Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Kako pocinje menopauza?
Vanderbilt
(whatever)
27. октобар 2014. у 21.47
Ne znam ima li ovde žena u menopauzi ili koje su kroz nju već prošle. Mislim da je meni još rano (imam 39 godina) ali zapravo možda i nije. Uskoro ću napuniti 40, a moja baka po tati je u menopauzu usla u kasnim dvadesetim, osedela u tridesetim, i posle je do osamdesete bila bez ikakvih simptoma, slobodna da nas izluđuje :) Salim se, naravno. Nego, znam kako je baka prošla kroz menopauzu i ne shvativsi, dok je moja mama zamalo odlepila - njeni fizicki i psihicki simptomi su bili katastrofalni i strasno su je namucili. Trajalo je bogami skoro 7 godina. I pitam se, da li da se polako pripremam na promene, buduci da neke promene već osecam. Nisam sigurna da li one imaju veze sa menopauzom pa zato htedoh da vas pitam za iskustva.

Pre oko godinu dana, otprilike kada mi je stariji sin zavrsio u bolnici - neke od vas se secaju - poceli su bolovi u grudima. Javljali su se non stop i nevezano za menstruaciju, postajali sve cesci. Bol nikad nije bio lokalizovan, upravo kao bol pri menstruaciji koji seta levo-desno usled hormona, zlezda itd. Ja sam mislila da je to usled stresa, sto možda i jeste tako pocelo, to su bili najgori meseci u mom zivotu. Kasnije nisam ni obracala paznju na to, dok se nisam u jednom momentu sredinom ove godine osvestila i shvatila da mi se još sto-šta promenilo od tada. Na primer menstruacije su se promenile - drugacije pocinju, drugacije zavrsavaju, drugacije bole. Imam blage bolove u stomaku danima pre, pa onda krene neko gotovo neprimetno curkanje, pa tako danima, dok konacno ne krene i to strasno obilno pa u roku od 2-3 dana opet ništa... PMS kao da mi je malo utihnuo - ranije je stvarno bio strasno buran. Jednom, samo jednom do sada, me uhvatila nevidjena vrucina, što ne znam da li da pripisem tome sto sam rintala tog dana od jutra do mraka ili necem drugom. Ne znam, nekako mi je cudno da ne mogu ništa veliko konkretno da navedem kao promenu, a opet, sve je malo drugacije nego pre, dovoljno da se zapitam da li ta kombinacija nešto znaci. Što se grudi tiče bila sam na pregledu, doktorka ništa nije napipala ali me je poslala na UZ za svaki slučaj, tehnicar ništa nije nasao, pozvao radiologa za svaki slučaj, koji me je još jednom pregledao na licu mesta i rekao da nema apsolutno ništa i da postoji mogućnost da je sve to proizvod hormonalnih promena buduci da se blizim cetrdesetoj. On me je ustvari i naveo na razmišljanje o tome.

Kako je kod vas pocelo, da li je to to, imate neke savete? Mislila sam da odem kod lekara i tražim da se urade homronalne analize da znam na cemu sam.
Vanderbilt
(whatever)
27. октобар 2014. у 21.50
E da, i da ne zaboravim migrene koje nikad pre nisam imala, pracene groznom mucninom koju vezujem jedino za trudnoću (nisam trudna :))
tamara
28. октобар 2014. у 04.33
ne osecam još promene ali ovde je popularno izgleda vecina dobije diag.unutrasnja nervoza.mislim da je to taj cuveni klimaks.
što se lekara tiče moj svake dve godine napravi probe za sve,kaže da je to važnu u 40-tim, naravno pita da li se slazem? Treba redovno ići i kod ginekologa i sve proveravati.
Republica
(®)
28. октобар 2014. у 08.25
I ako sam poshteno zagazila u 40+ ja josh ne osecam subjektivne simptome.
Ono shto ti mogu reći da je danas jednostavno saznati da li si zagazila ili nisi u menopauzu. Analizom FSH hormona. Proveri nivo i znacesh da li jesi zagazila.Pored analize krvi ima da se kupi i kucni test kao i za LH ( trakice) tako isto i za FSH.
Ja proveravam josh uvek na 6 meseci hormone i oni mi i govore zashto josh i nemam perimenopauzu( predmenopauzniperiod) .

Ako je nivo FSH od 6-9mIU/ml to je odlično.Od 9-10 -osrednje.
Od 10-13 smanjuje se jajna rezerva-znaci kreće menopauza.
Od 13-20 ( i vishe) zagazilo se već dobro u menopauzu.

:0)
curice
(trazim informacije)
30. октобар 2014. у 11.27
Ja sam se slično osjecala pred svoj 40ti rođendan. Pisala sam jednom na nekoj temi o tome. Vrlo slično kao ti. Ja sam mislila da je od umora, jer bas u tom periodu sam bila preopterecena obavezama.
Međutim nije bilo od obaveza, tačno mi se organizam promijenio tu negdje oko 40tog rođendana i trebalo mi je sigurno godinu dana da se nekako naviknem na sebe samu- istu, a malo drugaciju.
Poslije sam opet bila ok, u ravnotezi, dobro se osjecam skroz.
Ne vjerujem da ti je to menopauza,ali provjeri hormone kao sto ti rece Republika.
maja3s
(diskutant)
30. октобар 2014. у 14.36
Исто као цурице... Само сад кад је све прошло имам више енергије... Позитивније се осјећам чини ми се боље него раније 😉
Што би рекли Зрело 😃
peri-peri
30. октобар 2014. у 16.32
idi kod lekara po analize, ako će ti to doneti mir. meni iskreno ne pada na pamet da se time bakcem. kad dodje na red, onako da ne može vise da se ignorise, e onda. sad imam dete u pelenama, ne ide mi zajedno:-) naravno da osecam promene (generacija smo) koza, kosa, telo, ali i ciklus, psiha, naravno. pa to je tako normalno i prirodno! to što si ti nabrojala kao simptome, meni ne lici na početak menopauze. normalno prirodno starenje. pojacano znojenje može da ima hiljadu drugih razloga… prava jesenja tema, za padanje u bedak;-)
LeaDiKaprio
(shumska)
07. новембар 2014. у 05.14
Meni je DR rekla da menopauza pocinje kada punih 12 meseci nemas mecu.
To malo curi vise curi, preskoci, trala-la se ne pika.

Kad se slavina zavrne i godinu dana ni kap - dobrodosli u PM. Pardon, MP :)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.