Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Lunch room
maruska
(mama)
28. октобар 2014. у 12.52
Imam pitanje,pre svega za mame u Kanadi, ali i diskusija ostalih mama je dobrodosla. Naime u nasoj skoli je od septembra uveden pun dan za predskolsko. Automatski se povecao broj razreda pa je lunch room koji su dosad koristili svi razredi u isto vrijeme postao premali. Kad je krenuo u skolu u septembru sin mi je spomenuo da ne idu vise u taj,već da imaju drugi koji koriste ucenici of 4-6 razreda I da je na trecem spratu. Prošle sedmice sam se prijavila da volontiram na izletu,i dogovarali smo se nas dvoje šta da spremim za rucak,ja sam spomenula da bi nam trebala spakovati nešto sto je lako da se pojede jer nismo znali da li ćemo za vrijeme rucka biti unutra ili napolju,jer jedan dio dana su trebali provesti vani. On mi je rekao,a ne brini ništa za mene, ja sam navikao da ne sjedim za stolom kad rucam u skoli. I tu je krenuo da prica da u tom novom lunch room uopste nema stolova i stolica,sa oni sjede na podu,na podu drže te svoje torbice sa hranom i tako jedu. Malo je reći da sam bila sokirana. Koliko sam bila sokirana time,još vise me je razbjesnilo sto u razgovoru odmah to vece sa još par roditelja niko nije znao za to. U skoli su se napravili ludi,djeci su servirali pricu da imaju sad puno ucenika,i da te male moraju smjestiti u taj stari lunch room,a da ovi veliki imaju piknik svaki dan. Moj sin je rekao da to nije u redu,da oni tu hodaju u obuci u kojoj izlaze napolje,da je svjestan da je puno bakterija,ali je zanimljivo sa druge strane,mogu da sjednu gdje hoće (???) Uglavnom posto su svi roditelji sokirani ovom cinjenicom,izabrali smo dva roditelja koji će ići ja razgovor sa direktoricom. Ja se iskreno ne nadam da će se nešto I promjeniti posle tog razgovora,jer smo nasli da je nasa direktorica pre ove naše skole radila u jednoj drugoj u kojoj je bila identicna situacija, 200 djece je svaki dan sjedilo u gym na podu i jelo rucak. Nas predlog je I da djeca jedu u dve smjene od 11:30-12:00 I 12-12:30. Juče je jedna od ucenica donijela manju stolicu na rasklapanje i nosice je dok se situacija ne rijesi. Niko od tih ucitelja koji budu za vrijeme rucka joj nije rekao ništa,jer mislim da su i sami svjesni da to nije uredu. Djeca su bila malo zbunjena.
Interesuje me kako je u skolama koje pohadjaju vasa djeca? Ja još nizam čula za ovako nešto,osim ovog sto sam nasla na internetu za prethodnu skolu gdje je direktorica radila. Izvinite sto sam bila opsirna,ovih dana se sva moja price vrti oko ovoga :(
svirena
(teaser)
28. октобар 2014. у 14.14
U kcerkinoj skoli nema lunch room, ali jedu u njihovoj ucionici za stolom-svako sebi nosi rucak. ona djeca koje taj dan žele topli obrok iz skole, roditelj dan unaprijed odabere šta hoće i teta donese u ucionicu iz kuhinje tom uceniku. nije idealno, ali ne sjede na podu, jedu priborom, imaju koliko toliko ok uslove, a i nije guzva sa drugim razredima. uzinu donosimo zajednicki cijeli razred, svake sedmice je po jedna porodica zaduzena da donese ponedeljkom uzinu (voce, zitarice, krekeri, tako to). iskreno bunila bih se i ja da mora svaki dan da sjedi na prljavom podu i jede, nije okej.
