Дискусије : Емиграција

 Коментар
Amerika počinje neograničeno da štampa dolare
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
28. март 2020. у 02.42
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. март 2020. у 03.02
ajmo deco, onih 50 baksa sto krijete u slamarici, pravac kod amisa, da kupite organic freerange pilice sto su hodali po dvoristu - za par dana, za te iste pilice biće vam potrebo 72.99. „mislite o tome”!
rizling
28. март 2020. у 03.33

MAPKO,
Npisi nešto o ekonomskoj situaciji u ITALIJI.
DarkBlue
(istrazivac)
28. март 2020. у 04.41
Amerima se isplati da ukucavaju nepostojece pare
u međunarodni sistem zato što inflaciju USD placa
vecina planete.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
28. март 2020. у 08.11
@Rizling,

ne postoji ekonomska situacija u Italiji, sve je stalo.

Ovde nema vise ekonomije.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
28. март 2020. у 08.30
Trenutno su nas poslali kucama i dok imaš odmor, skidaju ti od istog.

To je po dekretu Italije a ne kompanije.

Ko nema odmor, ide odmah na CIG, Cassa Integrazione i uzima 80% od plate.

Ja imam oko 35 dana neiskoriscenog odmora i sada mi to uzimaju.

Trenutno 9 dana uzeli sa jucerasnjim danom mi sminuii.

Ja nekih 10 godina nisam uzeo nijedan dan malattia, tj. bolesnicko.

Bio sam uvek korektan.

Sada mislim da država nije ispala korektna, jer ovi sto su istrosili odmor, odmah idu

na CIG a nama koji smo bili korektni i radili u Avgustu tri nedelje i tokom Novogodisnjih

Praznika i slično, sada opet guramo za ove, kao uvek, koji kada se nema vise odmora,

okace na Malattia ili sada na CIG.

Odmor je fundamentalno pravo svakog coveka i ako se ide na CIG, idu svi a ne da na

nekima zakinu i ustede.
vodena
(*)
28. март 2020. у 09.05
Marko, tako je svuda ili skoro svuda (ne znam kako su skandinavske zemlje to resile, možda je kod njih malo drugacije).

I u Kanadi ti niko neće dati Employment Insurance (bilo zbog covida ili klasicnog lay offa) ako imaš neiskoriceni odmor. Isto kao sto neće dati EI sickness benefits sve dok covek ima neiskoriscene sick dane na poslu.

Naravno da je glupo posto onaj ko je u recimo u januaru iskoristio svoj odmor na sebe ide odmah na unemployment a ostali prvo moraju da iskoriste vacation dane ali tako je, lol:) .

Moj muž recimo svake godine uzme vacation payout i iskoristi za nešto, RRSP ili sl a onda kad idemo na odmor jednostavno uzme neplacen period.. E sad, to može onaj ko može ili ko može da uzme vacation payout. Moja firma to ne recimo ne dozvoljava i, kada bismo prestali da radimo, i ja bih bila u isto grupi koja mora prvo da trosi svoj odmor.

Doduse, mnogim ljudima to odgovara. Recimo, mislim da je max EI koji u Kanadi možeš da dobiijes nešto oko CAD550 nedeljno, tako nešto...Ja stvarno ne znam da li sada na to skida neka taxa ili je to net. Ali čak i da je net, to je opet oko CAD 2,200.00 mesecno. Svaka pomoć je dobrodosla, naravno, i treba da budemo zahvalni sto živimo u zemlji koja ti nešto garantuje ali, objektivno, u odnosu na cene to nije neka para, naročito ako osoba ima porodicu, decu, neke dugove, mortgage i sl.

Neke firme topiraju EI do pune plate,, ali mnoge i ne. Mnogi ljudi će da da kažu ma bas me briga za vacation, bolje ti meni daj puna primanja sve dok može, nego EI.

Ovaj covid je poremetio i ovako na staklenim nogama finansijsku situaciju mnogih ljudi.
Stari__Gost
28. март 2020. у 11.19
Koliko dugo može da se prima unemployment u Kanadi? U Americi maksimalno 6 meseci.
vodena
(*)
28. март 2020. у 11.29
Stvarno ne znam tačno, ali znam da zavisi od toga koliki je unemployment rate u tvojoj regiji. Tamo gde je veci, i EI duže traje. Mislim da je neki min 4 meseca pa možda do godinu dana max, možda malo krace.
Novak
28. март 2020. у 12.35
U Kanadi zavisno od stope nezaposlenosti uzeg regiona, do 2000 neto,
isplata ide do 11 meseci, ako u tom peridu dodje do bolesti
koja ugrozava zaposlenje isplata se može produziti i do 13 meseci.
Slučaj i iskustvo u familiji.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. март 2020. у 08.02
Naravno da je glupo posto onaj ko je u recimo u januaru iskoristio svoj odmor na sebe ide odmah na unemployment a ostali prvo moraju da iskoriste vacation dane ali tako je, lol:) .

