Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Krstenje
alskdjfhg
(supermama)
07. новембар 2014. у 07.48
Suprug hoće malu da krsti a ja zaista slabo znam o celom tom cinu, Sad guglam malo o.pravilima pa nadjoh da se dete krsti kad napuni neparne godine ili mesece , za to sam.prvi.put sad čula. Koja su još pravila kod krstenja ako ste krstili.svoju.decu, šta nikako ne bi smela da propustim itd...
( da li se dete skroz skida pri.krstenju?)
Ko drzi dete? Kuma? A ako dete place jel.može majka da ga uzme?
tweety_m
(?)
07. новембар 2014. у 09.31
Uh biće svasta na ovoj temi, treba ići po kokice. Ako ne osjecate oboje da treba da je krstite, prepustite njoj odluku kad poraste. Ako ipak hoćeš pitaj svestenika.
Snezana
07. новембар 2014. у 09.41
Ma kakve parne neparne godine. Ljudi svasta izmišljaju. Odete lepo u crkvu kod popa koji će krstiti dete i pitate kako ide i šta vam treba. Našeg sina je drzao kum. Nije se ništa skidalo. Maze nešto na rukice i nogice polio sa par kapi vode i uzeo dve dlake sa glave. Malo nešto pevusio i to je to. Sve traje oko 40 min. Kum je trebao doneti svecu i kosulju. Od davnina se donosi platno a po pravilu se od tog platna onda sasije kosulja koju dete nekad treba i obuci. Nama je pop rekao da je to zastario obicaj i da on vise praktikuje kosulju jer platno se obično negde zabaci i nikad ne iskoristi. Posle je bio rucak za sve goste. Mi smo kestenje i prvi rođendan spojili u isti dan.
maja3s
(diskutant)
07. новембар 2014. у 09.56
Парни непарни све су то празновјерја... Питајте свештеника... Крштење се не може извршити у врјеме поста, ако се ради о православном крштењу...

Треба ти здјела са водом и пепкир ( обично код попа можеш купити буде извезен ) кумови о свјећа велика купљена у цркви...
По неком старом обичају кум плаћа крштење попу...Али неки то данас ме практикују

Е да знам да има дјевојчицу па је битно да жожеш скинути јој чарапице јер је свештеник маже поногицама и пукицсма и по челу...

Потражи на ут имаш Православни Буквар- Крштење... Фино је објашњено
Или имаш линк на нету многи питају зове се Светосавље да неби наилазила на те неке линкове као што си сад већ нашла...

Твоја воља је дал ћеш посље да правиш журку ручак или само кафу и колач

У сваком случају Срећно !
tamara
07. новембар 2014. у 11.00
Suprug hoće malu da krsti

-----------------------------
A ti ocigledno nisi za to jer bi valjda pisala da vi želite dete krstiti
treba valjda oboje da ste krsteni što ne zvuci tako.

Ništa ja tu ne bih dirala ako ili dok oboje ne želite.

Barilli
(bez_izuvanja)
07. новембар 2014. у 11.11
>>Крштење се не може извршити у врјеме поста, ако се ради о православном >>крштењу...

Kako lupaš Majo da sve odzvanja. Gde si ovo čula? To se odnosi na venčanje. Krštenje može da se obavi uvek i svuda

Za postavljačicu: kod Rusa bi dete sigurno „okupali” a kod nas će verovatno simbolično noge i ruke premazati svetom vodicom. Treba da imaš belo odelce da se dete obuče posle krštenja, platno, sveću, peškir da se dete obriše ako ga „okupaju”

Nema veze par/ nepar, važno je da se dete krsti.
Kum treba da donese krstić kao simbol krštenja a vi kumu košulju

Aj zdravo
Snezana
07. новембар 2014. у 12.50
Naravno da može krstenje u vreme posta. Može i vencanje ali se za to trazi posebna dozvola od crkve ako se ima dobar razlog.

Jedino imaj na umu da ako se posle pravi nešto tipa proslava rucak vecera da ima gosti koji poste pa treba biti i posne hrane.
maja3s
(diskutant)
07. новембар 2014. у 13.38
Барили, можда ја лупам али...жена која пита за парне и непарне бројеве сигуно незна ништа о посној трпези...а мрсном ррпезом чини грјех
Са друге стране није не могуће извести ако је у питању живот...