elastigirl
(mrs. incredible)
28. октобар 2014. у 14.36
U školama moje dece je baš tako kako mislite da predložite, dva su različita termina za ručak i to ne samo zbog stolova za ručak već i zbog toga da se smanji gužva na igralištu tokom odmora. Ručak inače jedu za stolovima koji su napolju (imaju nadstrešnice) a kad pada kiša jedu u učionicama.
maruska
(mama)
28. октобар 2014. у 14.44
Što se tiče jedenja u ucionici,u prethodnoj skoli direktorica nije dozvoljavala to kao opciju. Pa pretpostavljamo da ne bi dozvolila ni sad. Uzinu placamo u skoli,podijele im kad izlaze na prvi odmor,pa jedu u dvoristu. Mada moje dijete je često I ne uzme,ako procijeni da će predugo jesti,ipak prije bira fudbal ili kosarku. I oko toga ne pravim puno problem jer prije polaska u skolu uvijek doruckuje. I ovde postoji opcija da se uplati rucak,ali ja mu spremam. Svaki drugi petak imaju picu,I samo taj dan ne pakujem rucak.
tamara
28. октобар 2014. у 16.11
Kod nas u vrticu već 3godine ne svaki dan ali često sede u gardarobi na podu i jedu.gardaroba pored dva wc-a, njima ispadaju kriske i voce i ooet pojedu.tako gadno za videti a sve jer tete spreme igracke pa da nabrzinu jedu i idu vani.ne vredi se zaliti, ali izgleda deca postala otporna na sve te smradove i bakterije pa im ništa nije.kod nas ker i maca imaju lepse uslove rucka ali izgleda samo meni smeta to pa cutim još do juna.
Vanderbilt
(whatever)
28. октобар 2014. у 16.21
Ja bih pozvala Public Health i Ministry of Education i raspitala se za prava/obaveze u ovom pogledu - PRE nego sto razgovaram sa direktoricom. Mnogo znaci kada znaju da ti znaš šta dalje i koje su ti opcije. Imate svo pravo da budete sokirani i zgrozeni i to je strasno da deca svakodnevno jedu svoj rucak sa prljavog poda, kao da žive u nekom Africkom selu a ne u civilizovanoj Kanadi. Sramota, i tako to treba i da tretirate - kao nedozvoljen prestup. To sto ona hoće da joj ucionice budu ciste, to je njen problem, neka zaposli još cistacica. Odlepila bih da čujem da mi deca jedu sa poda. Nervira me i sto ih teraju da sede na tom glupom „tepihu” po kom svi hodaju u cipelama, kada kao imaju circle time. Uopste higijena u ovdasnjim skolama je bruka a jednako tako i procedure oko rucavanja, odmora, igranja napolju, nadzora (tj nedostatka istog), neobezbedjenog dvorista i tome slično. Mislim da treba reagovati na ovakve stvari, jer jedini razlog sto ovako nešto uopste prolazi je što se ljudi ne bune.
tweety_m
(?)
28. октобар 2014. у 19.10
Jedu u kafeteriji.Kafeterija je ogromna,stolovi su obiljezeni po razredima,u isto vrijeme jedu K-2,stariji jedu kasnije.Rucak im je pola sata.Moji nose hranu jer se meni ne svidja skolski obrok.Tako je kod starijeg.Mladji ide u pre-k od pola 8-10 i 45 i on odmah u 7 i 45 ima dorucak,isto u kafeteriji (odlucili su u nasem ISD da ukinu pre-k snack,nego jedu svi zajedno dorucak). Ja bih se u svakom slučaju zalila,natovarila im Health Department na nos pa da vide.Snadji se ako treba i 3 smjene uvedi rucak od pola 12 do 1 u tri ture po pola sata,ali da ne jedu na podu.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
28. октобар 2014. у 21.50
Potpisujem Vanderbilt. Uzasnula sam se kad sam procitala.

