Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Kulturno-umetnicka desavanja u Srbiji..
Komunikativna
(($))
17. јул 2014. у 12.33
... i Republici Srpskoj

Mi uskoro dizemo sidra i upucujemo se na dugo ocekivani odmor. Ove godine dobih neocekivanih 4 nedelje odmora i bas se radujem opustajucem lencugarenju sa svojom porodicom. Pošto ćemo prospartati Srbiju od zapada do istoka, plan mi je da obidjemo i par kulturno-umetnickih mesta. Konkretno pitanje dali je neko od vas već posetio Andricgrad u Rep. Srpskoj? Čega ima tamo konkretno, dali ima nečega i za decu? Kada smo već u Rep. Srpskoj, ima li još nekih desavanja u blizini?

U planu nam je obilazak Tare, malo kupanjca na jezeru, Mokre Gore, Zlatibor a verovatno ćemo i na Drinsku regatu. Muž je već narucio splav ali je meni frka da se spustamo u onom ludilu pa još i sa decom.

Moj plan je još obilazak jedne pecine kod Solotuse a poseticemo i manastir Sopocani gde se cuvaju mosti svetih Kuzmana i Damjana. Od nas je na jedno 1,5h voznje. To je od prilike moj plan za zapadnu Srbiju gde ćemo provesti nedelju dana.

Za istocnu mi je plan obilazak Viminacijuma i novootvorenog muzeja. Verujem da će biti deci zanimljivo da vide mamutice. Otici ćemo jedan dan i do Despotovca, kod prijatelja i naravno obilazak Resavske pecine i vodopada.

Sada mene zanimaju još desavanja u tom delu Srbije pa ako neka mamica poznaje teren, ili živi tamo, mogla bi mi proslediti par informacija o desavanjima oko Velikog Gradista, Pozarevca, Golubca, Smedereva...

Hvala unapred!
doncorleone
(moto)
17. јул 2014. у 12.40
Manasija, Banja Zdrelo, etno selo na ulazu u V. Planu(imaju dobar restoran i dobar bazen pa je moguće provesti ceo dan kod njih, a može i da se prespava), Kragujevac i Sumarice nisu daleko. To je ono sto mi prvo pada na pamet.
doncorleone
(moto)
17. јул 2014. у 12.42
Srebrno jezero i ako vam nije daleko Zagubica, vrelo Mlave
Gala06
(......)
17. јул 2014. у 14.22
Mi smo, pre tro nedelje , za ,cerkin rođenan planirali da idemo u aqua park Petrolend u Vojvodini, ali posto je tog dana padala kisa otisli smo u Banju Zdrelo ( tamo je zatvoren aqua park). Fenomenalno smo se proveli.
Gala06
(......)
17. јул 2014. у 14.23
A Pertrolend je još lepsi.
tamara
17. јул 2014. у 14.45
Pre par godina smo bili u sokobanji i usput posetili manastir rvanica i lazarevoj pecini koji su jako blizu banje.mokra gora nije nešto poseno, ja sam vise ocekivala a kad si već na zlatiboru nije ti puno daleko da svratite do Ostroga.ne zaboravi jagnjetinu ispod saca i pogace s kajmakom na zlatiboru.
doncorleone
(moto)
17. јул 2014. у 14.58
Pa da Ravanica ti je blizu Despotovca( do Soko Banje ima još prilično voznje, skoro dva sata autom). Inače u tom krugu su ti i Topola i Oplenac, mislim na početnu tacku
tamara
17. јул 2014. у 15.07
Nema tako puno ali je usput lazareva pecina i u njoj je 8C samo ali mocnA za obici.imaj tamo mnogo ljekovitoig bilja.
doncorleone
(moto)
17. јул 2014. у 15.40
Tamara, izgleda da si malo zaboravila koje su to destinacije
BEHEPA
17. јул 2014. у 15.54
Srbija je mala i prelepa i ima toliko toga da ponudi. Ako obilazis Resavu (Ravanicu), zaduzbinu kneza Lazara, onda moras i Manasiju (meni omiljeni manastir), zaduzbinu njegovog sina, Despota Stefana. Vrlo su blizu. Sopocani spolja nisu interesantni, ali je freskoslikarstvo i kolorit ono sto ga svrstava u najlepsa dostignuca evropske umetnosti tog doba. Kad udjes, kao da te je obasjala sama Ljubav puna toplote. Nazalost, poslednje informacije koje ja imam, mosti Kozme i Damjana su ukradene, navodno neki bugarski lopovi (mislili da mosti pripadaju nekom bugarskom manastiru). moguće da su do sada vracene, ne znam, ali me i ne cudi sto je do kradje doslo, bile su na izvol' te svakome. Mnogo smo naivni i verujemo da u bogomolju svako ulazi sa cistim mislima.

