Дискусије : Емиграција

 Коментар
I tako to
Simo
22. новембар 2023. у 09.44
Znamo se a ne poznajemo se.
ovaj put ne znam zašto, al sam bas nekako pomislio
nikad vise ni vas ni ove kafane.
Međutim i sam John Wayne u svom filmu Tragaci rece, Never Say Never...
Kako zivot odmice gubicima se ipak kraj ne nazire, svidjalo nam se ili ne.
abvgd
(Morski)
22. новембар 2023. у 11.31
Кад Ђоковић игра неко финале, увек блокирају СЦ. Барем се мени тако чини. Можда неки докони браћа Рвати не могу да одоле пошто је овај Кафе тако лака мета.
Ја сам некако брбљив човек, где би ми био крај кад бих мало ућутао...Не знам овде никог и што мање знам то ми је лепше. Волим да чујем кад Мудријаш говори „са лица места”, шта се догађа у стварности сербској. А и остали на „емиграцији” понекад додају живу реч.

Престаћу политику да посећујем сасвим, решио сам. Највише због вулгарности и безпредметности. Токсично је тамо а ја немам баш неку самозаштиту од свега тога.

Тенис је некад био одличан форум, и сад има неке одбљеске. Не памтим када сам погледао цео меч у било ком спорту али погледам „хајлајтс” и пратим догађаје. Овај Новак наш је такав феномен да ме на послу питају за њега и они који никад нису пратили тенис.

Тако, Емиграција и Тенис, пратићу вас. Пишите лепо. Поздрав.
Tubby
22. новембар 2023. у 13.09
„ ... al sam bas nekako pomislio nikad vise ni vas ni ove kafane”.Simo nemoj tako, RADUJ se zivotu bre ... sad nam ide Belek Frajdej pa Sajber Mandej... pa Pri Krismej Dej sejl, pa Boksing Dej Sejl ... pa ...toliko lepih dogadjanja u SAMO jednom mesecu, izdrzi do kraja godine a posle kako hoćeš i možeš.
Tubby
22. новембар 2023. у 13.12
abvgd ... druže, prati nikolu jokica tu i da hoćeš ne možeš da pogresis, slična prica kao i sa No1etom.
abvgd
(Morski)
22. новембар 2023. у 13.45
Не пратим кошарку баш, немам кад. Тај Јокић је заиста феномен...само, како то да нико до сада није схватио да највиши човек на терену најбоље види шта се догађа и да може да „дели” лопте како хоће? Нарочито ако је талентован као тај наш момак.
abvgd
(Morski)
24. новембар 2023. у 02.27
Ех, заборавих ја ко је „Симо”...сад сам се сетио да он беше онај који каже „није хтео канадски пасош а сад је шест стопа под земљом”.

Случајно овде писах, на теми коју је поставио овај мени непознат човек, са којим немам ама баш ништа заједничко. Неће се више таква грешка поновити.





Simo
24. новембар 2023. у 08.02
Ne znam zašto se bavis Siminim imenom u zadnje vreme.
Secanje ti je izgleda ipak upitno.
Ja koristim ovaj Nik ne bas jako dugo predhodno, bio dugogodisnji banovani Novak, već sto puts objsnjeno ali zali Boze.
Kanadsko državljanstvo sam uzeo sto sam pre mogao jer sam u Kanadu dosao sa YU pasosem kao stateless imigrant a pored prava na Hrv pasos još uvek ga nemam niti ću ga imati dok srpsko državljanstvo nemam i to je posebna prica.
Domovnicu nikad nisam ni tražio ali su mi je zajedno sa OIB brojem dodelili po sili zakona prilikom ostavinske rasprave još pre 14 godina.
Ujedno za sve ove godine nisam glumatao ništa osim skoro se prestavio sa punim imenom i prezimenom.
Međutim ima vas nekoliko ovde koji nas Srbe iz Hrvatske ne mozete niti prihvatiti niti shvatiti ili pak svariti.
Simo je Kanadski državljanin i imaoc kanadskog pasosa koji je inače vlasnistvo kanadske države, bar tako u njemu piše već preko 25 godina. Postao canadian citizenship 1. Jula (Canada Day) 1998. Ako još razmišljas o virtuelnom Simi slobodno pitaj sve ću ti reci osim onog što se ne iznosi javno.

zlatiborac
24. новембар 2023. у 09.45
„Međutim ima vas nekoliko ovde koji nas Srbe iz Hrvatske ne mozete niti prihvatiti niti shvatiti ili pak svariti.”

Nije sporno sogore, ali neke od mnostva Srba - bez obzira odakle da jesu.

P.s. uostalom tako je manje-vise i kod ostalih etnickih skupina.
Simo
24. новембар 2023. у 15.02
Zlatibore sa tobom mi je najlakse jer,
Odakle si - odakle i zema, ovijeh nam žganjčića.
zlatiborac
24. новембар 2023. у 17.16
' Ko se ženi na brzinu - taj se kaje natanane'.
'Zensko srce je kao casa - kad se razbije nikad se ne popravi'.
'Vise vredi sto žena ustedi - nego sto muž zaradi'.

„Hoćeš li da te svi zamrze - reci svakome ko je ko”!
Tubby
24. новембар 2023. у 19.48
CISTO da vas podsetim: Prijavljivanje za glasanje u Generalnom konzulatu RS u Torontu povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji:
http://www.toronto.mfa.gov.rs/news.php
Simo
24. новембар 2023. у 21.29
Sorry Tubby ja i još neki nemamo pravo glasa, možemo samo da navijamao.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. новембар 2023. у 07.44
simo normalno da pola srbije, i pola ovog grada gde sam ima ponesto protiv raznoraznih bitangi (zapravo svih bitangi) - e sad, jbg, zalomilo se da je bas nekako neproporcionalno veca kolicina bitangi-srba u srbiji koji nisu originalno iz srbije. pa sad, malo iz cro, malo iz bih.
evo recimo šta ja sad da mislim o braci bosanskim srbima koji za dnevnicu i uzinu iz bosne sednu na (organizovani) autobus do srbije, i prijavljuju se fiktivno na adrese u srbiji, kako bi mogli da izadju na izbore (opet će biti organizovano - put, dnevnica, klopica) - i da ovde onda i dodju, i glasaju u principu ili za es-en-es, ili neku od njihovih kvazi stranaka koje služe da se prikaze kako je u srbiji zapravo sirok politicki spektar, a ne ono sto je stvarno na snazi - a to je vladavina bivše komunisticke partije, odnosno njihovih potomaka. jedna jedina ekipa razbojnika. -ajde, šta da mislim o srbinu bratu koji me prodao za 20-50 eura i dva sendvica?
da ga mnogo volim? - pa idi - ne volim ga. i to ga mnogo ne volim.
mislim okej mi je, ono - živis / dosao si da živis ovde, mislis da je ta politicka opcija o-kej, i glasas za nju - to je skroz okej. molim lepo, sve u redu. -al da mi dodjes ovde, na kvarno, za pedeset eura, da me posle neka baraba ...e u rođenoj kuci. - pa rodjo, psujem ti mamaru.
Simo
25. новембар 2023. у 08.36
Brother ds nisi možda rođen na pogresnom mestu isto kao i ja.
Znaš kako, taj problem kada jedan narod ne živi u jednoj držav iako bi mogao i trebao nije samo srpski već problem i mnogo većih i jačih naroda kao sto su Nemci, Rusi, Englezi, Jevreji i ima ih ohoho.
Drugi problem je kad se izvesne matice bore za svoje ođose i jednako prave nevolje i sebi i njima, zato nemoj da te cude turisticki glasaci.
Srbi nikad nisu uspeli da zaokruže svoju teritoriju na Balkanu a i sam se secas parole i politicara „Svi Srbi u jednoj državi” kako smo to odradili bolje da cutim.
Zalim ali ostavinska rasprava između samih Srba nije gotova a znamo svi da nikad neće ni biti.
To to što neki misle da Srbija neprekosnoveno pripada srbijancima, e to je povelika zabluda i permenentna nevolja. Srbija ostaje u konstantnom vlasnistvu i neotudjivoj zoni interesovanja svih Srba sirom planete, kome pravo a kome krivo.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. новембар 2023. у 16.15
S tim što se nemali broj bas ove ekipe koja nije iz srbije prema srbiji odnosi kao baraba prema prostitutki.
nema on s od srpstva ni u glavi ni u srcu. srbiju vidi bukvalno kao plen. boli njih pimpek za srbe i srbiju. -i onda mi još dodje ovde da mi glasa - za svoje. za komuniste. pola bosanci, pola hrvati, pola bosnjaci. stopedeset posto :)
pa srbija vala komunisticka u principu nije bila. kakva-takva, ali domaćinska, a ne razbojnicka, i zemlja bitangi - sto su komunisti manje vise bili i ostali. bitange, razbojnici i neradnici. -posto one stvarne komuniste - njih su pobili još tamo od jeseni 44'. -prvo domaćine ljude srbe su pokokali i popljackali, -a onda između sebe. -bitange procistile ekipu i odstranili koliko-toliko kakve-takve ljude iz svojih redova. j.. im kevu po sred p... -nadam se da će im tih 20-50 evrica zatrebati za citostatike. i to bezuspesno.
opet, živis ovde - glasaj ili ne glasaj za koga hoćeš, sve okej, nikakav problem. -al' da mi dodjes od nekud za 20 jura - ma idi bre zemljace u p.m.
evo zagrebi malo biografije politicara ili bezbednosnih struktura vrh - ima da te u nesrazmerno velikom broju odvede do ovih o kojima pricam. kojekakvi partizani iz cro i b i h. posto do srbije su skoknuli, pa se ispostavilo da ne mogu bas tako lako da krcme civile kao sto su radili drugde.
posle, kad ih je crvena armija instalirala, pokazali su neverovatnu hrabrost u koznim mantilima sa valterima i spaginima a protiv goloruke raje. nabijem ih na k. bas.
Simo
25. новембар 2023. у 17.10
Sve u redu Sale, Srbima iz Hrv i diaspore će dugo trebati vremena da se oduže Slobinoj zastiti od Hrvata, naročito Plan Z-4 koji je Srbija odbacila jer su joj bili potrebni svezi uvozni glasaci na KiM.
Kosovo je Srbija a Krajina nek ide u PM. Međutim posle traktora kažeš stizu autobusi i turisti, Hebiga Ko nas nezna skupo bi nas platio.
Od onih tamo Srba u Hrvatskoj garantujem da niko ne glasa u Srbiji za ostale sendvic putnike nemam pojma,

