Дискусије : Емиграција

 Коментар
Merry Christmas
santa
25. децембар 2023. у 09.16
Svima koji danas slave Bozic po Georgejevskom kalendary.
Simo
25. децембар 2023. у 09.37
Pridruzujem se čestitkama i ugodan dan Santa.
Ujedno eto tako i sam imam dosta znanaca i ovde i tamo
koji su pravoslavni ili protestanti dakle ne samo katolici iako ovo svi nasi pogresno nazivaju katolicki Bozic zbog ukljucenosti Pape i bespotrebnog dodavanja njegovog imena ovom vazecem kalendaru koji nije njegov izum.
Juče setam nedaleko ispred kuce ide komsija i seta kera sav happy mi Kaže Merry Christmas! reko fala takodjer al mislim u sebi e nznas ti burazeru da svaka budala ima svoje veselje sto kažu u nasem narodu.
Seeb-VN1700
25. децембар 2023. у 09.56
Santa pridruzujem se čestitkama

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. децембар 2023. у 11.35
Dragi Isuse Hriste, srećan ti rođendan.
Pi-es. -nešto sustinski nije dobro - evo za početak, ne znamo ni kad ti je rođendan.
prekodrinski
(Å¡loser)
25. децембар 2023. у 13.02
Srećan Božić svima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru!
prekodrinski
(Å¡loser)
25. децембар 2023. у 13.09
Jeste, Simo, Rumunji,, Grci i od ove godine veći deo Ukrajinaca slavi Božić po novom kalendaru. Menjanje kalendara .
A opet nema snega ni lani ni ove godine. Lani ga je bilo za naš Božić.
Signal sa neba?:)))))))))))))))))))))))))
Simo
25. децембар 2023. у 14.55
Najtopliji Decembar od kada sam ovde, Proćiće bez snega danas evo 8c
izgleda tek u Januaru nam stize snesko belic, Kanadjani ne vole kad Bozic nije beo ali zato brale po prognozi naš ima da se cakli.
Mir i tisna u pravom smislu reci, so bi rekli Mir Boziji.
Rucak ipak curetina sa mlincima, ispred kuce svetle lampice do9 Janura
To je dan kada mi je deda iznosio slamu iz kuce i kitio sa njom sljive da bolje rode.
U Zagrebu sam uvek bio kivan sto su sa Trga Republike skidali
„novogodisnje jelke” bas 6 januara uci mog Bozica, mislio sam da je to zbog ustaštva, Kasnije sam sazno da je to ipak crkveno pravilo posto je 6 Jan Bogojavljenje i to je postojalo i pre kaleendarskog raskola 1581.
1580 nisu bila dva Bozica kod Hrišćana bili svi zajedno, danas svi imaju valjane argumente za svoju pravicu i ne možemo biti udaljeniji od ovoga sto Sale kaže da mu u stvari i ne znamo kad je rođen al znamo dan kad je vasrsnuo mada ne godinu ni priblizno.
prekodrinski
(Å¡loser)
26. децембар 2023. у 01.58
Simo, nije bilo raskola, jednostavno su katolici preuzeli novi kalendar i kažu tačniji. Papa Gregor, kao vodeća politička i verska snaga je to naredio.
Rusi su imali stari kalendar sve do dolaska boljševika na vlast.
Zato oni svoju revoluciju i zovu Oktobarska,jer je bila krajem oktobra, a po novom kalendaru bi morala bili Novembarska.

Tih dana je bila velika zima i sneg, pa je to dodatno potaklo narod na bunu... Po preuzimanju vlasti od crvenih oni menjaju kalendar, a crkva je zadržala svoj. Ove druge pravoslavne države su preužele novi kalendar pod ekonomskim uticajem Zapada.
Kako je to teklo kod nas, ne znam...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. децембар 2023. у 02.53
pa nas je bas nešto boleo blavor za papom gegorom/grgurom, kao sto nas i obično boli blavorcina - sto za nebitne, a sto i za bitne stvari.
mada, i kad smo ignorisali i bitne i nebitne stvari, a i kad nismo - ništa se specijalno nije desavalo. -nit' smo skroz propali kad smo se za'ebali, nit' nam je bilo ultra-do-jaja kad smo (redje doduse) pravili „pravi” izbor.
Seeb-VN1700
26. децембар 2023. у 03.27
„nit' smo skroz propali kad smo se za'ebali”
-

