Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Ubila sam Deda Mraza
PustaZelja
(i posle mene - ja)
12. децембар 2014. у 19.16
Ijaoooo! Šta uradih!

Prije neko vece odem da pokupim stariju iz srpske skole i posto blizo živimo,pjeske smo se vracale kuci. I sad kako je sva ova predpraznicna gungula, pocne ona razgovor o Deda Mrazu i poklonima. Ustvari, pita me je li mi slavimo oba Bozica - i ovaj u decembru, i onaj u januaru. Reko' ne, mi ne slavimo katolicki Bozic, samo Pravoslavni.

Zbunjena ona valjda jer u 2 navrata dobija poklone (Nova Godina i Bozic) pa nastavlja sa pitanjima. I sad ja objasnim kako njoj Deda Mraz dolazi za Novu Godinu kad dobije igracke, a mama i tata joj kupe nešto od garderobe za Bozic. I onda raspredanje, razglabanje, pitanja i pod pitanja i meni dosadi i kažem ja njoj:„Ej V, Deda Mraz ne postoji. Sve poklone koje dobijes, kupe ti mama i tata. Deda Mraza nema; to je samo jedna fina legenda.”

????? Upitnik iznad njene glave. I vidno razocarenje. To me je iznenadilo jer sam mislila da je ona već i sama skontala poprilično da je Deda Mraz izmišljen lik, jer nekoliko puta mi je postavljala neka „sumnjiva” pitanja u vezi Deda Mraza. Jedne prilike smo u Pet Store-u naisli na Deda Mraza (vlasnici dovodili svoje ljubimce da se slikaju sa njim), pa joj je to malo bilo cudno i pitala me otkud tu Deda Mraz i je li njih ima vise.

Takodjer, skontala je da Tooth Fairy ne postoji jer je uzela da cita pismo koje joj je Tooth Fairy ostavila prije 2 god i skontala je da je to ustvari moj rukopis.

I sad, vis-a-vis svega toga, ja sam nekako mislila da ona sumnja u postojanje Deda Mraza, kad ono međutim. :)

Bas se razocarala. Pa onda pitanja: Kako ne postoji kad dobijem ono sto tražim? (Pa ti mi kažeš šta si mu pisala u pismu i ja to kupim.) Pa to vi onda napisete na poklonu da je od Deda Mraza? (Pa da.) Pa cekaj, to onda znači da je baka sama sebi upakovala cokoladu? (Pa jeste). A pokloni kod tetke? (Kupe ti ih tetka i tetak.)

Uglavnom, sahranismo Deda Mraza.

Dodje meni sinoć V i uruci mi list papira. Kaže:„Evo, ovo hoću za Bozic i NG.”
tweety_m
(?)
12. децембар 2014. у 20.00
Pametnica :) nego sad si nadrljala.
Kod mene Deda Mraz još postoji,i postojace dugo,dugo bar što se mene tiče :)
hana-banana
(.)
12. децембар 2014. у 21.08
Bas bzvz.
maja3s
(diskutant)
12. децембар 2014. у 22.56
А Божић Бата ?
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
12. децембар 2014. у 23.32
:( ja volim 'magiju' oko svega toga i ovo mi je bas zvucalo surovo.

Moj sin (8) mi je rekao neki dan da vjeruje u deda mraza al da misli da ja kupim poklone i dam ih njemu da mu on donese :-). A zna da ima vise tih 'pomoćnika' po trgovinama i da je samo jedan pravi - onaj sto ima pravu bradu sto ga posjecujemo već 6 godina.

Prošle godine sam uspjela da sapnem deda mrazu da je on tražio jednu igracku od njega i kad mu je deda mraz rekao da zna šta želi njemu se je lice tako ozarilo, presrecan je bio i jako iznenadjen da je on 'pogodio' šta on želi.

Mislim svako ima svoje nacine..
sharlota
(bez zanimanja)
13. децембар 2014. у 00.00
pa ja sam bila klipaca i vjerovla u deda mraza.

takođe volim magiju, masu stvari djidja midja ja kupim za bozic i donesem kuci,neki dan sam vidjela muzicku kutiju postansko sanduce deda mraza
neka ga neka uziva, ovdje im neako prebrzo otmu djetinstvo i tjeraju ih da odrastu još da mu djeda mraza ukinem
Snezana
13. децембар 2014. у 05.40
Ma koga si ti ubila, ja ga evo bas danas srela, doneo usput i zimu sa sobom. Ja ne volim zivu i sneg i sve sto pratizimu ali decembar bas obozavam. Tad mi je nekako sve magicno i tako sam to valda prenela i na sina. On ima 5 godina i veruje u deda mraza. Donece nam poklone kroz odzak naravno. Stavit ćemo mi njemu neku sitnicu u carapu na kamin a on će nama nadamo se napunit carapu slatkisima. Neki dan su mu dve malo starije curice pomogle da napisu šta si želi i to mo poslali deda mrazu pa ćemo videt šta će dobit. Zna da deda mraz morada podeli mnogo poklona i poseti mnogo dece i da ne mogu svi dobiti sve sto si žele ali da će svi dobiti ponesto. Ja iskreno jedino što ne volim sa svim tim poklonima su odrasli. Mislim da se kupuje previse, trosi novac na nepotrebne stvari i onda na kraju imaš punu kucu drnde. Ja i med mer som se ogovorili da ćemo si zajedno kupiti zajednici poklon nešto sto si želimo za novu kucu. Ostale poklone za odrasle sam svela na minimum i to uglavnom jako bliskim ljudima za koje vrlo dobro znam šta si žele. Volim svakog da obradujem ali sa odraslima vise uzivam u druzenju u atmosferi, vecerama itd nego u poklonima. Za novu godinu ne dejemo poklone, to salvimo sa familijom i prijateljima, kumovima uz mnogo dobre hrane, kolaca i pica. I tako provedemo nekoliko dana zajedno sto nam bas svima prija. Za pravoslavni Bozic som kod mojih na taj dan a kod njegovih najblizi vikend Bozicu. Tu bude malo vise naših tradicija, poklona u vidu odece i novca,pokoji slatkis. Trazimo svi novcic u cesnici i opet uzivamo sa dragim ljudima. Izmadu svega ovoga odemo i na koju slavu i na koju norvesku pred Bozicnu proslavu. Prijatelja imamo raznih i zbog toga držimo do raznih tradicija i slavimo svasta nešto. Uglavnom meni sve to prođe bez stresa. Ove godine mi je najveci problem sto si moj sin jako želi jednu igracku a te bas nigde nema i to mi je zao jer prica o tome već mesecima i ja sam mu rekla da si to može želit za Bozic a neće je dobit :(
Republica
(®)
13. децембар 2014. у 06.21
Iskreno po meni shto ranije ga „ubijete”to bolje.
U Holandiji Deda Mraz nije popularan toliko koliko je Sint Nicolaas- Sv. Nikola & Zwarte Piet. E poshto od proshle godine UN zabranjuju Zwarte Piet-a, UN razbucashe deci NL sam praznik.Sada za taj praznik vishe shtajkuju i svadjaju se od proshle godine nego shto ga slave.
Zato bolje po meni da deci roditelji „razbucaju” mashtarenja na fin način nego da uskoce neke druge institucije pa idi sad ti objasni detetu sve to.