Мени неко близак је тражио да крсти дјете у једном манастиру у Србији и рекли су им само неможе срједом и петком... Јер су то прописани дани за пост сваке седмице осим трапавих
tamara
07. новембар 2014. у 14.11
Ozbiljan pop neće krstiti na posni dan ali je moguće i tačno je da na posni dan treba biti samo posna hrana.od belog platna mi smo deci nspravili presvlaku za jastuk koji smo sacuvali.
curice
(trazim informacije)
07. новембар 2014. у 14.23
tweety, ti si carica nad caricama:)))
Za postavljacicu- možeš krstiti dijete UVIJEK, u bilo koje doba dana i noći ukljucujuci i srijedu i petak...bez obzira da li je ona u parnim ili neparnim mjesecima/godinama
Ja umirem od smijeha:)
tamara
07. новембар 2014. у 14.31
Curice nije bas uvek, prvih 40dana i ako mamma ima mecu smatra sre fa je mamma 'necista'
tweety_m
(?)
07. новембар 2014. у 14.43
Ma ne mora da znaci tih 40 dana,moj mladji je bio tu negdje ne znam je li imao 40 dana,krstili smo ga kad nam je bila Slava,taj dan, svesteniku nije to bio problem,samo je jedini uslov da je kum krsten, to je sto ja znam.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
07. новембар 2014. у 23.17
Ja se ne bih osvrtala na to par/nepar, posno/mrsno, već bih odredila datum, nazvala popa i pitala može li da se obavi krstenje. Ako ne može tog datuma, onda neki drugi koji odgovara.

Ja sam obe svoje cerke krstila zajedno - mladja je tada imala oko 7 mjeseci, a starija dan manje od 5 godina. Starija je bila u gacicama i drzao ju je kum. Mladja je bila u peleni i zamotana u dekicu da joj ne bude hladno. Nju je drzala kumova žena, tj kuma. Nisu ih kupali, ali jesu im malo polili kosu vodom. Kum je donio zlatne lancice sa krsticima koji su osvjestani za vrijeme ceremonije. Poslije krstenja, obukli smo ih u nove stvari (sve novo na njima osim cipela) i pretezno bijele/krem boje, a sve kupljeno od strane kumova.

Nije bila tarifa za krstenje već se davao prilog i to smo dali muž i ja. Koliko se sjecam, dali smo i popovima nešto para (2 su ih popa krstila). Posle smo otisli u restoran sa zvanicama na rucak gdje smo proslavili krstenje a ujedno i rođendan starije cerke. To smo mi platili. Ako se dobro sjecam, kumu smo kupili kosulju a kumi bluzu. Takodjer, mi smo uzeli peskire kojima su obrisane a ne sjecam se ko je kupio svijece.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
07. новембар 2014. у 23.19
Da i krstene su na dan Sv. Vasilija Ostroskog i ne znam je li padalo na post ili nije.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
07. новембар 2014. у 23.47
Pitaj popa Cedomira, ako će je on krstiti. :)
On neće zamjeriti ako ne znaš. Niti će zamjeriti da li je godina, mjesec parni ili ne, ni da li je post, on je „fleksibilan” hehe. Btw, jel ga vidio neko vijestima, napravio je sr@nje, rentao salu nekima druge vjere pa su ga popljuvali.
alskdjfhg
(supermama)
08. новембар 2014. у 09.21
Curice umirem i ja od smeha, to nadjoh na internetu.
Ne razumem sto bi bilo „ svasta” na ovoj temi, jedino ako vam je dosadno pa da se bezveze kacite jedna da drugom, ozbiljno pitanje sa moje strane jer pravila ne znam.
Oboje smo krsteni, neko je pitao, ali sam spavala u crkvi pa se ne secam kako je to bilo ( šta ćeš, bila beba:)
alskdjfhg
(supermama)
08. новембар 2014. у 09.25
Out, neće biti Ceda, živim na drugom kraju grada.
Super ovo za neskidanje, a jel može haljinica da bude u nekoj boji ,npr zuta ili mora da bude u belom?
PustaZelja
(i posle mene - ja)
08. новембар 2014. у 11.38
Za boju ne znam, meni lično je svejedno koja je boja - boja ko boja. Ali pitaj ipak popa koji će obaviti krstenje i onda ćeš biti nasigurno.

Out, samo nasi balvani mogu da pljuju po popu zbog budalastina. Kakve veze ima sto je crkvenu salu izrentao ljudima druge vjere?? Crkvena sala nije crkva, a jeste prostor koji kosta i koji je u svakom slučaju bolje da je iskoristen već da zjapi prazan. Ti sto bacaju drvlje i kamenje se sigurno bas i ne lacaju novcanika da daju prilog Crkvi - a mora to sve neko da održava. Ništa sa nebesa ne pada.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
08. новембар 2014. у 16.58
http://www.kurir.rs/komentari/skandal-u-australiji-od-srpske-crkve-napravili-dzamiju-clanak-1606418
Vijest je na Kurir-u, ja sam se zgrozila od komentara. Vjera je vjera, nema veze kim se bogu molis. Bas tako, crkva mora nekako doći do prihoda, jer nazovi vjernici ne zalaze tamo često. Uglavnom kad se treba doći najesti cevapa I krofni I kad se treba doći tuci oko badnjaka.
Meni lično svejedno, Cedo je OK pop, šta me briga šta radi sa svojom salom. Svi vjernici sto ga osuđuju su valjda posteni, ma BS, pop je pop, nije svetac.