Ali da se ipak razumemo, Srbi iz Hrvatske su za danasnju Srbiju zadnja rupa na svirali kako god pogledas. Ostace doveka Srbijanski argument za trljanje nosa hrvatskom ustašstvu.
Ovo sto ih ima u Srbiji kroz dve generacije biće zesci srbijanci nego sto ti se čini.
O izborima u Srbiji neće odluciti nikakvi sendvicari jer je opozicija jednostavno gora od pozicije, obični narod je bas smoren a krivca treba traziti svugde samo ne u sopstvenim redovima.
zlatiborac
25. новембар 2023. у 17.33
„To to što neki misle da Srbija neprekosnoveno pripada srbijancima, e to je povelika zabluda i permenentna nevolja.”

Nasuprot recenom; to što po neko Srbe u Srbiji prozivaju-nazivaju Srbijancima,u Bosni Bosance islamske veroispovesti Bosnjacima - vuce svoje
korene od aneksije BiH & Sandjaka. Ta verzija je posebno uznapredovala
i dostigla svoj vrhunac u tkzv. 'samoupravnoj bratskoj zajednici' u kojoj
su udareni temelji novih-buducih državica i naroda po znanim nam geografskim odrednicama. Na krajnjem Jugu čak šta vise menjali prezimena, a potom od eparhije i crkvu.

P.s. Ima još mnogo čega da se kaže - sto će vremenom i to doći na red...
Simo
25. новембар 2023. у 19.47
Sogore ja lično nemam default izraz srbijanac već to ponekad namerno koristim u odredjenim prilikama.
Tek negde na pola svog zivota sam otkrio da je to uvredljivo za sumadince pa sam odmah i prihvatio primedbu, međutim i dalje ne vidim ništa loše jer ne znam nikoga ko bi za reč srbijanac imao negativan kontekst.
Uveliko već raspravljena tema na ovom forumu.
Takoder nikad nisam čuo da je neko bilo koje vere i nacije spomenuo srbijanski Bozic, srbijansko ime isl.
Jednostavno upotrebljava se jedna umesto dve reci, Srbin iz Srbije ili jednostavnije Srbijanac.
Još se kaže presednik Srbije ili srbijanski presednik jer srpski presednik ne postoji on je presednik i drugih ravnopravnih gradjana nesrba.
Seeb-VN1700
25. новембар 2023. у 20.40
Zlatiborac ti si onako sto bi se reklo posten i objektivan covjek.
Kako ti gledaš na to što su moji Krajisnici, Banijci, Kordunasi.. izgubili svoj zavicaj, ostali bez icega sa jednom ili dvije najlonske kese i posli u svijet trazit neko drugo mjesto za zivot?
U Srbiji uglavnom misle da su sami krivi što se nisu dovoljno hrabro borili, a dojucerasnje komsije Hrvati misle da su sami krivi jer su slusali Beograd.
E sad bilo je tu dosta ohrabrivanja i podske od Beograda slanjem Seselja, Kapetana Dragana, Vucica, Arkana, Nikolic, Crvene Beretke.. i drugi.
Kad su Krajisnicima bili najpotrebniji nikog od ovih nije bilo.
Krajisnici su u onom momentu postali teska sirotinja, a svi ovi nabrojeni postali bogatasi a neki i milioneri.
Nakon tih naših nedavnih balkanskih ratova moglo se vidjet da se svako svakom izvinjavao za učinjena nedjela i nepravdu, jedino Krajisnici nisu čuli da im se neko izvinio za bilo šta.. pa makar bilo samo za Raču.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. новембар 2023. у 01.37
jurisdikcija lokalne vlasti a ne skupstine.
uzgred, što se tiče terminologije, ni tu nisi u pravu. kao sto nije hrvatijansko-ustašijanski predsednik, tako nije ni srbijanski nego srpski.
srbija je ustavom definisana kao država srba i svih ostalih koji tu žive. dakle kuca je nasa, ko god dos'o-dobro dos'o. evo bi blek frajdej - dok su u prestonici demokratije i jednakosti ljudi prodavani na popustu petkom - kod nas je ustav tada rekao da ako rob dodje u srbiju, prestaje da bude rob. dakle srbija, srpski, itd.
sibe, izgubili su jer su poverovali jugoslovenskoj udbi - koja je preduzela sve korake da oni ostanu tačno tu gde su i bili - dakle - na vlasti. ako im je za utehu, 'vamo po srbiji, vecina tih udbasa je bila bas iz njihovih, partizanskih redova. poneki prodani srbin (opet dakle nesrbin - jugosloven, ka pe ju, es ka ju, nije srbija), i recimo bas ni jedan jedini ex-četnik, iako je gro naroda po srbiji a naročito po bosni prezivelo taj rat bas zahvaljujuci tim četnicima.
doduse, komunisti su to promptno namirili kad su ih doveli na vlast. -pobili su srbe ljude domaćine (najviše), i popljackali. dakle, srbi, partizani, sesta licka, sedma banijska i osma kordunaska, pa barabe iz bas tih redova, pobili su i opljackali srbe domaćine i srbiju.
hrvati su isto slusali beograd. samo sto su ovi njihovi partizani, deo njih, prodali one vile po senjaku i dedinju za milionske iznose, pa otisli u hrvatsku - da ratuju protiv srba. a oni koji su ostali ovde, dlaka im sa glave nije falila, niti fali (za razliku od srba koji su ostali u hrvatskoj).
ovi svi koje si nabrojao su agenti udbe jugoslovenske, nisu to srbi. to su jugosloveni. -a jugoslavija je moguća samo na lesu srbije. dale da bi imao jugoslaviju, moras prvo da ubijes srbiju. srbija je vise vekova starija od jugoslavije.
ako ocekujes da će se hrvati, naročito za svoje zločine ikada igde ikome izviniti, pa i tzv bosnjaci (jer bili su uz ustaše i fasiste i tada, i devedesetih, a i sada nas u ogromnom broju ne vole) za svoje - onda mislim da živis u oblacima sto'no bi se reklo. -sto bi mladje generacije rekle onda „promeni dilera”.
posto ako bi se hrvati izvinili - izvinjenje, čak i formalno, znači da priznajes da si negde napravio grešku. a hrvati ne vide nikakvu grešku u proterivanju (i pljackanju) stotina hiljada srba. oni direktni izvrsioci čak to i slave, a ostatak raje, kao i svugde gde zajedno žive zločinci i ostala raja - to precutno podržavaju. samo retki kažu „alo ljudi, to/ovo nije bilo o-kej sto smo uradili”.
pa oni majmuni bre na dnevnoj bazi na hrt-u radio/tv spomenu srbočetnicku agresiju na hrvatsku, a svi iz moje generacije, znaci svi, i oni malo stariji iz hrvatske koje sam poznavao muski (a znao sam ih i znam ih dosta), su bili u njihovoj muriji ili zengama/ha-ve, a ovde iz srbije znam dvojicu koji su primili pozive, jedan je bio tamo i ozbiljno je bio ranjen recimo. -ako smo mi bili agresori na njih, kako to da nismo digli popunu/rezervu?
ali njihov narativ je taj. srbočetnicka agresija (i u smislu komunistikog narativa, i dalje neprekinuta paralela između ustaštva („mi posteni hrvati nemamo ništa s tim”) i četnistva („suradnici okupatora” (netačno, vrlo)).
abvgd
(Morski)
26. новембар 2023. у 04.14
Сви, али баш сви који говоре „Србијанац” уместо „Србин” (или како би правилно требало „Серб”) - знају добро шта раде. То је чисти излив мржње.
Као што Борис Бизетић може да исмејава Сербе у својим песмама (а Борис је, дакако, Хрватијанац и Усташџија), тако и сви ситни удбаши вечито подмећу то „Србијанац”. Та реч није постојала пре него што су комунисти дошли на власт.
Вук Караџић је измислио „Срби”...али ни то више није довољно, и то им смета. Сад треба да постанемо „Србијанци”, да би било што више понижавајуће, малтене као врста пса или коња.
Запамтите - ко год вам то каже, да, на пример „нема ништа против Србијанаца” - тај је мрзитељ. То је јасно као дан.
Seeb-VN1700
26. новембар 2023. у 06.36
abvgd
„Србијанац”. Та реч није постојала пре него што су комунисти дошли на власт
-