Imala sam sreću da je moje dete od malih nogu bio anti-potroshac.
A inače on je mene uputio sa nekih 5-6 godina da sve to ne postoji već da je to zamka. „A ja njega pitam, pa kako sine to? A on meni sve shto je lepo mama nema oblik coveka. Sve je to mama figurica ( figurativno) , osecaji nemaju telo ( oblik). S takvim razmishljanjem malog deteta ja sam prestala da razbijam tu njegovu ideologiju.
sharlota
(bez zanimanja)
13. децембар 2014. у 19.09
meni nije jasno kome smeta deda mraz?

ko je sljedeci miki mouse ?
tweety_m
(?)
13. децембар 2014. у 23.15
Kad spomenu Miki Mausa ja se sjetih one price o Silji Bosancu u Diznilendu :)
skoljka
(student)
14. децембар 2014. у 00.04
E, steta. Ja ne znam kolika je pusta tvoja cerka, al ja mojoj niposto ne bi htjela razbiti tu caroliju. S mojom djecom i ja skoro da vjerujem i u deda mraza, i baka mraza i pomagace elves, to mi je najljepsi dio praznika, te pricice, magija. I još da imamo snijega umjesto kise:)))
Mada znam da je zbunjujuce ako vam djeda mraz dolazi vise puta...ko će to da pohvata.
maja3s
(diskutant)
14. децембар 2014. у 05.12
Твити, причај ;-)
magenta
14. децембар 2014. у 09.29
Ja bih ukinula i tu listu jer lista dolazi u paketu sa Deda Mrazom. Ako ćemo poklone za N. Godinu, onda je iskljucivo do roditelja i mogućnosti

Inače cijela prica je bezveze, mora da si bila pms , svi smo mi spontano„ izrasli” iz faze Deda mraza.

I da, „ nije samo ” katolicki„ Bozic

Pss nedavno sam gledala ” Ef„ a sa Will Farrelom, klasik Christmas movie ali skroz simpatican, pomalo dirljiv jer govori o tome kako ljudi gube Christmas spirit

-afrodita-
(♫)
14. децембар 2014. у 23.28
Moj je umro još pre par godina, deca nisu glupa, znaju da mi kupujemo poklone.
kriska
(*)
15. децембар 2014. у 09.02
Prvog Januara dođe moj 7-mogodišnji sestrić kod mene po novogodišnji poklon, od tetinog i tečinog deda mraza.
Čim je ušao u kuću viknu: „Da pogodim šta ste mi kupili?”
Kažem ja: „Eno tamo ispod jelkice idi vidi šta ti je deda mraz doneo”.
Vuk:
„Ma šta kažeš? Deda mraz?
Ej, teto! Nemoj i ti da me zafrkavaš!”

magenta
15. децембар 2014. у 09.30
Kad nešto razmislim, ko je od naše generacije vjerovao u Deda Mraza. Djeca su ovdje mnogo naivna
shargarepa
15. децембар 2014. у 09.58
Ja sam se toliko uplela u laži da mi je lakse da to održavam nego da sad objašnjavam :)

Ja sam bila ubjedjena da nas je stariji provalio, par puta je postavio pitanje da sam bila 100% sigurna, ali kad mu je Deda mraz poslao video poruku zacaklile su mu oke od sreće ...
hana-banana
(.)
15. децембар 2014. у 11.43
Nije uopste u pitanju glupost ili pamet djece, nego to što neka djeca hoće da vjeruju u svu tu magiju ispunjenja zelja i da u to unesu neki malo neobičniji element nego sto su mama i tata. Moji od mame i tate dobiju nešto svake sedmice.

Jel vjerujete vi stvarno u hobite, Sarumane, kojekakve vilenjake i Mocking Jay-e? Ne vjerujete, a ta bransa knjizevnosti cvjeta. Svako vremenom shvati da nema ničega od toga, ali ne treba ni razbijati caroliju na neki grub način, čemu to?
Gala06
(......)
15. децембар 2014. у 11.51
Potpisujem Hanu.
hana-banana
(.)
15. децембар 2014. у 11.55
Shargarepa, jel ima ove godine ta video poruka? Link za onu od prošle godine ne radi, a bas bih voljela da vidim njenu reakciju sada, godinu dana kasnije :)
sharlota
(bez zanimanja)
15. децембар 2014. у 12.03
upravo tako, hana

juče sam vidjela djeda mraza na aktivnosti moga djeteta, pa i ja sam se odsevila upravo caroliji i sjajnim okicama male djece- kažem male djece u ranom djetinstvu

naravno da veca djeca - osnovnci- ne vjeruju u djeda mraza.

shargarepa
15. децембар 2014. у 13.39
I ja potpisujem Hanu...

nego evo probaj ovaj link https://www.portablenorthpole.com/
maja3s
(diskutant)
15. децембар 2014. у 17.27
preki, nisu samo oni naivni...danas smo svi naivni...poslje je lakse djeci predstaviti svjet na netu i na tvu...

druga prica je kad ta djeca porastu...shvate zivot a carolija nestanu ...i pokusavaju na sve nacine da produže isti...pa uzmu malo dopinga
PustaZelja
(i posle mene - ja)
15. децембар 2014. у 22.28
Što se Deda Mraza tiče, iskreno, evo pokusavam da se sjetim nekih lijepih osjecanja vezanih za Deda Mraza, ali ništa - sve sam ja to pozaboravljala, zajedno sa ushicenjem ako ga je bilo.

