Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Rezultat Double testa
Milica83
(trgovac)
06. август 2009. у 13.50
Drage moje treba mo pomoć, posle nedelju dana stigao mi je rezultat Double testa, pa molim M&T koje imaju vise iskustva da mi pojasne. Na rezultatu pišu silne brojke i dijagrami, ali prepisacu vam zakljucak

Komentar: Preracunati rizik za Downov sindrom je nešto iznad cut offa i ukazuje na nešto veci rizik. Verovatnoca 1:195 trudnica samo jedna može da ocekuje dete sa Downovim sindromom a ostalih 194 zdravo dete

Progooglala sam i nasla da ako je rizik veci od 1:250 treba raditi dalje testove. Totalno sam u panici, jer rezultate nosim Dr tek u sledeći četvrtak.
Unapred hvala na odgovorima!
dajanara
(professor)
06. август 2009. у 14.19
pretpostavljam da je ovo dobule test koji se radi krajem prvog trimestra?

Verujem da ci te lekar preporuciti amniosintezu, o cemu treba da se konsultujes, jer nosi sa sobom neke rizike.

Inače, znam mnogo žena koje su dobile mnogo gori rezultat od tebe, a na amniosintezi se ispostavilo da je sve ok.

U principu, double test je stvar statistike, i oni su ti napisali da statistika pokazuje da trenutno imaš 1:195 sanse da nosis dete sa Down sindromom.

Ja lično mislim da nema nikakvog razloga za paniku.

By the way, koliko ti je godina, to je jako važno?
Milica83
(trgovac)
06. август 2009. у 14.56
Ove godine punim 26, tako da mislim da možda nije nešto uredu, double sam radila u 13 nedelji. S obzirom da je ovo trudnoća putem IVF još vise imam razlog za sumnjicavost.
mariee
(svasta nesto)
06. август 2009. у 15.15
Milice. Rezultat 1:195 jeste na granici ali ne mora da znaci bilo šta loše jer je to samo gruba procena tj. procena verovatnoce. Postoje još dva nacina da se utvrdi da li plod ima predispozicije za vece genetske anomalije a to je procena izgleda nosne kosti i amniocenteza kao najpouzdaniji metod. Kod amniocenteze je doduse mogućnost pobacaja 1 % ali se pobacaj jako retko desava i bitno je da je odradi dobar, rutiniran lekar. Ako bi ti bilo psihicki lakse ti onda odi do iskusnog ginekologa koji dobro radi ultrazvuk kako bi najpre pogledao nosnu kost bebe a onda se konsultuj i u vezi amniocenteze. Samo nemoj se unapred stresirati jer zaista ovaj rezultat ne mora da znaci ista loše. Srećno!
diso
(defektolog)
06. август 2009. у 15.19
I ja znam dosta mamica koje su imale mnogo losije rezultate od tebe pa su rodile decu bez Down sy. Duble test nije validan kao ni triple test. Nemoj brinuti. Moj ginekolog (kao i ja) nismo ni hteli da ja radim taj test upravo iz tih razloga(o tome sam ucila na faxu). Jedino pouzdano„merilo” je amniocinteza. Ako nema naslednih predispozicija nemoj se brinuti.
Evo jednog slučaja. Moja drugarica uradi duble test i rezultat bude 1:57. Njen ginekolog je rekao da odmah abortira. Ona je uplakana dosla kod mene, ja sam je posavetovala da ode kod mog ginekologa sto je i uradila i posle 7 meseci je rodila devojcicu koja sada ima 17 meseci i nema Down sy.
Srećno!
Barilli
(jane_of_all_trades)
06. август 2009. у 15.23
Milice kolika je bila debljina nuhalnog nabora(NT) na bebinom vratu? Ako je to bilo sumnjivo, odmah bi ti rekli na ultrazvuku.

