Дискусије : Емиграција

 Коментар
U prilog ove (po naslovu ) teme
baresh
(zanatlija)
07. март 2019. у 12.12
Posted June 6, 2003
Pismo za bek hom.

Dragi naši,

Ne možemo još da konfirmiramo naš dolazak ovog leta, ali, kako sada stvari stoje, izgleda da ćemo morati da kancelujemo tikete koje smo bukirali, jer nas ubi morgidž za taun haus što smo skoro kupili. Doduše, za tikete imamo, ali ne možemo da skupimo za prezente svima vama i ostaloj familiji, a bez toga ne ide da dolazimo jer nećemo da nas smatraju za neke bamove, kao što su pricali za Đoleta i njegove kad su svojima doneli po 100 dolara, kako su cip i kako ništa nisu uradili u Kanadi. Mi tako nećemo. Ili dolazimo kao gospoda, ili nikako. Zato smo se i dogovorili da sejvujemo što možemo više i da sve odložimo za sledeći vekejšn.

Inače, mi živimo dosta dobro. Ja radim ful tajm i još dva par tajma, a Zorica je našla i treci par tajm (preko vikenda), ali smo dobro uskladili sifte pa možemo da se vidamo svakog drugog vika. Možda je to malo nezgodno za Rebeku, ali njoj placamo dej ker posle škole, a odatle je uzima bejbi siterka i dovodi kuci na spavanje. Ona, iako je mala, razume da mi ovoliko radimo za njeno dobro i da ovako mora da bude sve dok ne otplatimo morgidž. Svaki fri tajm koristimo da budemo sa njom, pa smo je tako last samer (ili to beše pretprošlog) vodili ceo dan na lejk. Kupili smo joj i hot dog i ajs krim i od tada stalno svima prica kako joj je bilo bjutiful. Ja imam dosta posla oko taun hausa, (katujem travu, cistim atik) i nekako ugrabim par sati dnevno da sredujem bejsment jer hoćemo da ga rentamo i tako povecamo inkam. Kao što vidite, da je lako - nije, ali kad je covek hard vorker i ako dobro isplanira skedžual može sve da uradi. Ja sam lepo doterao liniju na 130 paunda, pa mi se neki naši dušmani odavde podsmevaju da sam se osušio zato što mnogo radim i spavam samo četiri sata, ali to je samo zato što su oni mnogo dželos na mene, a i ne znaju da ja uvek ugrabim bar 45 minuta da dremnem u sabveju. Coveku više i ne treba, a i to je samo privremeno (25-30 godina, dok ne otplatimo morgidž), a posle ćemo da uživamo. Sve je lako kad imaš svoj target.

Čuo sam da Đole i ove godine ide za stari kraj. Može se njemu kad već deset godina cuci na velferu i još vozi picu za keš, a žena mu otvorila bjuti salon u stanu pa ove naše guske navalile ko nezdrave da rade her kat. Ali, šta im vredi kad ne znaju da invest , nego sve spiskaju na putovanja i neke druge stjupid stvari. Zato će ceo život da budu golje i rentaju apartman, a mi imamo properti i sejving akaunt u banki. On stalno mejk fan od mene i prica okolo kako sam ful i ne znam da živim, ali polako, zaigrace mecka i pred njegovom kucom. Ja sam već obavestio revenju Kanada o njegovim biznisima, pa ću da ga pitam kako se živi kad bude poceo da placa taksu za sve ove godine.

A to što on misli kako mi ne znamo da živimo, malo se prevario. Skoro svaki satrdej uvece ja i Zorica popijemo kejs piva (onaj mali od siks). Doduše, ona popije samo jedno zato što mora na posao od devet, ali se zato ja rileks i smažem sve ostalo jer u sandej radim tek od osam. Zato, kad ga vidite nemojte ništa da mu verujete šta prica jer on nije covek za rispekt. To je rizon što vam nisam poslao pare po njemu, jer znam kako će da kaže da sam cip i da grabim samo za sebe. Vi znate da to nije zbog toga, nego zato što sam temporari šort, ali i to je samo dok ne otplatimo morgidž. Posle ćemo svi da uživamo.

