Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Ovcije boginje u trudnoći!
Romanticna
(student i radnik)
03. јун 2009. у 10.18
Moja jetrva je u 10 oj nedelji trudnoće...mladja cerka joj je danas dobila ovcije boginje a jetrva ih nije prelezala,znači da je već zarazena i da ne zna da li će joj se manifestovati ili ne...
Svi joj savetuju da abortira jer je moguće da ako se ne ispolji na njoj da je virus prosao kroz plod.Ginekolog smatra da nije strasno ako joj se ne ispolje ali je ipak poslao u Visegradsku na savetovanje...inače je on jedini koji kaže da nije ništa strasno...

Da li neko zna za ovakve slučajeve?
Hvala...

Chihuahua
03. јун 2009. у 10.34
Znam ja primer, u Sev.Americi : čak i ako nije prelezala, verovatno je bila izlozena klincima u detinjstvu koji jesu, pa je moguće da ipak ima antitela... Može da proveri nivo antitela,
ovde se to zove „titer test”, samo neka radi sa nekom proverenom labaratorijom, a ako je prošlo 96 sati od izlaganja majke (sve do 120 sati) može da se primi imunoglobulin za varicele.

Nivo zaraze za bebu je jako mali (0.4%), objavicu i studiju koja je to testirala...

Takođe, važno je da zna da je najrizicnije za bebu ako trudnica dobije boginje i ako se NJOJ pojave manje od 5 dana pre porodjaja (zato što posle 5 dana izlozena trudnica stvara svoja antitela, koja prosledjuje bebi u materici), druga po redu rizicna grupa su trudnice od 5 do 21 dana pred porodjaj(te bebe takođe mogu da razviju boginje po porodjaju), a sve one trudnice koje nisu pred porodjajem, spadaju u najmanje rizicnu grupu.

Evo studije:

Obstretrics & Gynecology
http://www.greenjournal.org/cgi/content/abstract/100/2/260

Frequency of Congenital Varicella Syndrome in a Prospective Cohort of 347 Pregnant Women

James H. Harger, MD, Joseph M. Ernest, MD, Gary R. Thurnau, MD, Atef Moawad, MD, Elizabeth Thom, PhD, Mark B. Landon, MD, Richard Paul, MD, Menachem Miodovnik, MD, Mitchell Dombrowski, MD, Baha Sibai, MD, Peter Van Dorsten, MD and Donald McNellis, MD for the National Institute of Child Health and Human Development Network of Maternal-Fetal Medicine Units
From the University of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh, Pennsylvania; and National Institute of Child Health and Human Development, Bethesda, Maryland.

OBJECTIVE: To estimate the rate of congenital varicella zoster virus syndrome in neonates born to women developing varicella zoster virus infections during pregnancy.

METHODS: Pregnant women with clinical varicella zoster virus infection were enrolled at ten perinatal centers. Maternal and fetal immunoglobulin (Ig) G and IgM by fluorescent antibody confirmed 74.3% of cases. Specialists examined neonates at 0–6 months, 7–18 months, and 19–30 months after delivery to detect abnormalities of their eyes, hearing, and physical and developmental features. A hierarchical set of criteria was used to define congenital varicella syndrome. A jury of four investigators assigned the classification of all findings.

RESULTS: In 362 women enrolled from 1993 to 1996, 15 had herpes zoster, and 347 had primary varicella zoster virus infection. Varicella zoster virus affected 140 women (38.7%) in the first trimester, 122 (33.7%) in the second trimester, and 100 (27.6%) in the third trimester. Five twin pairs were included. Only one case (0.4%) of definite congenital varicella syndrome was found, a 3360-g female infant having a left retinal macular lesion with typical skin scars after maternal varicella at 24 weeks. The maternal blood sample at birth was negative for IgG antibodies to toxoplasmosis and cytomegalovirus. Two cases involved fetal death at 20 weeks and fetal hydrops at 17 weeks after maternal varicella at 11 and 5 weeks, respectively. We found no cases of limb hypoplasia, microcephalus, or cataract.