Znam da sam se poklonima radovala (kao i svako dijete), ali ne sjecam se nešto uopste svog stava o Deda Mrazu niti kada sam prestala „vjerovati” da on postoji. Pretpostavljam u vrijeme kada sam pocela pronalaziti novogodisnje paketice u pripremi po ormarima. Ja sam to redovno nalazila i unapred sam znala šta će „Deda Mraz” da mi donese. Interesantno, nisam ništa dirala i poklonima sam se radovala bas ko da ih prvi put vidim. :) Bas sam lopuza bila! :)
maja3s
(diskutant)
16. децембар 2014. у 04.52
paketic smo dobijali iz mamine firme...tamo bude zabava i deda mraz ...mi se slikamo sa njima...kolege se iznapijaju...udari pjesma...isto ko i ovdje sto zovu julefrokost...sve se desavalao preko dana...nije nocu...recimo u 12 sati...već u 3 smo bili kuci...mama je bjezala ranije kuci...sad znam i zašto :))

drugi paketic smo dobijali postom...spakovano pola meni pola bratu sve isto umutra...puno deda mraz cokoladi onako zapadnjacki...a nekad ih je tata sam donosio ;-)

sjecam se moje drugarice su dobijale poklone i od tetki i od Janka i od Marka...i te igracke...ja sam prva u gradu imala Lego kocke a nisam dobijala igracke za NG...

mislim da je danas pretjerano sve...po meni sve ovo treba ukinuti..
budalestina...trosimo novac a mogli smo ga dati nekome ko bas nema...djeca nemaju nikakvu korist od toga..moj najmanji sin se obraduje zvaki...i to da vidite kolika sreća ne znam kao da je avion dobijo...radost i sreća je u samom djetetu a ne u velicini ili cjeni poklona

mnogi roditelji lijece komplekse na svojoj djeci i ne cine im dobro
LeeLu
16. децембар 2014. у 10.35
Ja sam još kao malo dete u vrticu kapirala da deda mraza nema! Covek koji je radio kao domar se preoblacio u deda mraza i delio nam paketice i videlo se da je to cika Bora. Uopste ne mogu da verujem da ima dece koja stvarno veruju u deda mraza.
-Layla-
17. децембар 2014. у 13.31
Imam slonovsko pamcenje, pa znam da nisam verovala u Deda Mraza kao mala. Ali to me nije sprečavalo da uzivam u praznicima i iscekivanju paketica. Divna vremena. Moja devojcica ima 4 godine i veruje da postoji i Sinterklaas i Deda Mraz. I nije joj još cudno kada u toku dana sretnemo nekoliko njih, razlicitih visina i sirina:-) Meni je ta njena naivnost preslatka. Ne znam sto sam ja bila tako starmala:-) Neka uzivaju u caroliji i svojoj masti. Ne može da skodi.
maja3s
(diskutant)
17. децембар 2014. у 13.42
Унапрјед се извињавам за упад ...

Напрјед Шпанкиње растури Данкиње кад Румунке нису !!!!
maja3s
(diskutant)
17. децембар 2014. у 14.06
Јеееее ;-))))))

Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
17. децембар 2014. у 14.39
Ni ja nisam vjerovala u Djeda Mraza kao dijete zato što moji roditelji to nisu potencirali niti davali ikakvog značaja tome, znala sam da kad idemo da pokupimo paketice u njihove firme dobijamo ih od covjeka obucenog u ofucano djeda-mraz odjelo. Jedino sam bila uzbudjena da dobijem sto bolji paketic a za njega me nije bilo briga. Sto sam bila starija to je manje zanimljiv paketic postajao i bas sam bila razocarana kad sam sa 9 godina dobila samo zutu skolsku torbu i neki pribor za skolu.

Tako da ne mogu da upoređujem svoje iskustvo sa iskustvom danasnje djece - pogotovo ovdje kod nas - djeda mraz samo što ne pocne da ispusta pixy dust ili šta je već koliko magicno izgleda. Pocela sam i ja da vjerujem da je stvaran haha.
hana-banana
(.)
17. децембар 2014. у 15.40
Mayche, ja se iskreno receno ne sjecam šta i kako, sjecam se onih paketica i koliko sam im se radovala, imali su neki poseban miris. A najgore sto je bar moja mama kupovala svega po 5, krem bananice na kutiju, bajadere na kilo i onda se ja obradujem paketicu sa onom secernom tablom ili cokoladom od rize. Znaci stvarno je u pitanju samosva ta carolija.
Sjecam se da su mi jednom rekli da će to vece Djeda mraz doći i donijeti mi paketic. Odjednom se čuo neki prasak, zatreslo se staklo - mi na balkon - paketic!!! I gomila snijega pride, ali paketic! Mojoj sreći nije bilo kraja, MENI djeda mraz donijeo paketic lično.Nije ni bilo važno da li vjerujem ili ne vjerujem, u tom momentu sam vjerovala.'

Par godina kasnije kad se znalo da znamo da DM nije stvaran čula sam moje kako prepricavaju to vece, ali u njihovoj verziji je moj tata s ulice gadjao balkon i prozor grudvama snijega da bih ja izasla i nasla paketic. Mislim da je čak i sam paketic ubacio da bude sto autenticnije, hahah... Cijenim tu predanost.
tweety_m
(?)
17. децембар 2014. у 17.55
Ja u prvom osnovne u skolskom paketicu dobila kasetu Lepe Brene :P
sharlota
(bez zanimanja)
17. децембар 2014. у 18.21
Ne znam da li sam pominjala moj muž se posvadjo sa deda mrazom prošle godine:)
sharlota
(bez zanimanja)
17. децембар 2014. у 18.23
Tweety kojI je album bio u pitanju

MILE voli disko?
alskdjfhg
(supermama)
17. децембар 2014. у 19.10
hej pusta može pitanje nevezano za Deda Mraza? :)

koja je adresa i kontakt br srpske skole u koji tvoja mala ide i čini mi se da si ti na Dandenong strani ne znam da li znaš ima li u western suburbs skola, (čini mi se da mi neko rece da ima i folklorna grupa) , nikako ne mogu da saznam, niko od mojih ne zna svi su samo 'čuli'...
hvala unapred
tweety_m
(?)
17. децембар 2014. у 21.23
Ej mislim da jeste bila ta kaseta, ni dan danas mi nije jadni koji nam idiot to stavljao u paketiće .
Lolypopa
18. децембар 2014. у 00.53
Tweety bas si me nasmejala sa kasetom Lepe Brene :).

