Дискусије : Емиграција

 Коментар
Za nostalgicare nese prestonice..
zlatiborac
15. април 2020. у 19.46
Skadarlija nezaobilazni dragulj Beograda:

Skadarlija, u srcu Beograda, ona stara, romantična i boemska, poznata iz istorije i legende, živi više od jednog veka u vedrim pesmama, zanimljivim pričama i anegdotama kao i u mnogim književnim i novinarskim zapisima.

Strma krivudava Skadarska ulica, po kojoj je ceo kraj dobio ime S k a d a r l i j a, početkom prošlog veka do drugog svetskog rata, bila je carstvo beogradske boemije, ali istovremeno i kulturno redovno sastajalište velikana pozorišne scene, pera, misli, kičice...

Ovaj čarobni kraj Beograda, voljeni kutak poezije i romantične istorije, poznat po drvenoj kaldrmi, plinskim fenjerima među rascvetalim krošnjama drveća, po znamenitim kućama i kafanama, gde su prijatne večeri provodili mnogi poznati književnici, novinari, glumci, reditelji, muzičari, pevači, slikari i ostali veseljaci, danas pored mladih i starih, najviše privlači radoznale turiste iz celog sveta, tako da Skadarlija ostaje zlatnim slovima upisana u istoriji našeg glavnog grada. „Nisam ni slutio da Beograd ima tako bogatu tradiciju poštovanja pisaca i pozorišnih ljudi”, izjavio je pri poseti Skadarliji poznati italijanski pisac Alberto Moravija. „Mogu vam reći da u tom pogledu ne zaostajete od mnogih evropskih gradova. Vaša Skadarlija je zaista čaroban kutak istorije i kulture Beograda. U noći, čovek ima utisak kao da je na Monmartru, koji se tek rađa, u kojem se još oseća dah umetnosti...”

Kao što Prag ima Zlatnu uličicu, Beč — Grincing, Atina — Plaku, Pariz — Monmartr, tako se Beograd ponosi Skadarlijom, koja je odavno kao redovno sastajalište značajnih umetnika, kulturnih poslenika i starih zanatlija, ušla u legendu i istoriju, postala sastavni deo mnogih veselih priča, noćobdija, koji su ovde razdragani dočekivali zore uz „dobru kapljicu” i roštilj, tananu svirku i zanosnu pesmu sa simboličnom porukom:

Ovde su bančili naši veliki, stari
čuvari zvezda, mudraci i ljubavnici zora,
kovači, stolari, pekari, ribari, rezbari,
i putnici prošli sve gore i sva mora.

Pri ulasku u Skadarliju, kraj njene zastave sa simboličnim oznakama (žirardo-šešir, crni štap i crveni karanfil), krupnim slovima ispisana je dobronamerna poruka: „ Skadarlija — centar umetničke boemije, tradicija je stvaranja već ceo vek. Zato posetioče, kad dođeš u ovaj kutak Beograda da se zabaviš i razonodiš, pokušaj da maštom svojom dočaraš davno minulo vreme. Seti se svih oni generacija pesnika i glumaca, novinara i slikara, boema znanih i neznanih...” Da se njih setimo, obnovimo njihove doživljaje i lepe uspomene, napisana je i ova knjiga.

Kad izgovorimo poetsku i istovremeno čarobnu reč S k a d a r l i j a, odmah iz požutelog albuma uspomena, sećajući se davno minulih vremena, pred očima iskrsavaju likovi njenih znamenitih stanovnika i stalnih gostiju, koji su rado pevali onu staru, gradsku, ljubavnu pesmu sa refrenom:

Bre devojče, majka te nemala,
niti imala, nit' te kome dala
izgore me, tvoja lepotinja:
čarne oči, rumena ustašca.