CONCLUSION: The frequency of congenital varicella syndrome is very low (0.4%) in a prospectively studied cohort. Eye examinations of exposed infants had a low yield.
Blonde
(astrologer)
03. јун 2009. у 11.05
Imam poznanicu koja je bila trudna sedamdesetih kad je bila epidemija tih boginja i sluzbeno je bila na Kosovu (medicinska sestra), nisu joj dali da dodje za BG jer su bili u karantinu! Nazalost, rodila je cerku sa Daunovim sindromom!
Chihuahua
03. јун 2009. у 11.13
Blonde - jedno je varicella zoster virus, a drugo genetski poremecaj 21-og hromozoma (Daunov sindrom).
babyshamble
(sandinista)
03. јун 2009. у 11.16


stvarno ne znam, ali
daunov sindrom nema veze sa boginjama- nego sa 21. hromozomom.
Republica
03. јун 2009. у 11.26
Romanticna, evo texta i na nashem:

Ako se zarazite u toku trećeg tromesečja trudnoće, ali bar pet dana pre porodjaja, velika je verovatnoca da će sa vasim detetom sve biti u redu. Evo i zašto: oko pet dana nakon što dobijete varicelu, vaš organizam razviće antitela na virus i ona će kroz posteljicu doći do deteta pružajući mu zaštitu koju mu njegov sopstveni imuni sistem ne može pružiti. Ako dobijete varicelu između 5. i 21. dana pre porodjaja, dete ih može dobiti nekoliko dana nakon porodjaja, ali zbog antitela koje je dete primilo od vas, situacija ne bi trebalo biti ozbiljna. (Deca izložena virusu varicele u materici, posebno ona izložena između 5. i 21. dana pre porodjaja, mogu dobiti osip tokom ranog detinjstva, iako nisu bila zaražena virusom nakon porodjaja.)
Ako se zarazite od 5. dana pre porodjaja do 2. dana poslije porodjaja, vaše će dete biti izloženo virusu, ali neće imati vremena da primi vaša antitela pre porodjaja. U ovom slučaju postoji 30 do 40% verovatnoce da će dete razviti neonatalni varičela sindrom, što može biti ozbiljno, čak i opasno po život, ako se ne leči. Srećom se rizik da vaše dete bude ozbiljno ugroženo može sprečiti injekcijom VZIG (Varicella Zoster imunoglobin), derivatom krvi koja sadrži izolovana antitela. (Dete će biti zaraženo odmah nakon porodjaja ako se ospa pojavi 5 dana nakon porodjaja ili tokom porodjaja ili čim otkrijete osip ako je unutar dva dana nakon porodjaja.) Ako vaše dete pokaže bilo kakve znakove razvoja infekcije – kao što su temperatura ili osip u obliku samo nekoliko tačkica – daje se intravenski aciklovir.
Izvor:
http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?t=17776

Ali sada me zbunjuje ovo:

Ovčje boginje-Varicella (Chickenpox)

Infekcija kod majke se manifestuje groznicom, praćeno osipom po koži koji vremenom prelazi u mehuriće ispunjene tečnošću, bubuljice pa krastu. Osip počinje po celoj glavi pa se spušta naniže po telu. Period od kontakta sa zaraženim do pojave infekcije tzv. inkubacioni period traje 10 do 21 dan.
Pacijent je kontaginozan tj. zarazan 1-2 dana pre izbijanja ospe pa sve dok zadnja vezikula (mehurić) ne postane krasta!

TERATOGENOST: Primarna infekcija varicell tokom prve polovine trudnoće dovodi do nerazvijenosti udova, ožiljni promena,psiho motorne retardacije, ožiljaka kože, katarakte, mikrocefalije i zastoja u rastu.

RIZIK za razvoj sindroma je 1% posle 20 nedelje trudnoće a 2% od 13-20 nedelje. Nakon ranije preležane varičele u slučaju reinfekcije u trudnoći nisu zabeleženi slučajevi infekcije fetusa.