Ja sam deci pokusala da objasnim da je „Deda Mraz” u stvari Sveti Nikola (Saint Nicholas - Santa Claus) nebih li napravila neku konekciju i smisao u ovoj opstoj zabuni pravoslavno-katolicko (zapravo hrišćansko). I uopste trudim se da kada ga spominjem izbegnem naziv Deda Mraz već Santa Clus (ovde u Kanadi je to lako izvodljivo). Deda Mraz je vise maimina i tatina proslost i nema nikave veze sa NjIHOVOM realnoscu, samo ih još vise zbunjuje.
Paketice dobijaju od Bozic Bate, 6. Januara na Badnje vece, nakon priredbe u organizaciji srpske skole pri crkvi. Uz Badnjak, posnu veceru, i ostale srpske obicaje.

Ucim ih da Bozic, tj. Christmas ima veze iskljucivo sa rođenjem Isusa Hrista, i jako mi je važno da taj praznik dovedem iskljucivo s' tim u vezu. Zato smo pokolone ostavili za „Materice” i „Oce”. Tako dete lepo zna da je poklon od tate i mame. Nema laži, nema prevare :). Takođe oni imaju priliku da daruju za svoj praznik „Detinjci” (treca nedelja pred Bozic), sto ih posebno čini srećnim, pa nešto sami naprave, čestitku, crtez... Mnogo je lepo naše Pravoslavlje.

Nova Godina je kalendarski praznik za nas, ako smo u prilici svecano je docekamo.

To su neka uverenja i obicaju u nasoj kuci na kojima vaspitavamo decu. E sad, da deca pišu pisma Santi (samo nek pišu i to je ucenje :)), mastaju o poklonima, uzivaju u praznicnom duhu ovdasnjih obicaja zajedno sa svojim vrsnjacima u skoli, O DA! Ja im to ne uskracujem. Sve je to deo njihove maste i detinjstva.

hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 08.06
Ne mislim da pokrecem raspravu, ali meni je tek to komplikovano i konfuzno: Djeda Mraz je u stvari Sveti Nikola, a u stvari je Santa Claus, ali nema veze sa Bozic Batom iz Januara... Malo previse.
tweety_m
(?)
18. децембар 2014. у 08.20
Hana vidi se da ne gledaš cheesy Christmass filmove. Santa Claus skraceno od Nicolaus :)
Ima ono vjerovanje da je u davna vremena Sv. Nikola siromašnima ostavljao hranu pred vratima, otuda i prica da DM ulazi kroz dimnjak i ostavlja djeci poklone. E sad sto bi rekla maja tito i KPJ nisu dozvolili da poklone donosi Sv. Nikola ili Santa Claus ( Nikolaus) pa je postao Mraz. Otud i djeca uoci Sv. Nikole ciste cizmice i ostavljaju kod prozora da im Sv. Nikola ubaci slatkis. Kad smo kod Sv. Nikole srećna Slava svima koji sutra slave!
PustaZelja
(i posle mene - ja)
18. децембар 2014. у 08.47
Ja sam u Kanadi tako da ti nasa srpska skola nije od pomoći.
hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 09.38
Tweety, poznato mi je sve to, nego meni bar je logicnije onda djeci objasniti da je to sve jedno te isto, samo sto u neciju kucu dolazi 25. dec ili kad već, a u neku 6. jan.
hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 09.43
Ne znam koja pacenica minusira temu o Djeda Mrazu, ali stvarno imaš vise problema nego sto mislis.
Lolypopa
18. децембар 2014. у 10.00
Hvala Tweety, lepo si shvatila i objasnila šta sam zapravo htela reci. Znam da zvuci konfuzno, ali u ovom njihovom uzrastu i okruzenju ne vidim bolji način da im sve to objasnim. Kad porastu moći će da istrazuju na tu temu koliko god hoće. Ja samo negiram zvanje Deda Mraz jer mi je suvisno pored „ove dvojice”, ali ne i njegov lik i delo :).

Super tema, obzirom da je sutra Sv. Nikola (Srećna Slava onima koji slave).

A Bozic Batu sam prihvatila kao srpsko nasledje, isto kao i badnjak. Jeste da je našim generacijama to ime strano, ali daleko vise ima smisla za vernike jer je izvorno Bozic-mali Bog.



sharlota
(bez zanimanja)
18. децембар 2014. у 11.17
Hana ocigledno da nije isto.bozic bata je bata,sv nikola je svetac, a drug deda mraz je po direktivi ukro funkciju I odjelo sv nikole.doduse Santa u zapadnom svijetu je komercializovani sv nikola tj od obicaja da se za sv nikolu, koji pada pred bozic daju djeci pokloni nastao je santa u kobinaciji sa bibilijskim darivanjem male bebe isusa.
Ako se analizira nas obicaj polaznika može se vidjeti da je polaznik personifikacija isusa a da ukucani daruju polaznika tj isusa.
Jednostavno I predivno... neko je bio komformista a neko je drzao do porjekla I nacionalne pripadnosti.
Stvar licnog izbora malo je cudno da neki imaju malo vise prava od drugih;)
sharlota
(bez zanimanja)
18. децембар 2014. у 11.21
Svidja mi se ideja o srpskoj skoli pri crkvi I ja ću da upisem dijete u skolicu od septembra, a razmišljam I o vjeronauci divno mhesto da se naucI o tradiciji moralima I sl.
Postphe I crkveni kampovi u PeNsilvaniji,cisto da dijte stekne prijatelhe I među svojim narodom lijepo je to.

tweety_m
(?)
18. децембар 2014. у 11.45
Moji idu na vjeronauku, obozavaju da idu. Prošli put su ostali i na folkloru.
hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 12.05
Meni ovo nema smisla, ali svako radi šta misli da je najbolje za njihovu porodicu.

