Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Trcanje
maja3s
(diskutant)
27. октобар 2014. у 03.40
šta mislile ste da je dijeta :DDD

trcite li ???
vjezbate li ???

ja trcim...početnik sam...trcim jedno kilometar za sad nije to ništa i zao mi je sto ranije nisam krenula s tim...

u početku sam trcala u drustvu...sad sama...još uvjek dodjem do granice gdje me bole mislici...nije problem jedan dan i prođe...

trcim 2 puta sedmicno...jako mi se svidja...ni o cemu ne razmišljam samo o tome da osvojim vise metara od prošli put :D

ranije sam vjezbala...tri tibetatnca...lagane vjezbe...međutim za vjezbe mi treba puno vise vremena od trcanja...a i svjez vazduh... uglavnom puno je bolje nego samo vjezbanje...ništa se ne placa sem sto sam ulozila u odjecu i obucu za trcanje...

naravno smrsala sam...par kila nisam stajala na vagu vidim po odjeci...

ove vjezbe sam gledala juče svidjaju mi se...ako neko hoće nek pogleda...

http://lifepressmagazin.com/fitness/fitnes-2/10-minuta-i-zapalite-misice-oblikujte-telo/

vasa iskustva...
tamara
27. октобар 2014. у 04.17
Kilometar 2xnedeljno, aj ne zezaj.
Smrsati možeš samo uz pravilanu ishranu i redovnu fizicku aktivnost.sve brzinsko se još brze vrati.

Ako nemas kondiciju bolje ti je da brze hodas bar pola sata dnevno i posle pocnes trcati.sve ti je ravno tu tako da možeš lepo bar 5km sto nije puno i bar svaki d
rugi dan.

Ja trcim skoro svvaku vece, imam svoju turu od 8,5km i super mi je.sad ne idem vide u trenings studio.
shargarepa
27. октобар 2014. у 08.25
Da, Majo malo se vise potrudi :)
Bez zezanja, probaj kombinaciju trcanje-brzo hodanje. Vidjeces nije uopste strasno a precices mnogo duzu distancu.
Nadji neki omjer koji tebi odgovara, možeš u početku da probaš 3 min trcis minut hodas, lupam, pa poslije koriguj kako ulazis u kondiciju.

Meni je trcanje mnooogo prijalo, cist vazduh, odmaranje mozga, izbacivanje negativne energije, fleksibilnost, čim imaš vremena samo ti trebaju patike na noge i preko vrata.
Ja sam na zalost pauzirala vise od pola godine jer me srce bas zeza pa je neprijatan osjecaj kad mi se desi dok trcim u cik zore a nigdje nikoga oko mene. Ali čim se ovo sanira nastavljam. Fantastican je osjecaj poslije trcanja... Znala sam da ustinem od sna ujutru i iskreno vise mi da energije tih 45 min sto bih trcala nego da sam to vrijeme spavala.

Pogledaj imaš razne aplikacije za telefone kao licni trener trcanja pa ti daje ove omjere trcanje-hodanje... procackaj vidjeces ima svasta.
ciba
(brrrrr)
27. октобар 2014. у 09.17
Evo da te utesim i ja isto tako trcim oko km i to sam jedva uspela da postignem. To dugo trcanje mi nikad nije islo. U mladosti sam bila dobra ali na kracim stazama i brzini, ali sad moram zbog zdravlja. Iskreno, mislim da dugo i svakodnevno trcanje uopste nije dobro za zglobove. Meni je važno da mi se digne puls i cirkulacija na 15-20 min (moracu da producim na 2 km) a ovako bih radije radila vezbe snage. Ustvari da je samo do mene i mojih zelja, ja bih setala ili sedela i pijuckala kafu, ali mora se. Hebena starost dolazi, mora se održavati.
tweety_m
(?)
27. октобар 2014. у 09.37
Ako mene vidis da trcim bjezi kud te noge nose, garant se sprema neko njesra. U svoje vrijeme sam trčala za Nisexpress busom i to samo za onim zadnjim. Otkad ne koristim prevoz ne trcim. Ja sam pokušavala, ali definitivno nije to za mene. Ja mogu neki sprint da podignem rad srca i te zezancije, a oni kilometri silni nema šanse. Pokusavala sam par puta ali mi smor zestok i ne prija mi.
tamara
27. октобар 2014. у 09.55
Trci på travi, mnogo je lakse.sigurno ima pored trotoara deo trave gde i drugi trce, ovde bar ima kao uhodaba srazica.
elastigirl
(mrs. incredible)
27. октобар 2014. у 10.52
Dobila si dobre savete, ima puno aplikacija za mobilni tipa 'Couch to 5K', treba to iskoristiti ako nemaš druge ideje. Ja sam sticajem okolnosti počela da trčim (zagrevanje pred čas karatea) tako da su mi to trenutno dve stvari kojima se bavim, karate (koji prilično ozbiljno - u skladu sa godinama ;-) ) treniram a pošto se trenutno spremam za polumaraton puno i trčim, oko 30 (i kusur) km nedeljno. Kombinacija je sjajna :-)
hana-banana
(.)
27. октобар 2014. у 12.29
Ja ko i Tweety, ne mogu i gotovo.
Mogu da hodam kao mrcina, ali trcanje nikako. Sva sreća pa i power walking je dobra vjezba, ja sam jedno vrijeme svaki dan po 5 km prelazila i nikad u boljoj formi nisam bila.
NavyGirl
27. октобар 2014. у 13.57
Ja trcim svaki dan između 5 i 10 km, u zavisnosti koliko imam vremena i koliko sam umorna a nekad kombinujem i sa brzim hodom i vezbama i ok mi je. Pocela sam da bih skinulna bebece kilograme, a onda shvatila da mi toliko prija, tih sat vremena je mojih, stavim iPod na usi, odvrnem muziku i uzivam :) Ja isto koristim preko iPod-a neku Nike aplikaciju gde racunam kalorije utrosene i km predjene, mislim ništa posebno vise je meni zanimljivo da to pratim.
Snezana
27. октобар 2014. у 14.21
Trcanje je super trening i daje dobre rezultate. E sad 2 km nedeljno je (Majo ovo se samo kod tebe može nazvat treniranje) recimo malo bolje nego ništa.

Ja trcanje mrzim a nije mi ni preporuceno za zglobove. Imam cross/elipse masinu i nju Volim, prija mi i trudila sam se na njoj preci 8-12 km 6 dana nedeljno. Porodicno se trudimo za jednu duzu setnju sat dva po sumskom terenu,jednom nedeljno.

Ishrana je mnogo bitna i ja lično bi volela da imam vise discipline što se ishrane tiče.

maja3s
(diskutant)
27. октобар 2014. у 14.50
Жене ја и ово 2 км украдем за себе... Ишла би на 5 6 км недељно само полако немогу ја то одма па да ме све боли и да немогу на посо ићи...

Моја пева тура је била 300 метара тако да сам ја јако напредовала... А кренула сам трчање сад у октобру...

Твити и Хана, ја сам тако мислила прије 5 година али ето и мишљење мјењаш и живот...

Познајем жену има 4 дјеце... Муж јој се пизљедио... Најстарије дјете има 16 а мајмлађе 5 година. Муж поврједио мозак па није више и никад неће бити као прије... Она и он су се преселили једно поред другог јер она хоће да му помогне али није добро за дјецу да жуве скупа јер он има испада и свашта прича...није он крив пао са бицикла с писла кући :(((

У свим тим проблемима жена пичела да трчи.. И линију дотјерала стабилна пуна енергије...