Izvor:
http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?t=21685

============================

Ja sam prelezhala ovcije boginje sa 17,5 godina.Mogu ti reći da je bilo cupavo.Bila sam osuta po kosnom delu glave cinimi se da je iz svakog korena dlake bila po jedna vezikula.A veruj mi imam kosu bujnu.Ne toliko po ledjima i par po licu.Ali imala sam danima 40 temperaturu i na kraju bronhopneumoniju.Lezhala sam prvih nedelju dana,zbog iscrpljujuce temperature, pa malo zatishje sa izuzetnim svrabom po glavi, a onda od iscrpljenosti zbog bronhopneumonije.3-4 nedelje sam izostala iz gimnazije.Morala sam da radim sve propushtene testove u jednoj nedelji da bih zavrshila 4 godinu.Zeznute su u pubertetu i kasnijim godinama.
Ja se nadam da tvoja jetrva ih neće dobiti od cerkice.Ovde je zaista potreban dobar imunolog i ozbiljan razgovor sa njim.

Chihuahua draga i ja smo ti ostavile neke od info ali potreban je po meni ipak ovde imunolog.

:0)

Chihuahua
03. јун 2009. у 11.27
Romanticna, samo da pojasnim - ako je klinka danas dobila prvi plik, ovo se onda racuna kao treci dan za tvoju jetrvu (72 sata), sto znači da bi bilo idealno da sutra(tj. danas je idealno ali ako nije stigla onda sutra) primi imunoglobulin, a pre nego sto joj daju, da joj izvade krv (za testiranje nivoa antitela), pošto nisam sigurna koliko dugo će cekati rezultate.
U međuvremenu, neka se bilo ko osim nje brine o devojcici za boginjama, a tvoja jetrva (pa i njena cerka) neka pojacaju unos vitamina C (prirodna forma, ako mogu da nadju po apotekama, ili kroz limunade, crvene sveze paprike, itd.)...

Sve najbolje, i nadam se da će se dobro zavrsiti po nju, i njenu bebicu.

Javi šta se desava, ako možeš.
Chihuahua
03. јун 2009. у 11.33
Republica,

slazem se da je potreban strucnjak da objasni, na zalost, znam nekoliko slučajeva gde našim ženama po Srbiji ne spominju opciju davanja imunoglobulina & provere nivoa antitela, već odmah savetuju abortus, kao da je se radi o ukljanjaju zagnojenog trna, a ne o bebici.

P.S. Kako si mi ti? Jel' imaju Draganessa ili saadet tvoj e-mail - da ti preko njih posaljem svoj :)
cmok!
Sirena_
03. јун 2009. у 11.37
Virus varicele nikakve veze nema sa Daunovim sindromom, niti može da ga izazove!

Republica
03. јун 2009. у 11.40
Tačno tako kao shto kazhe Chihuahua, Romanticna.Neka se tvoja jetrva izbori i trazhi razgovor sa imunologom a odluka mora biti njena i njenog muzha a ne nestrucnih lica sa strane.

Chihuahua,pupava evo hodam preko trnja ka novom saznanju.
Saadet,slatka ima moj mail,tel,adresu i obim grudi&zadnjice...:0)))
Ocekujem mail...:0))))
Romanticna
(student i radnik)
03. јун 2009. у 11.42
Hvala na svim informacijama...
Ona place ceo dan i resila je da uradi kiretazu jer kaže da ne može da se nosi sa tim 9 meseci i da se svakodnevno pita da li će dete biti zdravo i pravo...:-(((((((

Ja nisam prelezala nijedne boginje a kao mala sam bila pored brata koji ih je imao ali nisam dobila...sad imam 23 i bas me je strah...