Posavetuj se sa doktorom, a ako nemas mira, idi na dalje testove (CVS ili amnio) i to je za ljude.
Milica83
(trgovac)
06. август 2009. у 15.56
Hvala vam drage moje.
Barili,Nt mi nisu merili jer nas uz u domu zdravlja je praistorijski, jedine parametre koje su mi uzeli su CRL i NG, jer sam uz radla u dz a krv sam dala u privanoj laboratoriji. Kada sam radila prvi uz u Bgd vag sondom tad su mi izmerili Nt ali to je bilo u 10 nedelji, i Dr mi ništa nije rekao, sem sve je uredu.
Marie, da li je potreban neki bolji uz za pregled nosne kosti? Ja bih otisla u mom gradu kod privatnika on ima čini mi se 4d uz, pa racunam da je bolji od onog u dz. A i krajem meseca idem za Bgd u Visegradsku, ali ne znam kakav im je uz, samo znam da nas uvek gledaju vag sondom.
selidba2008
(tehnicar)
06. август 2009. у 16.00
Moj rezultat je bio 1:107, resili smo da idemo na amniosintezu. Svasta sam čula o amnio sintezi, kao i testovim zasnovanim na statistici. Hvala Bogu amnio je pokazao da je sve ok i evo imam preslatkog sincica.
Ako si spremna da ides dalje i ne želiš da lupaš glavom idi na amnio, mada sve žene koje znam kojima su rezultati bili losi na testovima, na amnio su bili ok i imaju zdravu decu.
dajanara
(professor)
06. август 2009. у 16.03
to što je beba IVF putem nastala te ne stavlja u veci rizik nego 'normalne' trudnoće, ne brini, a posto si jako mlada, ja sam sigurna da je sa tobom i tvojom bebom sve ok.

Moja drugarica je dva puta dobila rezultat 1:89 i oba puta je sve bilo super.

Slazem se da je najbolje da odes na privatni UZ nosa ili vratnog nabora a onda ramizli o amnicintezi. CVS definitivno ne preporucujem jer je rizik od pobacaja mnogo veci nego kod amniocinteze.
hermmana
(surfer)
06. август 2009. у 16.20
Joj, i moj je malo losiji, 1:179 ali sam donela konacnu odluku da neću ići na amnio. Genetskih predispozicija nema, UZ pregled je pokazao da je sve ok, vraatni nabor je super, 1,4mm, nosna kost je tu, prstici su ok, butna kost normalne velicine, besika mala...ma sve je super, nadam se da sam donela pravilnu odluku...srećno, šta god da odlucis!!!
kornjacamala
06. август 2009. у 16.26
Ne znam mnogo o IVF-u, ali cisto laicki razmišljam da te ivf ne stavlja u rizicnu grupu jer oni ipak izaberu jajne celije boljeg kvaliteta.
Meni je rezultat bio 1:300 odlucili smo se za amniocentezu, sve prošlo super.
Buba76
(Biolog)
06. август 2009. у 16.29
Da te utjesim,moj rezultat je bio 1:52 tako da sam u svom tom soku odmah pristala na amnio. Rezultati su dosli nakon 3 dana da je sve u redu i sada pored sebe imam zdravog 9-mjesecnog sina. Tako ne brini, ali amnio nosi rizik za pobacaj 1%.

Sve najbolje
mariee
(svasta nesto)
06. август 2009. у 16.46
Milice, nosna kost se vidi na običnom ultrazvuku, samo je bitno da ginekolog ima iskustva i da zna da je proceni. Ne treba ti ni 3 D ni 4D ultrazvuk. Verujem da je sve u redu, eto vidis da nisi jedina sa takvim rezultatom, dobro je da su ti sve ove zenice ispred odgovorile. Samo bez stresa!
smaragdi
(informaticar)
06. август 2009. у 16.50
Milice,taj test sam po sebi ne može ništa da znaci on se gleda zajedno sa nuhalnim naborom,nosna kost i duzina butne kosti...tek tada sve zajedno daje neki rezultat i onda (bar ovde kod nas)odes u genetsko savetovaliste,komisija pregleda sve te rezultate,porazgovaraju sa tobom,raspitas se pre toga da li neko u tvojoj i suprugovoj porodici ima slučaj D.S. pa se sve to uzme u obzir i opet na kraju odlucis ti amnio da ili ne, a oni ti kažu koliki je rizik ali ponavljam„tek kada se urade svi ovi pregledi i rezultati”ovaj test je samo statistika.ne nerviraj se beba je sigurno super.ti si ovde u Srbiji?pa radi se to kod nas,čak ne moras privatno,bar su meni prošle godine sve to odradili u državnoj ustanovi iako sam trudnoću privatno vodila.
Milica83
(trgovac)
06. август 2009. у 16.51
Drage moje, ne znate koliko sam vam zahvalna na vasim komentarima i savetima! Definitivno ću ići bar još kod jednog Dr na taj malo bolji uz, a i videcu za par nedelja šta će mi reci Dr u Bgd, kad mu budem odnela rezultate.
Još jednom vam hvala od srca!!!!
Milica83
(trgovac)
06. август 2009. у 16.57
Smaragdi znam ja da se ovde kod nas u Srbiji radi na uput, ali ovaj moj lokalni Dr neće da mi da uput ni za urino kulturu, a kamoli za nešto više! Zato sam i Double radila privatno, jedino kad odem za Bgd kod Dr koji mi je radio IVF i vodi mi trudnoću da nalog da uradim neki test, e tek po njegovom nalogu će ovaj moj lokalni Dr da mi napise uput! Tako da ću morati još malo da pricekam.
Još jednom hvala svima na savetima!
Barilli
(jane_of_all_trades)
06. август 2009. у 17.20
Tako je, test je nepotpun bez kompletnog nalaza. Kako mogu da ti daju procenu rizika bez svih parametara. Neozbiljno, neprofesionalno, diletantski. Jezim se njihovog pristupa u Srbiji, zaista. Jedina „duznost” im je da te naplase sto bolje mogu. Molim te ide negde privatno, ako možeš u bgd, neka ti neko uradi sve kako valja, dok ti ne prođe vreme za taj double test.