Da, nije prvi put ni da se nešto namjerno izokrece.
Kalendar je kalendar i to treba tako shvatit, sluzi mjerenju vremna.
Kao sto kilogram sluzi za mjerenje tezine, kao sto metar sluzi za mjerenje duzine.. tako kalendar sluzi za mjerenje vremena. Definiran je na osnovu okretanja zemmlje oko svoje osi i kruznog kretanja oko sunca.
I nisu samo katolici presli na novo tacnije mjerenje vremena nego čitav svijet, svi osim Srba i Rusa.
Svijet (svi osim Srba i Rusa) je presao na novi korigovani kalendar jer stari nije bio tačan, tada je pogreska bila 10 dana, danas je 13 dana. Dakle sto vrijeme ide dalje to se pogreska mjerenja vremena po starom kalendaru povecava.
Velika je zabluda propagirat da ako pravoslavci prihvate novi kalendar da se prklanjaju katolickoj crkvi, radi se samo o prihvatanju kalendara.
Uostalom krscani su i jedni i drugi. Pogresno je reći da su recimo zaraceni pravoslavci i katoloci, tacnije je krscani protiv krscana.
Ali najveci problem na balkanu nije samo kasnjenje od par dana. Za razvijenim svijetom kasni se realno 100 godina, i ta razika kao da se poveceva.

-
Seeb-VN1700
26. децембар 2023. у 03.33
„Ove druge pravoslavne države su preužele novi kalendar pod ekonomskim uticajem Zapada”
-

Pa sto onda ne koristis i dalje mjere kao sto su dram, arsin, oka..?

-
Simo
26. децембар 2023. у 10.42
„Ove druge pravoslavne države su preužele novi kalendar pod ekonomskim uticajem Zapada.
Kako je to teklo kod nas, ne znam”
----
Ne cudim se sto neznas jer u yu-srpskom obrazovanju to je bila i ostala tabu tema a diskusiju o tome najmanje želi SPC.
Gregorijanski kalendar jeste zapadno delo bez ikavog politickog zlodela.
Po savetu njemačkog astronoma Christophera Claviusa (1538. – 1612.) i napuljskoga fizičara i astronoma Alojzija Liliusa (1520. – 1576.), papa Grgur XIII. (1502. – 1585.) objavio je 24. veljače 1582. reformu do tada postojećega julijanskoga kalendara papinskom bulom Inter Gravissimas nazvanom po prvim dvjema riječima teksta. Ovaj novi kalendar, nazvan gregorijanski kalendar, svoje ime je dobio po papi Grguru.
Znaci ovku veliku stvr mogao je narediti samo neki veci međunarodni autoritet jer primena tj korekcija samo u Italiji bi bila skroz besmislena.
Pravoslavne države su imale jedan od glavnih problema u ranijem periodu većeg zajednistva, priznati Papu za svetog i nepogresivog prvog te prvog među prvim i ovaj potez Pape u to vreme bilo je lako ignorisati pa tako ni mnoge katolicke zemlje nisu odmah pojurile da izvrse njegovu naredbu. Napr sama Engleska je to uradila čitavih 200 godina kasnije
Jedine istocne zemlje koje su presle na Gregorijanski kalendar pod uticajem zapadne ekonomije su evo zadnja Ukrajina i nedavne Balticke države.
1923. god srpski naučnik Milutin Milankovićie predlozio kao tačniju alternativu i julijanskom i gregorijanskom kalendaru. U to vrijeme, julijanski kalendar još uvijek je bio u upotrebi u svim istočnim pravoslavnim crkvama i pridruženim nacijama, dok su katoličke i protestantske nacije koristile gregorijanski kalendar. Dakle, Milankovićev cilj je bio da se prekine razlika između nazivanja datuma u istočnim i zapadnim crkvama i narodima. Namjera mu je bila da zamijeni julijanski kalendar u istočnim pravoslavnim crkvama i narodima.
Revidirani julijanski kalendar je za crkvenu upotrebu usvojen od strane Vaseljenske Carigradske Patrijaršije, Pravoslavne autokefalne crkve Albanije, Aleksandrijske grčke pravoslavne crkve, Antiohijske grčke pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Japanske[pravoslavne crkve] 2][3] Kiparska pravoslavna crkva, Grčka crkva, Pravoslavna crkva u Americi,[4] Rumunska pravoslavna crkva, Pravoslavna crkva Ukrajine i Istočnokatolička ukrajinska grkokatolička crkva. Nisu ga usvojile Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva i Jerusalimska grčka pravoslavna patrijaršija.
Nijedan narod ga nije usvojio kao službeni kalendar. Umjesto toga, svi pravoslavni narodi su usvojili gregorijanski kalendar kao službeni državni kalendar.
I tako je Vuk pojeo Crvenkapicu, Sve pravoslavni sabor je izbegao Papinu naredbu primenio Milankovicev kalendar u crkvi a Gregorijanski u drzvnoj sluzbi.
Problem od razlike u jednom danu nastace 2800 ali koga to još briga,
Važno je da SPC saglasnost o jedinstvu kalendara cuva u fijoki i ceka na bracu Ruse koji se trenutno ubijaju sa novoklendarskim ukrajincima..
zoxthegreat
26. децембар 2023. у 10.46
Pa sto onda ne koristis i dalje mjere kao sto su dram, arsin, oka..?
===