Sa našim ljudima se ne družimo puno jer oni uglavnom vole da juzaju one koji su nešto uradili u životu, a neće da rade i ostvare svoj sukces kad im ova zemlja već daje cens. Dobar sam samo sa jednim kolegom koji radi sa mnom u fabrici i vrlo je polajt jer mi uvek donosi novine od juče (srpske na cirilici) pa mogu da se upoznam sa svakim iventom. Ja sam se nudio da mu dam kvoder, ali on neće ni da cuje. Mnogo fini džentlmen. Iz tih novina i vidim kako se živi kod vas,pa sam konklužn da i nemate baš mnogo cime da se praud. Pritisla nemaština i svi kukaju da im stigne help od nas koji krvavo pravimo svaki cent. Zato sam i mislio da vam sadzest da prodate to tamo što imate i dodete ovde, jer bi svima bilo bolje. Pare bismo uložili u morgidž, a dosta bismo sejvovali i na dej keru i bejbi siterki jer biste onda vi ker o Rebeki. Vama bi ovde bilo mnogo najs jer je u našem nejberhudu jedan veliki i lep park gde možete da sedite po ceo dan, a kad je vinter mi obavezno zagrejemo living rum na 18 stepeni i milina jedna. Bedrums ne grejemo jer je to cist vejsting, a i zdravije je ovako.

Što se zdravlja tiče, mi smo dosta dobro. Zorica se malo žali na kicmu jer na jednom džobu u verhausu vuce pakete od 90 paunda, a posle kad ode na drugi u mit plent ubije je ladnoca iz frizera, pa kaže da ujutru ne može da se ispravi. Ali to je samo temporari - do podne, posle toga ide ko nova. Ja se pomalo brinem i rekao sam joj prošle godine da ide kod doktora, ali ona nikako da nade tajm. Kaže, treba mnogo da se ceka u vejting rum, pa kad to pomnožiš sa njenom satnicom od sedam dolara ispadne stvarno mnogo, a mi nemamo mani za bacanje.

Ja se ponekad osecam dizi, naročito kad završim onu siftu od midnajt, ali to nije ništa sirijus. Svako jutro uzmem jedan mafin za brekfast i posle mogu da radim još toliko. Najbolja stvar koju sam uradio je što sam bacio cigaretes jer su na televižn rekli da su mnogo bed za zdravlje, a i dosta nam je išlo iz kucnog badžeta. Jedino, još pomalo suspekt u Zoricu jer sam fju tajms osetio smok u batrum pa mislim da još uvek sikretli puši. Ali, neka je dok je ne uhvatim na delu, a onda će da joj zvone uši tri dana.

Razmišljamo i da uzmemo novi kar, ali kad smo videli cene ostavili smo to za fjucr, jer je toliko ekspenziv da je to strašno. Još možemo da juzamo ovaj naš stari, samo moram malo da zagitujem ruf jer se Zorica stalno žali kako joj curi voda za vrat kad je rejn. I Rebeka kuka da uzmemo nešto novo na liz jer je šejm od drugarica kada je vide u cemu se vozi, ali ne zna dete koliko treba da se sejv za ne daj Bože i da mora da se pazi na svaki cent. Normalno, onaj Đole kupio novu Tojotu i pre neki dan se dere ko seljak da ga svi cuju: „Zemljace, dodi da te malo provozam da vidiš šta je mašina”. Vozaj se ti, vozaj, mislim se ja, a kad ti dode mantli fi i inšurens nemoj da dolaziš kod mene da ti borou pare. Uopšte ne razumem te ljude što ne znaju ništa da sejvuju i koji ne znaju da ovde vrediš onoliko koliko imaš na akauntu. Samo se plašim da će da im bude tu lejt kad saznaju. Mada, da budem onest, nekad mi padne na pamet pa se zapitam ko je rajt - ja ili Đole? Kad ga vidim kako je smajli svaki dan iako nema ništa, zapitam se da li vredi što mi toliko vorking hard i šta će da bude za koju godinu. Ali onda se setim koliki mi je morgidž i da nema rest dok se on ne isplati pa više o tome i ne mislim. A posle, kad to finiš, onda ćemo svi da uživamo.