Sharlo, izliza ti se ta ploca o konformistima i tradicionalcima, znamo se, prepoznajemo se, shibni nešto drugo.

Mi na početku godine upisali dijete na srpski i još ni jednom nismo dobacili do casa. Doduse, bolje prica od vecine vrsnjaka, mislim da se radom i pricom u kuci postigne vise nego odlaskom bilo gdje jednom sedmicno.
sharlota
(bez zanimanja)
18. децембар 2014. у 12.11
Hana,tako je kako je, bila su takva vremena, ne vidim ništa loše u tome što se neki od nas vracaju svojim korjenima, a neki su uvijek bili upuceni na iste.
Možda je kod nas van zemlje to malo vise prenaglaseno, sto možda nije ni dobro jer ne treba djecu previse forsirati.
Nekako najspontanije I najlaganije zvuci ova varijanta o kojoj lolypopa prica.
Meni lično se svidja da na jednom mjestu uci pomalo I o jeziku I o kulturi a fino je da bude u drustvu svojih sunarodnika među kojima može da nadje I prijatelje.

hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 12.47
U teoriji se slazem sa tim sto kažeš, ali u praksi, bar u nasem „komjunitiju” upravo to je konformizam - u crkvu i ko je krsten i ko nije, na folklor čim dijete prohoda, na casove srpskog i kome treba i kome ne treba...

Eto recimo, mene taj folklor do ludila dovodi. Koji procenat djece u Srbiji ide na folklor? Shvatam ja da je to vise stvar u druzenju i održavanju jezika, ali zar ne bi mogli to kroz druge aktivnosti? Eto recimo, postali smo poznati po vaterpolu, odbojci, ima par dobrih karate klubova u gradu gdje se zna da uglavnom idu nasa djeca.

Mislim da bi nama kao narodu bilo bolje da ne prihvatamo sve samo zato što je srpsko i sto je tradicija, nego da biramo aktivnosti po tome šta nam se svidja, a vremenom će porasti broj Srba koji se bave time.

Ja na tih sat vremena folklora gledam kao na propalih sat vremena.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
18. децембар 2014. у 12.54
Ne znam za ostale ali za poznavanje jezika nije dovoljno samo znati pricati ga. Postoji tu i pismo,pa pravopis, pa gramatika, pa stilsko izrazavanje...a da ne spominjem druzenje sa ostalom srpskom djecom.
maja3s
(diskutant)
18. децембар 2014. у 12.56
Овај мој малиша данас са мном у граду... Хоће да купи неку игрицу... Игрица већ купљена али он хоће да пита продавца... Ја покушавам вичем немој ред је дуг немој сад у суботу ћемо... А не он стао ко велики и пита чику има ли човјек му нашао и пита он клико кошта би око 12 евра није скупа виче он мени... Ја се вадим продавцу кажем доћемо посље...а овај мали ме мами очима и осмјехом... У фазону што си стипса купи ми :)))

Кажем ја њему сутра долази Св. Никола... Треба само добро чизме да очистиш... Скакао је по води у граду... У једном тренутку каже он мени хоће кући... Реко зар нећемо директ из града на активност... Не хоћу у вц каже... Хајд реко и да се кући предвуче немора у свлачионици...

И тако одемо ми кући и ја му кажем имаш 15 минута... Отишао у вц и врстио се... Излазимо из куће а ја њему кажем хајде обуци чизме... Ма не каже он ове ћу патике... Чизме сам очистио нек сад стоје ту...патике ћу обући :)))

Цркла сам од смјеха :)))) у себи :))))
sharlota
(bez zanimanja)
18. децембар 2014. у 13.00
Ima nas trener waterpolo tima u torontu pa kad ti djeca budu veca možeš da ih upises, ja ću svog sina upisati kada bude veci.
Meni npr bzvz sto skoro nema ništa za manju djecu u već sve pocinje sa 5 ili 6 god.
Ja razmišljam o skolici srpskog cisto da se upozna sa još nekom badom djecicom pa koliki da nauci.Meni je vaznije da se ne otudji od svog porjekla na to se jezim npr kada čujem da djeca kažu roditeljima da taj I taj je iz iste zemlje kao I vi.Mi idemo na jednu basu aktivnost ocekivala sam vise npr malo vise stvari vezanih za nasu kulturu tako da ću od iduce god probati nešto drugo.Pa I folklor je lijep djeca putuju druže se imaju nekakav osjecaj pripadnosti I ponosa.
hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 13.00
Ni ja ne znam za ostale, li neki od nas znaju i pisanje i pravopis i gramatiku, a o stilskom izrazavaju da i ne govorim. Imamo i srpske prijatelje.

Ja ne znam kako bi ko oni fundamentalisti djecu skolovali kod kuce kad ne vjerujemo sebi maternji jeszk da ih naucimo.
hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 13.04
Znam Sharlo, zato i spomenuh vp.

Kod nas je tako i na casovima srpskog, registruje se po 40-50 djaka, ali realno sedmicno dolazi oko desetak i to starijih. Ja na playdate kod kuce skupim vise djece njenog uzrasta.
sharlota
(bez zanimanja)
18. децембар 2014. у 13.08
Hana ne radi se o tome sa li mi vjerujemo sebi već imamo li vremena imamo li plan I sl
U skolici se svakako brze uci zanimljivije je sa vrsnjacima.
Uzmi u obzir da mi kao roditelji moramo djecu da ucimo I engl I sve ostalo plus I srpski
nije teško ali kako naći vrijeme za sve.Ja ne znam kakav je curiculum u skolama ali ja vidim da ono sto donosi moj sin iz skole a ucio je sa uciteljicom je cirkus npr crtezi.Ono sto uci sa vaspitacicom u poslijeskolskom boravku je npr crtez isl je zapravo pravi crtez.
Dakle, previse je trke I za nas I za djecu I sad ja treba da ga zavezem za stolicu da ga ucim srpsku gramatiku.
sharlota
(bez zanimanja)
18. децембар 2014. у 13.13
Ovako odvedem ga upozna se djecom nešto nauci ispunim mu vrijeme a on je zadovoljan jer je sa vrsnjacima.
Kroz skolu ci ga upisati na karate I gitaru I još jedan sport pride van nastave I dosta mu, kad će rafiti kod kuce jer uciteljice ocekuju da se kod kuce radi sa roditeljima.
Vjeronauka je super I lijepo je steci naviku odlaska u crkvu mene recimo sluzba opusta I covjek se osjeca lijepo minimalno tri četiri dana poslije