Što se tiče CVS-a (biopsije horionskih cupica) ne bih rekla da je rizicniji od amniocenteze, važno je da ga radi strucnjak (opet bgd) i rezultati se dobiju brzo. U ranoj trudnoći inače cesce dolazi do spontanih pobacaja pa je teško razdvojiti da li je uzrok pobacaja CVS ili bi do njega spontano doslo.

Sve najbolje ti želim
tedi68
(inzenjer)
06. август 2009. у 17.38
Milice, ako resis da radis amniocentezu onda zaboravi na bilo kakve druge preglede i testove, samo dzaba dajes pare. Ni jedan test, a ni pregled ultrazvukom ne može zasigurno da ti potvrdi da li beba ima Daunov sindrom. Tako, ako ti je to važno, onda zaboravi testove nego lepo uradi amniocentezu.

Ja sam imala rezultat kombinovanog testa (to je nešto slično dabl testu) 1:509, ali mi je biohemijski rizik bio veliki 1:134. Onda su me „naterali” da radim i tripl test koji je bio očajan, rizik veci od 1:50. Naravno da su me posle terali da radim i amniocentezu. Ali nisam. Veci je bio moj strah da izgubim možda zdravo dete zbog tog invazivnog zahvata nego sto sam imala strah da rodim bebu sa Daunovim sindromom. Još kad sam shvatila da rezultati amniocenteze dodju kasno da bi se uradila kiretaza nego se izaziva porodjaj, a prethodno bolje da ti ne kažem šta urade sa bebom, nije bilo vise nikakve dileme kod mene.

Eto, hvala bogu, rodila sam divnu, zdravu devojcicu :) ali i da nije bilo tako, ja bih je volela najviše na svetu!

E sad, ako ti ne možeš da zamislis svoj zivot sa bolesnim detetom, onda lepo uradi amniocentezu jer jedino tako možeš biti sigurna 100%, sve ostalo je nagadjanje.

Sretno, šta god da odlucis!!!

PS. Hermmana, ako mene pitas, donela si ispravnu odluku :) Sretno i tebi!!!!
ptica_prepelica
06. август 2009. у 19.00
Kod mene je slična prica i potpuno isti način razmišljanja kao kod tedi68, mene nisu bas terali da radim amnio, ali su mi je preporucivali...

Istrazujuci faktore rizika amniocenteze, pomenuh i na poslu da treba da odlucim da li da radim amnio ili ne... Moja tadasnja sefica, majka troje dece, kaže: „Ja ti to nikako ne bih preporucila, bar ne na osnovu onoga što se meni desilo...”
A ona je isto tako dobila preporuku da uradi amnio, uradila, rezultati bili OK, ali je nakon izvrsene intervencije, pocela da joj curi plodova voda. I to curenje nije nikako prestajalo, tako da su je u 7. mesecu trudnoće morali poradjati. Sve je prošlo OK, ali ona kaže da je zbog amniocenteze, zamalo izgubila potpuno zdravu bebu.

