu, meni je savrseno odgovaralo, te toplo preporucujem:-)
.
peri-peri
16. фебруар 2015. у 16.59
...zaboravih da dodam, babe i dede nikako ako bas ne mora, uglavnom uprapaste caroliju (cast izuzecima) i idealni su za zaustavljanje mleka (ne zezam se)
tamara
16. фебруар 2015. у 17.39
Dobro ti ke obo zadnje peri peri i tačno.oni svakoj bebi daju diagnozu grcevi samo da ih muce inosaju.moj veliki sin rekao babama„beba dobije grceve samo kad vas dve dodjete, pitajte dede nema kad su oni ovde”?!a dete samo spavalo i jelo ali one ga cackaku da bi ga nosali.
svirena
(teaser)
16. фебруар 2015. у 21.17
peri peri i tamara, spot on za babe, dede i grceve i nosanje:-))

Za ostanak, prvo skoci pa reci hop,ko zna kakav će porodjaj da bude. Sa prvim sam ostala tri dana tj dan posle fajronta, namolila doktorku da me ostave još jedan dan jer je bilo vruce, ljeto, a mi nismo imali klimu u kuci. Takođe se naspavala, i odmorna dosla kuci. Sa blizancima, baby friendly program , nema da uzmu dijete nego smo mi zaduzeni bili za sve, djeca prespavala na meni, posle dva dana nas nagulili kuci iako su ranije rođeni. Doduse ovaj put sam se radovala svojoj kuci i svom kupatilu, nije mi teško palo. Za ambulantno ne znam da bih pristala, toiliko testova rade na bebama
U prvih 48 sati da bi mi bilo zesce cimanje da ih vodim kod pedijatra svako malo. Srećno šta god da odlucis i lak porodjaj ti želim.
skoljka
(student)
17. фебруар 2015. у 00.24
Zavisi koji tretman se dobija u bolnici. Baby friendly i za nas oba puta, znaci mi sve radimo. Ni jednom nam niko nije presvukao dijete. Bili su super usluzni da priskoce sa odgovorima na pitanja, al od pomoći ništa. Meni je skoro svejedno bilo jesam kuci ili tamo, drugi put sam u stvari htjela sto prihe kuci jer me je dupe da izvinete boljelo od polushedeceg polozaja u njihovom tvrdom krevetu.
Tako da sve zavisi, ako je super bolnica i oni usluzni onda sto duže to bolje.
-afrodita-
(♫)
17. фебруар 2015. у 03.33
meni je bilo divno u bolnici,još sam tražila da ostyanem extra dan. mir,tisina,niko te ne cima,lepo se „bondujes” sa bebom.
ništa im kuci nije falilo. to je vreme za tebe i novu bebu,kuci nećeš imati mira,cimace te non stop
Komunikativna
(($))
17. фебруар 2015. у 05.22

Hvala Barilli!

Hvala vam svima na podeljenim mislima.

Majo, meni danski sistem zdravstva prilično surovo deluje. U redu mi je da ako se majka oseca sposobnom, već ustaje na noge, pa se odluci da posle par sati ode kuci, ali to što kod vas rade mi je fakticki ubijanje zelje za detetom. Kako stojite sa natalitetom, ukoliko ti je poznato?

Snezana, čini mi se da si me ti najbolje razumela. Tačno si u srz pogodila. Ovde se jednosoban apartman posebno placa. Mogu čak muž i deca da dobiju smestaj ali ja se pitam cemu to. Ukoliko se bez problema porodim, sa bebicom bude sve u redu, šta će mi onda extra apartman kada fino mogu da odmaram i kod kuce. A, posto će ovo biti već treće dete, ne verujem da će me smestiti u dvokrevetnu sobu već u sardinu, sa još 4-5 porodilje.

Što se lekova protiv bolova tiče, meni sa cerkom su davali neke homeoopatske globule koje uopste nisu delovale dok sa sinom nisam ništa ni uzimala. Te postporodjajne kontrakcije su mi bile gore nego sami porodjaj, ali prođe i to.

Da ja malo još remiziram trenutnu situaciju. Danas sam isla do bolnice da se prijavim za porodjaj. Bolnica je možda 10-15 min udaljena sanitetom, sa plavim svetlima i sirenom :o)) I, zamislite, nemaju mesta!

Kažem ja lepo, pa ja sam tek prethodne nedelje dobila uput i MutterKindPass, ali avaj, „zalimo, trebali ste doći čim ste saznali da ste trudni”. Dzabe sam ja trubila da cekam već treće dete i da sam i sa drugim jedva stigla u porodiliste, ništa od toga. Čak me ni na ambulantni porodjaj nije htela primiti. Sada mi je već aktuelna i tema „porodjaj kod kuce” :O))) Salim se, naravno. Daleko bilo da me i to snadje.