&

To jeste poenta.

Kasnije dovodi do podela na poslu a dovodi se u pitanje

i kredibilitet kompanije, jer nisu u stanju da situaciju drže

pod kontrolom.

Svesni su i sami da nije normalno da neko radi dva meseca

a neko na plazi.

Nije to samo kod mene, već svuda a Sindikati su zakazali.

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. март 2020. у 08.08
Ovaj covid je poremetio i ovako na staklenim nogama finansijsku situaciju mnogih ljudi.

&

Obustavili su sve naplate kredita na valjda dva meseca.

Čitam već naslove, kako se plase gladi po Italiji, istrosili već pare.

Šta će biti, ne znam i koliko će dugo ovo potrajati.

Ne bi me iznenadilo da sa 35-im danom moga odmora, jave

kako kreće da se radi.
vodena
(*)
29. март 2020. у 10.00
Histerija i panika sa koronom će u svakom slučaju odlično posluziti za razna buduca otpustanja, smanjivanje kolektiva, 1 ode u penziju i ne zaposle novog (po principu budi srećan sto imaš posao, nema veze sto ćeš raditi za dvoje) i sl.

Meni je to jasno još pre nekih otprilike 11-ak godina kada sam se preselila ovde gde sada živim,. Jedna Menadzerka na visokoj poziciji u tadasnjem kolektivu je otvoreno govorilla da svi zaposleni treba da budu srećni sto rade u firmi koja ima dovoljno starijih zaposlenih koji će uskoro ići u penziju tako da će se viskovi crpeti iz neupraznjenih pozicija a ne kroz direktno otpustanje radnika. I svi su bili „yeahhh”.
vodena
(*)
29. март 2020. у 10.09
Pardon, htedoh reci iz upraznjenih pozicija.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. март 2020. у 10.51
Zavisi u kojoj si zemlji.

Tako i ovde u Italiji, nema poslova, pa onda ide ista prica.

Ovde imaš Lombardiju, koja je motor ekonomije, zatim još možda 2-3 regije

dok ostali dolaze ovde i odavde se finansira ostatak.

Ako si u nekoj zemlji gde ima poslova, vidjao sam slučajeve da promene posao

na dve nedelje i prave karijeru.

Tvoj slučaj zvuci da nema bas opcija, oni to znaju i ajde

da vas iskoriscavaju, kada znaju da to mogu, jer vi

ionako neće otici, makar radili i za petoro.

Oni to rade tako, dok mogu, klasika.
skoljka
(student)
29. март 2020. у 11.17
Pa da Marko, ili ti kao radnik dirigujes (kad je posla na sve strane), ili oni (kad je manjak poslova). To ti je ta igra koja ne prestaje.
vodena
(*)
29. март 2020. у 11.24
Pa nije bas da su nas i tada klasicno iskoriscavali, ne bi bilo fer da kažem, ali nije bilo lelemudanja. Od tada sam promenila firmu tako da ne znam kako je tamo vise, mada i dalje (na sreću) u firmama sa jakim sindikatima je ipak teze da se izrabljuju radnici.

Ali sto će mladje generacije videti sindikalne firme to mogu samo „usima da masu”:). Već i sada šta rade...onima koji su već zaposleni zadržavaju benefite dok novima neke od benefita ne daju. Nisu sad to neki veliki benefiti još uvek (u smislu ne ukidaju novima penziju), ali neki sitniji benefiti se uzimaju na mala vrata. Npr. Kada bih ja sutra otisla iz ove firme u kojoj sada radim, osim zaostale plate i neiskoriscenog odmora dobila bih placenu i 1/3 svih trenutno raspoloživih sick dana. Ja trenutno imam na raspolaganju oko 80 (sick dani se prenose iz godine u godinu), sto znači da bi mi pri odlasku isplatili još oko 26 dana pne zarade, sto nije mala suma. E, novima je to oduzeto...nema vise, njet... I tako malo po malo:)
skoljka
(student)
29. март 2020. у 11.37
Vodena, svaka cast da vam prenose sick days, to još nisam čula , dal radis u public sektoru ?
I kod nas je ista priča, neko ko bi sad došao na moje mjesto ne bi imao više nikakve benefite (moj kontrakt je uključio i penzione i sve benefite iako nisam full time), e o tome više nema govora...
vodena
(*)
29. март 2020. у 11.45
Da, radim. Moja firma konkretno se samofinansira a ne kroz provinciju ali po nekom davnom, ko zna od kada ugovoru, mnogi benefiti su nam slični a neki su i isti (poput penzionog plana u koem smo svi zajedno).