Ja sam, pre skoro 4 godine, odlucila da ne radim amnio, obavila razgovor sa geneticarima koji su mi je preporucivali, ali i dalje ostala pri svojoj odluci... Danas imam kcerkicu staru 3 godine, pravu i zdravu...

Još uvek ne postoji test koji bi bio 100% tačan, amniocenteza ima procenat tacnosti od 99% kada su u pitanju hromosomske anomalije, a kada se radi o defektima neuralne cevi tacnost amniocenteze je svega 90%.

DaLuna
06. август 2009. у 19.30
Ja sam pre dve nedelje prošla kroz porodjaj bebe koja je imala daunov sindrom,tj. prekinula sam trudnoću, nije rođena ziva i veoma dobro znam kako sam prošla, kakav je to udar na psihu :(... a do tada, niko mi nije rekao da s bebom nije nešto u redu, isko sam bila na Uz kao i sve trudnice. Nisam radila dabl i trpl test jer sam imala zakazanu amnio, jer imam 41 god., a bas iz tog razloga sto svi pricaju da je to statistika i da će ti testovi verovatno biti losi. Nije uspela amnio, i morala sam da cekam kordocentezu. Ja sam sve to radila u Visegradskoj.
Ne postoji greška ni kod mene ni kod mog muza, daunov sindrom se ne nasledjuje, to je greška prirode.Tako mi je objašnjeno. I mladjima od mene se to desava, da sad ne pišem koliko je žena prekinulo trudnoću, a imaju 25-26 godina :(.
Blago meni, prodji ti sve testove sto treba, da ne bude iznenadjenja na porodjaju. U odredjenoj nedelji se gleda vrat, pa nosna kost,sve je to ok, ali amnio i kordocenteza ne bi smela da ti da pogrsan rezultat.
Želim ti zdravu bebu, jer to kroz šta žene prolaze, to samo žene mogu i izdrzati...i živeti dalje, nadati se...a jedna od njih sam i ja...
dajanara
(professor)
06. август 2009. у 20.18
daluna, strasno mi je zao zbog toga sto si prošla. Ne mogu ni da zamislim.

Postoje žene koje znaju da će imati bebu sa Down sindromom, ali ipak odluce da rode. Ako žena želi da rodi dete, čak i sa sindromom, onda nema ni potrebe za amniocintezu.

Barilli
(jane_of_all_trades)
06. август 2009. у 21.29
(((((DaLuna))))

ne mogu ni da zamislim kako ti je. Drzi se i ne odustaj. Da li ti je to prvo dete?

Što se tiče prenatalne dijagnostike, ne slazem se da je samo treba raditi u slučaju da žena hoće da terminira trudnoću. Postoje još mnogo razloga za tim: pre svega da se žena psihicki pripremi za eventualnu bolest deteta, a ne da se iznenadi na porodjaju koji je sam po sebi stresan i od silnih hormona ne može da se razmišlja trezveno. Onda, još mi pada na pamet, npr. šta ako beba ima spinu bifidu a poradjaju je vaginalno, ne znajuci za taj problem? Gomila infekcija koja vreba i nepotrebnih komplikacija, znaci treba unapred znati da se uradi carski rez, itd itd.

Žene dosta nepromišljeno po mom mišljenju pristupaju ovome, i hvala bogu u vecini slučajeva je to OK, ali nazalost ima i onih koji su u manjini