Poznata u mnogim svetskim turističkim prospektima kao atraktivan kraj koji vredi videti, današnja Skadarlija nastavlja svoj veseli život, što se kaže „dok je sveta i veka”. Najznačajniji kulturno-istorijski spomenik obnovljene Skadarlije, svakako je bela, prizemna kuća slikara i pesnika Đure Jakšića, a ovoj se pridružuju i znamenite, najstarije kafane Tri šešira i Dva jelena, pored još niza drugih objekata o kojima će u ovoj hronici biti više reči.

Najlepše uspomene iz stare, poetske i romantične Skadarlije, vezane su za one njene stanovnike i redovne goste, koji su, kako se tačno govorilo, ovde, svoje „najlepše dane proživeli — noću”. Njeni redovni posetioci, bili su mnogi umetnici o kojima Antun Gustav Matoš beleži: „Istorija naše boeme bila bi, dakle, uglavnom, istorija naše književnosti”.

Ovu Matoševu opasku prenosimo da bismo ukazali šta nas je još privuklo pisanju ove prve hronike Skadarlije, koja počinje doseljenjem najvećeg pesnika i slikara romantičarske epohe Đure Jakšića i završava svedočenjima značajnih savremenika — ljubitelja ovog znamenitog kraja.

U počecima svoje istorije, pored džombaste turske kaldrme i nekoliko česama, glavna obeležja Skadarlijske ulice iz tog davnog vremena, bile su tarabe iza kojih su se prostirale cvetne baštice sa kućicama oblepljenim blatom ili u bondruku, od kojih je nekolicina imala doksate i krovove od ćeramide. Ondašnja Skadarlija je izgledala upravo onako, kako joj u njeno ime daje impresivan, neposredan opis naš poznati karikaturista putopisac Zuko Džumhur:

„Zovem se Skadarlija ili Skadarska ulica, kako hoćete. Ja nisam ni bulevar, ni avenija, ni magistrala. Ja sam običan, strmi, krivudavi i loše kaldrmisani sokak usred Beograda i to bi bilo sve što bi vredelo reći o meni da nema moje duge povesti, da nema mojih trošnih krovova, rasklimatanih stolica i rasporenoga jendeka.

Moji gosti su, od davnine, bili čuveni ljudi od pera. Moji gosti su bili prvi beogradski glumci, pesnici, reditelji, slikari i pripovedači. Srdačno sam dočekivala prijatelje iz Zagreba, iz Sarajeva, iz Skoplja, iz Ljubljane. U mojim bledim noćima oni su se bratimili.

Dolazili su meni i ministri, i uvaženi načelnici, i sarači, i bozadžije, čevabdžije, i propali đaci, i učeni profesori. Pod mojim krovovima i na mojoj kaldrmi svi su pevali, sevdisali, lumpovali...”

Iz tmine zaborava, zahvaljujući zapisima starobeogradskih hroničara, izvlačimo niz zanimljivih, često simboličnih imena poznatih kafana u Skadarliji: Pašonin Bulevar, Esnafska kafana, Vuk Karadžić, Bums-keler, Bandist, Mala pivara, Zlatni bokal, Tri šešira, Dva jelena... Sve ove čuvene kafane čije ćemo zanimljive istorijate kasnije izneti, odavno su nestale, osim dve najstarije i najpoznatije: Tri šešira i Dva jelena. One su poznate u svetu poput pariskog restorana Prokop, londonske Sirene, rimskog Greka ili praškog Fleka. Ove najpoznatije skadarlijske kafane, vezane za mnoge boemske priče, po priznanjima stranih turista, predstavljaju i danas „čaroban kutak istorije i kulture Beograda”.

Stanujući u blizini kafane Tri šešira, u njoj bi, ponekad, prijatne večeri provodio pesnik Đura Jakšić, nazivajući je „vinskim vrelom”. Vladar smeha beogradske pozornice, nezaboravni komičar Čiča Ilija Stanojević, koji je poput mnogih svojih kolega stanovao u Skadarliji, nazivao je kafanu Tri šešira — „drugom kućom”.