Studenica i Zica su takođe nezaobilazne. Zica je naročito lepo, uredjeno i mirno mesto. Sve to može brzo da se obidje. Smederevska tvrdjava, Golubac... Za jedan dan, stacionirana u jednom selu pored Guce, obisla sam Zicu, Studenicu, tvrdjavu Maglic (sada je zatvorena za ulaz), Gradac (zaduzbina Jelene Anzujske), Djurdjeve Stupove.
Druga tura (iz Beograda) mi je bila Smederevo, Golubac, Lepenski Vir, Gamzigrad.
U Beogradu uvek imaš sijaset desavanja. Izlozbe, Kolarac, Etnografski Muzej, Galerija SANU...
Oplenac obavezno, mauzolej je fantastican.

E sad, ovo možda nije bas nešto sto bi decu zanimalo :(. Možda da pogledas ovde šta je u ponudi:

http://www.serbia.travel/
Sofija_
17. јул 2014. у 16.14
Obavezno obidji manastir Dobrun, desetak kilometara juznije od Visegrada,prelepo je
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:442829-Zid-cuda-u-Dobrunu
Sofija_
17. јул 2014. у 16.20
tamara
17. јул 2014. у 16.34
donc-nisam zaboravila,mi puno putujemo autom pa mi te destinacije kratke budu.a pretpostavljam da će i komunikativna iz austrije autom pa ta dva tri sata ti ništa nisu kad si dole.to skoro pa dnevno dole prelazim,ne volim biti na jednom mestu.
doncorleone
(moto)
17. јул 2014. у 16.53
???

Komunikativna, evo Venera ti je baas lepo napisala
tweety_m
(?)
17. јул 2014. у 16.57
Etno selo Stanisici kod Bijeljine u Dvorovima, tu se isto može nociti.
Što se tiče Bg Manastir Rakovica možete obici isto.
tufnica
17. јул 2014. у 17.43
Stanisici su super:)
Ako idete i na tu stranu,ima kod Loznice nešto kao etno selo Suncana reka. Na Drini je, imaju fine i udobne kucice, brvnare za prenociste a ujutru se samo bucnete u reku...ma milina.Ja često odem tamo:)
Odatle na par km je i Gucevo sto isto treba obici.Odlicna klopa je u Gucevskim vajatima;)
Na putu ka Sapcu Banja koviljaca i Trsic ( da ne poverujes kako sad Trsic izgleda). Tu su još i manastiri Tronosa, Cokesina i Petkovica.
maja3s
(diskutant)
17. јул 2014. у 17.54
Брате узмеш карту и успут од мјеста до мјеста кад већ имаш времена...
Фрушку Гору код нас зову друга Светс Гора има 17 манастира чини ми се...

Овчарско Кабларска клисура пуна је манастира.. Имаш и женски самостан ско хоћеш дјеци да покажтш како код нас монсхиње изгледају и да их научиш нешто...
И тај крај мјештани зову Српска Света Гора
tufnica
17. јул 2014. у 18.02
Tačno Majo:)
Kad krenete sve to po Srbiji da obilazite i 4 nedelje ima da vam bude malo:)
doncorleone
(moto)
17. јул 2014. у 18.32
Ovde imaš po datumima razlicite kulturoloske dogadjaje

http://www.srbija.travel/kalendar-dogadjaja/jul/
safira
(.)
18. јул 2014. у 03.27
Ako idete u Gradiste, odnosno na Srebrno jezero, obavezno usput svratite u Viminacijum, u Ram na svezu ribu i kasnije do Golubackog grada
BEHEPA
18. јул 2014. у 18.08
Da, Ram sam zaboravila da pomenem na toj turi. Obisli smo i Gornjak, takođe jednu od Lazarevih zaduzbina. Viminacijum je takođe na tom potezu, može i Vinca, ali mi tad nismo imali vremena.

Zaboravih, kad smo obilazili Djurdjeve Stupove, obisli smo i Petrovu Crkvu u Rasu. Vrlo je posebna. To je najstarija crkva u Srbiji iz, mislim VIII, IX veka, polukruzna i tu se Nemanja krstio po pravoslavnom obredu, tu je proglasio proterivanje i pokolj bogumila, a tu je i abdicirao u korist sina Stefana. Dakle, vrlo je značajna za istoriju Srbije, a mislim da joj se nedovoljno poklanja paznja.
Komunikativna
(($))
18. јул 2014. у 21.52
Hvala svima na super idejama!

BEHERA, kada si čula da su mosti ukradene?

Pozz
BEHEPA
18. јул 2014. у 23.36
Komunikativna,
ja sam bila u Sopocanima 2000. i videla sam mosti. Posle toga sam čula da su ukradene, ali evo, sad sam malo googlala i nadjene su!!!

http://tinyurl.com/lv3pm4w

Srećan put! ;)
europa
22. јул 2014. у 17.11
Mi bili prošle godine na Srebrnom Jezeru i razocarali se...
ni blizu onog što se vidi na slikama...
Na Mokru Goru bi svakako preporucila da odete..kao i etno selo Stanisic
kod Bijeljine je takođe fino za vidjeti samo ne znam šta je ostalo
od svega posto je bilo poplavljeno!??
Gala06
(......)
27. јул 2014. у 16.49
Samo da vas posluzi vreme. Ovde u Bg se non stop smenjuju kisa, grad, grmljavina i sunce. Toliko je sparno, jedva cekam drugu polovinu avgusta da pobegnem negde van, gde je leto.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.