I novi zaposleni mogu da prenose sick dane iz godine u godinu, to se nije ukinulo. Ono sto su njima ukinuli je da im se po odlasku u penziju ili napustanju firme isplati ta 1/3 nesikoriscenih. To i nije toliko loše jer te na neki način stimulise da ne uzimas bezveze sick dane, ni za šta, ako se osecas dobro.

Da, svuda ukidaju sve sto mogu...zato sam i rekla, good luck za nove generacije.Morace duplo vise da se trude i duplo vise da znaju nego sto smo mi morali.
skoljka
(student)
29. март 2020. у 12.49
Da, vodena, nikako ne izgleda dobro za nove generacije...pokušavam da budem vidovita... Možda je rjesenje biti u polju koje se traži i po manjim mjestima gdje je konkurencija znatno manja (a ne možeš raditi na daljinu), recimo zdravstvo ili sl. Uslov je da se naviknes zivjeti u zabiti:). Mislim da su gradovi džungle, ko preživi procace, dolaze mladi, talentovani, ambiciozni (nebo im je limit), bar tako na ovoj mojoj strani. Nama iako smo nulta generacija bilo je lakse...ja sam radila sve sa ljudski normalnim naporima (izlazila vikendima, a i radnim danima nekad, ma imala normalan socijalni zivot dok sam studirala jedan od težih fakulteta i još radila uz to part time). Mislim (znam) da je sad to nemoguća misija, prvo upisati ovdje takav fakultet pa na dalje, i moj muž isto tako i većina nas koji smo dosli iz tako nekih nedodjija da kažem, bez ikakve finansijske ili bilo kakve druge potpore.
vodena
(*)
29. март 2020. у 14.00
Apsolutno se slazem za zdravstvo. Mislim da će zdravstvene struke biti još dugo deficitarne, naročito što se ide vise na lestvici znanja. Takođe i inzenjering. Verujem da neće biti loše ni za strucnjake u digitalnim tehnologijama, mladima koji se specijalizuju za obnovljive resurse ili za otpadni materijal.

A ako dete nije „zaskole” onda zanat. Elektricari (vise puta sam ovde spomenula da izuzetno finansijski mogu da budu obezbedjeni, naročito oni koji imaju malo vise interesovanja od baze pa nauce da razumeju i malo slozenije programe — jedino sto rade fizicki posao), masinisti, varioci. Sve konkretna zanimanja koja onima koji neće ili ne mogu da se skoluju na fakultetima omogućavaju i parce hleba i vise od toga.

Mislim i da će Masters postati novi Bachelor, a spremnost, sto ti kažeš, za zivot i rad po nedodjijama, Yukon-ima i sl, ai netradicionalno/smensko radno vreme i sl se podrazumeva. 9-5 će biti u samo u pricama o radnom vremen njihovih roditelja :)

Ono sto mene brine je šta će biti sa, ne bas zanemarljivom, grupom pametnih, vrednih ljudi koji iz raznoraznih razloga nisu obdareni tom brzinom, prilagodljivoscu i, uopsteno, psihickom stabilnoscu koja će morati da bude prisutna da bi se taj tempo napredovanja ispratio. Sada još uvek mnogi mogu da nadju svoju nishu jer su ocekivanja manje vise prosecna, naročito za one koji su se negde uvalili pre 10 ili 20 godina. Ali, pritisak koji će mladi osecati kada ozbiljno krenu u gradjenje karijere—biće survival of the fittest:)
santa
29. март 2020. у 14.41
„A ako dete nije ”zaskole„ onda zanat. Elektricari (vise puta sam ovde spomenula da izuzetno finansijski mogu da budu obezbedjeni..., jedino sto rade fizicki posao), masinisti, varioci.”
---------

vodena, oduvek je to i bilo tako, samo se to nije javno iznosilo zbog 'stigme' da ako neko radi 'rukama' to je manje vredno (čitaj, ponizavajuce) nego ako neko radi sa 'glavom', tj. u nekoj kancelariji (posebno kod našeg naroda).

