Дискусије : Емиграција

 Коментар
Uspomena iz vojske!
Da_dodam
22. јануар 2015. у 01.12
(clairvoyant) GZox u njegovom zezanju me podseti na dogadjaj iz vojske koji ima veze sa Vardarom i tenkom:
=====================================================================
„GZox 20. januar 2015. u 13.45 - Tubby, ipak budi obazriv, da_dodam je u svoje vreme izvukao pokvareni tenk iz nabujalog Vardara :)”
==================================================================

1975 - 30 Godisnjica Oslobodjenja Jugoslavije - Vojni Manevri na Vardaru - prisutni Tito, Stambolic, Ljubicic i ostala „ekipa”!
**************************************************************
Mi pesaka iz Kiceva preko Prilepa pa na Vardar! Iznad Prilepa videh otisak (od Kraljevica Marka) Sarcevog kopita - legenda! Vardar!
Cela istocna strana ima stotinu kampova naredjanih pored reke - cela divizija! Priprema za manevar je 20-tak dana a poligon je na 45 minuta hoda niz reku. Čim se prođe neki presuseni kanjon pocinje sirok poligon koji ide uzbrdo ali u tri stepena; kad osvojis treci stepen „odbaci si (nevidnjivog) neprijatelja” - POBEDA, URAAA!!!

Jedno jutro krenemo na uvezbavanje kao i obično! Postavimo se pored reka i krenemu u napad! Osvojimo prvi „ridge-greben” - pregupisemo se pa napadnemo sledeći. Stignemo skoro do drugog grebena a to je već 2-3 km od reke kad se nebo smraci - pocne kisa i grad - vetar da te odnese! To je najgore nevreme u kojem sam ikad bio! U letnjoj uniformi osecas kao da ti led kida kozu! Hladno! Vezba se prekida i vojska pocne da bezi nizbrdo prema Vardaru. Ali moja desetina krene paralelno sa Vardarom jer smo znali da onaj „kanjon” više ne možeš da predjes zbog strasnog pljuska čim prestade grad! Presli smo tako nekoliko nabujalih i opasnih recica - voda nosi sve pred sobom a cujes kako se u njoj „valja” kamenje; kad te udari izbije ti noge ali smo se drzali jedno za drugo tako da niko nije „otisao”. Stigli do jednog grebena koji je isao prema reci i spustimo se na put „dam” i krenemo prema logoru! Kad ono Vardar se digao sigurno 5-6 metara i preplavio kampove! Nigde vojske! Onako hladni, gladni, umorni i prebijeni smo se vukli prema nasem logoru - kad ono NAS LOGOR PRVI NA SUVOM TERENU! Presvucemo se u suvo i cekamo! Kao sto smo i pretpostavljali onaj kanjon nije bio prelazan pa su prvo dosli kamioni da naprave „most” za vojsku ali ih je voda odnela pa su morali postaviti tenkove da vojska predje preko njih. Pogubili su dosta naoruzanja i neke vojnike je odnela voda ali su ih (čuo sam) spasili.
Znaci ipak imam pricu o „Vardari i tenku” - ali kako je GZox to znao?!?!
Da_dodam
22. јануар 2015. у 01.17
Ali znam da je to ništa u poredjenju sa našim koji su se nedavno tukli u pravom ratu!
santaПорука негативно оцењена. Покажи

santa
22. јануар 2015. у 09.08
Kad sam ja sluzio slavnu JNA, imali smo samo drvene puske!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. јануар 2015. у 09.44
pa ne smes pajserima da das pravo oruzje i bojevu municiju - ispovredjuju se i ispoubijaju se.
a i laksa ti je ta drvena.

b.t.w. bio na tom krivolaku u uniformi. vrlo zanimljivo mesto. ako izuzmemo neverovatno smrzavanje - sasvim dobro zezanje.
Da_dodam
22. јануар 2015. у 11.10
A drvene puske ne mogu da potonu!

