Дискусије : Емиграција

 Коментар
Gde ćete da se sahranite?
Stari__Gost
02. јун 2020. у 16.09
Ovo je vecito pitanje svakog emigranta.

Koji je vas odgovor na pitanje: Sahrana, ovde ili tamo (daleko)? U tudjini ili na rodnoj grudi?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. јун 2020. у 02.55
vidis gde te vise kosta, pa odes tamo gde je manje. za razliku, ovima sto su se obradovali, ili rastuzili, i koji će ti organizovati takvu jednu akciju - nek' odu na ja'njetinu, nek iz'edu, popiju, izdrogiraju se, i potrose na qrve :)
ovoj mojoj naređeno ako može da me prosvercuje neako, fazon u najlon-dzaku za vestacko djubre ili oni za shut kad demoliras gajbu, i nek' me baci u p.materinu. ako ne - ono - dve daske, i cao. ako bas ni to ne može da izbegne - neka najgora moguća ona kutija drvena za mrtvake. stepen pucanja paje gde će da me odloze kad crknem je prilično ogroman. te u tom smislu, mislim da je bolje ono sto rekoh gore - gde će lesinari i grobari najmanje da se omaste. dakle između aleje velikana, i „sa'rana za sto kinte” - nek' uzmu ovu za sto kinte :)
ova moja rekla da je spržim. ja joj rek'o da to kad te sprže - to oni cekaju da napune rernu, i onda onaj pep'o podele stapicem na kol'ko su drugara sprzili, i pociste u toliko saksija, i daju familijama - ona rekla bole me paja, ja rek'o dobro.
mada, sam taj koncept sa'ranjivanja, hrišćanski je naprosto neodrziv. ako ljudska civilizacija pozivi dovoljno dugo, jednoga dana, pre ili kasnije, svo kopno biće prekriveno krstovima, i onim nisanima (ono sto mundzosi stave svojim mrtvacima da ih bolje pritisne).
dakle jednoga dana poslednji covek na planeti će crci na nekom kamencicu - jedinom preostalom delu kopna, i tu će ga mikroorganizmi razgraditi. -bolji je onaj trip azijati sto praktikuju. -ajde malo batice da se družiš sa grancicama i cepanicama, pa ono... vidimo se u sledećoj inkarnaciji, eventualno.
dakle ako opet odem negde - ako tamo krepam - neka me tamo, nema potrebe da se iko cima.
Stari__Gost
03. јун 2020. у 15.21
Sale, sa'rana u Srbiji može biti sve samo ne jeftina... da posaljes pokojnika iz USA u Srbiju je oko $15,000... pa još ako i ti podjes sa njim da ga tamo sar'anis, i još tamo razni troskovi, pa uopste ti se ne isplati da umres! ;)
Stari__Gost
03. јун 2020. у 15.34
inače što se tiče nestasice prostora za sahranjivanje, slazem se, to je veliki problem, zato sam ja još pre par godina razmišljao o ideji podzemnih, visespratnih groblja, tipa oblakoder od 100 spratova ispod semlje, tj. zemljoder. :))))

a što se spaljivanja, tj. kremiranja tiče, ja sam za to 100%! spalis, i raspes negde, i kraj price. kulturno, ne smara sa održavanjem i posecivanjem groblja itd. ono kad sahranjuju urnu mi je isto bzvz. ako je rasipanje pepela, to mi je OK.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. јун 2020. у 19.21
ma da. evo preselio sam se na 100m od groblja pre par meseci - tu i tamo se prosetam kroz isto i gledam one kamencine, -ono sto mi padne na pamet je - da su se potomci/drugari/supruznici/kogod, tu i tamo lepo pobrinuli da pritisnu malo kamencicima one svoje pokojnike - valjda da ne izadju. i padne mi na pamet da su gospoda drugovi mogli gospodjama drugaricama za zivota da izrezu jedno 4-5 puta tanju, a i manju kamenu plocu - ono - da gospodja ima na cemu, za zivota, tipa da mesi kiflice i 'leba, -al' mi se javlja da ih je gomila to radila na nekom glibavom stolu koji se raspada i tako to - al' spomenik je tu. -zali boze teritorije koju je to groblje zauzelo, i para sprdlanih - ni u šta...
zanimljivo mi je da recimo ako imaš i 100Ha zemlje u posedu, tipa sad si neki debe kriminalac iz aktuelnih stranaka od devedesete, - i kažeš, 'ocu da me bace po sred moje sto-'ektarske njive kad krepam - dakle nema ugrozavanja higijene, i td. - sve o.k. -bilo šta sto stoji o sa'ranjivanju u propisima - ne stoji - al' to ipak ne može. fazon - ima da ti / porodici uzmemo malo para, da j. rak raka...
totalno debilan koncept. fazon, moji ste deco/braco - al' glupo je da se crkotina pa makar i ljudska siri na makar i jednom kvadratnom pedlju kopna trajno. ono sa mornarima mi nije bilo loše - ajde lave u dzakce, pa na dasku, pa preko palube, orevoar...
Stari__Gost
03. јун 2020. у 20.02
kod nas u Srbiji postoji kult groblja i spomenika. secam se još krajem '80-ih godina prošlog veka, jedan nas poznanik, inače stolar, imucan, dosta je zaradio od zanata, je u Beogradu sebi napravio grobnicu od oko 50 hiljada nemackih maraka u ono vreme. sa promenom valute iz DM u EUR, i sa skokom cena i inflacijom tokom poslednjih 30+ godina, ne bi me uopste zacudilo da ta ista grobnica danas vredi jedno 100 hiljada evra. Po meni su to totalno bacene pare...mada, taj je bio pametan i obezbedio je svoje cerke i ženu, ali imaš budale koje uloze vise u grobnicu nego sto su ulagali u svoj zivot i zivot svojih bliznjih, ko sto ti rece za taj klimavi sto. :) Čuo sam od mog strica da je taj stolar imao obicaj da ide redovno u tu svoju grobnicu, da posedi malo i divi se, posto je to bila jedna od onih grobnica koje izgledaju kao mini-mauzolej ili hram...sa vratima, stubovima, krovom, itd, unutra klupe.
pravda_i_istina
05. јун 2020. у 02.50
veruje covek u zagrobni zivot
Amatercic
(Penzioner)
07. јун 2020. у 12.20
Nadam se u USA to sam dosao da ostanem.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. јун 2020. у 02.26
na golf terenu kod 16. rupe.
Amatercic
(Penzioner)
10. јун 2020. у 10.09
Nikako tamo da me sharane ali lepo bi bilo tamo umreti.Ne uzimam ni zelene banane vise a ne da planiram takve stvari.Potomci znaju kako mislim i ne opterecijem nikoga sa tom ne vaznom stvari.
Vise me brine otkazivanja ovih putovanja ovo proleće slabo mi i golf ide a drustvo se proredjuje.Bozja volja.
Sofija_
23. јун 2020. у 07.52
mileva69
(knjigovodja)
05. август 2020. у 09.48
E pitanje je bas pametno koncizovano. Umesto neobično naivnoscu postavljenog treba pitati ovako Gde će vas pokopati, spaliti ili baciti vase ostatke? Jer, priznajete valjda, posle smrti o nama će odlucivati neki drugi!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.