Дискусије : Емиграција

 Коментар
Kako istrajavate sa..
zlatiborac
28. март 2020. у 13.11
...ishranom? Objekti u kojima se priprema i posluzuje hrana
zatvoreni,docim usluge moguće narudzbunom i dostavom na mesto
boravka. Velikoj vecini ovo nije dostupno,pa se moraju snalaziti
u sopstvenoj kuhinji. Pretpostavljam da mnogi kupuju gotovu i
zamrznutu hranu - koju podgrevaju ili dogotove u pecima.

U nasem slučaju ne osecamo promene iz tradicionalnih razloga,utoliko
što se hranimo izvan kuce u posebnim & izuzetnim prilikama. A to je
u proseku jedanput nedeljno. Razlozi? Navescu ukoliko tema potraje.
;-)

santa
28. март 2020. у 13.18
Havedi, ne cekaj. :-)
zlatiborac
28. март 2020. у 13.52
Ta odakle da pocnem?
Kao prvo i za početak potrebno žrtve i samoodricanja mnogih stvari
bez kojih se može. I to ne uslovno i u ovom zivotnom dobu,već kad je
vreme a uslovi dopustaju. I kao sto znamo Santa (iz naseh iskustava)
pocinjalo se og nule pa na gore (bolje) sto je najbitnije...
Nastavak sledi - vreme rucka...;-)
Profesor-Kanada
(Profesor)
28. март 2020. у 13.54
Za sada nema problema, dok roba/hrana stize is USA.
santa
28. март 2020. у 14.02
Prof. na vasem mestu, ja nebi mnogo ocekiva od 'America First' jer od našeg dear leader-a nema dovoljno ni za naše ovde, posebno onim najpotrebnijim.
santa
28. март 2020. у 14.05
oops, zaboravih reci, posebno ako vam ustreba toilet papers, a za maske i neke tz. ventilatore, to je tek neka druga prica (za naj, naj naprednije drustvo na svetu).
zlatiborac
28. март 2020. у 14.19
„Za sada nema problema, dok roba/hrana stize is USA.”

Profesore, blagodarim na prilogu.

Santa, uvek si dobrodos`o u CAN, bez obzira sto je „Amerca First”
;-)
santa
28. март 2020. у 14.25
Hvala zlatiborac, i kad bi hteo, nebih mogao jer ne spadam u kategoriju 'essential business'!
zlatiborac
28. март 2020. у 14.36
Zašto nebi mogao? Ovo sto nas je sve snaslo je samo privremeno.

Pretpostavljam da je kod tebe sve O.K., bez obzira na ogranicanja?
santa
28. март 2020. у 14.41
Sve radi ki svajcarski sat (Made in China)!:-)
zlatiborac
28. март 2020. у 14.54
Važno je da radi, a to za made in je sporedno.

'Nije važno koje je boje macka - važno je da lovi miseve'.

p.s. kineska poslovica.
Tubby
28. март 2020. у 14.55
trenutna situacija ... odemo do samoposluge (koje su pune) i kao i obichno kupimo hranu za 7 dana (ne vise) žena kuva kao i obichno ne svakog dana ali tu smo negde. uglavnom pasulj, malo lazanja ili riba,piletina, spanach, obavezno supa o svako drugo-treće veche okrenemo po neku palachinku. *** e sad sto rece prof. šta će biti ako nam amerika ukine hranu ... onda ćemo morati da se izvezemo MALO van grada jer ima srba koji imaju farmu pa ćemo sa njima da drugujemo. *** santa, da ne pomislis da su SVI srbi u kanadi kao zlatiborac ... moja vrata će UVEK biti DOBRO zatvorena ako slučajno nabasas na ovu stranu, cisto da znaš da ako se zlatiborac ne javi kad mu zvonis na vrata ni ja NISAM kod kuche.
sirchulle
(CAD Designer)
28. март 2020. у 15.33
Što se tiče hrane ja sam tu pomalo fanatik. Tacnije autistican sam po tom pitanju. Naime ja sve sam spremam. To mi nikada nije bilo teško jer snaga i zdravlje na usta ulaze. Imam i nekoliko svojih pravila:

Prvo pravilo je oko mesa. Ono što ne mogu da prepoznam ne jedem. Dakle, kobasice i slično ne dolaze u obzir, pastete i preradjevine nikako. Neki dan sam pravio kobasice i to ja sam ali znam i od čega. Kaže da je i sam Bizmark rekao da ljudi koriste zakone i kobasice ali da znaju kako se prave nikad ih ne bi koristili. Meso koristim kao i sto sam naucio kad sam bio „malji deca” (rekli bi Albanci). To je kao neki zacin da se pojede ono sto je stvarno važno a to je krompir, paprika, salata, paradajz i slično. Pasulj obavezno, posni prebranac zapecen. Pošto sam kupio odavno i masinu za meso tačno znam šta je i od čega je meso. Inače preferiram seljacka jela bez mnogo mesa.

Sirevi i slično. E to mi je slaba tacka. Obozavam sve vrste sireva sto nije dobro ali svako ima neki svoj porok. Cas posla napravim pitu a pre neki dan sam (verovali ili ne) i razvukao svoje kore. Najveci problem je bio da nađemcarsav da ih posle presavijam kad ih razvucem. Bilo je odlično ali mnogo velika muka.

Hleb i ostale preradjevine. Pa uglavnom koristim tortilje jer su bez kvasca a juče mi se bas omaklo da napravim i mekike. Nisam trebao ali zaludan pop i jarice krsti.

Restorani. Realno u njima nikada ne jedem jer niko bolje o sebi ne brine nego on sam. Naravno da ne verujem u higijenske navike drugih ljudi. Kako restorani tako i McDonalds i slični klonovi.

Gotova jela. Ni to. Kada ima povrca i voca (makar i zamrznutog) onda radije to a uvek ga ima. Odes kupis smrznuti grasak, mesavinu za supu, junetinu sa kostima i sve to ubacis u fin lonac i kuvas. Znate kako kažu, kasika glavu cuva a viljuska je kvari. Stvar koja je najviše zivota spasila je bila kasika a najviše unistila je viljuska. Nije puska. Kada nema ni voca ni povrca (nema se vremena) onda ispržim jaja ako ništa drugo. Uopsteno izbegavam sve gotovo.
zlatiborac
28. март 2020. у 15.39
„trenutna situacija ... odemo do samoposluge (koje su pune) i kao i obichno kupimo hranu za 7 dana (ne vise) žena kuva kao i obichno ne svakog dana ali tu smo negde.”

Tubby, priblizno tako i pod našim krovom,

Sa razlikom sto nabavljamo voce-povrce i mleko dva-tri puta mesecno.
Sveze meso i ribu u većim kolicinama 1x u dva tri meseca koje podelimo u kolicinama za po jedan obrok pa u zamrzivac. Mleveno meso
ne kupujemo, već u komadima iz kojih se ostrane ono sto nije za nas ukus i potrebe. Od toga nešto za rostilj,snicle dinststanje a potom u zamrzivac. Osim toga dosta pravimo razne vrste peciva u većim
kolicinama u jednom danu umesto 2-3 x nedeljno.
nastavice se...
sirchulle
(CAD Designer)
28. март 2020. у 15.51
Čak verujem da smo vise jeli na kasiku nego na viljusku da bi bilo manje bolesti.

Salate. E to sam naucio da uvek mora ma koliko te mrzelo. Sopska salta, pa obična seljacka sa paradajzom i krastavcima uz malo luka, onda kupus (moja omiljena) i obavezno jabukovo sirce a nekada umesto sirceta limun. Nadalje hladna krompir salata. Ništa lakse a vrh mi je. Skuvas krompir pa se ohladi, naseckas crnog luka, malo ulja i sirceta. Onda pecene paprike sa belim lukom. Malo su smor dok ne skines ljusku ali mnogo dobro. Onda dodju one obične salate i rukola sa sircetom i maslinovim uljem.

Ribe. E to obavezno. Orada u plehu. Uzme se orada (ovde je ociscena) pa se isece sa strane, u te razreze se stavi beli luk a beli luk se stavi i unutra. Posoli se, isece se limun pa prekrije sa njim. Naspe se da pliva belo vino i maslinovo ulje i tako se pece. Persun obavezno. Na brzaka od ribe sve vrste ribe iz konzervi jer tu ne možeš da pogresis. Nema loše ribe. Samo bi valjalo izbegavati grabljivice jer to je kao da jedes psa ili macku. Tuna nikako bar ja tako to vidim.