pa svi su presli na SI osim Sanje i Sose

https://en.wikipedia.org/wiki/International_System_of_Units
p.s. da li sosa čestita po julijanskom onim rodcima koji to slave?
prekodrinski
(Å¡loser)
26. децембар 2023. у 13.20
Mešate svašta, i religije i države.Većina država je prešla na gregorijanski kalendar, ali puno, možda čak i većina religija ne. Budisti imaju svoj, Islam svoj,...to je deo tradicije u koju spada i dotična religija. Ne vidim uopšte u čemu je problem.

Ne vidim razloga čemu bi neka religija baš morala preuzeti ovaj globalni kalendar. Recite, ako vi znate razlog!

Postoje te SI mere i obaveza ih upotrebljavati. Seeb, ja mogu privatno upotrebljavati meru koje mi paše. Baš sam prošlu sedmicu kupio dva ventila od 1/2 cola. I zamisli, trgovac me je razumeo!:))))))))))))))))))
Verovatno se u Anglosaksonskim zemljama još uvek upotrebljava inč, milja, farenhajt, ... i šta sad?
I šta je trebala Pećka patrijaršija da preuzme Gregorijanski kalendar da bi se umilila papi i RKC, au istom trenu je bila pod zaštitom Carske Rusije? Ili je to trebala uraditi kasnije kad je RPC bila na kolenima uvođenjem boljševizma ?
I šta bi nam to donelo ? Možda ne bi bilo Jasenovca ?
Pa ako je tako, ukinimo SPC i pređimo direktno u RKC i postanimo Hrvati, ili još gore !
Šta ustvari fali Bugarima, oni menjaju stranu kako vetar duva?
Ali opet, mi nismo Bugari ni Hrvati, ni bilo koji drugi narod, niti po mentalitetu, istoriji, a i geografija nam je drugačija, a bogami i
sudbina.
abvgd
(Morski)
26. децембар 2023. у 13.58
Латински „календариум” значи „general ledger”, тј. књиговодство. Календар који сви користе није прави, природни календар већ неприродни и нетачни календар који има сврху контролу људи. Тако, наши рођендани нису заиста дани кад смо се родили већ просто бројеви у том књиговодственом календару, да би нас контролисали боље.
Једини календар који је тачан је - небески. Он се састоји од Сунца, Месеца, планета и звезда. Овај вештачки, књиговодствени календар увек на крају мора да се уклопи са природним, зато постоје „преступне” године и слично.
Но, убедили су нас да година почиње усред зиме, ноћу. Убедили су нас да дан почиње у поноћ. И многе друге глупости смо усвојили јер - тако треба.
Сви називи дана у недељи били су везани за Сунце, Месец и планете. То је још увек јасно у шпанском језику. На енглеском, остали су дани Сатурна, Сунца и Месеца. Међутим, по природном току ствари, ови дани нису механички и недеља нема увек седам дана. Као што и година некад има 12 а некад 13 месеци.
У природи није све повољно за банкаре па су они то „скресали” да нас лакше прате и да нам лакше наплате ваздух, воду и остало.
Simo
26. децембар 2023. у 14.18
prekodrinski ili nisi citao ili razumeo ovo sto sam pisao.
Ni jedna država na svetu naročito clanica UN ne koristi drugi kalendar osim zvanicnog Gregorijanskog.
Gore sam nveo pravoslvne zemlje koje svoje Hrišćanske prazike održavaju iskljucivo po Milankovicevom kalendaru koji je identican sa Gregorijaskim sve do 2800
Stace biti tada nezna niko, verovatno ništa.
Svako spominjanje drugih velikih religija i njihovih kalendara je potpuno neumesno posto nigde nema raskola unutar jedne zajednice kao sto je to slučaj među pravoslavnim Hricanima i to ne zbog verskih nego naučnih dokaza.
Spominjanje Hrvata je besmisleno, radi se o bezrazlonoj neusaglasenosti
između pravoslavnih komsija,
Spominjanje politike u ovom slučaju je takodjer nevažno jer u pitanju su odnosi unutar pravoslavlja koje je ni manje ni vise nego prouzrokovao Srbin Milankovic.
Koliko je to lepo evo primera.
Ja u mom dvoristu imam svadbu a ti kao moj komsija između parkiranih automobila dovezes mukser sa betonom da betoniras temelje za novu stalu. Šta te briga nije tvoje slavlje, radis svoj posao propisno.