Sad mogu da kažem,hvala Bogu da nisam trudna inače bih isto prošla posto živimo zajedno i sa detetom sam kao da je moje...

babyshamble
(sandinista)
03. јун 2009. у 11.43
chihuahua,
izvini, pisale smo u isto vreme :)
babyshamble
(sandinista)
03. јун 2009. у 11.45


romanticna,

jao, probaj da je nagovoris da razgovara sa nekim strucnim licem, na primer, imunologom sto kaže republica.
nemoj da radi kiretazu na svoju ruku.

pozdrav
Republica
03. јун 2009. у 11.48
Pa ne mora da se nosi 9 meseci.Analizom krvi mozhe utvrditi a drugo mozhda i ne dobije.Ima josh vremena.Tek je 10 nedelja.Prvo tromesecje je do 13 nedelja.Shta ako ne dobije?Nek ide ko shto je rekla Chihuahua i uradi analizu krvi.Brzo.Reci joj to.

Chihuahua...a da saadet ima i moj broj bankoracuna,bokte ko da zhivim s njom...:0))))
Chihuahua
03. јун 2009. у 12.01
Romanticna, razumem je - uplasena je, ali u takvom stanju je najlakse doneti ishitrenu odluku. Ima opcije, i kiretaza/abortus jeste jedna od opcija, ali za sada može da bude na poslednjem mestu.

1)razgovor sa strucnjakom
2)imunoglobulin
3)analiza krvi za nivo antitela

Romanticna - i tebi preporucujem da proveris nivo antitela, neki klinci ne pokazu simptome, ali preleze bolest i dobiju dozivotni imunitet. Nisam u toku, ali vidim iz teksta da nisi trenutno trudna, pa imaš opciju - da proveris nivo antitela, i ako nisi imuna na ovcije boginje (i ostale decije bolesti), da se posavetujes i informises o vakcinaciji, PRE nego sto zatrudnis.

Veliki pozdrav i saljem vam svima kolektivno gomilu pozitivne energije, nadam se najboljem!

babyshamble - ma nema veze, kucale smo u isto vreme :)

Republica - :), poslala sam e-mail saadet, nisam znala da poseduje i broj tvog racuna, znaci, ako mi ikad bude potreban za e-mail poput onih lancanih „Ja sam pripadnik africke kraljevske porodice, i imam 50 miliona dolara koje JA ne mogu da podignem, ali ako budes toliko dobra i posaljes mi tvoj bankovni racun, bogato ću te nagraditi”. hehe
Republica
03. јун 2009. у 12.09
Pazi drugi momenat o meni.
Ja sam bila ubeđena a i moja mama da nisam prelezhala rubeole.
Niti se ona seca ,znala bi a i ni ja.
Kad sam bila trudna sa Mikijem ja sam bezhala od Mikijeve polusestre koja je tada zhivela sa nama i nismo bile intimne i kao do tada da se mazimo ,lezhimo zajedno da joj čitam knjige i da se mazimo, jer je bila shkolsko dete i plashila sam se.Teshko nam je to palo.Tada mi nisu vadili krv da vide da li imash anti tela ili kao danas.
E sada proshle godine kad sam vadila krv ovde u Holandiji ono ja imam antitela i to ne vakcinom nego se vidi da sam prelezhala.Kad covece,kako?
Ja zovem da pitam tu sluzhbu ovde GGGD i tražim imunologa da mi objasni.Pritisla mamu ona kazhe dete nisi kako je to moglo da mi promakne.Imunolog me pita da li sam prelezhala zaushke?Da rekoh ja.
Moj brat i ja smo prelezhali zaushke kad sam ja bila 10/11 a on 6/7.
I da mama se seca da sam ja imala isto onaj blagi crveni osip ali lekar nije obrato pazhnju na to, kao alergija.Tako da sam ja sve usput.
Pazi sad moj sin je sa 5 godina sve jedno za drugim zaista.Prvo neka 5 decija bolest.Super bez temp. i ostalo.Nakon toga nedelju dana rubeolu .Taman to kad on i waterpokken. I to sve u hodu.Sve je bilo sa malim osipima.Rubeole isto jedva vidljive.Kad sam ga vodila kod lekara ja sad shta je ovo crveno kad ono rubeola.
Ovde se preporucuje da ako dete nema temperaturu ide u shkolu da shiri i drugoj deci, majke upozore da ako su trudne ne dovode decu u zgradu ili objave papirom na ulaznim vratima da li je neko dete ima neke boginje ili ne.
Tako da da je prelezhala ovcije boginje tvoje jetrva njena mama bi znala ili ona jer su ipak vishe uocljive ali eto rubeola kod mene je promakla i mojoj mami i lekaru i meni.U mom kartonu zdravstvenom koji imam josh od rođenja zaista nigde ne stoji Rubeola.