Skoro je, zaslugom Petra Vasića, u Skadarliji obnovljena kuća sa brojem 36 u kojoj je poslednje godine života proveo veliki srpski pesnik i slikar Đura Jakšić. Druga znamenita zgrada u današnjoj Skadarliji je ona u broju 38, gde je skoro pola veka sa porodicom proživeo proslavljeni bard scene Milorad Gavrilović zvani „Stari gospodin”. Sada je u ovoj kući restoran Ima dana. Treća je čuvena Kuća Hristodulo u Skadarskoj 27, čija je spomen ploča ispunjena sa desetak poznatih imena glumaca, reditelja, pesnika i muzičara. Isto toliko slavnih imena dramskih umetnika trebalo bi da bude uklesano na spomen-ploči Kuće Kozlinskog, preko puta kafane Dva jelena. I u Zetskoj ulici broj 2, kao i u okolnim ulicama stanovali su mnogi umetnici koji su odavno zaslužili posebne monografije jer posle njih ostaju još jedino sećanja kao i izbledele fotografije.

Sa novim vremenom pristigle su u Skadarliju i nove kafane: Ima dana, Dva bela goluba, Zlatni bokal...

Autor: Kosta Dimitrijević

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
15. април 2020. у 20.18
Tri Sesira, jeftino, klopa se dobro i velike porcije, možeš u ponoc naruciti i kasnije.

zlatiborac
15. април 2020. у 20.39
Ne samo u Tri Sesira, već radi i pekara sa pecivom,lepinjama i
brekom.
p.s. moj poznanik i zemljak vlasnik.
Novak
15. април 2020. у 22.20
Dobra su Tri sesira, ali bio jedan dobar restoran do bola jeftin
samo javnosti nedostupan. Zgrada savezne skupstine SFRJ u podrumu ulaz sa Kosovske. Takve kolenice i pekarski krompir, ili gravce na tavce nisi mogao nigde pojesti. Yugo yugo moja tugo. Sto rece Djole al se nakad dobro jelo...
zlatiborac
15. април 2020. у 22.59
Eh zemo, nisi ti bijo u sirotinjskoj menzi „Bosna” u Majke Jevrosime.

Corbas`-klot pasulj a leba okruglog i u četvrtkama na `astalu koliko
o`s. A bila i neka student-menza kod Vukovog spomenika. Kod kolodvora
cokalijska gostionica „Bitolj”; gravce na tavce,skembici u saftu ili pohovani,svinski papci u saftu, Ko je poseciv`o ove gurmanske
gostione, taj je preziveo i svoj na svome. Docim oni u Kosovskoj
nikad spokojni i u pratnji. A neki bogami otisli po put Krcuna lahko
i bezbolno...
Novak
16. април 2020. у 00.00
Osim Tri sesira dobar je bio onaj na cosku Takovske i Bulevara, diagonalno od skupstine , stari dobri Tri lista duva🤪i na Slaviji Kod oraca. Najbolji cevapi i pasulj Motel Predejane, Najbolja pastrmka Na Neretvi Buna, najbolji fis paprikas na cardi u Bezdanu, najbolji riblji cevap u Saran u Apatinu, dobre kolenice u Abraham Subotica, najbolji Burek u Dunavskoj u N.Sadu, prva Pizza u Petrovaradinu kod Mile Pica.
Gov. Canada nešto spominje neke smetnje oko food supply ovih dana kanda uskoro
valja razmišljati o jelovniku.
zlatiborac
16. април 2020. у 07.57
Ih bre sogore gde sve nisi bija i po zadatku - stara dobra vremena.