Za nas prošli Bozic smo bili posetili sestru u Calif. gde sam radio i sreo se slučajnu sa mojim bivšim studentom masinstva sa CalPoly koji je bio napustio studije u trecoj godini i radio u industriji i IT.

Dok sam ja za katedrom za 32g. jedva dogurao do $100k, on je danas placen preko $200k, pa sad voidi gde se šta isplati. Drugi primer je jedan sa dobrom praksom metalostrugara/alatnicara, godinam već radi kao CNC programer sa preko $100k/yr. sa testaturom ispred sebe u proizvodnoj hali ali umesto CNC machine on je u proizvodno inzenjerstvo (process engineering). Takvi i sličnih primera danas ima na pretek.
vodena
(*)
29. март 2020. у 15.44
Apsolutno se slazem, santa. Zato sam i spomenula ove profesije
. Nije skola uvek neophodna, ali će biti sve neophodnije da se pametno izabere zanimanje.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. март 2020. у 18.42
Bas ste Ameri, koliko ko pravi godisnje, bachelors, Masters :)

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. март 2020. у 18.49
Ode mi poruka a da nisam napisao.

Sto rece Santa, ima to kod nas ponizavanje poslova.

Gledam Italijane, ciste ulice.

Ne stide se, samo još što ne zapevaju.

Vole da ciste, ne vidim ni strance da imaju, kod nas
da propadnes u zemlju od sramote.

Kancelarije i slično.

Zato kod nas nikakve kreativnosti i sve propalo a ovde barem
100 brendova, koji su poznati u celom Svetu.

Druga je Italija prica i sa te strane im skidam kapu.

Ona marka za skijanje, Colmar, mislio Francuska, kad ono posle
dosta godina mi neko rece da je iz Monce, uzeto od Col(ombo)Mar(io).

Ima i Outlet ovde.

Što se toga tiče, tog rada rukama, umesto kancelarija i titulisanja kao kod
nas, skidam im kapu.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. март 2020. у 18.53
Inače mislim da nije vredno gubiti vreme na karijere i zarade.

Zivot je kratak, mnogi bace vreme a ne uzvrati im se.

Treba uzivati u zivotu, ovde smo samo u prolazu i živeti

za male stvari.

Trcanje za parama i ko koliko zaradjuje, trka sa ostalima,

prođe ti zivot na gluposti.

Toliko videti na ovom Svetu, priroda, zivotinje, kulture, steta

ne videti.
skoljka
(student)
29. март 2020. у 20.08
Mislim da je diskusija krenula u pogresnom pravcu. Ovdje sam ja više htjela pisati o zanimanjima koja će postojati/gdje neće biti ubitacna konkurencija i gdje će neki prosjek u svakom pogledu (gdje ubrajam sebe a i svoju familiju) moći da se nađe. Nikakvi ekstremi, ja težim stabilnosti, a toga sve slabije ima:(
A taj survival of the fittest osjecaj koji na žalost i ja na poslu imam posljednjih par godina je stvarno ubitačan po zdravlje i mentalno i fizičko. Ne može se to izdržati na duže staze. Znaci ko nije doživio ne zna šta znaci, a recimo generacija mojih roditelja koji nisu ovdje radili, slabo mogu shvatiti o čemu ja pričam (blago njima:).
santa
29. март 2020. у 21.06
„htjela pisati o zanimanjima koja će postojati/gdje neće biti ubitacna konkurencija ...”
----

skoljka, 'konkurencije' će uvek biti ali daleko manja 'ubitacna' za generacije rođene na ovim prostorima nego novodoslim sa drugih krajeva sveta.

Zašto?

IMHO, (1) prvenstveno, jer neće imati da upoređuju 'vrednosti' od ranije i da se prilagodjavaju na nešto novo, jer će za njih to sve da bude jednolično i njihova 'konkurecija' će biti usredsređena na licni 'napredak' u svom pozivu, dok (2) za novodosle konkurencija će većinom biti odrazena prema - sturom opstanaku, i kao takvo ta 'ubitacnost' će se osecati za buduce generacije kao što se to oseca i danas za generaciju novih dodjosa.

Just my two bits... :)
skoljka
(student)
29. март 2020. у 23.45
To si u pravu Santa. U stvari, ta prva generacija koja ovdje odrasta mi izgleda i najuspjesnija jer se ne bori za goli opstanak, a opet imaju dobre radne navike usadjene od roditelja koji nisu imali druge nego da se bore. U mojoj firmi konkretno, ta generacija je kompletan menadžment trenuntno.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.