:0))
Taurus-06
03. јун 2009. у 13.41
Prošlog vikenda sam i ja bila pod uzbunom jer su se u jaslicama gde ide drugarica moje ćerkice pojavile ovčje boginje. Trudna sam 17 nedelja i bila sam se uplašila pošto moja mama nije mogla da se seti da li sam ležala (kaže: valjda jesi).
Prekopala sam internet i saznala da je moguće uraditi antitela na varičelu iz krvi (da laički objasnim-da li je neko ikad bio izložen virusu i da li je trenutno izložen). Analize sam uradila u laboratoriji Biomedika na Slaviji (početak Bulevara oslobođenja). Ujutru sam izvadila krv, popodne su nalazi bili gotovi, i pokazali da sam ih preležala. U isto vreme, moja mama ode do dečjeg dispanzera gde sam se lečila kao mala i u kartonu pronađe da sam ih ležala.
Kaži jetrvi da uradi ta antitela, pa neka onda odluči. Cena je 2060 din za oba antitela i vađenje krvi.
Svako dobro!
Blonde
(astrologer)
03. јун 2009. у 14.17
Ne znam šta da vam kažem. Znam da ima cerku mongoloida i da mi je rekla da je to zato što je imala boginje! Dadl je to njena prica da se „opravda” ili šta ne znam. Ja vam prenesoh kako je ona rekla a ja se nisam udubljivala u pricu!
Ilkka
03. јун 2009. у 14.47
republica, ništa cudno što se rubeole tiče, ako je promaklo, to je stvarno često kao blagi osip koji traje dan-dva. i ja mislim da sam prelezala ali nisam sto posto sigurna, a tata ne može da se seti. secam se kao kroz maglu da smo isli u deciji dispenzer i da je bila trudna medicinska sestra koju je moj otac upozorio da imam rubeolu ali je ona rekla da je presla najkriticniji period.
i mene je bila uhvatila frka pred kraj trudnoće da li sam prelezala ili nisam (jer nisam primila vakcinu) i rekoh ako se odlucim za drugo idem prvo da uradim sve analize (za rubelu, boginje,itd) za svaki slučaj, ako ne da primim vakcinu.
Kikina
(co-ordinator)
03. јун 2009. у 15.32
Evo ja sam dobila chicken pox u moju prvu ranu trudnoću u 2007. Uradila sam analize i odlucila se na taj tezak korak da abortiram...:( Mali je procenat žene koje dobiju chicken pox u trudnoći. Mislim da je 0.1%. Chi ispravi me ako gresim. Moja doktorica posle savetovanje sa ginekologa mi je objasnila da moja beba ima 5% sanse da ne bude kako treba. I to nije samo rizik na pr da bude samo sa srca nego sve i svasta...:( Savetovala me je da sacekam do 20tu nedelju kad je onaj detaljni scan da vidimo kako beba napreduje. Isla sam ja i kod dr ginekolog za second opinion i dobila sam isti odgovor. Ja nisam mogla to da izdržim a kamoli celu trudnoću da trepim i se plasim kako će sve biti i tako smo ja i moj muž odlucili da zavrsimo trudnoću. :( Shvatili smo da nazalost ne bi mogli da imamo dete sa special needs. :(

Mnooogo je to teško... Ne znam šta da kažem. Nije lepo ni kad neko izgubi bebu u ranu trudnoću kad priroda sama odluci da tako treba ali da se sam odlucis na takav step kad tako želiš bebu e to je bar ja mislim još teze..:(

Neka odradi sve analize prvo pa onda neka razmišlja šta će i kako će.
Kikina
(co-ordinator)
03. јун 2009. у 15.33
Još da dodam... Kad bi uspela nasa prva trudnoća, sad ne bi imali ovaj mali andjeo. :) Sve se nekako desava for a reason.
BabyDoll_SW
03. јун 2009. у 19.10
oh...jako mi je zao sto je tako ispalo!