Нисам ја за то да се течи сваки дан... Не волим ни један иблик фанатизма...
Gala06
(......)
27. октобар 2014. у 14.54
Ишла би на 5 6 км недељно само полако немогу ја то одма па да ме све боли и да немогу на посо

*********
Nemas vremena.
tamara
27. октобар 2014. у 15.04
Kako može da te sve boli od trcanja 1km?vise kalorija i energije potrosis za keksanje, jel te i tad sve boli?
Nedelju dana ćeš možda imati upalu misica i posle ti je dobro.možeš ti to ako hoćeš jer ti izdržiš čitav post sto nije naivno ali je sve u glavi kako odlucis.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
27. октобар 2014. у 16.29
Ja ko i tweety. Trcala bih, samo kad bi me neko puskom gonio. Ne mogu, pa da me j*. :)
tweety_m
(?)
27. октобар 2014. у 17.05
Da se ne lažemo to treba da se voli.Ne znam ja nekako sebe nikako da ne vidim tako,niti sam ikad.Dugo godina sam sportsku gimnastiku trenirala,trcanje nikad nisam voljela.Nema to prije 5 god,danas, sutra,kažem vam ako me vidite, samo bjezite.Neko uziva u trcanju i prija mu,ja se apsolutno nimalo bolje ne osjecam.Iskreno receno ja sam vise za ovaj vid rekreacije sto tamara spomenu,nego da trcim 1 km.Em ugodno em korisno.
elastigirl
(mrs. incredible)
27. октобар 2014. у 17.31
Majo, mislim da moraš u početku da kombinuješ brzo hodanje i trčanje inače deluje da ćeš brzo odustati. Početnička greška kod trčanja je da kreneš previše brzo i sa idejom da moraš samo da trčiš, zato se mnogi osećaju loše i odustanu. Ako radiš stvari postepeno i sa planom sve je lakše. Evo plana „kauč do 5km” na srpskom, molim te pogledaj:

http://www.c25k.com/c25k_serbian.html

Ako ti ovo sa intervalima deluje naporno uvek možeš da instaliraš neku HIIT aplikaciju na mobilni i isprogramiraš je za ono što tebi treba.

tweety - ne mora unapred da se voli, može da se zavoli ;-)
Gala06
(......)
27. октобар 2014. у 17.33
Pametno zbori elastigirl, Majo poslusaj je i za koji mesec zvacemo te Maja trkacica :)
maja3s
(diskutant)
27. октобар 2014. у 19.24
htjela sam ja te aplikacije da instaliram neke nego nisam znala koje su dobre...muž mi rece ma šta će ti to...i za cas me ubjedi...ako neko može da me tako poremeti to je on :(( :))

sluzila sam se ja sa hodanjem i trcanjem i sad kad mi bude zor ja promjenim na brzo hodanje :))

hvala elastian za link ...malo sam na brzaka preletila izgleda interesantno

neko gore rece da ću odustati...ma neznate vi mene ja čega se uhvatim ne pustam...
bas tako tamara ja postim sve postove...mogu koliko hoćeš da ne jedem i da se naviknem šta hoću i šta želim...meni ništa nije teško ako je dobro za mene i moje...
da ne ispadne da je dobro da se ne jede :))

čak znam i da radim po 16 sati dnevno...umorim se zato što sam ustala rano ...a nikako od posla...

stvar je u tome sto sam ja starija ja sve vise energije imam..ne znam odakle mi nazire...

ustvari ja sam svasta nešto pocela i ne mislim da odustajem ide fino pa sad šta mi Bog da

sam o nek je zdravlja ostalo će sve bit kako treba
-afrodita-
(♫)
27. октобар 2014. у 21.22
Kilometar 2x nedeljno?! Hahahaha
Nemoj bzvz da trosis i to malo vremena sto imaš :P
Bolje sedi kuci umesi nešto:)
maja3s
(diskutant)
28. октобар 2014. у 02.59
Дита, умЕсим ја и поред трчања ;-)
Gala06
(......)
28. октобар 2014. у 03.41
Ma ova tema je obična paljevina, trotrkacicu ni ne interesuje trcanje ni ima nameru da se bavi istim, kao sto je i slučaj sa raznoraznim dijetama. Nego eto zna i voli da ja i još par njih dolecemo kao muve na g***o. A druga struja forumasica tzv. pristojne i kulturne diskutantkinje se ubise objašnjavajuci trotrkacici kako, šta i na koji način da izvede ono za šta pita, i to uzalud jer ona ni nema nameru da ih poslusa.
tamara
28. октобар 2014. у 04.17
Normalno da je paljevina jer maju bilo koju temu da postavi nezanima tudje mišljenje, uvek već ima plan kako/šta.
Poceti trcanje sa 300m je sega sala,no , dok je ovaca biće i vune, misli neko.
shargarepa
28. октобар 2014. у 09.06
Kažeš 300m ?... ma daj Majo ne pali vise :)))

šta istrcala iz kuce 150 m i vratila se ?... e vala i ja se na svasta upalim
-afrodita-
(♫)
28. октобар 2014. у 09.57
Ma kakva energija za keksanje, kod Maje ti je ono : reko Bog da žena lezi na ledjima.
I to samo kad ne posti:D
tamara
28. октобар 2014. у 10.05
He afrodita, a kad posti glavna je na temi sex?!:-)samo onako u prolazu, na brzinu.
tweety_m
(?)
28. октобар 2014. у 14.10
Joj zenske pa zadnje 2 godine su sve teme loziona,osim nekih bas ozbiljnih,klinci porasli,novih pitanja nema,idemo sezonski.To znamo svi u startu i javljamo se :)
maja3s
(diskutant)
28. октобар 2014. у 14.14
Морам маму замолити да ми сузи фармерке ;-)
elastigirl
(mrs. incredible)
28. октобар 2014. у 14.47
Nema veze i ako je tema paljevina, čitaju ovu temu verovatno i druge osobe koje bi možda počele da trče a nisu sigurne kako da krenu. Da se razumemo, da sam za zagrevanje umesto trčanja izabrala preskakanje konopca (što je bila druga varijanta) sad bih i ja pisala da sam eto i ja pokušavala da trčim ali mi nije išlo ali da je umesto trčanja mnogo bolja varijanta vijača, ne moraš ni iz kuće da izađeš ;-)

Inače ja i dalje trčim kako sama tako i sa drugaricama, počelo je tako što smo se nas nekoliko drugarica sa našom decom spremale za trku od 5km, posle toga smo nastavile (bez dece) da treniramo za 10K a sad i za polumaraton.

tamara
28. октобар 2014. у 15.44
Cuj farmerke suziti? Jesi to smrsala?
Ako si smrsfla od 1km otidji ti kod lekara da nije nedo bog nešto te ozbiljno snaslo.ako sve bude ok onda podhitno kod psihijatra.ti si stvorila umišljenu osobu u glavi i uzivila se.majo, nije sramota biti debeo, to možeš promeniti ali treba orvo sebe da prestanes lagati, svi istali mi koji čitamo i gubimo vreme je nas luksuz ali ti ostade donja kad se svi izlogujemo.
tamara
28. октобар 2014. у 15.44
Cuj farmerke suziti? Jesi to smrsala?
Ako si smrsfla od 1km otidji ti kod lekara da nije nedo bog nešto te ozbiljno snaslo.ako sve bude ok onda podhitno kod psihijatra.ti si stvorila umišljenu osobu u glavi i uzivila se.majo, nije sramota biti debeo, to možeš promeniti ali treba orvo sebe da prestanes lagati, svi istali mi koji čitamo i gubimo vreme je nas luksuz ali ti ostade donja kad se svi izlogujemo.
maja3s
(diskutant)
28. октобар 2014. у 16.26
Еластигирл, стварно трчим није паљевина... Ово горе само за не вјерне томе... Оне би мени нашле бешто да зађену па ђе било и да додају... Онако напамет да ме оцјене...

У суштини било би и досадно на свакој теми да их нема :))

Хвала на добронамјерним свјетима... Како сам већ рекла повећавам постепено... Тако ми је савјетовала особа која трчи већ 40 година
jelr
(student)
28. октобар 2014. у 18.46
Ja sam trcala program koji se sastojao od trcanja i hodanja. Bilo je predvidjeno da se trci 3 puta sedmicno, ukupno 12 sedmica.
Pocetak je izgledao ovako
Ako te zanima mogu postaviti plan i za ostale sedmice

Session 1 (36 minutes) Run 1 minute. Walk 2 minutes. Do this 12 times.
Session 2 (27 minutes) Run 1 minute. Walk 2 minutes. Do this 9 times.
Session 3 (33 minutes) Run 1 minute. Walk 2 minutes. Do this 11 times.

WEEK 2

Session 1 (44 minutes) Run 2 minutes. Walk 2 minutes. Do this 11 times.
Session 2 (30 minutes) Run 1 minute. Walk 2 minutes. Do this 10 times.
Session 3 (40 minutes) Run 2 minutes. Walk 2 minutes. Do this 10 times.

WEEK 3

Session 1 (50 minutes) Run 3 minutes. Walk 2 minutes. Do this 10 times.
Session 2 (36 minutes) Run 2 minutes. Walk 2 minutes. Do this 9 times.
Session 3 (45 minutes) Run 3 minutes. Walk 2 minutes. Do this 9 times.
tamara
29. октобар 2014. у 07.23
Meni je ovo bolesno/tragikomicno, zadnjih 5tema postavis pitanje, naivo trazis mišljenje i zavrsis „hvala na savetima, znam ja kako ću”

maja3s
(diskutant)
30. октобар 2014. у 14.39
Јелр, тако ја некако и радим али рачунам само претрчане метре 😊


Још нисам инсталирала програм ...то ћу још и пишем о напредовању 😀
Gala06
(......)
01. новембар 2014. у 18.47
Da li slavite halloween? Bas mi je krivo sto toga nema kod nas, meni izgleda super kada gledam slike.
maja3s
(diskutant)
02. новембар 2014. у 06.32
provokacija
tweety_m
(?)
02. новембар 2014. у 10.55
Slavimo,kako ne slavimo,kod na se zove Sv.Luka
tamara
02. новембар 2014. у 13.40
Ne slavim, nije to naše ali deca idu sa drustvom.obuku kostime, unakaze se sminkom , malisa stavi masku obavezno, svi sa svojim drustvom i njima valda lepo bude.moja deca idu svugde sa decom i ništa tu loše nema, isla sam i ja i to nije promenilo ništa od onog sto su me roditelji ucili ko smo, šta smo.ja ne bih mogla da mi deca sede u kuci a druga deca celo vece zvone na vrata i dajem im slatkise.ovde sva deca idu, nema veze odakle su poreklom.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
03. новембар 2014. у 08.52
Meni je taj Halloween je najobičnije komercijalno preseravanje. A da ne komentarisem pozadinu čitavog „praznika” i njegovo originalno znacenje koje, zbog komercijalizovanosti vise nije u prvom planu (tj bar ne za ove obične ovce).