Zdrave bebice svima želim
hobbit
07. август 2009. у 02.59
Cao Milice, evo mog iskustva, ako može da ti pomogne. Imam 40 god, uradila sam double test u punoj 12 nedelji, bas kako treba. Double test ukljucuje merenje nuhalnog nabora i analize još 2 proteina u krvi. Onda se to kombinuje sa godinama mame i racuna rizik od Down-ovog sindroma i Edwards-ovog sindroma. Meni je samo za godine (znaci 40 godina) rizik bio 1:120, ali su sve ostale analize i NT bili odlicni tako da je finalni proracunati rizik za Down bio 1:2900, sto je jako nisko za moje godine. Još nešto, mislim da je apsolutno neophodno merenje nuhalnog nabora da bi neko uopste pricao o rezultatu double testa. Statistika kaže da 90% zdrave dece ima u periodu 12-14 nedelja nuhalni nabor 1,1mm-1,4mm. U mom slučaju je bio 1,4 mm, ali znam i decu koja su imala preko 2 mm, pa ništa, super zdrava. U Italiji se smatra da je sve sto je preko 1:350 preporuka za amnio, znaci još strozi kriterijumi.
I šta se sad desava, odnesem ja sve to mom ginekologu koja mi prati trudnoću, ona pregleda sve i kaže mi: jeste da imaš 40, ali ovo su sjajni rezultati, ne vidim zašto bi isla na amnio?!?! Da vidite mene u rebusu, šta ću sad, znam rizike amnio itd.itd. I onda mi ona preporuci jedno srednje rešenje koje se radi negde oko 16 nedelje, znaci nešto malo pre amnio testa. Zove se genetic sonography, radi se o jako dugom ultra-zvuku gde se meri sve, duzina prstica, stopala, ma sve sto mogu da pomisle da izmere i pregledaju i određuju tzv. soft markers koji se posle upoređuju sa tabelama i pokazu dali ima naznaka za anomaliju. Znaci, to nije statistika kao double test, nego je jako strucan i specijalisticki ultra zvuk koji mora da radi jako strucan doktror. Moj ginekolog koji je recimo vrstan za morfoloski ultra zvuk, ali ne radi taj genetic sonography. Elem, da ne dužim, ja se mislila i mislila i pored odlicnog double testa odem na amnio, jer jelte imam tih 40 i na zalost, puno sam nacitana :-), odem na amnio koji je hvala bogu dobro prosao, rezultati ok, decko. Molim te, vodi racuna ako radis amnio, moras biti sigurna da ti je bris na mikroplazme, urealplazmu i ostale bakterije ok, to je jedan od osnovnih razloga za pucanje amniotskih obvojnica i gubljnje plodove vode, pored strucnosti lekara koji izvodi amnio.
Sve ovo se desava u Italiji, za taj genetic sonogram treba dobar ultra zvuk i treba da bude 3D, doktor mora biti ekstra strucan i ne znam dali to uopste rade u Srbiji. Ovde bi me to privatno kostalo 150€ (znaci ništa ufo kao cena), tako su mi rekli, dok recimo amnio ako hoćeš da radis privatno kosta od 700 do 1000€. Ovo je jedino alternativno rešenje za amnio za koje sam ja čula. Triple test koji se radi je isto dobrim delom statistika i ni to ne možeš da poredis sa amnio. Nadam se da sam ti malo pomogla, sve najbolje.
Draga DaLuna, iskreno mi je zao. Da sam na tvom mestu uradila bih isto. Daj sebi vremena i sve će doći na svoje mesto, zivot mora da ide dalje.
jarac34
07. август 2009. у 04.44
moj rezultat bio je : biochem risk + NT = 1:9916 , double test=1:2938, age risk 1:496, trisomy 18+NT = 1:10000
za moje godine super... imam 34.
onda sam radila i tripl test koji nije trebalo ali doktor mi je rekao (ne znam zašto a ja poslusala) koji nije bio ok i bio je 1:109...
nakon toga sam morala da uradim amnio i ispostavilo se da je sve ok...i danas imam zdravu bebu...
tripl test nije bio dobar jer doticni doktor nije dobro odredio podatke koji su potrebni i zato je to tako bilo a nema logike da prvi bude ok a drugi ne...ali da bila mirna i onako ništa ne znaš i uplasis se...uradila sam amnio s kojim nemam bas lepo iskustvo...nije ni malo prijatno...mada traje kratko ali zato posle toga si stvarno miran...i sto posto znaš pol bebe...:)
eto, zelela sam da ti kažem samo da ponekad i doktori pogrese i nemoj puno da se opterecujes...zlim ti svako dobro...:)))
babyshamble
(sandinista)
07. август 2009. у 05.17
ja sam imala 1:16, znaci katastrofalan rezultat, dok mi doktorka nije objasnila da je ta budalastina samo statisticka glupost.
radila mi je ekspertski uz i tvrdila da je sve u redu, jer ja nisam htela na amnio- tako je i bilo, sin mi je zdrav, prav i plav :)

hoću da ti kažem, da to nije nešto definitivno, pogotovo tvoj uopste nije los.

btw, moja snaja je imala 1:8, radila je amnio i opet je sve bilo ok.

