Дискусије : Италија

 Коментар
Moncalieri(Torino)
dabronja
28. јул 2011. у 16.46
Trebala bi mi pomoć oko rentiranja jednosobnog stana ili studia u Moncalieriu ili eventualno u Torinu.

Naime, upisao sam master studije na Collegio Carlo Alberto koji se nalazi u Moncalieriu pa bi idelano bilo da tamo nađem i stan. Najam bi bio na 10 ili 11 meseci.

Mnogo bi mi značila pomoć ili savet ako već neko živi u blizini pogotovo što ne govorim italijanski (master je na engleskom).

Hvala unapred!
Mostro
(junior member)
29. јул 2011. у 05.53
nemas potrebe da se brines, ima stanova ko pleve. Ja sam tamo mnogo puta prolazio i to je lepo uredjeno novo naselje, poput Novog Beograda. Upravo sam pogledao oglase i garsonjere 20-30 kvadrata se krecu 200-250 evra mesecno. Oni racunaju i zidove u kvadraturu, a preko te cene imaš plus troskove za struju, gas, komunalije i sl. Inače kad stignes tamo potrazi neku agenciju (agenzia immobiliare), ima ih dosta i oni će ti pokazati neke stanove. A možeš i preko sajtova da potrazis, ali ne vredi mnogo dok ne vidis na licu mesta o cemu se radi.
evo ti linkova pa gledaj:
http://www.mioaffitto.it/affitti/affitto-moncalieri-torino_0_73613_90.html
http://alturl.com/id87x
Mostro
(junior member)
29. јул 2011. у 06.06
e da, nisam ti rekao kod njih je praksa da se daju 3 kirije kao depozit i garancija da ćeš vratiti stan kakav si i dobio, ali često se desi i da ti odbiju od toga za krecenja i popravke ako nešto nije u redu. Telefon, struja, gas i ostalo, sve ide na tvoje ime, pa je potrebno da imaš neki od njihovih dokumenata.
kise63
(Sto se mora nije tesko)
30. јул 2011. у 02.20
E da!3 kirije u napred i jedna za agenziu!Pa ti vidi!
dabronja
01. август 2011. у 11.46
Hvala puno na informacijama!

Meni su već preko fakulteta ponudili neke varijante za smeštaj... najjeftiniji je neki studio koji košta 400evra sa svim troškovima.

Zanima me koliko bi otprilike para trebalo odvojiti za komunalije na mesečnom nivou pošto su ponuđeni i neki stanovi koji ne uključuju troškove grejanja, đubreta i sl.? Da li se podrazumeva da stan ima internet pristup ili je bolje da uzmem neki mobilni internet?

Takođe me zanima i kakva je situacija sa parkiranjem, odnosno da li se plaća i koliko, pošto bih ja došao kolima?

Hvala još jednom!
Mostro
(junior member)
01. август 2011. у 17.52
neki studio koji košta 400evra
------
pazi ovako,
naziv studio se ne koristi za stanove. već za neke radne prostore, atelje, i sl. Stan je appartamento (apartman).
u 400 evra za jednosoban ili verovatnije garsonjeru su ti racunali jedno 250 kiriju i oko 150 za troskove. To kažem sudeci po onim cenama u oglasima. Kod njih je struja dosta skupa u odnosu na naše cene, i gas je kad krene grejanje, pa i pretplata za telefon u zadnjih par godina je mislim oko 25 evra/mesecno i to se nakupi. Voda i djubretari su zanemarljivi troskovi. Ako zgrada ima administratora, on se placa godisnje i sad ne znam kolike su im tu cene, ali verovatno jedno 400-500 e po stanu.
Znaci, treba da znaš o cemu sve da se informises kad gledaš neki stan. Parkiranje je kao kod nas, placa se u centru gde je obelezeno, ali zavisi opet gde ti je stan. I kod nas placaju oni oko Knez Mihajlove, Terazija i sl. Kazne u sobracaju i pogresna parkiranja su visoke, ako ne platis ono sto ti napisu u roku 2 meseca, to se duplira.
Za internet ne brni. Okrenes telekom i to je u roku 24 sata i na vrhu Alpa, veoma su precizni efikasni, iznenadices se, a takođe i sa zeleznicom koja je tacna kao u Japanu.
Nasa vozila su osigurana, ali treba da znaš koliku stetu maksimalno pokrivaju u inostranstvu, jer u slučaju da ti se desi nešto, ode ti u zatvor ako nemas da isplatis. Zato je dobro tamo osigurati dodatno da premija bude bar prosecna italijanska.
Kod njih studenti često zakupe stan ortacki, dvojica plate po pola, pa možeš eventualno tamo da nadjes i cimera i da unajmite nešto komotnije.
Znaci, imaš dosta pitanja, nije ti sve jasno, ali tamo je sve uredjeno i nema muke sa administracijom kao kod nas, ali ti za studentski zivot treba jedna njihova radnicka plata, bez luksuziranja.
Ako se eventualno javi ovih dana Marko, nas diskutant sa foruma, on bi mogao da nešto kaže preciznije o sadasnjim cenama tamo, on je u Milanu možda sada i u Srbiji, ali i Torino se ne razlikuje mnogo sa cenama od Milana.
Ajde ne brini. pitaj tamo kad stignes za neki jeftiniji hotel, ostani u njemu nekoliko dana i za to vreme pogledaj desetak stanova, imaju gomile ponuda po agencijama i brzo ćeš naći, sve je to cisto i sređeno. Nije loše i da naucis po nešto osnovno od italijanskog, ponesi bar recnik, trebace ti.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.