Inače, ne slavim - nema tu šta da se proslavlja. Kupim slatkise da imam da pocastim djecu koja naidju, ako naidju. Mada, primjecujem da ih je iz godine u godinu sve manje i manje. Doduse, taj dan je ovdje bilo ruzno i kisovito vrijeme pa možda je i to bio razlog.

Djecu ne vodim okolo da skupljaju slatkise. Stariju do ove godine na taj dan nismo ni slali u skoli. Ove je isla posto je imala test iz matematike. Imaju one u kuci već te haljinice i kojesta kad se igraju princeza tako da sam mladjoj obukla Pepljuginu haljinu taj dan u skolu. Ona i onako voli te haljinice i taj kiceraj, pa je to bila jedna fina prilika da i u skolu ide u tom izdanju. Starija nije htijela da se oblaci, samo je ponijela ogrtac.

Sve u svemu, ja to do odredjene granice tolerisem, ali nikako ne bih rekla da slavim niti da bi mi bilo zao kad bi se prestalo sa tim sranjem.
tweety_m
(?)
03. новембар 2014. у 09.24
Mi idemo na Slavu kod prijatelja koji žive 90 km od nas. Dok odemo na Slavu i vratimo se Halloween prošao. Prethodnih godina su moji isli vikend ranije u šoping centar bude priredba za klince, kojekakve zanimacije i na kraju prošetaju u kostimima. Ove godine nismo ni to radili, tražili su kostime ali za „ kucne potrebe”. Taj dan u skolu nisu nosili kostime jer je bila „nedelja borbe protiv droge” i petak se pao da nose dres omiljenog tima, tako da su moji isli u skolu kao navijaci C. Zvezde. Za Halloween se uzme najviše para ni zasta, kostimi, slatkiši u kesama i na kraju ukrasi za kuce. Ja sad jedva cekam Bozicne ukrase, tu bas otkinem i mjesec dana pred Bozic gledam one njihove cheesy filmove o Deda Mrazu.
tamara
03. новембар 2014. у 11.44
I mi okitimo početkom decembra, jelke stave na svaki sprat, na kucu svetla neke deda mrazove u kocijama i to svetli fo sredine janura.svetluca kao cirkus, malo previse za moj ukus ali ne pita me niko za mišljenje, to deda i deca „sređuju”.samo da mi babe budu ovde da nam kuvaju i peku kolacice.
shargarepa
03. новембар 2014. у 12.21
Meni je Valentin smor zesci a Halloween volim. Mogu i javno da budem vjestica :)
Moj stariji je ove godine odlijepio, šta će biti, kako itd... za divno cudo slatkisi su bili skroz nebitni. Mi pravimo/improvizujemo kostime tako da ne trosimo pare na to, i izbacimo kutiju slatkisa ispred vrata kuce da klinci pokupe dok mi idemo po drugim kucama.
Brat bratu, potrosili smo 20-30$ za Halloween ove godine, ne vise.

Ne znam, ali ja bas volim tu ludnicu na ulici to vece. Tada i ova nasa pustara izgleda kao Menhetn :)
hana-banana
(.)
03. новембар 2014. у 20.20
Ja ne da volim, nego obozavam.
I prije nego sto sam imala djecu svi su znali da to vece ostajem kod kuce da dijelim slatkise, još tad sam voljela vidjeti to uzbudjenje na djecijim licima, pokazivanje kostima.

Cerku vodim od njene druge godine, obavezno kupimo kostim, kad je kiceraj i komercijala nek je do kraja. Nju slatkisi ne interesuju niti to ima smisla - kostim kosta tri puta skuplje nego sve slatkisa sto dobije, nego je to vise čitav dozivljaj, odlazak od kuce do kuce, da se ona pokaze, da se svi dive njenom kostimu, da se ona i drugarica hrabre kad naidju na neku strasno dekorisanu kucu ili dvoriste... za dijete dozivljaja na pretek, ne treba sve analizirati do besvijesti.
maja3s
(diskutant)
04. новембар 2014. у 10.25
И код нас постоје Покладе и не знате кад су а туђе сте објеручке прихватили ...
tamara
04. новембар 2014. у 11.13
Zavisi gospjo majo kako ko gleda na tudje, ti puno jedes govna i glumis veću budalu nego sto jesi.tebi ništa nevalja ali nemices debelo dupe odavde.
Samo ti krkaj i tovi se a ostale ostavi na miru da žive kako hoće.Iskreno mi je zao tvoje dece, ako ih uopste imaš jer toliko lažeš i foliras da ti ništa ne verujem.
shargarepa
04. новембар 2014. у 11.26
O ne... evo pocinjemo.

Tudje nećemo, svoje ne damo !!!
tamara
04. новембар 2014. у 11.31
Da pocine kola kokice, ozivice disk.ja bih pre rekla voli svoje postuj tudje ili ko voli neka izvoli.mentalno stabilnoj osobi ništa ne moze promeniti lične vrednosti.
Gala06
(......)
04. новембар 2014. у 11.37
Pa jbg, Majo, zašto je problem da volim tudje? Valjda imam pravo na svoj ukus? Meni se svidja komercijala, nekako mi je lepo, blistsvo, sarenoliko, kao u bajci. Nasi praznici mi se, osim Uskrsa, neka mi oproste nasi pravoslavni hrišćani, uopste ne svidjaju. Način na koji mi slavimo Bozic, slave deluju mi nekako tmurno, sivo, i podsecaju na srednji vek iz doba Tjudorovih. A ja volim komercijalu, poklone, sarenolike ukrase, ukrasene kuce za Noc vestica, Uskrs, kostime i tako dalje...pa to ti je.

E da, svidja mi se i moja slava zbog okupljanja rodbine i drustva.

shargarepa
04. новембар 2014. у 12.06
Vidis Gala, nisam nikada o tome tako razmišljala ali si potpuno u pravu. Nekako smo ukalupljeni, u neke stare drevne kalupe, i čim se malo odstupa od pravila, frka.

Sjecam se na blogu so i biber, ne znam da li pratis znam da dosta cura ovdje prati... kad je postavila sliku posne slavske trpeze ali ne naše tradicionalne nego razni specijaliteti sa morskim plodovima, svi su kritikovali kako je super ali ne za slavu... Tu me nešto puklo koliko smo mi u stvari kruti.
maja3s
(diskutant)
04. новембар 2014. у 13.17
Видиш мркво ниси размишљала ни о томе да је традиција светиња и код других... Ево данци славе Божић на традиционални начин ... Трпеза се тна flæskesteg kamsteg rødkål and sous og brunkartofler... Risengrød ... Småkage...
Само што они додају на сто пилетину и ето то је то

Код нас се Слава зна шта је и како они који незнају а бусају се раде свашта од Славе... Мрсе кад је пост... Купују Славски колач итд... Око Славе треба домаћица сама да се потруди ... А зна се шта је најбитније Жити/кољиво Славски Колач Вино Свјећа и идлазак у Цркву .. Молитва Свецу који је заштитник те фамилије... Том авецу се моли стално не само за Славу
tamara
04. новембар 2014. у 13.37
znaš li sve to prevesti na srpski majo? Ne jedu piletinu nego curku i ne jedu svi tu debelu slaninu koja glup zvuci ovde ali oni to satima peku/pare ako se tako kaže na srpskom nego nekki suha rebra od ovce koja pare i ako znaju napraviti bude dobro, neki curku, svinjetinu, neki samo razne kobasice za pecenje a sve sa povrcem i nijecsamo crveni kupus a neki i ribu.tako da ko to sve zna napraviti i uz sve njihove starinske kolace to bude pristojnija trpeza nego sto zvuci.

Vidis koji di ti lik kako ih ponizavas a opet pojma nemas.