Nastavak sledi...
vodena
(*)
28. март 2020. у 15.53
Uvek volim da kuvam a sada radim skroz od kuce tako da je svaki dan nešto na kasiku. Kuvam cirilicu i nisam nešto sofisticirana sa pravljenjem stranih jela. Recimo kada je muž na veceru pozvao poslovnog partnera iz Svedske, morala sam bas da razmislim šta da spremim jer nisam znala kako bi reagovao na nasu kuhinju. Spremila sam paelju i bila je super. I inače obozavam pirinac u svakom obliku (osim kinesskog/thai i sl), tako da nije cudo sto sam pohrlila ka internacionalnom jelu sa bas pirincem, lol. :)

Covid nam nije ništa promenio navike, bar za sada. Ne kupujemo gotovo, bas nikada, meso sami meljemo u 90% slučajeva..sve u svemu, hranimo se SFRJ - obično i ukusno. Samo bih volela kada bismo 100% mogli da izbacimo salamu (ham i chicken breast). Znamo da je otrov ali sendvici su nekako bedni bez nje.
sirchulle
(CAD Designer)
28. март 2020. у 16.10
Domaće specijalitete kao sto su cevapi i pljeskavice uopsteno mrzim jer sam pokusao nekoliko puta da ih sam pravim. Odem ja u market ovde i uzmem lepo meso koje prepoznajem šta je i od čega je i dodjem kuci. Probao sa raznim kombinacijama. Govedo i svinja, ali jok. Govedo i ovca ali opet jok. Svinja i ovca ali ni prici. Sva tri zajedno ali ni to. Sve probao ali ne mogu da pogodim. Ja tamo kad ono međutim. Pa ja sam zaboravio osnovni sastojak. Osnovni sastojak je zapravo djubre. Od toga se prave takvi proizvodi. Ono što ne stane ni u šta ide u u to...E, pa neka hvala...
santa
28. март 2020. у 16.14
Ih, al' znate da mi pravite zazubice, sve to što navodite još se secam (kao kroz maglu) dok u Jack, kad moja Sosa zasuce rukave i pripase kecelju i spremi po njene babe receptu: - chicken n'dumplings, sweet potato casserole, vegetable beef soup, peach cobbler, banana pudding, biscuits and gravy to treba doziveti, i... (preziveti). :-)
zlatiborac
28. март 2020. у 16.16
... u ovom podrucju CAN klimatski uslovi za spravljanje zimnice i
suvomesnatih proizvoda priblizni našim. Krajem septembra pristizu paprike,polovinom oktobra kuppus,u decembru priprema mesa za
pusnicu. U letnjim mesecima održavamo bastu - supruga oko cveca
dok meni pripada povrtna. Za povrtnu koristimo kisnicu koja se
iz oluka sliva u dva velika bureta ispod krova(u supi) odakle sa
crevom(ispod zemlje)dospeva do baste - sa slavinom. Tu pri ruci su
i tus-kante za zalevanje u jutarnjim satima uz cvrkut ptica.
milina i uzuvanje - iza sledi zasluženi dorucak...
santa
28. март 2020. у 16.18
...dok u javi.
vodena
(*)
28. март 2020. у 16.29
Santa, tvoj prethodni post je bas duhovit, lol :-)
Tubby
28. март 2020. у 16.34
vidim da nas ima koji ne jedemo hleb ... probajte roti hleb. kosta negde oko 3$ za 6 komada a mozete i sami da ga pravite:
https://www.allrecipes.com/recipe/14565/naan/
vodena
(*)
28. март 2020. у 16.36
Sule, mi pljeske pravimo jedno 70% od svinje i 30% od masne govedine (recimo shoulder). Mi ne stavljamo sodu bikarbonu nikada i umesto toga stavimo malo gazirane. Zacini su stvat ukusa, ali pravilo je da ne stedis na soli, da ne stedis na ulju dok ih mesis a naročito da ih ne premesis. Meso ne treba da se pretvori u kashu. Takođe, pljeskane treba da bude tanka ili prepecena. To je iz našeg iskustva.
santa
28. март 2020. у 16.39
@vodena: 👍
vodena
(*)
28. март 2020. у 16.48
Evo jedna pesma da razveseli nas omladinu i one koji se tako osecaju. Prostodusnost i lepota koju nose mladalacke ljubavi je neprocenjiva.:)

https://youtu.be/oiapLMa8YLI
sirchulle
(CAD Designer)
28. март 2020. у 16.50
@santa: „...dok u javi.”