I te kako sam poznavao ta pomenuta 'svratista ' sa gurmanlucima gde se
ako treba i lumpovalo. Strani poslovni partneri bili vise nego
odusevljeni gostoprimstvom. Prvo na gozbu i trevenke - pa tek sutradan oko podne o biznisu. Naročito 60-ih kad duz magostrala
nikose kafane ko pecurke posle kise. Kod Race u Bolecu pod Avalom,
'Razvod Braka' u Sremcici, 'Ciganska Cerga','Lipovacka Noć'i da
ne nabrajam.
Ono na 'Neretvi pastrmka i Buna', nije mi poznato, ali jeste u
Pocitelju na reci Buni odakle poticu Bunjevci koji se naselise
u severnoj Backoj i Baranji. Mislim da je Dj. Balasevic jedan od
njiha.
sirchulle
(CAD Designer)
16. април 2020. у 16.11
@zlatiborac: Samo jedand link za tebe.

https://www.youtube.com/watch?v=fiV6T_yjiMc

Nije samo Evropa nego i Beograd. Inače najsrecnije zemlje na svetu bi bile Jugoslavija a i Srbija ali imali su jedan problem. Beograd...On je sahranio i Srbiju a bogami i Jugoslaviju pa i onu SFRJ. Mislite o tome...
sirchulle
(CAD Designer)
16. април 2020. у 16.30
Beograd je parazit svake velike ideje pa makar to bilo srpstvo, predratno jugoslovenstvo a i ono kasnije komunisticko jugoslovenstvo. On prodaje maglu, klasicni masonski grad u kojem su svi dobrodosli osim onih koji ga i drže time sto jeste. Za njih je Beograd otvorio jeftine kavane da bi iz provincije ,zavisno od razdoblja, osetili cari velegrada ali kada ih sazvace vrati ih nazad u provinciju. Iz razdoblja u razdoblje tako je bilo i tako će ostati. Grad koji nikada nije bio srpski, jugoslovenski a ni komunisticko jugoslovenski nego samo mondijalisticki koji trenutne ideje koristi za svoje potrebe.
sirchulle
(CAD Designer)
16. април 2020. у 16.39
Nema ko nije izdao svoju ideju kojom se dicio kada je dosao u Beograd. Dinastije srpske, Kradjordjevici i Obrenovici, pa kasnije i Tito, pa Milosevic pa ne zna im se ni broja. Ko god dodje tamo spopadne ga tamni vilajet mondijalizma i sto bi rekao Rambo Amadeus u pesmi „Smrt Popa Mila Jovovica”...prepade se svojoj glavi a na slavu i na proslost kuce svoje zaboravi...„

https://www.youtube.com/watch?v=s6X3aD3ki3s

Tako je to sa Beogradom, tamnim vijaletom ovoga dela sveta. ”
Tubby
16. април 2020. у 17.31
@zlatiborac ... ako ti je zemljak onaj sto kad se ulazi u skadarliju „pa prva radnja s' desne strane” PUNO ga pozdravi i kaži mu, da ako ne krov kuce, ali temelje sam mu ja (dobrovoljno) uplatio. svaki put kad sam u skadarliji njegova radnja mi je bila mandatorna.
vodena
(*)
16. април 2020. у 19.44
Za Beograd vazi ona:’ Šta bi dao da si na mom mestu, da te mrze a da ti se dive„. :)”
zlatiborac
16. април 2020. у 19.58
„Tako je to sa Beogradom, tamnim vijaletom ovoga dela sveta. ”

Ko živi u poredjenju koliko recimo,Beograd nije Evropa,ili još gore koliko bi trebalo da je Evropa po izgledu i ljudima,taj mora pasti u neku bolest duha,u pakost,sumnju,cinizam, nemoc, histeriju.