Nije lako spustat se na tvoj kulturni i obrazovni nivo, al hajde reci ću ti iako nerado ulazim sa takovima u bilo kakov razgovor o bilo cemu.
Na nazivu Srbijanac su inzistirali Austrijanaci, da bi zastitili Srbe nastanjene u Austro-Ugarskoj od sjedinjavanja sa Srbima u Srbiji.
To sjedinjavanje i sve vece povezivanje radio je Beograd.
Zadnji pokusaji na samo sjedinjavanja Srba nego i teritorija prosao je za one Srbe koje je pokusao još davno ranije zastiti Bec katastrofalno.
Krajiskih Srba nije bilo malo sa visokim vojnim i drugim funkcijama u sluzbi Beca.
Taj zadnji pukusaj sjedinjavanja pod geslom „Svi Srbi u jednoj državi” bio je pokusaj sve do uvodjenja embarga Srbima preko Drine od strane Beograda.
Bila do tada podrska u svemu i svačemu u borbi „Prekodrinskih Srba” za sjedninje i naroda i teritorije.
E onda je dosao tako jedan dan, kao i svako vece emitovao se dnevnik na Tv.., i pred sam kraj dnevnika spikerica rece da će produziti dnevnik jer predsjednik Srbije Slobodan Milosevic ima nešto da kaže.
I tako produzio se dnevnik za nekih sat i pol gdje je Milosevic okrenuo plocu pa sasauo drvlje i kamenje na Mldica, Karadjica, Bosanske i Hrvatske Srbe.. i da Srbija uvodi embargo prema Srbima preko Drine.
Milosevic sa jednim govorom od sat i pol ne samo da je promijenio polozaj i politiku prema Prekodrinskim Srbima, nego je za tako kratko vrijeme uspio Srbe u Srbiji koji su slusali taj dnevnik predobit na svoju stranu i da ljudi preko noćizaborave sve do tada receno, i sutradan na ulicama Beograda govore protiv svojih sunarodnjaka.

Tako da ono sto je rekao Simo nije slučajno da i danas „Srbijanci” ne vole Srbe preko Drine, jer tako je eto Milosevic to htio.

-

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. новембар 2023. у 08.32
Napisao sam (simo) komentar, ali sam kucao u text editoru, pa nisam lepo uhvatio ceo tekst c/v, uglavnom...
...nisi u pravu.
sloba, za početak, nije bio srpski srbin, nego crnogorski i jugosloven. komunjara dusom i telom, i eventualno si aj ej agent (dela su to pokazala, je l' - potezi koje je vukao isli su bez izuzetka protiv interesa srba, i u prilog amerima)
kraisnici i bosanci u srbiji nikada neće postati srpski-srbi. biće i ostace kraisnici, i to je njihov, a ne nas ovde izbor. slično kao kinezi. kinez može da ode gde hoćeš, ali može da bude samo kinez. čak i oni koji su gradili pruge po americi, pa njihovi potomci, to je sad već 4.-5. generacija u americi - su kinezi. tako i nasi kraisnici, a i bosanci. naročito oni koji žive na grbaci te srbije. -aj' oni koji posteno ljudi rade -od njih možda i bude nešto.

Mora po redu. po redu je ustav. ustavom je srbija definisana kao zemlja srba i svih ostalih gradjana. dakle predsednik srbije, odnosno srpski (a ne srbijanski) predsednik
Simo
26. новембар 2023. у 08.34
„obrazovni nivo”
Komunisti izmislili srbijanaca, šta reci...
Ne znam Sale cemu ovolika elaboracija, svi znamo mnogo o prljavstini
najcistijeg gradjanskog rata u Jugi. Al ajd dobro.
Hrvatski i srpski dijalekt je uvek bio razlicit, Niko ne trazi od Srbije da se sama prozove Srbijancima.
Narodi sa nesrpske teritorije imaju pravo na oblikovanje svog dnevnog sporazumevanja i lakseg pojmanja bas onako kako hoće.
Pa tako Hrvatski Srbi svoje hrvatske susjede pogrdno nazivaju Sokci, za ženu znaju reci Sokcetina, a ovi im pogrdno uzvracaju sa Vlasi ili vlajnja. Međutim zajedno složno Srbe iz Srbije nazivaju srbijanci bez trunke i pomisli da to bude uvreda već iskljucivo napomena da se lakse razume, zašto je jedan Sima a ovaj drugi Simo
Kao sto sam rekao kada sam saznao da se Srbijanci ljute na ovo koristim ovaj izraz samo kad nešto mutim.
Nisam znao da je poznata fabrika „Srbijanka Valjevo” bila izraz mrznje prema Srbima ili da je tisuca ustaška a ne bratsko ruska.
U Hrvatskoj je zvanicno nasledjena i prihvacena upotreba reci Srbijanac bez ikakve mrznje ili propagande koja se definitivno odnosi na svakog stanovnika Rep, Srbije.
Da stvar bude bolja ili gora Srbijanac manje podseca na četnike od Srbina.
Raspravljati o jeziku, i njegovom korenu svim glasovnim promenama SH gramatike uz mesanje dnevne politike uz cinjenicu da je svaki jezik ziv kao i onaj ko ga koristi teško je objasniti ali i nije zašto se ne kaže Hrvatijanac.
Biće ipak malo politika a vise prakticnost uz izmišljena pravila.
U jeziku starih kraisnika napr ne postoji glas ili slovo H.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. новембар 2023. у 09.56
Šokci da - šokačijanci (što bi bio ekvivalent) - ne.
To srbijanci je hrvatski namerni nepravilni narativ, i po našem i po njihovom pravopisu.
Srbija - srpski, srpska, srpsko, ( nije srbijanski, srbijanska, srbijansko), recimo - bik, krava, tele.
Arabija - arapski, arapska, arapsko - nije arabijanski, arabijanska ili arabijansko (opet, bik, krava, tele, respektivno)
Ljudi možda i nemaju loše namere, čak mora da ima i poneki koji nam ne misli ni zlo ni loše (evo recimo lično hrvatima ne mislim ništa ni loše ni zlo, pa mora da ima i takav jedan među njima, je l').
Srbijanac ne podseća manje na četnika od srbina. Srbijanac podseća manje na srbina - koji je bio oduvek na prostoru 'rvacke, sa tisućugodišnjom historijom, i koga su 'rvati, ove što su dedovi i očevi promašili kamom i samokrijesom za vreme en de ha, proterali devedesetih, a i danas je taktika slična kao englezi sa aboriginima u australiji, ili ameri sa havajskom civilizacijom i tako dalje.

Znači da nam se zemlja zove srbijanka - onda bi bili srbijanci, srbijansko itd. Ali, zemlja se zove srbija. Dakle, srbi, srpsko, srpska, itd.
Seeb-VN1700
26. новембар 2023. у 09.58
Jasno žena u pjesmi kaže „..da sam Srbijanka”
Pjesma nastala inače 1939. god. Krusevac.

https://www.youtube.com/watch?v=mfYkfoeIVqI&ab_channel=IvanRizinger

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. новембар 2023. у 09.59
ili kao što su tu kod tebe svi kanejdijens, ( nisu kandijeničans :) ), ili ovi zapadnoistočno od vas amerikans. - dakle svi koji su državljani zemalja canada i junajtid stejts of amerika su canadians i americans.
on onda eventualno kaže, ako ne pripada nekom od zadrtih naroda poreklom da je eventualno afro amerikan, italian amerikan i tako dalje.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. новембар 2023. у 10.01
Sibe, umetnička dela, dakle i književnost, i poezija, pa i tradicionalna, kao deo iste, trpe jezičke nepravilnosti.
( npr. - šta se b'jeli (pravilan ijekavski izgovor: bijeli) u gori zelenoj). itd
zlatiborac
26. новембар 2023. у 10.22
„Na nazivu Srbijanac su inzistirali Austrijanaci, da bi zastitili Srbe nastanjene u Austro-Ugarskoj od sjedinjavanja sa Srbima u Srbiji.”

Naprotiv - nisu institirali Austrijanci već naprotiv Madzar-istoricar Benjamin Kalaj. A koji je posle 'berlinskog kongresa' postao guverner
BiH & Sandzaka dodeljeni Austro-Ugarskoj na administrativnu upravu.

Samo nekoliko godina pre berlinskog kongresa, Kalaj-istoricar je boravio
(po zadatku) na prostorima BiH prikupljajuci podatke o sastavu i poreklu
tamosnjeg stanovnostva. Osim toga sticajem okolnosti i svojeg porekla
govorio je i srpski jezik koji je naucio od svoje bake-dadilje koja je
bila Srpkinja. Na osnovu svojih istrazivanja koji bili dostupni čak u dnevnoj stampi utvrdio da: tamosnji zivalj-narod nekih 95% ima svoje
korene, tj. pripadnistvo srpskom jeziku tj. poreklu - od kojih je skoro
polovina islamske veroispovesti, 12% srbo-katolici,45% pravoslavni i
ostatak još nekih po veri. Sve ovo je zabelezeno u arhivama koje nisu dostupne masama, već privilegovanim slojevima - uostalom.