Alsk, ako te je frka crkve, mozete je krstiti I kod kuce, bicete opusteniji, pogotovo malena. Ali sve je do popa I do vas kako se dogovorite.
tweety_m
(?)
08. новембар 2014. у 18.21
Nasi su klinci krsteni kuci,prvo ih je svestenik krstio pa je onda i ocitao Slavu,tako da smo to obavili isti dan.Mladji je imao pelenu,stariji bio u gacicama. Obično skinu djecu u pelenu ako su mali.
bt
08. новембар 2014. у 19.48
Moje obe krstene kod Cede,jedna sa 1.5 god,a druga sa 9 mj..U crkvu moras otici sa kumom da zakazes krstenje.Pop će ti dati spisak stvari koje će ti trebati.Znaci vino,peskiri,svijece,sto kum I kuma uzimaju,zlatni lancic i krstic,odjelce koje će djete obuci nakon krstenja..Kum drzi djete cijelo vrijeme,clan familije sa muzeve strane drzi svijecu.Moj savjet ti je da odes u crkvu i porazgovaras sa popom.I da kod Cede u crkvi i kum i domaćin daju novcani prilog nakon krstenja..Srećno!
alskdjfhg
(supermama)
08. новембар 2014. у 22.19
Hvala svima na odgovorima, eto tweety vidis da možemo normalno
Teogopa
(HECTBAPHA)
09. новембар 2014. у 09.24
Krstenje se može obaviti bilo kada. Nema veze sa postom. Pravilo je da se slavlja ne priredjuju za vreme posta, ni mrsna ni posna, pa se zbog toga savetuje da se krstenje ne obavlja. Sam cin možeš kad god hoćeš. Što se skidanja tiče, to zavisi od crkve I popa. Na noge I ruke se ne stavlja sveta voda, već se stope, ruke I glava pomazuju uljem da bi kako kkazu, isao dobrim putem, mislio dobro, cinio dobro...itd. Svetom vodom se većinom polije glava. Našeg starijeg su malo polili po glavi, mladjeg skoto posve potopili. Drzala ih kuma, ali sam ih drzala I ja. Od stvari ti treba platno, sveca I u Srbiji smo nosili flasu vina I flashu ulja. Bas zbog toga što se to za ovu priliku trosi, ali nije pravilo. Kažu dete se krsti do prvih 40 dana. Ja se toga nisam drzala. Koliko vidim skoro se niko tog a ne pridržava niti svestenik insistira. Neka je na zdravlje I spasenje.
Bettina
09. новембар 2014. у 11.44
Nekad davno su se djeca krstila u prvih 40 dana, zato što je puno djece umiralo , pa tako da se ocisti nasljedjenih grijeha, u slučaj nesrece.Inače su se morali kopati u posebnom djelu groblja bez opela.

Za krstenje nije potrebno ništa posebno, bijela dekica i bijelo odjelo ili haljinica za obuci. Barem je tako kod nas bilo. Jednostavno!Ja sa svoje krstila sa dva mjeseca.Nekako mi tada najprikladnije za krstenje izgledaju :)) Bitno je da se krsti i da u vjeri raste !!!!! Mada dosta ljudi danas krste djecu a lično ne vjeruju u Boga, pa ne znam cemu onda.
Pozdrav
alskdjfhg
(supermama)
10. новембар 2014. у 07.26
Ta bela dekica ili platno...zašto to sluzi?
Teogopa
(HECTBAPHA)
10. новембар 2014. у 08.38
Da se dete „obuce” u novu belu odoru. Deo obreda krstenja. Posle se od toga detetu nešto napravi, ili se cuva. Moji su imali neko bas lepo izvezeno platno, cuvam to sa njihovim stvarima. U moje platno je umotan moj molitvenik, i tako je u „upotrebi” već godinama.
Bettina
10. новембар 2014. у 12.19
Simpolika, da smo na taj dan Hrista obukli . Predstavlja nešto cisto i da nas podsjeti da ostanemo cisti i sa njim!
Nekad davno su se djeca obavezno krstila gola i ta bijela kosulja koja se dobije od Crkve ili donese od roditelja, je simbolizirala gore navedeno i da nam vrati dostojansto koje smo izgubili zbog Adama i Eve, znaci ponovo se oblacimo u Hrista i sve sto on predstavlja.
Danas je malo drugacije, nekako svaka crkva ima svoju politiku.
Kad sam se ja krstila, bila sam polu gola i dobila sa od Crvke haljinicu(bijela obična , kao za lutkice i ima izvezen krst na prsima, navodno to su bake radile dobrovoljno, da se djeci pokloni na krstenju) koja je bila polozena na mene, ali to bijase davnoooo.
Moja djeca su bila obucena u bijelo, ali smo morali donijeti još nešto bijelo, rekli su bilo šta , dekica, salveta ,kosulja. Ja sam ponijela svoju tu haljinicu i bila je polozena na njih( iako su bili obuceni). Inače ljudi donesu bijelu dekicu.I onda to cuvas. Svijeca isto treba da se ponese,pa se na posebnim prigodama opet upali ( ja ne radim, ali moja mama je nama to obavezno radila) u znak da uvijek njegovo svijetlo pratimo i da znamo da je uz nas!

Pozdrav
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.