Sutra ću otici do mojih „starih prijatelja”. Pravo porodiliste, sa mogućstvom ambulantnog porodjaja, tako da se karte opet mesaju. Porodiliste je babyfriendly, sto znaci sve radis sama. Prvih par sati ti samo pricuvaju bebu ako hoćeš da se odmoris od porodjaja i ako ides na tusiranje.Ostatak je tvoja nega i briga. Pripomognu ti pri kupanju deteta ali sam i to bila odbila. Sestra me je samo nadgledala. Mislim, profi, nema šta ;o)) Pa, onda, kada je tako, to sve mogu i sama kod kuce, u svojih 4 zida, gledajuci opusteno izlazak i zalazak sunca sa svoje terase... Muž će i ovako moći na odmor par dana, tako da se već radujem uzivanciji.
Barilli
(bez_izuvanja)
17. фебруар 2015. у 11.04
Koliko košta doplata da imaš zasebnu sobu? Ne znam, meni se čini da bih uvek doplatila da imam taj mir. Malo me nervira taj socijalistički mindset koji je uvrežen kod nas da mora sve da bude za dž.( ne mislim na tebe Komunikativna nego inače na srpski mentalitet) Sve se plaća, pogotovo u zdravstvu. Ja za prvo dete nisam ništa platila jer sam takvo osiguranje imala, a za drugo sam se bogami naplaćala, a da nisam imala godišnji limit out of pocket, zalomilo bi mi se još više da platim. Ista bolnica, ista nega potpuno. I kod mene je bilo baby friendly tako da je beba bila sa mnom u sobi. Međutim, imaju nursery gde možeš da daš bebu da je paze, da se odmoriš malo i odspavaš.

U mom slučaju posle c.r. mi je nezamislivo da idem kući tako da i ne mogu da zamislim da može komfornije od ovoga. Mene su posle četiri dana terali kući (sa prvim detetom), izašli smo u tri popodne, haha. Zasebna soba( svi u toj bolnici su imali zasebne sobe), naručim ručak telefonom, tuš kabina pa ulazim bez podizanja nogu na tuširanje, presvlačenje posteljine svaki dan, spavaćice se na ramenu kopčaju, samo strgneš kad dojiš, ulošci, mrežaste gaće, hospital grade pumpa za mleko, besplatni lactation consultant itd.
svirena
(teaser)
17. фебруар 2015. у 11.17
ako ima nursery gdje možeš da das dijete da se odmoris onda to nije baby friendly program već mom friendly:-).

Bez sale, ovde u gradu gdje sam sve i jedna bolnica je baby friendy i ukinuli su nurseries iz sve i jedne te beba mora biti u sobi sa tobom sve vrijeme jer je to okosnica baby friendly pristupa.
Barilli
(bez_izuvanja)
17. фебруар 2015. у 11.25
Nisam znala da ima i taj termin. Beba je bila kod mene inače, osim kad ide na merenje, kupanje itd. Verovatno ukidaju program jer sve živo ukidaju u ovoj zemlji što je humano i potrebno. Muka mi je više, živim u najskupljoj državi Ameriike , plaćam najveći porez a imam nikakve benefite. Jedino mi je još članstvo u biblioteci besplatno.
Snezana
17. фебруар 2015. у 12.09
Meni to delenje sobe posle poroda bas smeta i zbog toga bi pre birala opciju idem kuci. Opcije da se doplati posebna soba nema. Postojao je hotel u bolnici gde je soba sa kupatilom sama za sebe ali to je zatvoren kao sto rekoh kriza je i mora da se stedi na sve strane.

Sve u svemu zavisi od toga kako se osecam posle poroda. Možda ovaj put bude mnogo bolje. A možda imam sreće pa dobijem sama sobu kao i prošli put.
hana-banana
(.)
17. фебруар 2015. у 13.28
Ja sam samo prvi put dijelila sobu sa nekom zenom i to me stavili u ovu manju polovinu, maltene u hodnik. Ajd sto ja, nego sto mi se mama ukocila na onoj jednoj budjavoj stolici. Kao nema privatnih soba, sve zauzete.

Drugi put sam tražila privatnu - ista prica, ali tad sam rekla da ne izlazim iz birthing suite-a dok se ne oslobodi privatna soba. Znate kojom se brzinom oslobodila! Osiguranje placa semi-private, ne private jer to zovu deluxe zbog djakuzija - razlika za doplatu dosla - $40.

Treci put isto kao i drugi, s tim sto racun nikada nije ni dosao.