Međutim od vremena kada je BiH postala administativno-sastavni deo
Austro-Ugarske carevine, taj isti istoricar postaje guverner-namesnik
koji iz osnova menja stavove, temelje i nadgradnju sa novim teorijama.

Inače Srbi na svim prostorima Crno-Zute monarhije su kad manje kad vise
uvek tezili ka ujedinjenju i da žive u istoj državi,ma kako se ista zvala.
Ideja jugoslovenstva,a potom i stvaranje YU države,nije potekla od Srba
već svojih sunarodnika po jeziku koji su bili pod madzarskom 'cizmom'.
Priblizno-slično kao nekada i Srbi-raja u beogradskom pasaluku, a koji su
uspeli izvojevati najpre autonomiju (knezeveinu) a potom i samostalnost.

I na kraju ovaj citat:

„Takoder nikad nisam čuo da je neko bilo koje vere i nacije spomenuo srbijanski Bozic, srbijansko ime isl.”

Stovani sogore, ono što ne postoji toga i nema, ali zato može da se izmisli i nagadja po potrebi lične maste, kao recimo bratstvo-jedinstvo
koje je forma bez sadrzine - ikao se u to ime polagala zakletva - kužiš?

Tako recimo srbijanska država & srbijanski narod uopste...

Seeb-VN1700
26. новембар 2023. у 10.31
Mudrijas krivo i pogresno se govori da ne kažem tumaci, da su Hrvati u Oluji protjerali Hrv. Srbe.
Hrvatski Srbi vidjevsi da su ostavljeni sami na cjedilu i bez zastite odlucili za napustanje Hrvatske.
Hrvati su htjeli samo da imaju svoju državu, zašto je to teško za razumjet? Ako su Slovenci dobili državu zašto nebi Hrvati?
Bili su izbori, Hrvati su izabrali Tudmana, bilo je glasanje i Hrvati su glasali za samostalnu Hrvatsku.
Hrvatskim Srbima nije bilo svejedno ali odlucuje vecina.
Rat između Krajisnika i Hrvata nametnuo je Beograd, i to treba prihvatit.
Evo ti si mudrijas pecaros, i možeš li ti zamislit da tada u jeku rata na Kupi kod Petrinje pecaju ribe i Krajisnik (Banijac) i Hrvat.
Svako u svom camcu, udaljeni nekih 10-tak metara i svaki ima na onoj daski pistolj. Pecaju i niko nikog ne dira.
Pa ti ljudi se pozaju, do jucer isli su zajedno u skolu, zenili se, kumili među sobom ne gledajuci ko je ko.
Arkan i slične formacije nisu takove stvari trpjeli. Dolazili bi maskirani u hrvatska i muslimanska mjesta i sela, i radili šta su htjeli.. da ne pricam sad šta takovi sa maskama gdje su samo prorezi za oci rade. Odakle dolaze zanaju mjestani po dijalektu i „bre”.
Krajisnici Srbi sumjestani zarobljenih i maltretiranih krijomice bi bivšim sumjestanima donosili hranu i ljekove.
Krajisnici su se bojali odmazde i prije nego sto je Oluja pocela još mjesec dana ranije radjene su pripreme za odlazak sa tih prostora.

Hrvatskim Srbima je trebalo bit jasno da čim je Austrija izgubila rat da su trebali da traže sigurnije mjesto. Trebalo je bit jasno da će bit samo isoristeni kao sredstvo za izazivanje nemira na tim prostorima.

-
Simo
26. новембар 2023. у 11.08
Samo da dodam o hrvatskom jeziku veoma sličnom srpskom.
Srbija je država u kojoj žive Srbi i ostali narodi generalno se nazivaju srbijancima po Hrvatskom zvanicno u svetu priznatom jeziku sa cime se EDUKOVANI Srbi ne slazu.
România original, na srpskom Rumunija a na Hrvatskom Rumunjska sa svim Rumunjima. Italia sa svim Talijanima iako oni sebe nazivaju Italiano.
Dakle hrvatsko je pravo da uredjuju svoj jezik bez pitanja RUMUNA TALIJANA ili SRBA. Nizozemece Irce i one iz Spanjolske sto zovu spanjolci a ne Spanija i spanci da i ne spominjem.
E sad pronadji ti ovde mrznju.
zlatiborac
26. новембар 2023. у 11.35
„Samo da dodam o hrvatskom jeziku veoma sličnom srpskom.
Srbija je država u kojoj žive Srbi i ostali narodi generalno se nazivaju srbijancima po Hrvatskom zvanicno u svetu priznatom jeziku sa cime se EDUKOVANI Srbi ne slazu.”

Stovani sogore,

Imajuci u vidu da si rođen,edukovan i stasao kao licnost u Hrvatskoj, logicno je da tako možeš da donosis pa čak potpisujes i pecatis takove zakljucke.

Prema tome; mrznja kao osjecanje,od koje niko nije imun,ovdje nema mjesto...
;-)
Simo
26. новембар 2023. у 11.35
Sale napr u mom imenu i przimenu postoji slovo J sto je problem za engleski jezik.
Kanadska država mi dozvoljava zadržavanje imena ili izmenu po sopstvenoj zelji sa samo jednim uslovom mora biti na latinici, izgovor je njihova slobodna interpretacija u uskladjena sa njihovom gramatikom.
zlatiborac
26. новембар 2023. у 11.57
Stovani sogore,

Tvoje ime me podseca (edukativno receno - asocira) na mojeg ujaka ili
pak strica. I jednog i drugog oslovlavali Simo. Docim Sima uglaMnom se
pominje ili pak nailazi u poeziji.

U prilog recenog, jedna humoreska o starom ucitelju i nezenji Simeunu-Simi
koji se ipak pri kraju karijere odlucio 'usreciti',pa je tako nastala pesma;
„Kad se ženi cika Sima”.

Djaci: 'Kad se ženi cika Sima - biće nama pi*ke svima'!
Ucitelj: Kad je bio momak Sima, je*o vam je mater svima, te vas zato tol`ko
ima - pi*ka li vam materina.
zlatiborac
26. новембар 2023. у 12.55
„Rat između Krajisnika i Hrvata nametnuo je Beograd, i to treba prihvatit.”

Po logici stvari - negativnog prvenstveno sve dolazi iz prestonice države.
I za divno cudo taj isti narod (ko i svaka rulja) hrli i trazi svoje
utociste u tom gradu koji je u jednom veku bombardovan nekoliko puta.

Pa dobro de stovani sogore 'ljuti' Krajisnice: 'vase dvije Titi naJmilije'
su udarili nove temelje tom istom Beogradu oslobodivsi ga domaćih izdajnika
i njihovih slugu. Jesmo li tako pjevali i svakodnevno proslavljali uspjehe
čitavo pola vijeka - ili nismo?

P.s. još tri dana do 29-XI- kada su udareni temelji naše nove Domovine,
pa je red da to i proslavimo - kužiš???
Simo
26. новембар 2023. у 13.17
:P.s. još tri dana do 29-XI- kada su udareni temelji naše nove Domovine,„

Nešto tako Sogore, veoma zameram svim novopecenim državama što ne proslavljau praznik na kom im je postavljena geografska i nacionalna odrednica danasnjice.
Jedini ko ima pravo da kaže NE a ipak se zadnji odrekao tog praznika
je niko drugi do Srbija.
Raspad te tvorevine je lansiran direktno iz srpskog Beograda a objerucke i sa zadovoljstvom docekan i podrzan u Zagrebu i Ljubljani.
Možda će u kasnijoj istoriji Hrvati ipak priznati da je samostalna Tudjmanova država ipak nastala jakom indirektnom podrskom Beograda.
Po principu drzte lopova stvorena je avnojska Velika Hrvatska i znatno manja iz tri u dva dela Srbija.”
Seeb-VN1700
26. новембар 2023. у 13.47
Zlatiborac
„I za divno cudo taj isti narod (ko i svaka rulja) hrli i trazi svoje
utociste u tom gradu” ..Beogradu
-

Malo je tu ko nasao utociste.
Prvo je jadne ljude sacekala Rača (spustena rampa na granici), a onda Arkan.
Muski su hapseni i odvodjeni u Erdut kod Arkana na obradu.
Ostali kako ih ti nazivas „rulja” je trpana u vagone i bez stajanja pravac Kosovo.
Postalo je jasno zašto je Milosevic rekao Franji Tudmanu da kod Oluje ne bude puno stradalih Srba, jer ih je trebao za „pošumljavanje” među Albancima na Kosovu i među Madjarima u Vojvodini.