Kod bas tradicija jeste ista ali isto kao sto nije ono vreme kad se u beogradu krijuci slavila slava tako nije ni trpeza ista ali tradicija ostaje sami što se ide korak s vremenom.
shargarepa
04. новембар 2014. у 13.48
Pa i ona se potrudila, uz zito i kolac umjesto posnog pasulja spremila skoljke.

maja3s
(diskutant)
04. новембар 2014. у 14.49
Мрквуце то су некултурни људи... Ја из поштовања пробам увјек понуђено...А свјет је пун не толерантних људи

Тамара, глупа сам незнам да преведем иди истресај се на мужу немој на мени... Овдје се једе and a остало сам већ писала ок

tamara
04. новембар 2014. у 15.00
Patka se to kaže na srpskom ne pile kao sto si napisala.tradicia stara je curka.živis 20 god.tu još ajd sto nisi upoznala svet gde živis ali nisi ni citala njihovu istoriju.
Ne istresam se ja nego to tvoje hinjso ponizavanje sveta koji te hranio dugo godina placajuci porez mi je zalosno.
maja3s
(diskutant)
04. новембар 2014. у 15.13
Ти си жено запјенила да ниси ни прочитала шта пише... Хајд богати не проваљуј се даље
tamara
04. новембар 2014. у 15.20
U tom i jeste problem sto sam procitala.hoćeš kokica? Kolu ti ne nudim jer si na dijeti.
maja3s
(diskutant)
04. новембар 2014. у 15.49
Сваки пут се зезнем с тобом мислим поправила се и увјек се зезнем изпочетка... Теби жено ни Бог Драги не може помоћи ни један Божић који Славиш...
Све муслим ти у овом виртуалном свјету па си дозволиш више...а ти превазилазиш све границе нормалног обраћања и понашања...жалосно што је тако...
Жао ми те дјеце код тебе...

Кајем се за сваку рјеч коју сам ти упутила...нек ми Бог опрости ако сам нешто згрјешила... Изгледа да јесам

Овдје је крај
tamara
04. новембар 2014. у 15.57
Nećeš znaci kokice, ajde pa drugi put pisi nesta novo.tvoje propagande i gluma velikog srbina više ne prolazi ni u Rs-u.gluma teska sa lošim ulogama
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
04. новембар 2014. у 16.04
Ja na to sve nekako isto gledam opusteno, slavim svoje, tj muzevo iz postovanja posto nisam vjerna (smije li se to ovdje javno reci? :) ali isto tako ne branim djeci da se vesele I raduju Bozicu, Danu vjestica itd. Za Bozic bi bilo stvarno nemoguće braniti sve jer ko živi na vani zna koliko je ovdje Santa upleten u sve, u skolu, tv, itd tako da bi od nas bilo idiotski da pokusamo da im to sve braniti I tupiti samo svoje. Šta da radim, da im ugasim TV I zakljucam u kucu negdje početkom oktobra? ;) Halloween volimo, ali nas komsiluk je pun staraca I ljudi nezainteresiran u isti tako da ga ne obiljezavamo. Kupim cokoladice u slučaju da ipak neko zakuca, ove godine smo imali samo dva mala duhica. Meni je drago da djeca spomenu u skoli da se npr raduju Bozicu, da su okitili bor u decembru, I sl jer da pricaju samo o slavama, Bozicu kako ga mi slavimo itd gledaće ih k'o cudake.
Ne razumijem ljude koji žive u inostranstvu I onda mrze ovo, neće ovo, neće ono da im djeca nauce, ne vole strano, ne daj Boze da se udaju za stranca... pa zašto si onda tu?!
Lijepo je odrzati dio svoje kulture, jezika, vjere, ali samim tim sto si u stranoj zemlji, dio toga se svakom generacijom gubi, htjeli mi to ili ne. Bolje je s tim se pomiriti. Ti Majo tupis o vjeri, vjera ne dolazi s nacijom, vjera je tu ili nije, do osobe je da je prihvati. Biti Srbin je sasvim nešto drugo, ja mislim da možeš biti Srbin I bez toga da svake godine slavis Slavu, motas slavski kolac I okreces prase. Valjda se razumijemo.
sharlota
(bez zanimanja)
04. новембар 2014. у 16.36
nedavno sam bila na jednom dogadjanju gdje je bio pocasni gost decko iz okoline toronta, koji je pokrenuo veliku humanitrnu organizaciju.

zaista inspirativan mladi covjek koji je svojom pricom ali i akcijom ukazao i ukazuje na svu besmiselost komercijalizacije svih mogućih praznika.

jedna od idej akoju ću sigurno da praktikujem u buduce je da naucim dijete da skuplja hranu za halloween umjesto saltkisa te da tako bude dio konkretne i simislene akcije pomaganja onima kojima je pomoć potrebna,a takvih je sve vise i u prebogatoj kanadi.

sve ostalo sto ide uz halloween je tezak kicheraj ali je dio tradicije zemlje u kojoj živim te mi nije mrsko da ispostujem i to vece sve s tikvom ispred vrata i slatkisima za komsijksu djecu.

volim bozic i svake godine ga čak i proslavim, a thanksgiving je divan praznik sa jasnom simbolikom i porukom- predivno.

curka je fina sa svim tim pratecim prilozima i sososovima-nadasve zdrava.

poklade su upravo nasa verzija halloweena zadrzanakod pripadika katolicke crkve- cisto da bi crkva odrzala popularost, a takodjeje paganski prazniki veliko no no u grisanstvu.

upravo čitam knjigu jednog izvrsnog autora o bogu svemiru i sl svi smo bi bo i bogje svudaoko nas.

jeda cekam bozicne pjesme,a paganstvo je bilo plemenitije od bilo koje savremene religije- to su cinjenice.

P.S

kaa proslavljam svoje prznike to cinim u skladu sa tradicijom i podnebljem i bastinom iz koje sam ponikla- znaci tradicionlno pecenje,sarma,supa, suvi bozicni kolaci, cesnica- slava tipicna slavska trpeza u skladu sa obicajima
ovdasnje proslave vezane za ovdasnju kulturu držim se menija dakle nema jagnjetine za thanksgiving:)
sharlota
(bez zanimanja)
04. новембар 2014. у 16.39
inače,prosto je degutantno, koliko je zapadni svijet ogugalao i ogrizao u komercijalizam.

...strasno dok se kolju bonbarduju,žive pod opsadom arpska djeca npr ili dok umiru djeca po africi ovdasnja se se guse u saltkisima

jadna li nam majka kakv je to sebicluk i kakve samozive ljude mi krojimo

uzas

sharlota
(bez zanimanja)
04. новембар 2014. у 16.59
razmišljam da za slavu iznajmim posudje, ili da zovnem cleaning service dan poslije da sve operu i oribaju i odloze.

ja sam poslije salve ko drogirana 7 dana.

maja3s
(diskutant)
04. новембар 2014. у 18.01
out, Slava se ne može slaviti bez slavskog kolaca svjece vina i zita...jako bitno je da se osveti vodica pre Slavu

kod nas su malo cudne teritorijane podjele tako da su Srbi i oni iz Raske oblasti a oni se nazivaju Bosnjacima...kao i oni u federaciji...

tako da je pojam biti Srbin povezan sa biti pravoslavac...

hrvat u bosni se isto izrazava kao hrvat a postoje i Srbi iz hrvatske...svi to znamo nema tu šta da ti ja objašnjavam

Ne razumijem ljude koji žive u inostranstvu I onda mrze ovo, neće ovo, neće ono da im djeca nauce,

-----------

mislim da si se pogresno izrazila...ruzno je reći da nko mrzi nešto ako postuje i slavi svoje...djeca nauce kroz skolu...davno smo pisali ovdje o Integraciji=Asimilaciji...mi Srbi i stari i mala djeca prednjacimo u tome

-----------------------

ne vole strano, ne daj Boze da se udaju za stranca...
----------------

nisam ja nigdje napisala da ne volim nešto dansko...eno onu hranu gore sto napisa sem rødkål-a i brun kartofla ( slada bljak ) sve volim

ko ovdje udaju spominje...jesam li ja nešto rekla protiv snaje i zeta ?

-----------

pa zašto si onda tu?!

-----

sticaj trenutnih okolnosti i tako već dosta godina...

-------------

sharlo, ( tvoj pseudonim me uvjek podsjeti na Sarlo akrobata )

poslje par godina ide ko podmazano...pricam o Slavi :)treba se samo dobro organizovati znati šta ćeš spremiti i koliko čega i šta ti treba od namjernica...meni to ide bez po muke sa zadovoljstvom...
pogotovo kolaci dosta ih je na isti kalup...ja sve kolace pravim po pola smjese...em manje vremena em se sve pojede i ne stoji mi...dupla usteda...zato što pravim 8 vrsta

ove godine sam već pripremila spisak... oblatna 2 rolata kuglice od keksa sumadinke rafaelo vanilice i suvi kolaci...zadnja dva će biti ista smjesa od pola vanilice od druge polovine suvi keksici...oblatna i jedan rolat koji se mota u oblatnu isti recept
keks rolat i kugliceisti recept i samo još fil za rolat sumadinke ekstra pravim i rafaelo
sarmu dva dana ranije umotam i kuvam je dan pred slavu...
ranije sam pravila dosta vise i tu sam smanjila...75 sarmi je dovoljno...

mislim da Tweety sprema Slavu za subotu :D
maja3s
(diskutant)
04. новембар 2014. у 18.12
...strasno dok se kolju bonbarduju,žive pod opsadom arpska djeca npr ili dok umiru djeca po africi ovdasnja se se guse u saltkisima
------------------------------------

ovo si bas napisala kako i jeste...samo šta sve može još da se dopise o zapadnom pokvarenom svjetu je grozno...