Rebeka je veri gud i smart kid, samo ponekad ne možeš da joj objasniš kakav je ovde život i koliko covek mora da bude kerful, jer za cas može da ode u bankropt, a onda ode i taun haus i sve što si steko.

Traži, recimo, ponekad picu za lanc ili mek donalds, videla od druge dece, i place što joj Zorica svaki dan šalje u školu hleb i džem. A džem baš onaj lep, hom mejd, sami smo ga pravili od bresaka što smo last samer nabrali na jednoj farmi. Ali ne vredi. Ne možeš to da eksplejn detetu, pa to ti je. Zorica se ponekad sažali, pa joj kažem da će tako samo da je pokvari pa ćemo muku da imamo kad bude grou ap. Šta će posle da traži? Biciklu !!?? Sad je uhvatile neke mušice pa kaže kako sve njene drugarice idu na pijano, pa hoće i ona. Idi bre dete, mislim si, samo mi još pijano treba. To je ovde ekspensiv da se smrzneš. Pa gde su pare za ticera, za gas, za notne buks... Koštalo bi me tu mac. A opet, ne možeš baš detetu ništa da ne pružiš. Ne može ni ono mimo sveta. Zato smo stavili na kalkulator i odlucili da je damo u srpsku školu. To je mnogo jusful, jer ona ne prica naški i to je za nas mnogo pejnful. Jer šta je covek bez svog lengvidža? Zero! Srpski mora da se cuva jer smo bez njega komplitli lost. Zato će Rebeka od jeseni u srpsku školu, a ja sam se već dogovorio sa ticerom da mu opejntam bejsment, tako da ćemo da platimo samo manji part. Mada mi ne bi bilo žao ni da platim sve kad je to u pitanju. Srpski je za mene svetinja!

Na kraju, sa old best,

pozdravljaju vas vaši iz Detroita.

santa
07. март 2019. у 12.36
Hmm, i još kažu da je moj 'ocev' (Otac) jezik - srpski necist?

Go figure! :)

baresh
(zanatlija)
07. март 2019. у 14.13
Uz duzno postovanje - ne kaže se ocev (babin) već materin jezik,
ili po ovdasnjem 'mother tongue'.

Docim kad je u pitanju država, negde kažu otazbina,domovina,
babovina,tatkovina - dok ovdeka fatherland & so on...

p.s. ništa lično - samo primecijem.
;-)
santa
07. март 2019. у 14.44
„ne kaže se ocev (babin) već materin jezik”

A šta ako je mati bila NEMA?
Samo pitam...:)
Novak
07. март 2019. у 14.59
Onda se to zove nemusti jezik, i on je univerzalan.
Ova Baresova tema ipak spada u naslov
Mortgage zgode i nezgode.
santa
07. март 2019. у 15.02
Hvala, za 'nemust' sam znao ali - zaboravio (ne toliko cerez godina, kol'ko zbog pamtila)! :)
baresh
(zanatlija)
07. март 2019. у 15.02
Ta naso babo macehu - zlu ne trebalo;-)

A to se kao sto znademo zdravo desava,pa čak i mojoj Persi.

p.s. da ne pominjemo sirotane i sirotice & po neko kopile.

p.s.s. 'jača sila & sudbina, bracela...
santa
07. март 2019. у 15.25
Nego, malo ozbiljnosti povodom 'zgpode i nezgode' strananacke prognoze, latelly; ko će (po nasem 'zemljaku' na 'kampovaanje, tj. 'buvaru, a ko na Carnival Cruise - krstarenja?!

Just wondering... :)
baresh
(zanatlija)
07. март 2019. у 15.49
„Ova Baresova tema ipak spada u naslov
Mortgage zgode i nezgode.”

Ih bre Novace ti se uhvati za taj morgidz 'ko pijan plota'.

Nego; idi do kraja price da upoznas junake naših dana koji
su nekadasnje obrazovanje zamenili 'edukacijom'.Otom potom pozdravljanje u dolasku-odlasku sa ciao,kosarku basketom i još mnogo koje kakvih sami sebi nametnutih novotarija sto nas izjednaci sa bratskim nam narodima iz nesvrstanih - kužiš?
;-)
baresh
(zanatlija)
07. март 2019. у 16.03
...ko na Carnival Cruise - krstarenja?!