Danas Krajisnicima nije ni važno ko ih je vise zayebo, i ko se trabao izvinuti.
Istina neki su ostali u Srbiji, ali mnogi su rasejani sirom svijeta.
Mlade djevojke i žene mnoge su postale kelnerice i rad u barovima. Mladji sposobni koji su prošli Arkanovu obradu nasli posao na gradjevini, u Beogradu gradili neke objekte. Znam neke lično i ništa dobro da mi kažu. Niti su prijavljeni da su zaposleni niti znaju kad su zadnju platu primili, niti smiju da pitaju za platu.
Neki Krajisnici se iz Srbije vratili Ustašama, na svoja nekadasnja ognjista, pa šta bude neka bude. Iako bili među „svojima” ko za iz kojih razloga odlucili da se vrate u Hrvatsku među Ustaše.
Ajd bud ti sad tu pametan..?
Ali vecina je Krajisnika zauvjek napustila Balkan i pomalo ona stvar „Svi Srbi u jednoj državi” ide u zaborav.

Neku poruku Srbijancima?
Pa imam.
Recimo Simo će sjesti u avion i ode on u svoju Kanadu, a kud ćete vi?

https://www.youtube.com/watch?v=Nr-SP-66h7U&ab_channel=spalesg

-
zlatiborac
26. новембар 2023. у 14.07
„Nešto tako Sogore, veoma zameram svim novopecenim državama što ne proslavljau praznik na kom im je postavljena geografska i nacionalna odrednica danasnjice.”

Ih sogore, nemo` da si na kraj srca. Ko da su se oni pitali ili pak
tražili-borili za stvaranje svojih državica. Tako im je nešto pripremano čak
i na vukovarskom kongresu neku decenije prije. Nego taj raspad je najpre
'lansiran' od mjestara Stipe u ulozi poslednjeg predsednika Yu - kužiš?

Kako to da previdis 'majku mu boz`ju? A ti uporno Slobo te Slobo - i niko drugi...
;-)
Seeb-VN1700
26. новембар 2023. у 14.52
Nego taj raspad je najpre
'lansiran' od mjestara Stipe u ulozi poslednjeg predsednika Yu - kužiš?
-

Stipe Mesic nije bio ni zadnja rupa na fruli kad se bitno odigravalo.
U raspadu Jugoslavije i u ne intervenciji JNA ima daleko više udjela Dragan Mitrovic (tada načelnik Službe državne bezbednosti SR Srbije) nego tipovi kao Mesic.
Inače Dragan Mitrovic je otac danasnjeg tajkuna Zeljka Mitrovica.

-
zlatiborac
26. новембар 2023. у 15.07
'Malo je tu ko nasao utociste.
Prvo je jadne ljude sacekala Rača (spustena rampa na granici), a onda Arkan.

Opstepoznato. Tako nešto čuo-saznao iz prve ruke,

U mojoj kuci nasle utociste dve porodice - jedna iz Bosne,druga iz Krajine.
Lično ih video i upoznao. One iz Bosne pre 'oluje', iz Krajine posle.
Iz Bosne se posle Dejtona vratili, dok su Krajisnici ostali u mojem selu.
Cela porodica; djed, sin,snaja i dvoje unucadi, dok je baba preminula kod
Race i ostala zauvek. Od tada je prošlo 28 godina: djed i sin preminuli,
snasa sa sinom, unuka udala, unuk zavrsio zanat, ozenio i otvorio zanatsku
radnju a diopisujemo se preko inter-neta.

FYI Arkan je komuno-cedo Staneta Dolanca koji je obavljao mnoge poslove
po zadatku - kako u Yu,tako sirom 'slobodnog sveta' pa čak i USA. Da se
nije zamerio Slobimom sincicu, poziveo bih još neku godinicu kao i mnogi
u okruzenjnu. Inače Slobinu elitnu jedinicu cinili Krajisnici na celu sa
Legijom, sto saznadoh iz prve ruke od mojih sogora ovde u 'tudjini'.
No kako to obično biva; 'ko drugom čini zlo - nek se svome nada', pa tako
Slobo,Legija i druzina - čemu se ne nazire kraj...
Simo
26. новембар 2023. у 15.18
Sogore ja ću mnoge tvoje stavove o onom ratu i posleratnom dobu veoma rado prihvatiti tj već odavno ti dajem mnogo stosta za pravo.
Nešto si stariji od mene sa drugog si terena i sa apsolutno drugacijim iskustvima
Ali o zbivanjima u Srbiji posle 1988 nemam mnogo sagovornika pogotovo ne iz dijaspore. Meni je ponekad jako zao sto sam u ono vreme bio malo vise indiferentan prema politici nesluteci dokle će stvari otici.
Ja nisam neki tekstopisac koji bi znao obraditi i predstaviti svoja
secanja i zapaznja iz svog kretanja izmdju 1976-1994.
Nazalost mnogo stosta me nije interesovalo iako sam na mnogo cemu bio redak svedok, jednostavno živeo sam zivot doličan mojim godinama i prilikama.
Zato veoma teško nalailazim na ljude koji su u pomenutom periodu svedoci onoog sto sam ja video, gde i sa kim bio. Veruj neobična je profesija raditi u informativno politickom programu kao observer sto bi nas Zoki reako „sluzbenik” samo tako.
Moj dodir sa politicarima i narodom na terenu od Vardara pa do Triglava plus interkontintalno je bio svakodnevnica i naravno formiran sam u neuobicaenom stilu i obliku.
Zato moje vidjenje prakticnog i finalnog raspada Yuge ima svoju orginalnost i ostajem ne promenjenog mišljenja.
Miloseviceva bagra je povela i zestoko izgubila nepotrebni rat. Tacka.
zlatiborac
26. новембар 2023. у 17.54
„Miloseviceva bagra je povela i zestoko izgubila nepotrebni rat. Tacka.”

Tako nekako sogore - bagra ko i svaka; izgubljeni rat proglasila pobedom.

Cudna mi cuda? 'Svi vuci siti - sve koze na broju'. Njegovi najblizi
saradnici - sledbenici - tutori - navijaci još uvek su tu i na sceni.

P.s. čak doveli njegovog unuka iz inozemstva (na sporedna vrata) uclanili
u tamo neku partiju - mada se deriste neckalo i opiralo - kzis sogore?
Seeb-VN1700
26. новембар 2023. у 18.51

Zlatiborac svaka država kad tad upadne u neke probleme, sukobe pa i rat.
Recimo tako de dogodi da Madjarska dobije zeleno svjetlo od Amerike i Rusije da pod geslom zastite prava svojih Madjara vojno napadne Srbiju.
Ko zna dokle su ambicije i Albanaca, Bugari..

Sad ako nije problem da kažeš svoje mišljenje..
Ima li Srbija ikog da može racunat na neko saveznistvo i pomoć?
I ako Madjari ili Albanci dodju do Beograda kud će se bjezat?

Nema ljutnje, ni Krajisnici nisu ozbiljno shvatili Seselja kad je pitao Krajisnike da ako izgube rat „A vi? Šta ćete vi?”?

Seselj:
„Još jednu stvar... Ako mi izgubimo ovaj rat,
ostadosmo mi ipak u Beogradu. Beograd nam
neće okupirati, a šta ćete vi? A šta ćete vi? Ode
kapetan Dragan u svoju Australiju svojim avionom. A vi? Šta ćete vi?”.

-
abvgd
(Morski)
26. новембар 2023. у 20.54
Није важно ко је икада први употребио реч „Србијанац”. Важно је да се у историјским документима Аустрије, Немачке, Русије свуда и увек говори „Сербен”, „Серби” итд. То коришћење речи „Србијанац” је новијег датума и није никада масовно коришћено. То је факт.
Комунисти су, као и ови овде прикривени ситни безвезни агенти који копају Википедију па ми држе лекције - увек бирали речи које одговарају њиховој пропаганди. Ту пропаганду су им радили паметнији од њих, највероватније негде у Бечу или Берлину. Комунисти (данас „демократе”) су, као што су и данас, углавном били примитивци који служе газди.
Та се пропаганда наставља а несвесно је продужавају и сами Серби, јер су потпуно заслепљени екранима и испирањем мозга од детињства.
Ако Серба остане за „под једну шљиву”, ја ћу бити почастован да под том шљивом будем јер су Серби аристократски род. Сама реч „Серб” подразумева статус. Одрећи се свог имена зарад пропаганде нижих од себе је велика грешка.
prekodrinski
(Å¡loser)
27. новембар 2023. у 01.29
Izgleda da nam je sudbina da nestanemo , da nas nema. To su radili Turci, Austrija, Hrvatska najviše, Jugoslavija, pa i Srbija preko Slobe koji instalira milicajca Martića za predsednika, iako je narod glasao drugačije.
Kako je sve teklo, moglo je biti i gore. Očekivao sam mnogo više žrtava.
Istorija nam nije bila naklonjena.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. новембар 2023. у 05.03
Sibe hrvati su imali (dobili) svoju državu ndh, i u toj državi su terorisali sopstveno - srpsko, pravoslavno stanovnistvo. Imali su bre konc logor za decu, aman...
-i šta sad 45 godina kasnije (dakle nije ni jedna generacija prošla) možeš da ocekujes da je u glavama srba? - pamcenje je još sveze, i vrlo je stravicno. državni, organizovani teror, pljacka i ubijanje dela gradjana (srba, jevreja, roma), podrzano direktno ili precutno od strane ostalih.
Ne treba da budes genije srpski iz hrvatske (na primer tesla) da povezes stvari - šta sledi srbima, a kada hrvati dobiju državu.(sto smo evo do dana danasnjeg i videli da je bilo bas tako, jedino sto ih devedesetih nisu u tolikom broju pobili. popljackali jesu).
Rat između kraisnika i hrvata nametnuli su komunisti, de-be, dakle ne beograd-srbija, nego beograd-kojakakve policije, tajne sluzbe i tako dalje. kojima je doduse sediste bilo u beogradu, sto je logicno, posto je bg bio glavni grad.
rat u hrvatskoj je dogovoreni rat. ako to ne možeš da skontas, jbg. vukovar je žrtvovan grad. ona deca u tuzli su žrtvovana deca, oni ljudi u markthale u sarajevu su žrtvovani ljudi itd...
arkan, koga spominjes ti je tipican primer - operativac tih sluzbi na terenu.