Jedini pravi savet je da ODMAH ode kod lekara i trazi da joj urade IgG i IgM na Variccelu. Znaci mora da urade OBA antitela, da bi znali o cemu se radi. Jedno ti govori o „trenutnoj” situaciji, a drugo tome da li ih je ikada lezala, a da se ne seca ili da su bila JAKO blage, pa ih nije ni osetila. To može da se desi za rubeole i te manje „dramaticne” decije bolesti. Redji je slučaj da je neko razvio imunitet na ovce boginje, a da ih nije potpuno prelezao-ali DESAVA SE! Znaci možda ih je i imala...

Kada dobije te rezultate, onda neka vidi kako dalje...

Ne znam da li će ijedan doktor moći ista da joj obeca! Na kraju će odluka biti na njoj...

1) U celini, nije dobro da trudnica bude u kontaku sa boginjama, čak i ako ih je lezala ili ako je vakcinisan, jer nikada ne znaš kakav joj je imunitet trenutno-posebo zato što je trudna.
2)Sa durge strane, ako ih je lezala, zaista može da bude TOTALNO OK. Moja mama je bila u kontaktu sa rubeolom u svom prvom tromesecju sa mojim bratom. tada još nije znala da je trudna (posto je shvatila sa 2,5 meseci!). Radili su joj antitela i pokazalo se da je PRELEZALA rubeole. Baka je isto „mislila” da ih je mama lezala, ali to se niko nije ogao setiti. Mama je secam se PREPLAKAL sledećih 7 meseci, ali...rodila je mog brata kome sem sto je bio prgave naravi ;-), ništa nije falilo :-).

dakle, neka krene od vadjenja anti-tela, pa dalje neka vidi...

SrećNO!!!

P.S. a ti posto nisi trudna, idi i vakcinisi se kao sto sam ja uradila kada sam pod stare dane shvatila da nikada nisam lezala boginje. Doktor me je „naterao” da uradim prvo At, jer je mislio da sam možda ipak dobila imunitet, ali ne „full blown disease” . rekoh „Gosn. Dr. nijedna bolest kod mene nije prošla neopazeno, a kamoli boginje”. Tako je i bilo. Nisam imala nikakav imunitet na iste, otisla sam i primila 2 vakcine...

vaxa
(pravnik)
04. јун 2009. у 04.23
Moja drugarica upravo prolazi kroz to...uradjena je amniocenteza i ustanovljeno je da je i beba zarazena.Ipak,na ekspertskom uz-u sve je odlično(nema povecane jetre i drugih simptoma)tako da dr.nije ni spomenuo abortus.Ona je tada bila u 20-oj,sada je u 24-oj nedelji.
Neka trazi vise mišljenja i nema razloga da bude toliko očajna.KISS
Skorpija_
(hehe)
04. јун 2009. у 09.00
Moja sestra je morala da prekine trudnoću blizanaca ...zato što je malecki dobio ospice(to su one sitne crvene),a bila je u 8 ili 9 toj nedelji trudna...Radila je neke analize al su ovi kreteni od doktora rekli kao na vasu odgovornost znaci ni Da ni NE.Ona nije smjela da rizikuje i uradila je kiretazu:(Vjerujem da bi ija tako ne znam dali bi mogla dase nosims tim i dsa rizikujem...šta znam svako opet kako misli da treba
Romanticna
(student i radnik)
04. јун 2009. у 10.11
Evo me sa novim vestima...
Danas je bila kod doktora i sutra radi kiretazu,utvrdili su da je trudna malo vise od 10 nedelja...
doktor joj je rekao da joj niko ne može garantovati da će sve biti u redu i da će biti kasno da rade neke detaljnije analize posto se kiretaza radi do 10 te nedelje,jedva smo nasli vezu da joj urade odmah posto nisu hteli...
Uplasili su je mini porodjajem u kasnijoj trudnoći ako ne bude u redu tako da se ne premišlja.
:-(((((((((((((((((((((((((((
Skorpija_
(hehe)
04. јун 2009. у 12.17
Strasno...I jedna i druag strana su za nju ubitacne i ovako i onako...Nadji joj se romanticna sad vjerovatno će biti mnogo potistena,trebace joj neko za razgovor... upiti joj brz oporavak i sve naj
Bojaantje
04. јун 2009. у 14.12
Jel' ta granica od 1o nedelja u Srbiji? To ti maltene ne da ni da se opasuljis da si trudna, a već moras da donosis takve odluke.