Kad smo kod krstarenja,izbor je priličan. Carnival-om smo plovili,možda jopet drugom prilikom. Za dve nedelje iz Miami-a
sa Norwegian Cruise.
santa
07. март 2019. у 16.35
Auu bre, bracela, ako tako nastavis (od 'porta' do porta bićeš ravan cinu nekog oficira na cruiseru. :)
baresh
(zanatlija)
07. март 2019. у 16.53
Ta na tome radim uveliko & uporno...
;-)
santa
07. март 2019. у 17.03
👌🚤
baresh
(zanatlija)
08. март 2019. у 09.14
Kad već pomenusmo krstarenja nije s` gorega imati u vidu
izvesne pojedinosti koje se nebi trebale zanemariti.
Bez obzira na na naše zivotno doba u kojem se zatekosmo.

Osim redovne medicine (ukoliko je koristimo) nužno je poneti
ili pak obezbediti još po nešto za 'zlu ne trebalo'.
Recimo u prvom redu 'travel health insurance', a bez kojeg
vam može presesti ne samo putovanje,već i ostatak prolaznog zivota.
U drugom redu dolazi prirucna apoteka koja ne zahteva lekarsku
pomoć i usluge, a koje ima tj. treba da poseduje svako domaćinstvo.

Toliko u nužnim & putovanjem uslovljenim pojedinostima koje obavezuju. O sitnicama koje nisam pomenuo,a takođe mogu biti
od značaja,prvenstveno zavisi od nas samih,tj. kako i koliko smo organizovani.

Danas je vreme malo 'popustilo' tj. smilovalo na nas setace u
ovdasnjem okruzenju, a kod vaske???
santa
08. март 2019. у 09.37
Tmurno, i na izgled, biće opet mokar dan! :(
baresh
(zanatlija)
08. март 2019. у 10.24
Pitali Cigu: Cemu se ti radujes na ovako tmurnom vremenu?

Cigo: 'zato što posle tmurnog uglavnom dolazi suncano i toplo'.

p.s. pitali Lalu; 'kad polazi zadnji voz iz Panceva?

Lala: e moj bracela,ti i ja to nikad nećemo docekati.
Novak
08. март 2019. у 10.28
Suncano i veoma plavo nebo bez daska vetra sa -21 jutros
i definitivnim povecanje temperature u smeru iznad nule.
Obecao sam sebi prošle godine, ako ove godine budem u Ontariu
u Aprilu, mora da sam bolestan, veoma poslovno i profitabilno
bizi, ili pak bankrotirao. Cetvrti razlog bi bio nedaj boze
još je rano.
Danas evo pevam onu zagorsku,
bezi Jankec, Bezi Jankec cug ti bu pobegel ne bus videl beli Zagreb grad... a ja dodam bas me me briga, bas me briga, karta mi je v dzepu, ja bum videl čak i Novi Sad.
santa
08. март 2019. у 15.44
Novak: „...karta mi je v dzepu, ja bum videl čak i Novi Sad.”
--------

Pa, say 'Hello' našim novosadjanima!

Nekada (početkom'60tih) sam vrlo često vozikao CEO's do i po NS, a poslednji put sam bio proveo par dana (davne 1984te) na Petrovaradinu (Hotel 'Tvrdjava'; mislim da se tako zvalo). :)
Novak
08. март 2019. у 16.45
U to vreme Petrovaradin je imao samo jedan hotel „Varadin”
tj na tvrdjavi, najbolje kategorije onda a i danas, sa pogledom na
grad, Dunav, Frusku Goru, Backu i Sremsku ravnicu.
Novak
08. март 2019. у 16.52
Sa ovim želim da komformiram svoj odlazak ovog proleca.
Više ne radim ni fultajm ni overtajm, a plata je stabilna, dok
tamanhaus je taman...
Zorka i Rebeka su super.
santa
08. март 2019. у 17.02
Verovatno si u pravu što se tiče hotela, a za lokaciju i okruzenje, pun pogodak! :-)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.