haha simo - ovo je sjajno „ o hrvatskom jeziku veoma SličNOM srpskom”.
i- zašto se na hrvatskom romanianci ne zovu rumunjskijanci nego rumuNJi?
a to što su hrvatski, bosnjacki, maternji iz crne gore i srpski međunarodno priznati razliciti jezici ne znaci ništa.
evo ako se agenda lgbt nastavi, takodjer će biti izglasano svugde da su pederi najnormalnija ljudska pojava, i da je najnormalnije da iako neće da prave decu im se dodeljuju napustena deca na usvajanje (sto je najbolje, dva pedera koje znam su top pet ljudi kojima bih ja u hipotetickoj situaciji da ja umirem, i moje dete ostaje samo na planeti zemlji rekao - buraz, ja odo' ko zna gde - pripazi ove/ovo/ovog/ovu moju, i znam da bi izrasli u korektne ljude, bas kakva su i ta dva coveka).
znaci biće normalno u dogledno vreme ne meritokratija, nego kroz zakone, moraces u firmi da zaposlis toliko posto lgbt, toliko posto žena, muskaraca, liliputanaca i tako dalje. -sve se da izglasati. ali to što se ti i ja slozimo da je sunce tamno, i toljagama nametnemo to svoje mišljenje svima slabijima ne znači da je sunce stvarno tamno.

sibe ne zezaj, vise od pola beograda, a starija generacija osamdeset posto je bosna kraina crna gora poreklom.
-pa sto nisi krenuo ka zagrebu onda, nego ovamo?, i onda izasao u madjarsku iz hrvatske ili kroz sloveniju? - možda te carinici ne bi izreketirali, kol'ko ono bese? (pi es, ja bih dao sve koliko bih imao maraka da spasem glavu svoje žene i svoju - ti vidim ne možeš da prezalis, zaboravio sam kol'ko je ono bese bilo).

pi es, kaže se izvinIti a ne izvinUti (to je kad recimo skocis sa litice da poletis - onda si se izvinuo, a izvinjenje je - izvinio).

znaci sibe, problem je sto nisu kao dedovi 45 godina u tom istom beogradu zaposeli vile, kuce i stanove vrednih srba (jbg, već oteli dedovi 44'-5'), i sto nisu odma postali direktori nego eto - pao si s neba, 'oćeš da radis - evo ima gradjevina. -i to je problem? da li si svestan šta pricas?
*i, šta se desilo sa starijim ljudima koji nisu krenuli u oluji iz svojih kuca, po principu, „mirno smo živeli ceo zivot, nikome (stvarno) ništa nazao učinili nismo” - koliko bese, oko sedamsto ljudi su hrvati su pobili PO povlacenju vojske rsk i prakticno celokupnog stanovnistva u bosnu i dalje u srbiju.
29 novembar je dogovoren između velikih igrača, i aminovan na konferenciji u jalti dva dana kasnije ;) - dakle klasicna lazirana istorija. skupili se partizani da pišu ustav buduce države, na kojoj u tom momentu imaju kontrolu na 2 posto teritorije :)

baresh - simpaticna opaska da je drugi stipica mesic stara dobra komunisticko-hrvatska gnjida izjavio „moj posao u beogradu je gotov, jugoslavije vise nema”, u hrvatskom saboru.
bas me zanima šta nas simce-mezimce ima da nam kaže na tu temu :)
a i sib. aha, evo sib je replicirao ispod...

simo, najzad get to the point: Miloseviceva bagra je povela i zestoko izgubila nepotrebni rat. Tacka.
sve pet, samo prenebregavas cinjenicu da sloba nije bio srbin, iako je iskoristio lakoverne srbe, nego jugosloven, od pete do kose. komunista, es ka ju. nula srbija. jugoslavija. tripovao se da će postati novi tito. aman.

madjari i albanici će i na sadasnjem stanju stvari doći samo uz pomoć jačih - ne bi madjari usli u vojvodinu ni prethodni put da nisu bili fasisti i da nisu dudlali djoku nemcima. slično kao en de ha. - nemci su ih doveli. kraljevinu jugoslaviju iako su svi okolo pomogli, a i ova govna iznutra, savladala i slomila je sila nemackog oruzja. bez nemaca, sa sve italijom, kraljevina bi se mnogo duže odrzala. recimo.
Simo
27. новембар 2023. у 08.29
Sale Sloba je rođen i sahranjen u Pozarevcu Srbija Skolovan u Beogradu.
Za razliku od tradicije srpskih kraljeva cije majke su uglavnom iz inostranstva kojekakve rumunke grkinje i sl.
Balkan je isuvise mala i premala regija da bi bilo bitno isticati sa koje geografske sirine potice koji pravoslavni recimo cistokrvni Srbin balkanac.
Kada smo kod cistokrvnosti e onda bolje da se pokrijemo po usima i cutimo.
Roditelji su mu poreklom iz Crne Gore koju gotovo cela Srbija smatra srpskom plus otac pravoslavni teolog.
Ako veliki i ponosni Beograd ima probleme zbog pritiska pravoslavaca udaljenih vazdusnom linijom oko 300km od Terazija onda je stvarno steta sto nije ostao palanka ili pasluk kakv se pamti.

Nisam siguran šta hoćeš da kažeš vezano za Mesica i njegovu izjavu.
Svi znamo da beli secerni prah na vrhu torte nema veze sa njenom slatkocom.
zlatiborac
27. новембар 2023. у 09.09
„Sad ako nije problem da kažeš svoje mišljenje..
Ima li Srbija ikog da može racunat na neko saveznistvo i pomoć?
I ako Madjari ili Albanci dodju do Beograda kud će se bjezat?”

Stovani sogore, Srbija je još uvijek okupirana teritorija - od kobnog
oktobra 1944-e do dana danasnjeg, pa prema tome - nema bjezanije...
Simo
27. новембар 2023. у 09.25
Sogore sad ispada da je u Beogradu leto 1944 bilo manje kobno od oktobra iste godine.
Srbi su tog kobnog oktobra proslavili oslobodjenje od nemackog okupatora.
To sto deo Srba i nesrba nije zadovoljan ni tada ni sada e to ostaje permanenta zivota u toj zemlji i ne samo toj.
zlatiborac
27. новембар 2023. у 09.42
'Sale Sloba je rođen i sahranjen u Pozarevcu Srbija Skolovan u Beogradu.'

Dapace sogore - kao i svaki gresnik tamo gdje mu je i mjesto...

Docim njegov i 'nas najveci sin naših naroda i narodnosti' rođen u
Neovisnoj,stolovao dozivotno u Bg-u, a pociva na otetoj livadi - kužiš?
zlatiborac
27. новембар 2023. у 10.48
'Sogore sad ispada da je u Beogradu leto 1944 bilo manje kobno od oktobra iste godine.'

Sogore, ne samo da ispada već je cinjenica. U protivnom nebi bili tu
gde jesmo.

U prilog recenog - tokom okupacije Srbija nije imala niti jedan svoj logor,
dok je cela Neovisna to upravo i bila. Doduse bio jedan svapski u Bg-u na Banjici za Srbe i Jese, dok su strazari bili Bugari u kojem i moj ujak kao
taoc zatocen.
A tek kad su pristigli oslobodiJoci iza sovj. tenkova i kacusa... o tome
malo posle kad se vrnem sa plivanja iz Pan AM Center.

Simo
27. новембар 2023. у 11.08
Sogore vidis, izgleda Srbija nema dovoljno takvih kao sto si ti, jer da ima davno bi livada bila preorana,
Mwdjutim mi Srbi ucimo nešto i od rimljana, oni su kroz istoriju gradili spomenike kome god je ko stigao a ničiji bez obzira na zasluge nisu skidali ostali su tamo da svedoce svom postojanju. Mi smo se do te mere na njih ugledali da čak uvazavamo i Julijev i Pape Grgura kalendar.
Zato Kuca cveca se uklapa i tekst one dobro znane, Niko nema sto Srbin imade.
prekodrinski
(Å¡loser)
27. новембар 2023. у 13.15
Složio bih se sa Sashom da Beograd posle 2. sv. rata nije bio srpski grad već jugoslovenski. Svi ovi naši polupismeni seljaci koji su oslobodili beograđane njihove imovine, i često i života su ga napravili takvim, i on je to ostao do danas. Doduše, vidim neke pozitivne pomake, ali presporo i kasni se mnogo. Tu je glavni problem, tu je srž našeg stagniranja, gubljenja teritorije, pa i gubljenja svih ovih ratova.