Gala06
(......)
18. децембар 2014. у 13.20
Moja cerka je izabrala irski folklor, tj. Irish step dance, i redovno ide na treninge. Obozava taj ples, i odlično ga izvodi, voli tu muziku , voli grupu 'Lord of the dance' i sanja da nastupa sa Michaelom Flatleyom. Voli da slusa i operu, balet ' Labutovo jezero', voli bogami i Cecine pesme, kao i druge grandovske, pinkovske i neke teske starogradske narodne pesme. Koliko vidim, ona sve voli, sem hevi metala, punka, haha.

sharlota
(bez zanimanja)
18. децембар 2014. у 14.20
Evo sad guglam o dedi mrazu I bozic bata obojica su izmišljena u 19 bozic bata je ipak ciko nije bato;)kako sam to ja zamislila
a pokloni za sv nikolu su poceli u skandinaviji ja znam da je kid nas ovaj obicaj bio zastuplhen u sloveniji.
Uglavnom sve skupo je lijepo nek su nam djeca ziva zdrava I vesela

Moj sin voli pisonju I zugu boru dugica klizanje a volio bi da budr hokejas.

Teogopa
(HECTBAPHA)
18. децембар 2014. у 14.33
I kod nas Bozic Bata donosi poklone. Deda Mraz je Sveti Nikola, ja to oduvek znam. Bila je i neka decija psemica, koju je moja baka pevala „Ide sveti nikola...itd” Komunjare su ga preobrazile u Deda Mraza, da ga „ociste” od svega religijskog. Deci si smo objasnili, kada su krenuli da pitaju, da neki ljudi Bozic slave 25/12, mi ga slavimo 01/07. Za Bozic slavimo rođenje Isusa Hrista, Na Badnje vece smo u ckrvi, paljenje badnjaka, vecera, kod kuce ushicenje, ostaju duže budni, pustimo ih da legnu u nas krevet, cela kuca mirise na kolace, sarmu, pripremamo se da Bozicni dorucak podelimo s familijom i najblizima koji nam dolaze ujutro. Raduju se cesnici, već nekoliko nedelja pricaju o trazenju novicica, i sve u svemu ushiceni su i srećni, kao sto su druga deca ushicena 24/12. Mi smo se potrudili da tradiciju napravimo magicnom. Oni su 8 i 9 i kod nas je ovako svake godine. Nikada nisupostavljali dodatna pitanja, niti su bili nešto istraumirani što ne slave 25.
Deci ne nedostaje magije, zabave, a ni poklona. Poklone dobijaju cele godine, a na Bozic samo simbolično. Dimitrije je ove godine tražio novcanik. Izgleda da je „govor” izazvan Iphone-5om prošle godine, upalio.

Što se nedeljene skole tiče, da ne lažem, vaske nije odusevljen. Njemu je svaka skola- SKOLA. Mada voli posle da se igra. Mimi svaku skolu obozava, tako i ovu.
Što se folklora tiče-da li ste gledali Taliju? Ovde je gomila amerikanaca isla da ih gleda.
Što se „katolickog” Bozica tiče, kao sto sam rekla pre, ne slavim Kwanzaa-u, Hanukkah-u, Eid, zast bih slavila 25/12. Za mene je to dan, i ništa vise. Radujem se slobodnom danu, provedem ga s familijm, Bozicne filmove gledamo već mesec dana, ali mogla bih ladno da slavim i 23. jer mi je isti ko i 25.
Onima koji slave od srca čestitam rođenje Spasitelja, al za mene je taj dan 07/01.

Snezana
18. децембар 2014. у 14.47
Teodora ti ga malo slavis u julu malo u januaru :)

Mislim da svako treba da se drzi obicaja i tradicija ko kako želi. Nije mi lepo ponizavati tudje samo zato što mi to radimo drugacije. Deca obično ne prave problem nego mi odrasli. Deca su prilagodljiva i ne komplikuju kako mi odrasli mislimo.
Teogopa
(HECTBAPHA)
18. децембар 2014. у 14.55
Pa kad neki mogu 25. mogu i ja u July. Isto ti ga dodje. NIkad nisi čula Christmas in July :)

shargarepa
18. децембар 2014. у 15.41
Ja čim predjem rijeku i odem do Otave na neka srpska desavanja sa djecom, Oleg pocne da prica engleski. Ljetos na festivalu nije imao s kim da se igra jer niko ne prica srpski. A za dva dana odlazenja na festival propricao engleski.

Neka hvala im i na skoli i folkloru. Srpski ucimo kuci, sa odličnim rezultatima.
Gala06
(......)
18. децембар 2014. у 15.59
Kakva je razlika između Deda Mraza, Santa Clausa/Bozic bate. Meni svi oni izgledaju isto.
hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 16.15
Pa i meni Gala, zato sam i komentarisala.

Drugo da je Bozic Bata kao neki baby Jesus pa da ima skroz drugo znacenje, nego isti cova donosi paketice, ali nema Djeda Mraza nego je to Santa Claus (da ubacimo engleski naziv) - St. Nicholas, ali nije onaj sto Srbi slave 19...