prekodrinski
(Å¡loser)
26. децембар 2023. у 14.47
Simo, nisam siguran da napr. U Severnoj Koreji imaju Gregorijanski kalendar. Ja mislim da je S. Koreja država. Isto tako nisam siguran da sve muslimanske države koriste isti, recimo Iran.
O nekakvom jedinstvu pravoslavnih je nemoguće govoriti, tako da se to rešava pojedinačno, svaka crkva za sebe. Ako govorimo o raskolu, tu su verovatno najmanje krivi pravoslavni već tzv. prijatelji sa strane. Imaš svež primer u Ukrajini, pa Crna gora, pa u S. Makedoniji, pa pokušaj uspostave HPC U Hrvatskoj i tako dalje. Sve to ide pod patronatom Ujka Sema.

Ovo o betoniranju štale jeste moguće, ali zato treba imati dobrosusjedske odnose, pa ne provocirati komšije, čestitati im praznik, prihvatiti ih takve kakvi su.
Ili možda , da preuzmeš veru svog suseda, i sve ok. :))))))
O Milanovićevom kalendaru ne znam , nemam ništa protiv ako tako odluči narod
O Hrvatima sam pisao kao o primeru koji je prešao iz praktički pravoslavlja u katolicizam.

Simo
26. децембар 2023. у 15.48
Iran i Afganistan imaju najtačni kalendar na svetu .
U Iranu je crkva drzi vlast i nemaju podelu na dva perziska kalendara kao sto imaju pravoslavni. Sve države su oficijalno na Gregorijanskom kalendaru paralelnoi na svom ne tudjem kao sto rade Srbi i Rusi.
Meni je ipak najbolji je onaj srpski iz 7000 i neke e taj mi se najviše svidja jer govori o nasoj visokoj pismenosti naročito oni pisani dokumenti kako iz 3500 tako i iz 7532 jedino što ne znam koliko dana im je imala godina kad su ga uveli a kada ukinuli i ima li veze sa novom i starom erom. Neki čak vezuju i Sv Savu za njegovu upotrebu.
Simo
26. децембар 2023. у 15.49
Ne mogu vise predajem se i prelazim na Julijanski kalendar i talijansku Pizzu.
prekodrinski
(Å¡loser)
26. децембар 2023. у 23.58
Prijatno, Simo!:)))))
Mada kažu da je naša pica bolja, bogatija.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. децембар 2023. у 03.29
ako je majstor isti i furuna ista, a birani ingridijentzi italijanski ili nasi - ova sa našim ingridijentzima će biti bolja.
mxm
27. децембар 2023. у 13.44
Za sve koji ne znaju: Upravo je Spc predložila na Vaseljenskom saboru (tamo negde 1920ih) da se predje na gregorijanski kalendar. Većina se složila, ali Rusi (RPC) ne. I onda, Srbi ko Srbi, mi smo rekli: „E, pa sad ni mi nećemo onako kako smo mi predložili”. I tako, osta nam stari datum, koji se ipak računa o novom kalendaru (tj ne zaostaje više svakih malo godina, posto uvažavamo prestupne godine kako novi kalendar nalaže). Znači, ni tamo ni ovamo.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
28. децембар 2023. у 13.03

O ho ho, Merry Christmas and Happy New Year

ili Holidays, whatever.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.