--------------------------------------

jadna li nam majka kakv je to sebicluk i kakve samozive ljude mi krojimo

uzas

-------------------

sarlo još toga svjesni nismo...a bićemo jednog dana...postoji razlog zašto smo ovdje ...i ne samo to...na sve okrecu ledja...sute ne smiju ništa da kažu vise...ni za šta se ne bune...mislis da oni vole parade pedera...nego boje se pa sute ...znam mnoge koji ne vole sveti valentin...podsmijavaju se i sve u sebi ništa javno
svirena
(teaser)
04. новембар 2014. у 18.48
slazem se sa out of control of a-zh. volim obicaje, tradiciju, ponosna na svoje porijeklo i korijene, u crkvu ne zalazim niti ću u skorije vrijeme:-)

što se tiče okrutnosti zapadnog svijeta, to mi je stvarno smijesno, bas se iko na sviejtu potresa previse zbog stradale djece, bombardovanja, dronova, gladi u africi, nisam primijetila da je nivo empatije u 'nezapadnom' svijetu u razvoju nešto bolji-čak je i procenat onih koji će okrenuti glavu na zlostavljanje kod komsije vrata do vrata je u onim našim nesretnim krajevima povelik. da ne pominjem i gore stvari zbog kojih nasi ljudi zatvaraju oci iz ovih ili onih razloga.

prije bih zakljucila da je ova nasa planeta, svijet cijeli krenuo u pravcu gdje nema puno samilosti i humanosti, razvoj tehnologije i otudjenje na globalnom nivou sveprisutno...al' da ne crnjacim, u svojoj 'prciji' se i te kako trdim da pomognem zajednici u kojoj živim koliko mogu, kao covjek, radi buducnosti svoje djece, i da za sobom ne prljam već ostavim koliko toliko uredan prostor:-).
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
04. новембар 2014. у 19.57
Majo, ti izanalizirala moj post, mada se samo zadnji dio odnosio na tebe. :) Ovo sam sve pricala onako uopste, jer me podsjecas na mnoge ljude, među njima i moje roditelje. Žive ovdje, OK žive, radili, imaju pezniju, ali na Australiju uvijek drvlje i kamenje. Ne valja ovdje, vratice se, bla bla, neko jednostavno ne preboli onaj tamo sistem dzabane i ovdje ih zuljaju pravila i pravni sistem. A to da ništa ne valja jer nije srpsko isto znam. Od prijateljice mama neće da im kuva ništa sto nije pasulj, sarma i sl. jer ko se još najeo od ostalog.
Mi se poslije ovog tvog zadnjeg posta izgleda i dalje ne razumijemo. Mi se tamo dijelimo i dijelili smo se na katolike, pravoslavce i muslimane i zato smo se tukli i ubijali i mrzili i još uvijek je tako, samo prikriveno ko zna dokad. Za mene je Srbin samo Srbin jer je rođen u Srbiji ili je porijeklom Srbin, dakle i ako je rođen u Hr kao ja, može biti Srbin. Sve ostalo, u šta vjeruje, je baska, to mi je najzadnje na listi sto na nekom gledam i po cemu ga trebam cijeniti. Znam i znala sam Srbe Jehovine svjedoke, Adventiste, za mene su oni samo bili nasi ljudi, nisam ih svrstavala po vjeri.
Šta reci za Australce, pa njih nema odakle ih nema. Da li se dijelimo na katolike, pravoslavce, budiste, baptiste i ostale. Ne, mi smo svi Australci sa kengurom i emu na pasosu, ali se kaže, rodio se u ovoj državi ili onoj. U šta vjerujes u slobodno vreme i cemu se molis je sasvim licna stvar i nema nikakve veze s tim ko si i odakle si. Tako i mi ovdje, svaka od nas vjeruje u šta hoće i kako hoće.
sharlota
(bez zanimanja)
04. новембар 2014. у 20.18
Tebi je smjesno, meni nije, ostaje fakat da živimo u svijetu konzumanata, materijlista I individualista.
Da li ti znaš za sigurno u kojoj je mjeri prisutna empatija u africi ili recimo pakistanu?

Prica druga takođe inspirativna, žena u pakistanu, vlasnica lanca salona ljepote je otvorila prihvatiliste za zlostavljane žene placa rekonstruktivne operacije svojim sticenicama I obucava ih poslu frizera.

Siromasna kuba je poslala najveci ljekarski tim u afriku u borbu protiv ebole
legenda kaže sto je drustvo siromasnije veci je stepem empatihe a ina nešto I u statistici.
tweety_m
(?)
04. новембар 2014. у 23.09
Majo kod mene je za 2 i po nedelje :) Ove godine nema sarme ni pecenja,pada se petak. Nego ja bih da dodam za ovaj Thanksgiving,kod mene je jagnje,ja gledam to ovako,bitno je da je neka zivotinja i da stane u onu serpu sto oni peku curke, manje jagnje ladno stane unutra i ispece se samo tako.Jagnje svi jedemo a curku niko,tj. jednom sam jela dimljenu curku kum negdje nabavio,i bilo je ukusno,ali moji nisu zainteresovani. Ove godine boze zdravlja u sjevernije krajeve za Thanksgiving,kako sam čula na repertoaru je klempo :)
tweety_m
(?)
04. новембар 2014. у 23.16
Nego sad vidjeh sliku na fb pa da podijelim sa vama,znam da nema veze sa temom ali ajde
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/p480x480/10603634_10152779466584280_656825845803077150 7_n.jpg?oh=7fe35be2771dbb5f2658700b157f25fe&oe=54D782D7&__gda__=1425109026_b6f09912c385d8d4d7c5988baceb959e
tweety_m
(?)
04. новембар 2014. у 23.19
maja3s
(diskutant)
05. новембар 2014. у 08.09
tveety, ja pravim sarmu i u posan dan :D
rizom punim i povrcem...rendam mrkvu persun celer persunov list i list celera...možeš i sampinjone dodati...neko dodaje orahe ja ne ne znam zašto ;-)

može super trpeza da se napravi i za posnu slavu...kod mene je na stolu i dimljena riba

sigurno ide kod nekih naših...imam i ja neki koji ne jedu jagnjetinu pa kad su dolazili morala sam ekstra meso samo za njih da spremam :))
jagnje se oretalo a u rerni dobar komad svinjetine ...

što se tiče slike...ova trudna sa bebom jel ta u pitanju...ima tamo još slika :)

out, nije skroz da se ne razumjemo ...malo se ipak susrecemo tu i tamo u svim pisanjima...ja sam mislila da se ti meni obracas...cisto pisala sam s posla pa i nisam bila udubljena

sve dok se mi koljemo ...ovi sa zapada će kajmak kupiti...to je sigurno...i svoje cuvati..kao zjenicu oka svog..pitaj titu...

neki dan sam pricala kratno sa jednim dancem...nacitan...nere mi da je tile bio samo marioneta...sve ostalo su upavljale mracne zapadne sile...ima istine samo moram opet s njim progovoriti iteresantan je covjek...ribolovac

e da to mi se jako svidja kod danaca...sto nemaju predrasudu prema drugim ljudima sto je jako izrazeno bas na ovoj diskusiji u pogledu obrazovanja...ako je covjek pametan nije važno jel ima ili nema fakultet...tako je na primjer ovdje harala žena u politici koja je imala samo srednju skolu...

evo link

http://en.wikipedia.org/wiki/Pia_Kj%C3%A6rsgaard

cisto da vidite u kakvom drustvu mi ovdje živimo...

shargarepa
05. новембар 2014. у 11.22
Hehehe... kako dodjosmo od trcanja do klempe :))
kriska
(*)
05. новембар 2014. у 11.27
Nisu u svakom kraju običaji isti, tako da nema nekog striktnog pravila kako slava mora da se slavi.
Ja sam u mnogim mestima viđala da kad slava padne na postan dan, posna hrana se postavi na sto, nameni se, dođe pop i okadi, ko hoće može da se posluži, pa se posle posno sklanja i služi se mrsno, od teleće čorbe do prasećeg i jagnjećeg pečenja.
Meni to nema nikakvog smisla, ali eto ponegde se i tako slave krsne slave.
maja3s
(diskutant)
05. новембар 2014. у 11.39
Мрквуце, то сам и ја хтјела написати :))
И још нешто али сам заборавила... Ако се сјетим писаћу

Кришка, то су изопачена славља... Тачно се зна како се Слава слави... Нема ту вако мој ђед мој прађед и чукунђет... Питајте попа он сигурно зна сва правила...
У суштини то је непоштовање и попа и Славе и Свњца којег прослављају
Наши попови трубе на сав глас да је боље не славити Славу него мрсити на посан дан Славе...
Ал наш народ се паметан родио све знају сами и тврдоглави ... Кажу неће Он ( поп) мени одрњђиват... А питао га

То ти је ко овдје кад питају нешто... Одговори њих 10 а овсј што је питао уважава само мишљење које је њему мило... А истали су обично мазвани сваксквим погрдним рјечима...