I kako nema laži nema prevare kad Bozic Bata donosi paketice, znaci isto sve, samo drugi naziv.
maja3s
(diskutant)
18. децембар 2014. у 18.21
to je isto kao sto si u sjetu jelku zovu Bozicno drvo ili u prevodu Badnjak, samo kod nas je novogodisnja jelka

danci plesu uz bozicne pjesmice na badnje vece oko jelke zato je stave negdje centralno da mogu da je obidju...ustvari vise pocupkuju nego sto plesu a pjesme su iste kao kad su bili u vrticu pa poslje skoli itd...znaci cuvaju tradiciju

Teogopa
(HECTBAPHA)
18. децембар 2014. у 18.33
Jelka I badnjak nisu isto. Badnjak je iskljuciovo srpski obicaj, a jelku kite skoro svi hrišćani. Jelka I badnjak ne iskljucuju jedno drugo. Nije ili-ili. Može I jedno I drugo.
tweety_m
(?)
18. децембар 2014. у 19.11
Evo mi smo okitili jelku danas,lampice upalili,cizme su ociscene :) Lolypopa ajde ziva bila kopiraj ovdje onu pricu o jelki i badnjaku.
maja3s
(diskutant)
18. децембар 2014. у 19.32
Ја сам превела са данског а ти како хоћеш...
И Julemand је Божићни човјек није Сант Николај овдје већ Божић Бата
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
18. децембар 2014. у 22.17
Sad ste i mene zbunile, Saint Nicholas, Bozic bata, Santa claus, Djed Mraz, svi izlaze isti na Google (bila dokona pa sam guglala).
U cemu je stvarno razlika?
Teogopa
(HECTBAPHA)
18. децембар 2014. у 23.23
Ja mislim da oni imaju istu funkciju, samo se u razlicitim delovima sveta drugacije zovu. Kao sto je Bog, Gospod, Alah, I sl. Samo namera da decu od malena naviknes na prisustvo I postojanje I Bozic Bate. Volimo I jednog I drugog, al u januaru(pa opet u julu) nam dodje Bozic Bata.
Gala06
(......)
19. децембар 2014. у 00.06
Ostaje još Zeljka da sredi i Saint Nicholasa i Santa clausa, Uskrsnjeg zeku ;)
alskdjfhg
(supermama)
19. децембар 2014. у 00.15
haahahah, joooj sorry Pusta
:)
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
19. децембар 2014. у 07.37
Od uskrsnjeg zeke može da se napravi paprikas :-)))
PustaZelja
(i posle mene - ja)
19. децембар 2014. у 09.31
Nema kod mene Vaskrsnjeg zeca. A sto si ovih Deda Mrazova tiče i njegovih alijasa - pa meni je to sve isto. Kod nas Deda Mraz dolazi jednom godisnje (za Novu Godinu)- i to mu je vala previse. :) Sv. Nikolu, Bozic Batu, Ocince, Materice, Detinjce - ništa ja to ne pratim (kao ni Thanksgiving, Halloween, Valentine's, itd.). To u mom kalendaru ništa ne postoji.
shargarepa
19. децембар 2014. у 10.08
Na francuskom, barem u Kvebeku je Deda Bozic... to mu ga dodje Bozic Bata
mama-2
(ako ne pocnes neces ni zavrsit)
19. децембар 2014. у 10.30
Znate li vi pesmu
Božić, Božić bata, nosi kitu zlata, da pozlati vrata i oboja
poboja, i svu kuću do krova.

Bata nije imenica kao decko,već dolazi od glagola batati-stupati ili koracati.Mislim da je imao jednu nogu drvenu.

Što se tiče srpske skole i veronauke ja sam mog ispisala.Na veronauci su stalno nešto bojili. U odeljenju srpskog jezika pri crkvi su deca razlicitog uzrasta i razlicito znanja, sve u svemu cisto gubljenje vremena, a na to kad se doda i da deca međusobno pricaju francuski.

E, zato sam se ja udruzila sa kinezima.))) Ne mogu da vam opisem kako su oni organizovani i koliko oni ulazu u skolovanje svoje dece. Moja komsinica ,Kineskinja , zasla je po nasem krugu i navatala mali milion kineza.Organizuje privatne casove francuskog i engleskog. Deca raspoređena u grupama po godinama ( razredima), privati profesor dolazi jednom nedeljno po dva sata i radi sa decom.Dodje im po 17 dolara za dva sata, odnosno uciteljica je placena 80 dolara za dva sata. Ja sam mog sina ubacila na engleski.Moj je red i kod mene su ponedelom dva sata ( 9 nedelja).
Inače zakupili su i termine na jednom koledzu ,subota i nedelja, gde se održavaju casovi matematike , francuskog i engleskog jezika, spremaju deca za prijemne ispite.

Gala ,ja sam odusevljena izborom tvoje cerke.Irski folklor fenomenalno!!!!
hana-banana
(.)
19. децембар 2014. у 10.31
Mayche, Mayche, ko zna šta ti jadnom Lakiju spremas na proljece, možda i nije toliki srećkovic :)))
kriska
(*)
19. децембар 2014. у 11.21
Tako je Mama! Preduhitrila si me sa objašnjenjem.
Dakle, Božić bata znači Božić dolazi, korača.
Bat - nešto kao vojnički korak.
sharlota
(bez zanimanja)
19. децембар 2014. у 11.50
Ti si pusta legenda:)
Ja sam jednom outala jednog ciku koji je bio dijete
prije drugog svjetskog rata, jel kod nas dolazio desa mraz za bozic prije komunizma
On me samo osino pogledom :)
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
19. децембар 2014. у 15.21
Hana, zato je pustio kosu da bude sto sladji da mu se nešto ne desi haha. Ma nema sanse on je omiljeni ljubimac, čak mu oprastamo sve pojedene kablove.
Lolypopa
22. децембар 2014. у 20.32
Evo tweety kopije teksta sa velikim zakasnjenjem. Pa koga zanima...

Кићење јелке - хришћански обичај

Радмила Мишев, аутор књиге Трагање за духовним видом издваја део разговора са Алексејем о томе да ли је кићење јелке католички обичај, с обзиром да се код нас за Божић кити и у кућу уноси бадњак. Алексеј је по оцу Рус и као мали одлазио је у Руску цркву у Београду, где је упознао дивног свештеника о. Василија Тарасјева, који је био старешина цркве, преноси сајт Манастира Лепавина.

То је био човек као из руских бајки, благог лика, дуге браде, пун љубави, разумевања, широке словенске дусе и велики духовник. Питао га је зашто се у Руској цркви за Божић кити јелка, а у српској бадњак. О. Василије му је тада рекао: „Бадњак је стари српски обичај, јединствен као и српска слава, и зато га треба поштовати и никако не дозволити да се извитопери и промени неким ”новокомпонованим„ обичајима.