Predratni Beograd, citat:

Predratni Beograd imao je i spolja organski izraz svojih unutrasnjih stremljanja. Pod svojom narodnom i revolucionarnom mišlju on je bio. Kuca uz kucu malogradjanska finija ili običnija,basta uz bastu,i prokosenja jedan drugom. Komsija ministar i komsija bakalin razgovaraju i preko niskog plota,mnogo visokih ograda i razlika nije bilo ni u kom pogledu. Idu ljudi lepo do coska zajedno,pred kucom stanu i razgovaraju,secaju se uvek svojih starih,a posle jedan peske u svoj ministarski kabinet, a drugi u svoj ducan. Prave komsije. Kuca ministrova i posle ministrovanja ostaje skromna,nikakava se nova zemljista ne kupuju niti podizu palate za rentu. Pa i onaj koji se vrati iz Evrope kao snob mora da svodi svoj prezir i svoju uobrazenost na meru; ne moze da opstane inače ni u kuci,ni u kafani,ni u zvanju zbog one izjednacujuce opste misli beogradske koja je svodila sebičnost pojedinca na dopustenu meru. Nešto se u tim kucama stalno znalo,i kad se nije govorilo o tome;ako propadne veliki pothvat koji se
sprema, podjednako će se rdjavo provesti i ministri i bakali.
zlatiborac
16. април 2020. у 20.07
@zlatiborac ... ako ti je zemljak onaj sto kad se ulazi u skadarliju „pa prva radnja s' desne strane” PUNO ga pozdravi i kaži mu...
-----------------------------------------------------------------

Tubby,da, bas taj na početki s` desne strane,

Ne mogu preneti tvoj pozdrav ove godine, možda neke naredne.

p.s. utoliko sto živim u iseljenju,a odlazim u posete nešto redje.
Novak
16. април 2020. у 20.17
zlatiborac
16. април 2020. у 20.52
Svaka cas` Novace,

Kad sam se 60-te 'nastanio' u prestonici, imao sam cast upoznati
i uzivo uzivati u melodijama poznatih umetnika iz predratnog doba.
Čak šta vise isti su posle dve-tri decenije kasnije, zadrzali isti stil odevanja i ophodjenja. Ni malo bucno već umereno-dostojanstveno da se moglo slusati i razgovarati. Od instrumenata violina iznad svih ostalih...
Novak
16. април 2020. у 21.31
Kinoteka je postavila zapanjujuce kvalitetne filmske zapise
Srbije između dva rata, ne znam zašto to nismo gledali u vreme živih svedoka. Predivan narod na ulicama, evropski obucen, nasmejan, predivni dokumenti o kraljevini. Ocigledno za vlast bi to bila reklama
zbacenog rezima.
Novak
16. април 2020. у 21.36
zlatiborac
16. април 2020. у 22.38
„Ocigledno za vlast bi to bila reklama
zbacenog rezima.”

Naravno,

Imao sam cast da upoznam te generacije koje su nam sad dostupne.
Neki od njih su bili moji strucni nastavnici - zanatlije koji
se svojevremeno usavrsavali u Becu,Parizu,Londonu,Minhenu,Cirihu
i da ne nabrajam. Dok su oni trajali, dotle i radne vernosti,
jer se bez njih nije moglo. Ali malo ko od njih na rukovodecim
mestima koja su odredjivana i rezervisana za one; po podobnosti i zadatku.

Ako si gledao filmove 'Ranjeni Orao','Greh Njene majke','Montevideo'
i još neke, može se steci dojam i poredjenje sa našim dobom.
zlatiborac
18. април 2020. у 07.22
Otkopano novo saznanje o prestonici - hm - zanimljivo

https://youtu.be/0Lozp2yYPhk
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. април 2020. у 09.32
schulle - int'rsting point of vju. nisam nešto razmišljao u tom smeru nikada, ali vidi, nije da ne stoji dosta toga sto si rekao.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. април 2020. у 09.36
uzgrd, najezim se svaki put kad čujem bas ovu rambovu kopoNziciju.
sirchulle
(CAD Designer)
18. април 2020. у 19.23
@Sale:

Nisam ti ja nešto pametan a ni glup ocigledno. Imam jednu „veljiku” manu a to je da „voljim” da razmišljam. To je inače opasan sport. Nije to opasno po rezultatima jer ponekad smislim nešto genijalno a ponekad nešto imbecilno ali sam proces je ozbiljan. Ni moja genijalnost a ni moja imbecilnost neće imati nešto velikog odjeka u javnosti osim onoga sto volim da razmišljam. E, trend je opasan, ali ne i rezultati. Zamisli samo da navadim ljude da razmišljaju? No no sikiriki, ljudima je to najteza navika.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. април 2020. у 11.11
da se pokurcim: izmislio sam svojevremeno i dokazao talesovu teoremu. mislim da smo je radili u skoli dve godine kasnije. - ja im rek'o daj ne za'ebavajte me - pa nije to talesova, eventualno može da bude talesaletova teorema. - naravno - niko mi nije verovao da sam je (stvarno) sam smislio, bez da sam imao pojma o istoj.
ja, mladi biciklista, 12-ta na 13-tu, ili 13ta na 14 (stvarno se ne secam, davno je bilo, ali mislim da je bilo 13/sedmi razred), poniku dakle vozim mladi ja, i skontam da prednji zupcanik ne treba da bude okrugao, nego treba da bude elipsast, jer naprosto, postoje tacke kada noga sa najmanje napora najviše pritisce, i postoji mrtva tacka - kao kod klipa u sus motoru ona gornja tacka, kada je klip skroz potisnuo bregastu osovinu, i kada bi bez zamajca sve stalo... -naravno ovi moji, kojima inače sistematski idem na k. tamo negde od druge nedelje početka moje osnovne skole, dakle polovina septembra 1976. :) - verovatno su se samo prekrstili, zapalili po svoj tadasnji filter-beograd, ili kent, srknuli po srk franck-kaVe, a cale surdukn'o nekom ko je već bio, a i sebi, po još jedan badelov konjak...
a, da, kris frum danas vozi taj/takav pogon. pinarello ga je patentirao nekih 30 godina posto sam ga eto ja smislio :)
da, fascinantno je ljudsko gnusanje na pokusaj paljenja sopstvenog mozga, bukvalno ponekad ne mogu da verujem koja energija (mnogo veca od one potrebne da budala malo razmisli) se ulaze u odbijanje razmišljanja. -slično kao evo sto kapitalizam sad ima lepu priliku, jer je super odradio reklamicu - da se casno transformise u neko eventualno bolje drustvo - što se naravno neće desiti.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. април 2020. у 11.26
ne znam da li ste gledali zeljka mitrovica, gazdu pinka ovih dana sa onim uv-svetlima. i kao -evo nam ga novi tesla i t.d. -lično, upoznao sam ga - kao kolegu muzicara (odlično svira(o) bas btw), definitivno inteligentan lik, i vest plivac u polumutnim vodama, namazana gradska njusketina...
i sad, meni je recimo fascinantno kako mu se raja masovno podsmeva, iako je covek ono što se kaže s k. i konopca, primenio prosto znanje, a na datu temu, u skladu sa svojim već intelektualnim sposobnostima. -ne kažem da nisam i ja pomislio „al' bi ja voleo da mogu ovoliko da maltretiram nos ili krvotok kao ovaj covek...” - kad sam nedavno sishao do mojih, i video ga na tv-u :) - ali ono - covek, u principu, razmišlja zdravorazumski...
ali uvek, uvek, i bez izuzetka uvek je prva reakcija raje, na nekoga ko je upalio mozak „ 'de si ti poleteo labudicu maleni?” , uvek je prvo podsmeh, nikad nije prvo brzo promišljanje, i ako je ideja dobra „oeee care” - uvek je „ne ne ne decko, taj avion nikada neće poleteti...”
tako da je ljudska civilizacija zapravo na mnogo boljem stepenu kvaliteta zivota nego sto ga realno zasluzuje. -nazalost, nije sposobna ni da to isprocesuira.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.