Оде сад ;-)
kriska
(*)
05. новембар 2014. у 13.47
Nije bas tako Majo, ne slavi se slava isto u svim krajevima Srbije.
Bezbroj puta sam bila gost na Pravoslavnim slavama i na mnogim mestima se puno razlikovala proslava krsne slave.
Ovo je samo jedan od primera koje sam navela, ali ima još puno meni nejasnih stvari u vezi slavljenja Pravoslavnih slava.

Ja sa ovim mojim skromnim znanjem i koliko sam upućena u našu Srpsku religiju, slave su pomen na Božije izaslanike velikomučenike, i taj dan je tužan i treba se obeležiti u miru i tišini,
a skoro na svakoj Srpskoj slavi se peva, igra, veseli...

Nedavno sam na takvoj jednoj slavi sedela pored popa, koji je takođe bio gost, veoma inteligentan, odmeren i učtiv čovek srednjih godina, i to mi je bila prilika da ga pitam za neke svoje nedoumice u vezi Pravoslavlja.

Što se tiče posta, kaže pop da nije obavezno niti je greh ako se ne pridržavamo strogog posta, pogotovo deca, trudnice, stari i bolesni ljudi treba da jedu raznovrsnu hranu uključujući i meso i nije nikakav greh ako ne poste, jer kako pop reče:
„greh na usta ne ulazi, već iz njih izlazi”

Zatim smo razgovarali o nošenju crnine za pokojnikom i ostalim simbolima kojima se obeležava žalost.
Kaže pop:
„Ni pokojniku ne prija vaša crnina”

Sad se taj običaj malo iskorenio, ali sećam se pre nekoliko godina, kad se žene zaviju u crno, sa crnim maramama na glavi, a muškarci u crnim košuljama i zaraslom bradom... da se uplašiš kad ih vidiš.
U kućama gde je živeo pokojnik nije se mesecima uključivao televizor, a ogledala se prekrivala peškirima...
Jadna deca koja su u takvim kućama boravila.

tweety_m
(?)
05. новембар 2014. у 15.21
Sargerepice vidjela sam ja sto je So i biber pravila i dopalo mi se.Nemam ja neki sablon,pravim ono sto mi je nekako najlakse.Ja lično morske plodove ne volim,ribu ne volim,godinama jedem ribu samo za Sv. Nikolu i to je to.Kod nas za Slavu jedem sve sto je posno taj dan osim ribe.Nego imam osjecaj da bi mi bilo previse naporno spremiti takvu trpezu za nekih 25-30 ljudi.
Kod mene ide Slavska svijece,zito (jedni kažu za Sv.Arandjela da ne ide,ali ja pravim) i Slavski kolac i crno vino,ostalo mi je prozivoljno,ako je srijeda i petak ide posno,ostale dane mrsim.
Prije rata kod nas srijeda i petak nisu bili posni za Slavu,nego je baba postila (bitno je neko iz kuce da posti),Slavu je neko od rodbine citao uvijek,tako da se nisu tangirali hoće li doći svestenik i ocitati Slavu,kao sto sad u RS ne dolazi da ocita Slavu ako mrsis srijedu i petak.Kod nas isto ima obicaj sa rakijom,nasljiskaju se sa 3 rakije odmah s vrata,a kod Sarajlija ide jabuka ili cigare na treću.Eto dijeli nas 70 km,tako da je ovo sto rece Kriska ziva istina,100 sela 100 obicaja, i ko cita Slavu i lomi reze kolac dobije poklon :)
tamara
05. новембар 2014. у 16.57
Slave se uopste ne slave isto.ljudi iz bih, srbije i slavonije skroz drugacije.sto rece twetty kod nekih s vrata rakija, neki stave cigare na casu(neprijatno mi bilo pitati zašto) ali prvi put sam to ovde videla.slavoncima se desi da kanfilo 'zanborave'upaliti al ajd, kod nekih donacin stoji celu slavu uopste ne seda dok zadnji gost tu.velika je razlika.ja sam i u bg bila kod ljudi koji su poreklom iz bih i nije sve isto kao kod rođenih beogradjana.svako selo ima svoje obicaje isti kao i za sahrane, nezbam tačno gde u bih ali iznajne ženu da kuka ili kako se to kaže.
maja3s
(diskutant)
06. новембар 2014. у 03.37
Кришка, мало си побркала ствари ако нађем времена објаснит ћу ти ја други је уопштено а друго је Слава

Питала си свештено лице за уопштени пост... Пост није само храна већ много шири појам... А Слава кад пада у сриједу и петак трњба да је посна...

Твити, нема ту једно пости за све у кући... Свако пости за себе
maja3s
(diskutant)
06. новембар 2014. у 03.42
Кришка, зато и свештеници носе црну мантију да нас препадају... Куку нама са нама кад незнамо ништа
tamara
06. новембар 2014. у 04.33
Ova opet lupa.sve ona to naucila od ovih popova ovde koji voze mercedesa s klase, razvode se,ostave ženu i decu, puterice vodaju, za krstenje deteta traže 7 ili 9hiljada kruna ne secam se tačno. pa dovode novog svestenika koji je rod 'velikog srbina'u crkvenom odboru dok stari iskusni svestenici se omalovazavaju.u crkve se skupljaju da tracaju i reklamiraju auta koja parkiraju na sami ulaz, trce vani da puse, u mini suknji idu velike vernice u crkvu, maramu niko ne koristi na glava, sve vernici veci od vece itd itd.i ona opet zna sve,da, kako da ne.
Kriska je uprvu za post.
kriska
(*)
06. новембар 2014. у 04.33
Majo, priznajem da ne znam puno o nasoj religiji, samo iznosim svoja zapazanja i videla sam da nisu svuda isti obicaji na slavama.
Moje lično mišljenje je da slava treba da se obelezi pre svega zbog ocuvanja Pravoslavlja, naše vekovne tradicije da se ne zaborave Srpski obicaji, a sad svako neka slavi kako ume i misli da treba.
Nije naše da sudimo.
Što se tiče zavijanja u crno, opet kažem svoje lično mišljenje, ja sam protiv toga, pogotovo u kuci gde ima sitne dece, jer to veoma depresivno deluje na decu.
Smatram da odeca nije merilo zalosti, zalis srcem i dusom, a ne maramom.
Snezana
06. новембар 2014. у 08.22
Kako je tema otisla sa trcanja na slavu to je prava misterija.

Što se obicaja tiče ima ih koliko i ljudi. Meni je to i fino da postoje razliciti obicaji i tradicije. To ne znači da su neki tačni neki pogresni. Lepo je kad neko pravi i stvara svoje obicaje. Ne mora neki pop da odlucuje kako će biti u nasoj kuci i šta je nama važno.

Majo moram da primetim da ti jako malo prihvatas tudja mišljenja. Jedino ispravno je tvoje. To je ok,ono u šta ti verujes tebi je najvaznije. Tako i treba da bude. Ali ti druge nikako ne prihvatas onakvim kakvi su. I kad pitas za tudje mišljenje pitas samo da bi im stavila do znanja da je to pogresno.