Kod nas su bebe sve vrijeme sa majkom, čak i vagu i kadicu za kupanje donose u sobu i ja tako i volim. Neka mi dolazila za slikanje, ma znaš kad bih dala novorođeno dijete nekom da ga vodi za bilo šta bez mene, u zivotu nikad.
Barilli
(bez_izuvanja)
17. фебруар 2015. у 13.51
Ja sam ih isto smarala za bolju sobu. Snimila sam da imaju neke minijaturne sobe i neke velike, gde su ranije smeštali više porodilja. I ja krenem da ih smaram kako ću ja ostati 4 dana i da će mi muž tu spavati, i da će mi dolaziti puno familije i prijatelja u posetu i da me ne stavljaju u neki mali sprčeni sobičak. I tako se ja širim po velikoj sobi, dolazi moj bivši šef da me obidje ( inače je hirurg sa privilegijama u toj bolnici) i kaže: koga si znala pa si dobila ovu sobu? :))) e doktore, squeeky wheel gets the oil
S_Girl
17. фебруар 2015. у 13.57
I ja bih ostala u bolnici bar 24 sata da dodjem sebi i da mogu da urade sva potrebna testiranja. Koliko se sjecam neke testove ne rade odma nakon što se beba rodi pa je zbog tog prakticnije da ste u bolnici bar dan. Sa cerkom smo ostali u bolnici 6 dana zbog zutice. Prvo smo imali semi-private sobu, djelili sa još jednom porodiljom. Kada smo saznali da će mo ostati u bolnici duže premjestili smo se u privatnu sobu. Sa drugim djetetom sam odma uzela privatnu sobu al izasli smo iz bolnice nakon 24 sata. Ovde pretezno drže porodilje u bolnici 2 dana, al ako je sve u redu i nema potrebe da se duže ostaje salju nakon 24 sata sto je po meni ok.
maja3s
(diskutant)
18. фебруар 2015. у 05.28
Komunikativna, nije da izgleda već i jeste prilično surov s obzirom koliko placamo porez i dajemo za zdravstvo...međutim takav je sistem i ne možeš da se bunis...ustvari svi su prijatni i fini nema tu price ali dok dodjes do specijaliste prođe vrjeme...

s druge strane stvarno su upravu zašto da lezis u bolnici kad ti je tvoj krevet draži :)) naravno ako je sve uredu

ovdje je ustvari sve pitanje novca...KO PLACA...zato moja drugarica nije mogla da ide sa hitnom sa svojom tek rođenom bebom jer država placa za oboljelog a ne za familiju...

ovo je isto se odnosi na druge bolesti ne samo porodjaj...recimo kad mi je ocu pozlilo...majka nije mogla biti u ambulatnim kolima već je vozio komsija...sreća naših ljudi svagdje dobrih i finih i hoće da izadju u susret...mama ima vozacki ali nije bila u stanju da vozi...mislim stvarno
maja3s
(diskutant)
18. фебруар 2015. у 05.31
da se razumjemo ima i danaca isti kao i naših...iako je vecina zatvorena...mislim nadje se danaca da pruze pomoć u odrecenim situacijama :)
sharlota
(bez zanimanja)
23. фебруар 2015. у 09.42
ja osim porodjaja u bolnici ne bih nikada ramišljala o bilo kojim opcijama.
zašto se vracati u doba naših baka kada danas imamo bolje uslove i za majke i za bebe narvano.

neće svijet propasti ako se porodis u bolnici,odomoris se 24 sata ili 48 sati te te potom doktori posalju kuci.

meni stvrno nisu nikada bile jasne žene koje se poradjaju po kucama,po nekakvim ambulantama gdje ih poradjaju babice ili nekakve „dule” pored vrhunskih bolnica- pricam o kanadi.

ja sam sa bebom bila u velikoj sobi sa tri kreveta,svaki krevet je mogao da se odvoji kao mali separe. ostala sam dvije noćii jedan dan u bolnici,poslije cr. privatne sobe,poluprivatne i sl su bile zauzete,jer se radilo o maloj bolnici.

meni te žene nisu smetale,jedna se porodila prirodno i bas je bila u bolovima pa je bila onako bucnija- ali sve je to dio zivota i prirodno je,ženu je bolilo i ja sam imala razumjevanja a to.

cuncica21
(prof.matematike)
06. март 2015. у 17.50
mi smo u uk i ja sam sa prvim i jedinim djetetom ostala 24 sata u bolnici a one mame kojima je recimo 5 su isle kuci poslije 2 sata. soba je imala bar 8 kreeta ali ja sam imala sreće da se preko noćiispraznila. ujutru je već bilo 5,6 mama ali svako ima svoj zastor pa se bar ne gledamo. meni to i niej smetalo jer ja nisam ni mogla zaspati, nisam spavala 70ak sati, veliko uzbudjenje. u toku tih 24 sata svi testovi su obavljeni i u bolnicu se nismo vracali. meni je drago da su nas poslali kuci jer sam samo kdo kuce mogla da zaspim, ko zna šta bi bilo da sam tamo ostala par dana.
ne znaš kakv će ti biti porodjaj ali imaš pravo da pravi planove i da ih mijenjas u skladu sa situacijom. ja sam svoj prvi porodjaj planirala u tom odjelu gdje bi bila sam sestra lai kad su me primili rekli su da ipak idem u bolnicki dio, valjda su skontali da to niej za mene sa prvom bebom. ja te donekle razumijem, volis da budes kod kuce i odmor ti je vise kod kuce nego u bolnici. i ja ne volim bolnice mada kad bih imala troje ne znam kako bih i kod kuce zbog svih pitanja i buke ali sigurno bolje nego sa pet nepoznatih žena na odjelu :)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.