Na zapadu (NL, Spanija) je ta granica 22-24 nedelje. Možda kao poslednja opcija da saceka eho sa 20 nedelja, pa da radi kiretazu u inostranstvu, ako za to ima mogućnosti...??

Ako ne, posalji joj jedan veliki zagrljaj...
Romanticna
(student i radnik)
04. јун 2009. у 14.34
Ni ja nisam znala koja je granica...zaprepastila sam se kad mi je rekla...imam 2 drugarice koje su u 4 mesecu,jedna je imala hormonski pa uvek kada se ponada da je trudna,uradi test i bude negativan...ovoga puta nije htela da radi test pa ga je preterala,zadnju mecu imala u januaru...sutra ide kod gishe...zamislite da ne daj Boze nije nešto u redu...

Moju jetrvu su uplasili mini porodjajem,pominjali su SO za otvaranje,ma strasno...

Inače,nema nikakve sanse da ode preko :-(((((Bas nam je u porodici krenulo loše,ja 2 spontana a ona 1 spontani pa sada ovo,katastrofa...

Hvala svima na informacijama i podrsci...
Republica
04. јун 2009. у 15.34
Romanticna , ako je to njena odluka mogu samo da saosecam jer znash da smo zajedno proshle kroz isto nas dve.
Tvojoj jetrvi zhelim shto pre oporavak i novu trudnoću shkolsku.
Neka ide nakon kiretazhe i cekira antitela i vakcinishe se za sve shto nije prelezhala od tih decijih bolesti.
;0)
Barilli
(jane_of_all_trades)
04. јун 2009. у 17.05
A da li je uopste radila antitela? Ja isto npr. ne znam da sam prelezala rubeolu, a imam imunitet. Malo mi je ekstreman korak da ide na abortus a da nije uradila jedan test krvi.

I šta će sad za sledeću trudnoću? Da se vakcinise?

Bas nezgodno, zao mi je strasno. Znam da žene svaki dan abortiraju,
i da je to realnost, opet je teško. Utesi je, nadji joj se, šta drugo.
babydoll_sw
04. јун 2009. у 18.08
Draga Moja,

Bas mi je zao!!!

Evo, kad je prelomila da kažem-da sam sinoć bas sa muzem pricala šta bismo mi uradili na tom mestu i iskreno- ovako trezne glave kad razmišljamo-odlucili bi se na isto.

Mnogo, mnogo mi je zao...
BEHEPA
04. јун 2009. у 19.06
Ne znam za granice ali od 22 nedelje se racuna da je već u pitanju prevremeni porodjaj a ne kiretaza.

Boze, kakav tuzan sticaj okolnosti :(. Ne mogu da zamislim njenu borbu i njen bol. Strasno mi je zao :((. Želim vam obema samo najbolje.
nesmajnik1
05. јун 2009. у 06.13
Može i u Srbiji da se uradi abortus do 20 nedelje (čini mi se, možda i do 21-22), ali od 10 nedelje ne može da se uradi bez dozvole lekarske komisije, a komisija daje dozvolu samo ako plod ima teške anomalije, ako je život trudnice ugrožen usled dalje trudnoće ili ako je do trudnoće došlo krivičnim delom silovanja.
Sirena_
05. јун 2009. у 14.27
Procitajte odgovor dr. Pedje iz foruma doktor, možda će nešto znaciti...

http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?t=21685
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.