Mislim neke stvari su nam nametnute iz vremena kad niko od nas postojao nije. Nekad dodje vreme i za promene.
kriska
(*)
06. новембар 2014. у 10.15
Tačno tako Snezana (imenjakinjo),
sve te obicaje i pravila je pre mnogo godina odredio covek, shodno tadasnjim shvatanjima i uslovima zivota.
Vremena i način zivota se menjaju i normalno je da su i slave modifikovane i prilagodjene danasnjim uslovima.
maja3s
(diskutant)
06. новембар 2014. у 11.06
Важно је да сам ја у криву и да тако већина мисли... Доказано је за већину да су Шта ? Знате ви и сами не треба ја да говорим

Снежана, ја нисам питала ништа за себе ... Нисам ја дошла овдје да ми неко соли памет... Зрела см Жена имам право на своје мишљење... Прочитај добро... Питала сам Трчите ли ? И Ваша узкуства ? А нисам питала како ћу ја да трчим већ да покупим нешто из туђег изкуства ако ми Одговора

Е сад што нас Гала изпровоцира па побјегне то је друго.. Гала и не живи у инострансрву...
Још кад некима напоменеш да не познају ни себе а да зато олако прихватсју туђе нађу се уврјеђене па почну да нападају... Ударе по Правислављу и Поповима а не знају да тско ударају по себи

Дао нам Бог свима здравља и памети

Све ово писем уз Џонија... Као јуче

ПС. : многе овдје треба Сидарту опет да прочитају... Једте кеига за тунејџере али многи је нису схвстили... А вјерујем да сте је сви прочитсли
tamara
06. новембар 2014. у 11.21
Majo rece ti nećeš mi se obracati :-))) karakter:-)).ti nisi normalna ako verujer da ovo o popovima gore napisano nije tačno a kako sama kažeš redovno sve posecujes.zbog takvog sastava ljudi koji 50god.idu u crkvu su odustali.i uvek se pozivas na Boga kad vidis da niko ne delli tvoje mišljenje.sad svi budele naseli na galinu provokaciju koju si tako protumacila.
Procitaj ti bibliju, možda naucis nešto.osuđuješ svestenike koji kažu nešto sto nije po tvom a one sto zloupotrebljavaju svojubpoziciju ii prave cirkus od crkve podržava.nemoj vise, sve je jasno.
Gala06
(......)
06. новембар 2014. у 12.37
Ja pobeguljaaa???

ne izmišljaj, pa vidis da sam tu i dala sam mišljenje o našim obicajima- ne svidjaju mi se, osim nekih...
Kakve veze ima što ne živim u inostranstvu?
Putujem dovoljno često da vidim tudje obicaje, i valjda nije zabranjeno da mi se kiceraj i svo to Halloween ludilo vise svidja nego naše slave?
Ili je možda zabranjeno to reci javno na SC?
Snezana
06. новембар 2014. у 13.03
Majo ti kad pišes cirilicom pola ti slova ili fali ili su pogresna. Preznojim se dok te protumacim :)

Isticati svoje mišljenje a ponizavati tudje nije jedno te isto. Ovo prvo može bez ovog drugog. Svima nam se desi i jedno i drugo ponekad ali ne mora svaki put.

O Bibliji ne verdi diskutovati. Ona se ne cita već tumaci. A to svako radi po svom. Ne možeš npr reći da neke stvari iz starog zaveta treba u danasnje vreme da praktikujemo.
tamara
06. новембар 2014. у 13.18
Pa snezana može nekome pomoći da možda shvati da između crne i bele ima još boja.tumacenje jeste individualno i nerealno analizirati.
sharlota
(bez zanimanja)
06. новембар 2014. у 13.38
Malogradjanstino I bogu si teska

Gala, a zašto ne slavis noc vjestica?
Koliko sam shvatila I kod nas je taj praznik sve popularniji stavise opsteprihvacen.
Dakle, u galopu globalizacije sasvim je normalno I u duhu tradicije USA, UK,ali I Uzbekistana, Ukraine, Tajvana , Srbije I ostalih suverenih država da se izbaci tikva I proslavi Halloween. .. samo nemoj da pibrkas loncice za ovu priliku se ne pece curka.Ne znam samo sto treba Italihanima, Frabcuzima, pa I Madjarima da se kofrce I da odbijaju da pisaju uz vjetar, zbilja?
Gala06
(......)
06. новембар 2014. у 13.52
Sarlo, tipkas sa moba je l?

U cemu je problem? Kakvo pisanje uz vetar?

Slavim noc vestica ako se u oktobru oktobru nalazim u zemlji u kojoj se to slavi.
A ovde... nekako mi je glupo da cerka i ja (muž je vernik- on voli slave, naše obicaje i ostale pravoslavne stvari...) obucemo kostime i hodamo po komsiluku, zvonimo trazimo bombone, jelte.
Niko to ne slavi u mom kraju. A nije mi zabavno da mi jedini slavimo, draž mi je u okupljanju dece iz komsiluka, decijoj radosti, kao pred Novu godinu recimo...

Slavis li ti?
sharlota
(bez zanimanja)
06. новембар 2014. у 15.16
Gala, nemoj da razbijas svoju glavicu ne vrijedi:)
Kako se ne slavi u Srbiji kada svi portali izvjestavaju da su zurke re vrste sve popularnije kod nas.

Gala06
(......)
06. новембар 2014. у 15.47
To što se organizuju par zurki-maskenbali ne znači da se u Srbiji slavi.

Valjda i sama znaš kako se slavi taj praznik. Okite se kuce, prave se lampe od tikve, deca se prerusavaju i setaju po komsiluku, idu od vrata do vrata, traže slatkiše, itd...
Ako ti „tvoji portali” izvestavaju da se to desava u mom kraju, onda su sigurno u pravu.
Kanda ja nisam dobro videla, nekako mi je promaklo :P
sharlota
(bez zanimanja)
06. новембар 2014. у 19.33
Ne slavim u pravom smislu rijeci, kupim slatkise za djecu, dijete obuce kostim prosetano I sl.
Da li će taj dan da znaci mom dhetetu vise nego meni naravno da hoće jer raste sa njim

Ja gajim lijepe uspomene na naše praznike recimo prvi maj 8 mart I naravno te neke religijske praznike koji su u našim prilikama bili vise kao tradicija.
Meni je super koliko ovdasnji vode racuna da se porodica okupi za Bozic ili Thanksgiving.
Meni je uopste super civilizacijski nivo anglosaksonaca koji postuju uzajamnu privatnost porodice.. daleko smo mi od toga.
sharlota
(bez zanimanja)
06. новембар 2014. у 19.41
Ono sto mene pomalo zabrinjava je koliko bi neki imigranti da promjene obicaje domaćina uopste je previse politicke korektnosti.
Previse se dize prasine oko Halloween-ina koji je povod da djeca imaju zabavu I da se odrasli zezaju daleko je to od slavljenja djavola I sl.To je inače dan kada se obrne vise love bego u Novogodisnjoj noći ovdje u Kanadi
Ja u tom prazniku I ne vidim to neko zlo ali naravno posto se radi o paganskom prazniku to je dovoljan povod da bude anatemisan.
Meni su veci bolesnici pripadnici svakojakih hrišćanskih kultova od ovih sto slave Halloween po propisu.Kažem živim ovdje I glupo je biti mimo svijet to još samo rade ovi zadrti muslimani.
tweety_m
(?)
06. новембар 2014. у 20.49
Ovdje je bilo ok za Thanksgiving do koju godinu unazad,sad otvaraju u 5 popodne i spremaju se za Black Friday,tako da oni sto rade u prodavnicama ni taj dan nemaju slobodan.Pred Best Buy hvataju red i razapinju satore i dan ranije.Ostaje im samo Bozic.
Gala06
(......)
07. новембар 2014. у 00.20
Sarlo, znaš, meni su najgori ti koji se bune i zgrazavaju se kada drugi ismevaju nečije mišljenje i lepe kojekavke etikete, a i sami to rade.

Dupli standardi.

O dupla malogradjanstino i bogu si teska :P
magenta
07. новембар 2014. у 10.07
Posro 31. oktobra idem na jednu slavu(Sv.Luka), ovaj put je pocela prica o Haloween-u. Na moje veliko iznenadjenje, saznala sam da i u Srbiji postoji(ili je postojala),tzv. „bela nedelja”, kada bi se neki preoblacili i isli od kuce do kuce po selima. Nekoga bi preplasili, nekoga prevarili i za uzrat dobili jaja, orahe, voce ili sl.
Pošto je obicaj previse sličan Haloweenu, uospte mi nije jasno otkuda otpor crkve prema ovom nazovi prazniku.

Od sad Haloween gledam drugacijim ocima.

Što se tiče Thanksgiving-a, to je imigranstski praznik i svi bi trebali da ga slavimo, mislim na nas po Amerikama
magenta
07. новембар 2014. у 10.08
*Pošto

nemoguće je provjeriti i editovati psotove, ne znam šta je sa SC skriptom ali problem traje već mjesecima
BEHEPA
07. новембар 2014. у 12.28
Pa jeste, na Duhove, 1. novembra, pred Drugi Svetski Rat, nasa deca su u Srbiji isla od kuce do kuce i dobijala slatkise, orahe, neke sitnice. Ovoga se iz svog detinjstva seca jedan porodicni prijatelj koji je pre rata živeo u Uzicu.
curice
(trazim informacije)
07. новембар 2014. у 13.01
Magenta,
nisi ti to dobro razumjela, ili ti oni nisu znali objasniti.
Bijela nedelja jeste postojala kod našeg naroda, ali to nije isto kao i Halloween. Bijela nedelja je nedelja prije zvanicnog početka posta. Zove se bijela zato što se u toj nedelji ne jede meso, ali se jedu/piju mlijeko i mlijecni proizvodi. Sa početkom posta i to se ukida.
U toj bijeloj nedelji ljudi su se oblacili u maske, plasili/zafrkavali jedni druge, dobijali za to pokloncice.
To se u srbiji zvalo bijela nedelja, u bosni carojice, u slavoniji maskare, vjerovatno je bilo još naziva. Nakon drugog svjetskog rata je taj obicaj ukinut i zabranjen, zadrzao se po nekim selima.
Drugi hrišćanski narodi su ga zadrzali, pa su to danasnji karnevali, maskenbali koji traju nedelju prije posta u nekim dijelovima svijeta, ili samo jedan dan u drugim (to se zove pokladno vece na nasem jeziku, vece uoci početka posta).
Karneval u Riu je možda najveci i najpoznatiji.