Najbezbolniji rešenje ili najoptimalnije rešenje u datom trenutku ?
Ne znam... Krajina je izgubljena, KiM nam klizi iz ruku, država je okupirana od stranih službi,pol. stranke u stvarnosti ne postoje, predsednik je nedodirljiv ,skoro kao drug Broz...

Ovo o hrvatskom jeziku je naivno.Hrvati ne upotrebljavaju hrvatski jezik, već zapadnu verziju srpskog. Za većinu njih je to strani jezik koji se moraju učiti u školi. Sećam se kako su prepisivali od mene u OŠ jer nisu znali recimo gde ide ije a gde je u pojedinim riječima, a i č i ć nisu razlikovali.
Razlog preuzimanja srpskog je verovatno politički, širenje na istok, verski i nacionalno. A i mnogi od njih su poreklom Srbi, i većina to i ne zna, već sanjaju o nekakvoj zapadnoj Hercegovini iz koje su se kao doselili...
zlatiborac
27. новембар 2023. у 15.19
'Sogore vidis, izgleda Srbija nema dovoljno takvih kao sto si ti, jer da ima davno bi livada bila preorana,'

Dapace tako sogore, ali zato imade još Slobinih Jugoslavena koji bi da sve
rasprodaju. No kako je krenulo - nikad se ne zana šta nosi noc a šta dan.
Ništa nije vjecno. Bila rimska imperija (kako ono Ti rece) pa nestala,potom
Osmanlije & ljubicica plavo-bijela. Eno tvrdjave sa bunarom, turbeta i dzamije bRez munareta, Kuce Smjeca da svjedoce o tome.

Stovani sogore: biti će em 'preoravanja' - a bogme i zaoravanja ...
;-)
abvgd
(Morski)
27. новембар 2023. у 16.08
Сви околни народи око С(е)рбије су - измишљени. Сви они су лаки за контролу јер им је забрањено да се сете ко су.
Само С(е)рби још носе спомен истине. Само ми. Запамтите то заувек.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. новембар 2023. у 04.46
sloba rođen u pozarevcu, skolovao se u pozarevcu (i eventualno beogradu) - u komunistickom obrazovnom sistemu, verovatno bio kran es-ka-ju još u srednjoj skoli, i on i mira. jugosloveni iz dna duse.
a ponovimo, jugoslavija je jedino moguća na lesu srbije. sto su oni prilično uspesno radili, ali eto, juge ipak nema, srbija ipak postoji/je povratila ime za početak. pa ćemo možda povratiti i državu, videcemo.
normalno je da se crna gora smatra srpskom, jer to i jeste. kao sto austrijanci i nemci su nemci, kao sto su kiprani grcki i grci iz grcke grci, tako su i crna gora i srbija dve srpske zemlje.
nije rekao (srbin) njegos „oj kukavno crnogorstvo ugaseno” nego „oj kukavno srpstvo ugaseno”, recimo.
crna gora je srpska zemlja. tacka. malo siromasnija i geografski nepristupacnija od srbije, pa veliki nisu verovatno imali interesa da je porobe kao nas (jer je skuplja dara nego mera), i koja je i u doba otomana bila nezavisna zemlja.
kad je beograd bio palanka i pasaluk, prva druga palanka nije bila ni na trista kilometara od njega, a na zapad nije bila ni jedna, prvi grad je bio severno, danas se zove budimpesta.
kako šta hoću da kažem za mesica? - jel bio hrvat ili srbin?
baresh - sustina. mi smo pod komunistickom okupacijom i dalje, u srbiji od jeseni 44, ovi ostali od maja 45'. slovenci su eventualno se izvukli pa su malo vise pod nemackom/eu nego pod komunistima.

simo nemoj da se pravis lud. u beogradu je OD oktobra 44 poceo pravi pakao. poubijali su preko 30 000 ljudi. znaci nisu toliko pobili zajedno nemci za 4 godine, i ameri u bombardovanjima koliko su komunisti pobili, pri tom, neduznog sveta. i onda plus drug tiiiita pokupio je klince po beogradu i vamo po srbiji i poslao ih na sremski front - prakticno u klaonicu - cisto da im malo vrati jer su ga srbi odhebali iz srbije tamo negde 42', i dok ga nije crvena armija instalirala nije mogao da prismrdi ni on ni njegovi razbojnici srbiji. total score tzv sremskog fronta možeš potraziti online.
za to vreme, hrabre i herojske peta, sesta, sedma, osma, sa (po njima u tom momentu bogatim ) ratnim iskustvom ubijaju ljude po beogradu, i useljavaju se u tudje stanove i kuce.
dakle da, leto je bilo manje kobno, posto su americka bombardovanja bila manja, i nosila manje zrtava, nego oktobar, kada su komunisti poceli da ubijaju nenaoruzane civile.
jedna od ubijenih je i moja rođena baba, u tom momentu 22 godine, moj cale u tom momentu 2 godine star.
simo, naravno da srbija nema dovoljno takvih kao baresh (i kao ja po tom pitanju) - komunisti su se svojski postarali da ih ni ne bude. čak im je to bio mnogo vise fokus, nego da recimo organizuju državu u funkcionalni sistem, a koju su dobili na tačni - dovedeni su snagom oruzja crvene armije, koja je odma potom savila na sever ka budimpesti-dakle broz nije insistirao da crvena armija dejstvuje po tom pravcu, te je sremski front ugasen kada su rusi već bili na topomet od berlina, a logor jasenovac/stara gradiska radio je do par dana pre kraja rata u maju.
*hrvatski eventualni jezik - tamo gde su zagorci je već prilično razlicit od srpskog. ali zvanicni hrvatski je srpski isto toliko koliko sam ja americki crnac. recimo.
bareshe, mislim da neće biti ni zaoravanja ni preoravanja, naprotsto, takvi vala nismo, to nismo radili, pravi srbi domaćini.
to su radile i rade ustaše, komunisti, albanci, mi bas nešto i ne.
ali nadajmo se da će biti zaparlozeno, sto pre - to bolje.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. новембар 2023. у 08.37
*Htedoh reći da je hrvatski trenutni knjizevni jezik razlicit od srpskog odnosno da je zaseban jezik, toliko koliko sam ja afroamerikan. dakle nula.
Simo
28. новембар 2023. у 08.55
Sale ne rece ti nama ništa novo osim update dobro znanih cinjenica II rata tj strasnog GRADJANSKOG RATA uz asistenciju wermahta na prostorima kraljevine Jugoslavije inače srpskog ceda, zemlje koju su neki smatrali majkom a drugi macehom.
Da bi uopste govorio o Beogradu i beogradjanstvu samo da te pitam, jel mislis da je Beograd sa ratovima ili bez njih mogao sacuvati svoju monolitnost uz nama poznati srpski mentalitet te biti i ostati Beograd
ala Bec i Pesta. A pogledaj samo napr Bec danas.
Mnogi gradovi sveta doziveli su u 20-21 veku strasne migrantske promene.
Za samo 30 godina svog emigrantskog zivota o tome svedocim svakodnevno.
Srbija je imala nezaboravimo strasan bratoubilacki rat i sad je u modi budjenje porazenih četnika.
Uporedimo to napr sa americkim severom i jugom.
Kada su u pitanju Balkanci motiva za zakuvavanje međusobnog klanja i otimacine ima na pretek pa će nazalost borba da i dalje traje a tu su da nam pomognu tri veoma važne i mocne konfesije koje su ozbiljno nadjacalje ali ne i sustinski otklonili boljsevizam iz naših gena.
Kod nas Srba stvar je još komplikovanija, osim sto su nam svi iz okruzenja neprijatelji mi smo skloni u dodatku da se i sami između sebe kokamo sa čim nam se komsije bas ne mogu pohvaliti.
Nikad mira u Srbiji biti neće, jer Drina tece uzbrdo a Kosovo je i sam Lazar kleo, trazenje starog krivca je proizvodnja novog neprijateljstva.
zlatiborac
28. новембар 2023. у 10.16
„Za samo 30 godina svog emigrantskog zivota o tome svedocim svakodnevno.
Srbija je imala nezaboravimo strasan bratoubilacki rat i sad je u modi budjenje porazenih četnika.”

Stovani sogore,

Ovako nešto se moglo cuti i citati u javnim glasilima naših susjeda tokom
90-ih kojima oduvek i svako zlo dolazi iz prestonice Bivše-Nam. U tome su svakako i nedvosmisleno ucestvovali potomci 'janjecih brigada' koji su
još uvek na sceni - do daljnjega.
Primera radi: ta ista JNA je od naših susjeda preko noćiproglasena
četnickom na celu sa tim istim Slobom kojeg su prekodrinski Srbi listom
podrzali, pa čak i bili njegova telesna garda. I za divno cudo taj isti
Voja -'vunderkind'- koji je briljantno sa 10-kama stekao zvanje dr-a
politicko-pravnih nauka na temi 'Tito', biva i četnicki vojvoda, pazi
bogati - 'majku mu boz`ju?
Otom potom posle uspesnog polaganja ispita u Hagu,vraca se u prestonicu,
dok je u međuvremenu njegov zamenik Vucko promenio krzno (dlaku) postavsi
mirotvorac na 'brdovitom Balkanu'. Otiso cova u avnojevsku BiH - svoju
postojbinu da se izvinjava za 'četnicki' genocid. BiJo je Vucko tamo i u
'ljutoj Krajini' - ako nisi čuo ili pak znao, docim Slobo nikad - kužiš?