Pa u javi il'u snu svasta se desava. Da ne kažemo da samo zderemo evo male razonode ali (ja bar tako mislim) lepe. Na stihove Laže Kostica („Među javom i medj' snom”) muziku je napravio Milutin Popovic Zahar a otpevala Gordana Lazarevic...Sad će neko reci pa to su neki tamo narodnjaci ali mnogo lepo zvuci i nekako je bas lepo...

https://www.youtube.com/watch?v=bLjwToftVCY

Tubby
28. март 2020. у 16.53
Evo još jedna prigodna pesma:
https://www.youtube.com/watch?v=dokctF2f8Vc

I see a bad moon a-rising
I see trouble on the way
I see earthquakes and lightnin'
I see bad times today
Don't go 'round tonight
It's bound to take your life
There's a bad moon on the rise
I hear hurricanes a-blowing
I know the end is coming soon
I fear rivers over flowing
I hear the voice of rage and ruin
Don't go 'round tonight
It's bound to take your life
There's a bad moon on the rise
I hope you got your things together
I hope you are quite prepared to die
Look's like we're in for nasty weather
One eye is taken for an eye
Oh don't go 'round tonight
It's bound to take your life
There's a bad moon on the rise
There's a bad moon on the rise
sirchulle
(CAD Designer)
28. март 2020. у 17.03
Ali ima tu i rockera:

Recimo ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=6KZ8uxhDTMQ

Narodna lirska pesma „Riba i devojka”...

Izvinite ali bas volim muziku...
Tubby
28. март 2020. у 17.33
***„ Izvinite ali bas volim muziku...” to što ti VOLIS muziku to je bas lepo ALI ... vidim ja ipak ćeš ti morati kod Tubija na doigravanje za svetsko prvenstvo.
zlatiborac
28. март 2020. у 17.58
„Spremila sam paelju i bila je super. ”

? ako može pojasnjenje za: paelju?
hvala
sirchulle
(CAD Designer)
28. март 2020. у 18.00
Svetska prvenstva su za sportiste ali umetnici se tim trivijalnostima ne bave. Bilo da kreiraju ili konzumiraju umetnost, no to je samo moje skromno razmišljanje.
Stari__Gost
28. март 2020. у 18.34
Hrane ima na pretek, i vise nego dovoljno, a mnogima ne bi ništa falilo ni da skinu koje kilo.
vodena
(*)
29. март 2020. у 09.40
Zlatiborac, paelja je spansko jelo koje se pravi u plitkoj ali velikoj tavi (ima da se kupi bas za nju) i vrlo je raznobojna i dekorativna. Pravi se od raznog povrca, pirinca (pirinac se ne mesa nego se sve prakticno pece na ringli, zato i treba siroka tava koja dobro provodi toplotu) , dodaje se i spanska Chorizo kobasica, neko dodaje piletinu , ko voli ne dodaje piletinu već shirmps i mussels (dagnje) i ide karakteristicna mesavina zacina sa obaveznim safranom, spanskom crvenom mlevenom paprikom, ruzmarinom, chilli paprikom, limunovim sokom, solju..Neki kažu da se prava pravi sa zecijim mesom, mi nismo .

Nama se svidja zato što je dovoljno razlicita od onoga sto obično jedemo da nam bude interesantna a opet nije nešto nabedjeno egzoticno tipa mačiji rep u sosu od vesticijeg brka.

Ako te zanima samo guglaj spanish paella i imaš stitone slika i recepata na netu.
zlatiborac
29. март 2020. у 10.36
Hvala vodena,

Ovo nešto potseca na djuvec ili papazjaniju - svega po malo a najmanje mesa.
vodena
(*)
29. март 2020. у 11.16
Pa jeste nešto a la djuvec, na izgled, ali ne lici na djuvec ukusom ni malo posto je mesavina zacina specificna (naročito zbog safrana), dok u djuvec ide klasicno, vegeta ili so, i biber.