biće sve ok!
Milica83
(trgovac)
07. август 2009. у 05.23
Hvala vam drage moje po hiljaditi put! Definitivno idem kod dr, i na taj malo bolji Uz, pa ćemo videti šta on preporucuje. Nije iskljuceno da mi nisu Double uradili dobro, mislim Uz jer mi nije merio Nt. U 10 nedelji su mi merili Nt i bio je 1.2. Nadam se da će biti sve uredu.
fizikela
(prevodilac)
07. август 2009. у 05.37
Double test ne treba da se radi polovicno, tipa samo iz krvi. Kompletan test je kada se uporede rezultati UZ sa markerima iz krvi. Naprimer, kod mene je NT bio malo povisen, ali kada su stigli rezultati krvi, situacija je bila mnogo bolja. Izgleda da je kod mene nešto starija trudnoća nego sto je kad se skolski racuna.
U prvoj trudnoći sam isto samo vadila krv, i rezultat je bio bezveze, pa sam morala da radim i triple, koji je pokazao dobar rezultat. Iako lekari kažu da nema veze, ja tvrdim da ima - jako je važno da li se i šta doruckuje pre vadjenja krvi. Meni su tada rekli da dodjem posle dorucka, a ja za dorucak ni manje ni vise nego pilecu dzigericu, koju obozavam. I dan danas sam sigurna da je nešto uticalo na rezultat testa. Ovaj put zato nisam uopste doruckovala.
Možda je dobro da ides na amnio, ipak su rezultati amnio mnogo pouzdaniji od double testa.
Pozdrav i svako dobro.
Ilkka
07. август 2009. у 06.42
ovde u finskoj svaka žena dobija poziv da radi double test. ja sam ga uradila, hvala bogu bilo je sve ok, nije bilo povecanog rizika, ali sam isto htela da proverimo rizik od spine bifide jer je brat mog dede umro zbog spine bifide.
međutim, kaže meni doktorka da se to u finskoj ne radi jer taj genetski poremecaj gotovo ne postoji među fincima (izgleda da svaka nacija u vecini slučajeva ima „svoje” genetske greške, kod finaca je česta clamp lip). ja je gledam i mislim se „pa nisam ja finkinja”. na kraju nismo uradili, hvala bogu sin je ok, ali ću kod drugog da insistiram.
DaLuna
10. август 2009. у 21.13
Nije mi prva trudnoća, ali je prva posle 18 godina(imam sina od 18 god), i ovo mi je drugi brak.
Zeljena devojcica nije rođena, jer smo tako odlucili još kad sam ostala trudna, da ako nešto nije ok, zna se šta ću.Ali, koliko god si ti kao spremna na to da cujes los rezultat, to je shok. Udar kakav nisam još osetila, i ne daj Boze da ga niko od vas ovde, divnih žena, dozivi.
Želim vam samo zdravu dechicu, a ja ću se oporaviti pa polako...ovakve stvari ili razdvoje parove ili ih još vise zblize. Dobro je sto smo moj muž i ja ipak ok, i uvek tu jedno za drugo.Veliku snagu sam od njega dobijala tih dana,mada kad smo saznali, 10 dana smo samo cutali, lezali zagrljeni i plakali, pitali se, zašto bas nama to da se desi... A kad sam otisla u bolnicu, tamo sam ipak bila sama, a opet divne cimerke iz sobe, normalni lekari i sestre...ali opet sve moras sama da zavrsis, mislim na porodjaj...Ali,eto, zavrsilo se...idemo dalje...
maza82
16. август 2009. у 05.56
Meni je dabl jako los, najvazniji faktor koji se tu gleda je biohemic.risk.koji je kod mene bio 1:62 a dabl test 1:94 sve je to statistika! Ja sam se dugo razmišljala dali da radim amnio ali sam procitala negde pricu devojke koja ima 27god.
Ona je radila dabl koji je bio na granici, pa su joj preporucili da uradi i tripl, koji je bio 1:10000 znaci nije bilo gotovo nikakve sanse pa su joj rekli da je ne potrebno da radi amnio...i rodila je dete sa dawnom...posle ove price shvatila sam da je bolje i da se izgubi zdrava beba, sto je mnogo mali procenat ali se ipak desava, nego da rodis bolesno dete a naročito kada kuci imaš jedno potpuno zdravo
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.