Halloween je vezan za dan mrtvih. To je noc uoci dana mrtvih (All Hallow Day, All Saints Day ili SviSveti).
Kod nas pravoslavnih to se zove zadusnice, i mi ih imamo 4X u godini, ali nemamo nikakve prošla ili obiljezavanje noc uoci zadusnica.
Zašto se crkva protivi proslavi Halloweena? Vjerovatno zato što se time velicaju/slave vjestice, vampiri, djavoli, crne macke i kojekakve druge stvari koje su u direktnoj suprotnosti sa hrišćanstvom.
Iz mog iskustva, bar ovdje gdje ja stanujem, nisam vidjela još da neko proslavlja Halloween na takav način. Sve sto sam vidjela bilo je bezbrizno i naivno djecije okupljanje, lijepi, pozitivni kostimi u koje su se djeca oblacila, vesela djecija graja...ništa sto bi bilo u suprotnosti sa hrišćanstvom.
curice
(trazim informacije)
07. новембар 2014. у 13.07
Duhovi ne mogu biti 1. Novembra. Duhovi su 50ti dan po Vaskrsu, obično krajem maja-početkom juna. Moralo je biti nešto drugo u pitanju.
sharlota
(bez zanimanja)
07. новембар 2014. у 13.40
Svi sveti bi mogli biti prvog novembra
sharlota
(bez zanimanja)
07. новембар 2014. у 13.46
Curice, znaš li zašto je zabranjen taj praznik ?
maja3s
(diskutant)
07. новембар 2014. у 13.48
Задушнице су биле сад 1.нивембра Митровске
maja3s
(diskutant)
07. новембар 2014. у 13.51
Шарли, тито партија... А у неким крајевима није било дјеце ни омладине посље Јасеновца да иду од куче до куче... У секу мог оца нико се вјенчао није 20 година посље рата
curice
(trazim informacije)
07. новембар 2014. у 14.01
Što se obicaja tiče ima ih koliko i ljudi... Lepo je kad neko pravi i stvara svoje obicaje. Ne mora neki pop da odlucuje kako će biti u nasoj kuci i šta je nama važno.
////////////////////////////////////////////////////////
Mislim da najveca nevolja i nesporazumi nastaju samo zbog toga sto ljudi ne umiju da razdvoje obicaje i religiju/vjerske obrede.

Obicaj može da bude svakakav, da vazi za jednu porodicu, jedno selo,ili za cijeli jedan narod. Nijedan svestenik neće nikome ništa da govori protiv njegovih obicaja, niti kako treba da bude u cijoj kuci, osim ukoliko sam obicaj nije u direktnoj suprotnosti sa hrišćanskom religijom.
Ono sto svestenik može da kaže jeste šta je to što RELIGIJA uci i praktikuje i kako se vrsi vjerski obred, a to je isto za sve pravoslavne, bez obzira iz kog su kraja. Svaki vjerski obred ima svoju simboliku, nema tu nikakvog improvizovanja ni obicaja.

Vjerski obred vjencanja npr je u crkvi, uvijek isti za sve vjernike, a kako ćemo mi poslije da napravimo svadbu, kakve obicaje i iz kog kraja ćemo da praktikujemo, to je drugi par opanaka i nema veze sa religijom i nijedan svestenik na to neće da utice.
Isti slučaj je i sa sahranom-postoji vjerski obred,opijelo, koji je isti za sve upokojene, a šta će biti prije i poslije sahrane, to je obicaj, za svaku porodicu ili selo drugaciji.
O tome svestenik ni ne komentarise, pretpostavljam.
I tako za svaki vjerski obred. Sve što se tiče religije je u sustini vrlo jednostavno, vrlo prosto, logicno, vijekovima isto, bez ikakve komplikacije-dok se ne upletu razliciti obicaji:))
maja3s
(diskutant)
07. новембар 2014. у 14.02
У филму Јесен стиже дуњо моја од Љубише Самарџића имате покладе и како су се вршиле у војводини... То је ноћ кад Марија ( мислим да се тако зове ) остане трудна
maja3s
(diskutant)
08. новембар 2014. у 06.33
BEHEPA
09. новембар 2014. у 23.11
Eto, obrukah se a stvarno nemam pojma. Samo se secam te price i pominjanja Duhova. Pitacu sestru doticnog gospodina, ona je starija i ima izuzetno pamcenje, sigurno će se detalja iz detinjstva dobro secati. Vidim da se Duhovima podrazumeva dan kad je Sveti Duh sisao na apostole 50 dana posle Hristovog uskrsnuca.

Nema kulture koja ne slavi svoje umrle. Ovde se istovremeno slavio i Halloween i Dan Mrtvih koji je zvanican, državni praznik u Meksiku. Mi ne slavimo ali deca se presvlace u kostime i sa drugarima (i pratnju nekog odraslog) idu u obilazak komsiluka. Zapanjeni smo koliko novca (ocigledno) i truda neki od naših komsija utrose da ukrase svoje kuce(rine). Neki u dvoristima prave male haunted houses sa lavirintima, čitave scenske koreografije, postavljaju deci zagonetke, prave dimne zavese sa stroboskopima i ostalim svetlecim (i zvucnim :) ) efektima... Deci je uzivanje i dozivljaj i to je jedino sto mi je važno.

Mislim da je svojevrsno bogatstvo imati priliku biti deo raznih kultura i tradicija.
tamara
10. новембар 2014. у 05.22
BEHEPA-sukob mišljenja jeste jer mnogi ne razumeju vrednost ove zadnje recenice.nije problem što se pokusava zadrzati svoje nego neki strah ja bih nazvala nedostatak samopouzdanja kod roditelja koji samo ugrozava deciji mentalni razvoj.oni su između dve vatre, skola, mediji vrse jedan pritisak a kuci opet drugi i na kraju se obije njima o glavu.nisu deca kriva sto žive u drugoj kulturi i netreba ih kuci kaznjavati jer žele samo da budu socijalni.
magenta
10. новембар 2014. у 09.29
kod njih noc uoci Dana mrtvih, kod nas Poklade za vrijeme „bele nedelje”
Na isto mu ga dodje s tim što se ovim „praznikom” ništa ne slavi i zato ne bi trebalo biti frke

curice
(trazim informacije)
10. новембар 2014. у 14.31
BEHEPA,
ma kakvi obrukala, taman posla :))
Nije to nešto sto bi se moralo znati. Moj komentar nije uopste imao namjeru da te obruka, pretpostavljam da to i znaš. Upalo mi je u oci, pa sam pomislila da je moralo biti nešto drugo u pitanju, a ne Duhovi. Ne poklapa se ni doba godine, ni simbolika.

Ja volim analizirati narodne obicaje, ne samo naše nego i svih drugih naroda-šta se radi i zašto se bas to radi u odredjenim danima, jer ništa nije bilo bez objašnjenja-a dobro pamtim brojeve i datume, pa je rezultat te kombinacije bio moj komentar.

Magenta,
nema nikakve frke, otkud frka:))
Možemo mi slaviti svasta, to je slobodna volja svačija.
Neko voli da zna šta slavi i zbog čega, nekog ne zanima pozadina nego radi onako kako radi vecina. Ništa loše ni u jednoj, ni u drugoj opciji. Stvar izbora, preferencija, odluke pojedinca. Važno da su ljudi srećni i da ne ugrozavaju nikoga svojim odlukama.

Sharlota,
nemam pojma zašto je zabranjeno. Nisam ja ni istoricar, ni teolog, samo volim povezivati i objašnjavati sebi stvari.
Možda ima ovoga sto kaže maja. Moja baka, oceva majka, rekla je kako su im na selo „dosli neki iz grada i rekli da to više ne smiju raditi”:)), a selo moje druge bake, mamine mame, je ostalo u jasenovcu. ko će to znati.
magenta
11. новембар 2014. у 11.01
poAnta je da se odjednom protivimo nazovi americkim obicajima koji vrlo slično postoje i kod nas.naravno da možemo slaviti svasta
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.