A što se mesa tiče u paelju možeš da stavis koliko god malo ili mnogo mesa hoćeš. Naravno, to nije rostilj pa da ide u somun sa kajmakom, lol, ali recimo mesa se meso pa se stavi Chorizo kobasica i skoljke, iili Chorizo i piletina, ili chorizo, shrimps i piletina.

Ja nisam ni najmanje expert za spansku kuhinju i ne znam šta je „originalna” paelja ali u bilo kojoj kombinaciji preporucujem Chorizo zato je karakteristicna, malo ljutkasta i ostavlja trag. Sad, to je opet stvar ukusa. Ja volim stvari koje se osecaju, npr jake, smrdljive sireve, sireve od ovcijeg mleka i sl za razliku od recimo cottage i sl nepotentnih sireva...ali, svakom svoje. Meso dodajes koje želiš, kao sto rekoh negde sam procitala da se stavlja zecije meso. Jedino što ne bih preporucila je ova bezvezna kanadska tvrda govedina.
zlatiborac
29. март 2020. у 16.00
„Ja nisam ni najmanje expert za spansku kuhinju ”...

Ne mora se biti ekspert koliko imati volju da se nešto korisno nauci i uradi. Eksperti su profesionalci kojima je to zivotni poziv,pa zašto to isto nebi mogla biti u domaćinstvu domaćica? Nekada je (svojevremeno) u osnovnom obrazovanju 'domaćinstvo' bio predmet za devojcice dok za decake rucni rad-zanatstvo. Jedanput nedeljno.

Tako se pravovremeno sticali osnovni pojmovi o domaćinstvu,a koje
nas jednog dana ocekuje. Spremne i ujedno nezavisne da za obične
sitnice koje možemo uraditi sami - ne trazimo 'majstore'.

vodena
(*)
29. март 2020. у 17.02
Secam se domaćinstva, mada malo kroz magu:) I ja sam ga imala u osnovnoj, iako nastavnica i nije bas bla zaintresovana da nas nešto nauci. Uvek je radila nešto svoje a mi šta hoćemo.

A ne secam se šta su decaci imali. Znam da smo svi zajedno imali ono OTO (opstetehnicko), ali to je doslo tek u 5. Razredu. Ne znam gde su decaci bili dok smo mi imale domaćinstvo. Osim ako ga nismo imali svi zajedno.

Ja sam, recimo, vise volela zdravstveno vaspitanje. Nastavnica je bila med sestra koja je lepo i zanimljivo predavala, ustvari SUPER je predavala, skladno nasem uzrastu a osim toga bila je mega riba, nezaboravna. Onako slasna i rasna i svi smo buljili u nju i musko i zensko, a u skoli i staro i mlado,lol;))

A slazem se da zlata vredi kad znaš dosta toga sam da popravis u kuci. Ovde su majstori skupi, plus sto i ne znaš da li će da popravi i koliko će puta da dolazi. Ovako, ko zna, uradi sve ili većinu popravki sam, a ponekada i bolje nego majstor jer radis za sebe.
zlatiborac
29. март 2020. у 18.36
vodena @

Moje 'svojevremeno' doba se odnosi na 50-te minulog veka sa uciteljima iz generaceje 'stare skole' - u vreme kada se nije
znalo za 'edukativni sistem' već skolski program ;-).

Devojcice su na casu domaćinstva odlazile u skolsku kuhinju, dok
smo mi 'nestasni' odlazili u radionicu gde je bilo svakojakog alata. Nas ucitelj nije bio onaj razredni, već izvesni zanatlija,a tako nešto i kod devojcica 'na glasu' kuvarica. U svrhe vaspitanja svoju ulogu je imao vrbov ili drenov prut - tanak i dugacak. Pa kad se zalomi,još uvek je u upotrebi;-) Osim uobicajenih ocena bila je stavka za VladanjE. Ko tu omane sa kecom, ne prolazi dalje. U klupama se sedelo po dvoje i po uzrastu. Manji djaci u prednjim a veci u zadnjim klupama,a za neposlusne 'magareca klupa'izdvojena od ostalih.

p.s. zbog nestasluka bio sam kaznjen da sedim u prvoj klupi imeđu
dve devojcice. To mi je bila najveca kazna koju pamtim;-)

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
16. април 2020. у 17.22
...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.