Nego pamcenje me izdalo; Krivolak je za gadjanje? Da li to bilo gore na „Suvom Polju”? U Ohridu smo isli na Maucker na gadjanje a na Meseista na logorovanje...u Januaru (pre prekomande)!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. јануар 2015. у 11.29
da da, navodno bio najveći artiljerijski poligon na širem području. nešto mi je ostalo u memoriji da su ameri nešto tamo burgijali pošto su raskockali zemlju.
sa_strane
22. јануар 2015. у 11.53
Da_dodam-
„Mi pesaka iz Kiceva preko Prilepa pa na Vardar!”
-

-Krivolak jeste jedan od većih vojnih poligona. Znam da su u moje vrijeme tamo Grci imali bojeva gadjanja.
Bio sam tamo sa mojom četom nekih 10 dana, logorovali uz sami Vardar. Bio februar i onakovu zimu i onako hladan vjetar teško za opisat.

Nego desetaru kako si ti pesaka od Kiceva preko Prilepa pa na Vardar ako je to relacija nekih 120 km?
Od moje kasarne Krivolak je oko 80km pa smo isli kamionima.

-
Bruda
22. јануар 2015. у 16.10
Da nije neko bio na pripremama na Temzi ?

Drveni tenkovi, plutajuci?
Da_dodam
23. јануар 2015. у 23.07
sa_strane sa_strane - 22. januar 2015. u 11.53
„Da_dodam- ”Mi pesaka iz Kiceva preko Prilepa pa na Vardar!„
...
Nego desetaru kako si ti pesaka od Kiceva preko Prilepa pa na Vardar ako je to relacija nekih 120 km? Od moje kasarne Krivolak je oko 80km pa smo isli kamionima.
=====================================================================
Znam da smo pesaka od Kiceva do Prilepa! Spustili u Prilep sa ”Sarcevog Brda„ ali smo bili ”u zakasnjenju„ da pocnemo s'pripremama za manevre i da su i nas zadnju deonicu prebacili kamionima ali ne mogu da se setim koliko. Prilično sam siguran da smo peske napustili Prilep i da su nas usput pokupili i odvezli do Vardara!
Inače kad je leto tako zeznuto mogu da zamislim kako je tek zimi!
Mi smo na kraju kursa pesacili u January 8 sati do Meseista na ”zavrsni ispit„! To je bio PAKAO - i naucio sam dobru lekciju: ”NIKAD NA DUGI MARS NE KRECES U NOVIM CIZMAMA„! ”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. јануар 2015. у 03.38
nikad nigde ne krećeš u novoj obući...
ja sam bio u kasnu jesen -tipa novembar-decembar. značy - u rano jutro pre/za vreme ustajanja - sasvim validan minus (tipa minus sedam-osam-dvanaest) - bio sam par puta nešto do stražara/požarnog koji je bio izdvojen od logora- ono municija za gađanje - pa tu - tipa par stotina m od logora - i na brdašcetu. i sad čujem onamo kako bude vojsku dole - i par minuta posle toga - ono -izmile se drugari iz šatora - i prvo jedan oblak krene da se diže - pišaju (para) :) :) , i onda drugi oblak - zapalili prvu cigaru za dobro jutro...
uglavnom, fino zezanje bilo. -naravno - bio sam najbolji na gađanju - zapaliio sam bio jednu onu olupinu što služe kao mete (pancirnom granatom - ne znam šta se zapalio, al' se zapalilo i gorelo je vala neko vreme). -bio jedan tip hrvat, on je tad bio vrlo nabrijan na hrvatsku (fala bogu luda glava je preživela) - i bio je uvek na gađanjima među najboljima - odma POSLE mene :) :) - kako je čovek bio ispzdeo... :) :) . mislim da mi je na tom gađanju šev čak bio dao 7 dana pa-pa
uglavnom - šteta što momci danas ne idu u vojsku iz dva razloga - prvi - zato što tu doživiš neverovatne stvari. drugi-bitniji-zemlja koja nije sposobna da plaća svoju vojsku -plaća(će) tuđu.
e sad, kad te bolji junak podjarmi - to mi i nije tako strašno - ali kad te lakirana bubašvaba „preda” - kao što je kod nas slučaj - ono - evo na tačni-bez borbe - tu već čovek mora da popizdi malo..(čuj malo)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.