Међутим, није јелка католички обичај, јер ево, и ми је китимо. У руском народу постоји оваква прича: Кад се родио Христос Богомладенац, звезда са неба је водила мудраце са истока показујући им пут све до пећине у којој се налазила Богородица са Христом. Они су се поклонили тек рођеном Цару Славе и принели Му дарове; затим су дошли пастири и они су се поклонили приносећи своје дарове. Изнад пећине у којој је Христос рођен расла су три дрвета, бор, кедар и јела, које је обасјала светлост Христовог рођења, па су пожелели да и они нешто поклоне.

Кедар је затресао своје гране и пред пећину су пале његове иглице препуне дивног мириса. Бор је спустио најлепше шишарке, а сирота јела је горко плакала јер она није имала мирисног уља у иглицама, а ни шишарки. Јелкине сузе је видела звезда па се сажалила, и због њене велике жеље да дарује Богомладенца није дозволила да остане тужна у тој ноћи. Послала је једну малену звездицу да се спусти на врх јелке. Тада је јелка засјала звезданом светлошћу и дубоко се клањајући спустила звездицу пред пећину где је у јаслама на сламици лежао Богомладенац Христос.

Зато се и данас на врх јелке ставља звездица, као знак и знамен љубави према Христу. Ето, то је стара руска бајка, а кићење јелке је општехришћански обичај. Нико неће погрешити ако кити јелку, али треба знати зашто се то ради. Не због календарске Нове године, него због Божића, а дарови испод јелке су подсећање на Христово рођење, на највећи дар који је икада људима дат, и та радост треба да обрадује дечицу, зашто не и бадњак и јелка, но треба испричати маленима све о бадњаку и о јелки.”...


tweety_m
(?)
22. децембар 2014. у 23.13
E bas ti hvala, ma svake godine prepirka šta je ispravno jelka ili Badnjak,prica mi se dopala i bas mi je palo na pamet čim sam procitala da ti kažem da je postavis ovdje.
curice
(trazim informacije)
23. децембар 2014. у 13.45
Badnjak ima potpuno drugaciju simboliku u narodu od jelke, zato nije ili-ili izbor. Po predanju, Badnjak je drvo koje su pastiri donijeli da naloze vatru koja će ogrijati porodilju i novorođence. Izabran je hrast, jer je tvrd i najjače i najduže gori. Zato ga simbolično palimo na Badnje vece.
sharlota
(bez zanimanja)
23. децембар 2014. у 17.31
ja sam citala da je hrast kod starih salvena bio drvo zivota,zbog visoke energetske vrijednsoti, zatim sto rom ne udarau hrast i zato što je hrast davao zirove koji su bili nekada veoma zastupljeni u ishrani starih salvena.
harst se sjekao u ritualu jednom od paganskih bogova, pa su srbi presavsi na hrišćanstvo aj obicaj zadrzali.

uglavnom ova gornnja prica je lijepa i meni nije bilo jasno zašto mi ne kitimo jelku ako je kite i rusi i grci.
curice
(trazim informacije)
23. децембар 2014. у 21.58
Tačno, i ja sam tako citala. Starim sllovenima je hrast bio sveto drvo i vjerovali su da u njemu živi bog Perun. Kad su primili hrišćanstvo hrastu je dato novo znacenje. Zato badnjak imaju samo srbi, dok ostali hrišćanski narodi nemaju, već imaju jelku.
Interesantno je i da su sloveni vjerovali da je bog perun gromovnik i da se vozi po nebu vatrenim kocijama. Kasnije su u hrišćanstvu atribut „gromovnik” pripisali svetom iliji, zbog vatrenih kocija koje se pominju u sv. pismu.
Srbi su, takodjer, jedini hrišćanski narod koji ima porodicnu slavu. Stari sloveni su imali kucne bogove, pa kad su primili hrišćanstvo, kucne bogove su im zamijenili hrišćanski svetitelji, zastitnici domova.
Izgleda da su srbi uvijek bili malo komplikovani, pa su im na ovaj način hrišćanski misionari uspjeli „dohakati” :)))
tofi
24. децембар 2014. у 08.58
deda mraza smo ja mislim drzali u zivotu samo par godina i to samo jer nismo o njemu puno pricali. čim su krenule price o njemu tad se i znalo da njega nema.

kicenje jelke/bora smo praktikovali do unazad par godina.novi raspored u stanu je oduzeo pocasno mjesto jelki tako da već nekoliko godina je nemamo gdje staviti.

a ne temu badnjaka samo da dodam da i katolici imaju badnjak koji se 24-tog stavlja na kucu (ili ako je krov visok i ne može se 'dobaciti' do krova onda se stavi na balkon/teresu/itd.)

sretni nadolazeci praznici svima koji slave.
Librarian
29. децембар 2014. у 18.04
sharlota
(bez zanimanja):
Gdije je taj nas trener vatrepola u TO? Imate li možda tel ili web stranicu?
Hvala
PustaZelja
(i posle mene - ja)
30. децембар 2014. у 09.15
Za taj vaterpolo - ako se ne varam, skoro mi je neko to spominjao i čini mi se da se klub zove Maverics. Nije to klub iskljucivo za srpsku djecu, ali mislim da je par trenera naših a i dosta naše djece ima.
Librarian
30. децембар 2014. у 18.13
Maverics je u ottawi i nema naših trenera koliko sam mogla da vidim.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
30. децембар 2014. у 19.30
Onda se izvinjavam. Pobrkala sam ime kluba ali znam da definitivno ima klub u Torontu sa nekoliko naših trenera.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
31. децембар 2014. у 00.18
Ipak mislim da se nisam zeznula...

http://www.maverickswaterpolo.ca/

hana-banana
(.)
01. јануар 2015. у 07.51
Pusta, pozdravio te Djeda Mraz! Kod nas stigao bez nekih veciz zdravstvenih problema ;).
PustaZelja
(i posle mene - ja)
01. јануар 2015. у 14.53
Ja evo tek sad pakujem poklone za ispod jelke. Curice su kod bake do nedelje tako da ima Deda Mraz fore još kod nas da dodje. :) Polako.
hana-banana
(.)
01. јануар 2015. у 16.08
Sva sreća pa taj tvoj ima moc reinkarnacije ;).

Sretno slavlje.
LeaDiKaprio
(shumska)
09. јануар 2015. у 00.04
Bad mother.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.