Toliko ovim povodom - do daljnjega

P.s. imaj ugodan dan u ovoj nasoj i zajednickoj tudjini...
Simo
28. новембар 2023. у 12.59
u ovoj nasoj i zajednickoj tudjini...
ja upravo ocistio prvi sneg sa drajveja i sajdvoka bez snoublovera onako lopatom 26„,
Pocelo je, uvek nekako, od Dana Republike do praznika rada. staces tražili smo evo nam ...al važno je da sunce sija ko tepsija.”
zlatiborac
28. новембар 2023. у 16.02
„Pocelo je, uvek nekako, od Dana Republike do praznika rada. staces tražili smo evo nam '

Tako je to u zivotu sogore; 'šta ko trazi to i nadje', pa nek vam je srećno!”
Simo
28. новембар 2023. у 17.04
Hvala sogore, nema sumnje da će snega biti još samo da bude toliko i sreće i eto nama veselja u našoj monarhiji, ko uopšte šiša republikance.
A ono za prvomajski uranak, o tome ćemo na proleće.
abvgd
(Morski)
28. новембар 2023. у 23.50
Мудријаш, ти своје текстове као овај горњи дужи текст сачувај. Тим пре што си сведок из прве руке, преко своје породице. Да се не заборави.

Овај из „Погледа” има доста података: https://www.youtube.com/watch?v=c4bPoHGszLw&t=888s

Ја сам давно престао да проучавам све то, искрено, никоме не верујем.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. новембар 2023. у 02.42
Simo, nisam bas najbolje razumeo pitanje o monolitnosti beograda.
Beograd je za pestu/budim ne znam... njujork (ne znam koliko si boravio tamo, i koliko si malo ukontao madjare - ali oni se promenili nisu, to su oni isti madjari koji su nas sa severa napali zajedno sa nemcima 41, i oni isti madjari koji su recimo u novom sadu organizovali onu „raciju”, i pobili ljude i pobacali ih u dunav. Jedan od egzekutora je mislim nedavno umro - prirodnom smrcu u sto godina, iako su znali, i juga ga je tražila -ili da ga isporuce, ili da ga sude. Naravno, dlaka mu sa glave zafalila nije. To su oni isti madjari koji su po istom principu pobili jevreje kod njih na dunavu (imaju one cipele gvozdene kraj parlamenta njihovog), koji su 5-6 cifara svojih jevreja „odpelali” u auschwitz, i koji se ni danas ne hvale sa tipa devet nobelovaca (dok se srbi i hrvati hvale onim jednim - andricem, bas čitam u poslednje vreme njega i mesu selimovica ponovo, trenutno travnicku hroniku, preporucujem...), zato što su to bili zapravo ljudi jevreji - koje su ovi „videti iznad”(pobili, deportovali, opljackali).
Nisu to novi madjari, to su ti isti, „stari”.
Kao sto kod nas nije neka nova ekipa na vlasti, još uvek je ova nešto starija, ali od srba mnogo mladja - jugoslovenska, partizanska, udbaska deca. dovedena snagom crvenoarmijskog oruzja, koji su svih 4 godine rata proveli u gradjanskom, a ne drugom svetskom ratu, i osnovni cilj im je bio uzimanje vlasti po zavrsetku drugog svetskog rata, a ne oslobodjenje zemlje. posto je jasno bilo svima da prakticno ujedinjena kontinentalna evropa minus pirineji, minus sweeden, ne može da dobije rat protiv rusije, ju kej i juesofa. to je bilo jasno već u jesen 41'
To sve, nije dakle nikada organizovano u beogradu, od strane beogradjana -dakle vecinski srba, nego u budapestu. wien-bio centar ili jedan od centara zapadnog sveta-sveta ogromne pljacke dugo vremena, pa je onako lep i tako dalje, bas me zanima šta je bilo sa jevrejima beckim za vreme drugog svetskog rata... hitler je bio austrijanac, je l'...
religije nisu izlecile boljsevizam, naročito nije nasa, spc iz jugoslovena, nazalost srba poreklom.
katolici su tu malo bolji, islamska populacija je bolja u tom smislu od nas, a losija od katolika (hrvata). mada, dok su vladali na ovim prostorima 300-400 godina, kako gde, to je taj isti mentalitet kao boljsevici...
mira, pravog mira, i blagostanja, u smislu realnih, prirodnih resursa koji se nalaze na nasoj teritoriji (bogatiji smo od celog beneluxa, od vecine francuske, nemacke, austrija, switzerlanda, pola italije, i svih severno od nas - standard zivotni nam je manji od svih njih), to ćemo morati nazalost još neko vreme da cekamo. pa sad da li ćemo docekati ili nećemo - videcemo. docekali smo od 1457. 1804.-pa smo povratili ime, pa smo povratili bili i državu, pa smo je uludo sami odbacili u ime ovih smradova oko nas, naše brace, je l'..., pa smo sad ponovo povratili ime.
analogija kaže da ćemo povratiti i državu-državu de facto. da li će se to desiti - videcemo.
uzgred i te četnike, porazila je krasnaja armija, a prodao ih je zapad. partizani tamo gde su bili četnici, uglavnom nisu mogli da prismrde (srbija cela prakticno, deo bosne).
evo, baresh ti lepo rek'o covek ispod tvog komentara, a iznad sneznog komentara :)

baresh, skoro pa sto posto saglasan sa ovim - ko šta trazi - to i nadje. samo se mora biti u zoni realnih svojih ličnih mogućnosti. (ako hoćeš da prođes bez gubitaka. glava, svoje, i clanova porodice na primer).
abvgd - poneke ove reply-jeve ponekad samo kopiram i prebacim u jedan text file. posto nije da se hvalim, ali podosta pametnog kažem, jer nisam glup covek, i primecujem da mnogo bolje povezujem stvari od velike vecine ljudi koje sam ja upoznao za zivota, a upoznao sam ih bas mnogo vise nego prosecan stanovnik planete zemlje.
mislim da je bio i sajt pogledi - tu je bilo dobrih tekstova čini mi se.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. новембар 2023. у 02.54
evo za simu starog dobrog hrvatskog jugoslovena srbina:

pre par dana, gledam na yt onog profesora zeca. i sad, neki idiot napise neki kretenski komentar - evidentno sa bot-ovskog naloga. ono, botuje covek za platu, prakticno za vladajucu stranku, dakle i za garnituru koja stvarno vlada.
ja repliciram, tipa „lep botovski komentar”. - i dobijem toga dana na tom „mom” kanalu, na kome nemam ni jedan jedini video, nalog postoji od kada i gmail, -i posto nemam nikakav sadrzaj, naravno, nemam ni subscribers.
tog datuma, kada sam napisao, pri tom sasvim civilne tri replike trojici botova (ili jedan covek vodi tri naloga) - dobio sam 35 subscribers.
to znači da sad kada ja napisem neki komentar ponovo na yt - 35 naloga će da dobiju notifikaciju da sam ja nešto napisao, i naravno, obratice paznju - šta sam ja to napisao. pa ako se ispostavi da sam za daljnju obradu, zavirice se malo i u moj fejsbuk, i uopste na celokupnu online aktivnost. -pa će po potrebi da mi verovatno padne sikstin tonz na glavu, ili klavir, ili ću slučajno da naletim na neke barabe na ulici, i oni će slučajno da me izlome kao trsku.
-šta mislis dakle - zašto sam dobio subscribers na youtube-u, bez i jednog jedinog videa da sam postavio? :) :) :)
abvgd
(Morski)
29. новембар 2023. у 22.44
Немој себи да ласкаш, Мудријаш. Мораш прво да заиста засметаш некоме, треба да си много активинији да би дошао на листу за табање и слично. Ако си „запратио”нечији ЈуТуб, често људи узврате истом мером, без обзира што ниси ништа окачио. А ако те неко од „надлежних” и прати, то је чиста рутина, за сада. Ионако знају о теби много више него што ти сам знаш. Све што кажеш у близини телефона иде у базу података. Све што си икад написао, купио, погледао на Интернету - све је забележено. До последњег зареза.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. новембар 2023. у 02.45
ma ne bre, nisam subscribe, nego sam napisao komentar - repliku evidentnom botu i taj dan, na yt moj prazan kanal je dobio 25 subscribers. ono kad pogledas subscribers kroz mesece, vidi se godina cela - 11 meseci ni jedan, i bas tog datuma 25 :)
-naravno sam im ja nebitan. kad bi se neko i pozabavio mojim slučajem, kontam da bi im algoritmi koji prate i analiziraju digitalni trag momentalno izbacili preko celog ekrana zelenim slovima „bezopasan, ignorisati”. -ali evidentno da ako bi sad ja krenuo nešto aktivnije da palamudim online, ili ako bi se latio nekog vidnog aktivizma protiv aktuelnih vlasti - da bi se neko ozbiljnije malo pozabavio, do opcija koje već navedoh gore.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.