Mi imamo lunch na dva puta kao sto si napisala da je bio vas prijedlog.
sharlota
(bez zanimanja)
28. октобар 2014. у 22.25
prije par dana čitam da su se rodielji u jednoj skoli u east yorku organizovali i odlucili da prestanu da salju djecu u skolu dok se e stvore adekvatni uslovi.
obratili su e toronto school boardu-u sa zalbom.

možda da se i vi ,roditelji, u vasoj skoli, tako organizujete i pokusate da rijesite problem.

dobra vijest je da će da sasjeku trastijima plate pa možda vise novca ostane za skolu i obrazovanje.

ovo je strasno.

ne vjerujem da na nivou skole može ista konkretno da se rijesi,oni će svakako imati izgovore.
svirena
(teaser)
28. октобар 2014. у 22.54
ono sto je kljucno je da ništa sama nećeš moći uraditi, tj biće jako teško ako se ne pozali grupa roditelja. to je kljuc. ili dogovori da ti odes jedan dan, sledeći dan drugi rodtelj, u međuvremenu se raspitsajte šta su prava i obaveze skole i ima li neki pravni ili drugi zakonom 'podmazan' razlog zašto se djeci ne dozvoli da jedu u svojoj ucionici.

zaboravih da dodam da je u skoli moje kcerke, posto kafeterije nema, rucak organizovan u smjenama (iako niko nikom ne smeta, svako je u svojoj ucionici), ali svaki uzrast ima rucak u ucionici i veliki odmor napolju u zasebno vrijeme.
mia55
29. октобар 2014. у 09.50
Ja sam se već zalila na nasu skolu u jednoj od tema ispod. Ista stvar, djeca sjede na podu i jedu rucak u svojoj ucionici,u razredu ih je 32, ucionica jako mala i izgleda to nikom ne smeta jer ne vidim da se roditelji nešto zale. Zato ja svoje dijete držim do rucka, tj. igra se na igralistu sa djecom koja zavrse rucak do pola 1 i onda kuci na rucak. U tom rezredu samo još jedna mama koja je uciteljica u drugoj skoli, kupi svoje dijete koje je SK u pola 12 i ne vraca ga nazad, jer joj se ne svidjaju uslovi ( zato je odlucila da radi part-time ove godine). Iz drugih odjeljenja vidim još možda 4-5 djece da ih kupe roditelji za rucak i vrate ili ne poslije podne. Ostali su valjda zadovoljni!
PustaZelja
(i posle mene - ja)
29. октобар 2014. у 10.21
JK-SK jedu u ucionicama, za stolom.

Starija djeca jedu u sali za fizicko u 2 smjene, slično tome kako mislite da predlozite. Za vrijeme rucka, od sale za fizicko naprave lunch room sa sve stolovima i stolicama i tu djeca jedu.
curice
(trazim informacije)
30. октобар 2014. у 10.39
U tom novom lunch room uopste nema stolova i stolica,pa oni sjede na podu,na podu drže te svoje torbice sa hranom i tako jedu.
////////////////////////////////////
Ja ne mogu da vjerujem da ja ovo čitam. Jesi li ti to provjerila?
A pogotovo ne mogu da povjerujem u ovo:
200 djece je svaki dan sjedilo u gym na podu i jelo rucak.
////////////////////////////////////////////////
Pa, to je izbjeglicki kamp, pobogu!!
Ko još, pri zdravoj svijesti, stavlja na pod 200 male djece u jednu prostoriju da jedu?
Da ja, ovako matora, moram svaki dan da provedem pauzu za rucak u fiskulturnoj sali sa 200 ljudi,jeduci na podu, ja bih odlijepila za 5 dana. O prljavstini, bolestinama, zarazama je bespotrebno i komentarisati.

Ako je to stvarno tako, onda je to cisti bezobrazluk (najblaze receno srpskim jezikom:).
Nema to veze sa novonastalim uslovima. Svaka skola ima budzet(ovo je moja ooomiiiljeenaa tema:)), i u tom budzetu stavku za nepredvidive, vanredne troskove.
Ako nemaju lunch room ili alternativni prostor za to,a uporni su da se ne jede u ucionicama, onda imaju hodnik, pa kupe stolove i stolice na rasklapanje.
To ih ne bi kostalo ni $500 da smjeste 100 djece odjednom da jedu, a toliko novca moraju imati na raspolaganju uvijek. Ima tu milion rjesenja- ako ih ne zna naći ta direktorica zna neko od njenih saradnika, ali ocigledno neće da ga nadju.
Kada bi malo procackali te skolske budzete i njihove troskove svasta bi se tu moglo naći, vjerujem. Iznenadili biste se:)).

Nevolja je sto veliki broj roditelja uopste ne zna kako da komunicira sa skolom i kako da iznalazi rjesenja. Roditelji uglavnom zivkaju jedni druge, iscudjavaju se, prepricavaju jednu te istu stvar 100 puta, biraju delegate, pišu po internetu itd…i na kraju se potrose. Oni cija su djeca početnici su još uvijek zbunjeni i uplaseni, oni cija su djeca starija strpljivo cekaju da djeca izadju iz te skole i tako prolaze godine, a ništa se ne mijenja.
Nemojte trositi energiju na to, idite od vrha. Ti sama ako treba, ili nadji nekoga da ti „drzi strah” ako ti je bas neugodno samoj, mada mislim da nema razloga.
Ne trazis ništa neracionalno. Mene ako ne bi htijela da cuje direktorica čulo bi me ministarstvo obrazovanja, ministarstvo zdravlja:).
Bez svadjanja, bez povisene rijeci, bez prijetnji i attitude-a- sve fino, kulturno i sa osmijehom. Ti nudi rijesenja, a oni neka ti objašnjavaju zašto ta tvoja rijesenja ne mogu da se sprovedu:)
Kad je dobrobit djece u pitanju, pogotovo ovako lako rijesiva, čuo bi me predsjednik države ako bi ovi drugi bili gluvi. Kanada je pravna, demokratska država, imaš ti prava da zivkas koga hoćeš.
Dijete ti IMA PRAVO da se odmori na svojoj pauzi i da jede k’o covjek, a skolska godina je jako duga. Glupostima nikad kraja, stvarno.
maruska
(mama)
30. октобар 2014. у 22.42
I ja bila sokirana,ono sto sam čula mi djelovalo nestvarno,ma nemoguće. Zato sam i zivkala sve okolo da provjere sa svojom djecom. Da budem 100% sigurna. I tačno je. I još ništa se nije rijesilo. Nisam znala da je ovako teško okupiti roditelje oko nečega što se tiče pre svega zdravlja njihove djece. Ali nadam se da ćemo nešto promjeniti.
Ono sto me iznenadilo je da sam u razgovoru sa jednom drugaricom,cija djeca idu u drugu skolu,saznala da je kod njih tako već drugu godinu. S tim što se u toj skoli rasklopi nešto stolova I stolica,pa ko dodje prvi ima sansu da ugrabi mjesto,ostali sjede ja podu. Ona inače radi za TDSB I rekla mi je ne nadajte se previse da ćete peticijom,zalbom promijeniti nesta. To je postala nazalost praksa u dosta skola,jer imaju previse djece,a malo ucionica.
BEHEPA
31. октобар 2014. у 01.56
Kakav idiotluk, ne mogu da verujem. U skoli moje dece su dve smene - prvo mladji razredi pa stariji. Stolovi se rasklapaju i sklapaju u prostoriji koja se i zove MPR odnosno Multi Purpose Room (tu se odrzva motor fitness nastava, priredbe, takmicenja, izlozbe, talent show itd.).
Nedopustivo je da deca jedu takav obed na podu. Ajde da je neki snack, pre neki dan sam videla svog mladjeg sina kako sedi u dvoristu na betonu i gricka svoje sargarepice (kaže da tako voli), ali rucak sa priborom, pa to je mucenje u tom polozaju!

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.