Дискусије : Религија

 Коментар
Vera, ili konkretna ili apstraktna
pravda_i_istina
19. фебруар 2019. у 07.47


Namera ove dopune mi je bila da krenem od sledećeg: Vera i demagoška manipulacija su dva puta, oba između apstrakcije i konkretizacije, ali sa suprotnim usmerenjima. Koje je tvoje (od-do)? Da li je uvek?
Da trasiram konkretizaciju vere koja je osnov svega kako i reče i potkrepi masom primera apostol Pavle u Jevrejima, glavi 11.
Da blokiram apstrakciju onoga što je već konkretizovano, onoga što se već utemeljilo, ako se na kamenu utemeljilo, te zidalo; da blokiram da se od konkretnog pravi simbolika, alegorija, preneseno značenje, enigmatsko ili iskalkulisano. Neko će reći da se i Gospod služio pričama, parabolama. Pa, naravno, ali Hristovo usmerenje je uvek bilo od tih priča ka konkretizaciji vere, tj. njene indukcije, a nikad obrnuto od konkretizovane vere ka apstrakciji i mistifikaciji ili dedukciji iste, te u krajnjoj liniji je i sam rekao razlog govorenja u pričama u Mateju 13,10-..., a naročito u Mateju 13,35 da se ispuni što je rečeno preko proroka koji govori, otvoriću u pričama usta svoja, On iskazuje ono što je sakriveno, neiskazano, nekonkretizovano još do tada, te iz tame i nerazumljivog upućuje na videlo i jasnoću (Matej 10,26-27; Marko 4,22; Luka 8,17).

Kad god je Gospod pohvalio veru u bilo koga, ta vera je bila konkretna, jer je taj za nju bio životno zainteresovan da se ispuni, te je konkretizovao još više, i to krećući od svoje malenkosti (neznabožačke ili nedostojne), kao npr.:
žena Hananejka (neznaboškinja rodom Sirofeničanka), koja i posle poniženja, tj. Isusovog poredjenja sa psima, nije htela da otstupi od vere u Njega, za koga je čula ranije, verujući još više, te odgovarajući analogijom da čak i psima padaju mrve sa stola (Matej 15,27; Marko 7,28)
kapetan koji samoga sebe držaše nedostojnim da Gospod pod njegov krov udje, ali je i te kako skupio hrabrost da verom svojom krećući od takvog sebe samoga i od svoje ovozemaljske vlasti pod kojom je i koju ima nad svojima, napravi analogiju verujući još više u Isusovu vlast (Matej 8,8; Luka 7,8).
Vera se uvek gradi indukcijom, a nikad dedukcijom, tako kad apostoli tražaše da im Gospod dometne veru, on im odgovori da kad bi je imali koliko zrno gorušično, rekli bi gori da predje (Matej 17,20), ili dudu da se iščupa i usadi u more (Luka 17,6). To isto zrno gorušično, najmanje od svih semena, uzrasta u drvo, pa bude veće od sveg povrća (Matej 13,31-32), indukuje hlad za ptice nebeske (Marko 4,32), koje se na njegovim granama nastanjuju (Luka 13,19).
Kad god neki nevernik hoće da sakrije svoju neveru, da omalovaži Reč Gospodnju, jer ne veruje u nju, on kaže da to nije realno, stvarno, da je to simbolika, apstrakcija i sl. Opravdava se npr. simbolikom lažnog otkrivenja tipa 10x10x10, pa puta 122, ili pak računanjem žiga zveri, ne bi li lukavo izmišljena bajka dobila kao privid protivtežu egzaktnost. Drugi pak veruju brojkama, ali i jedni i drugi zaboravljaju da svoju (ne)veru grade dedukcijom (čak Irodovim kvascem), ili pak, na nepravdi. Kad bi bar gradili.
Ali Sin čovečiji kad dodje, hoće li naći veru na zemlji? upita Gospod, isti onaj koga uzverovaše i deca, i na koje upućivaše da se mi odrasli obratimo. A kako će se obratiti onaj kome misterije češu uši, koji apstrakcijom i simbolikom, ili pak dedukcijom pokušava da sakrije svoje neverje? Kuća takvih neće odoleti kad udari dažd i dodju vode i dunu vetrovi, a kamoli da je to tek priča (Matej 7,...21-27):
Pa kad mnogi kažu da su u ime Gospodnje prorokovali, i njegovim imenom demone izgonili i čudesa mnoga tvorili, neće li im odgovoriti:

da su trebali da prime starozavetne svete proroke, njihovih prorokovanja da su trebali da se opominju kao i apostoli (npr. Dela 15,15), jer svoju Reč datu njima Gospod i u Novom Zavetu potvrdi, umesto što se sami gradjaše prorocima, a ove izopačivaše i devalviraše?
da su te iste demone izgoneći ih, ugonili ih u druge ne ratujući uopšte protiv njih kao apostol što reče u Efescima 6,12, a na drugoj strani se hvalili da im sami demoni dolaze na molitvama nastojeći da dokažu kako su otpadnici ionako pod vlašću sataninom koji se eto bori i za njih vredne?
da su sami sebe promovisali besplodnim čudesima, umesto da tvore volju Boga Oca, Reč Gospodnju na koju nisu hteli da paze, ili izvrše, čak prezirući suze apostola Pavla?

Eto, zato će im reći da ih nikada nije znao da idu od njega koji čine bezakonje, jer nisu hteli da izvrše Reč Gospodnju koju apostol suzama zapečati, niti da izvrše volju Boga Oca, (a kamoli) da je tvore kako i sam reče (Matej 7,21-22-23-24-26!), kao da nisu znali da je namera Gospoda Boga oduvek vera i istina (Isaija 25).

Ja se maksimalno trudim, mada za kraj ove dopune, a i sajta, otvori mi se nova tema: podizanje, uzdizanje roga nasuprot samouzdizanju ponosom, te gordošću, te ohološću, ali u Steni se i zatvori, po Reči Isaije 2,10-12...:
Udji u Stenu, i sakrij se u prah od straha Gospodnjega i od veličanstva njegova.
Ponosite oči čovečije poniziće se, i visina ljudska ugnuće se, a Gospod će sam, biti uzvišen u onaj dan.
Jer će doći dan Gospoda nad vojskama na sve ohole i ponosite i na svakoga koji se podiže, te će biti poniženi.

Takođe ponovljeno u Novom Zavetu na više mesta u Jevandjelju da ko se uzdiže biće ponižen, a takođe i kod apostola Pavla.
Nazad na vrh
Hosted by www.Geocities.ws
pravda_i_istina
19. фебруар 2019. у 07.49
Dopuna - od ovog DVOJSTVA sam trebao da krenem: Konkretno ili apstraktno

concrete - not abstract, KONKRETNO SHVATANJE, real, for building (za gradjenje), solidify (udružiti se, zgusnuti se), form into a mass
concretion - stone (kamen, stena), SRAŠTEN, coalescence (srašćivanje), concrete mass
abstract - not concrete, IZVADAK, UKLONITI, deduct (odbijati, oduzeti), abstruse (nerazumljiv, taman)
abstraction - oduzimanje, kradja; process of stripping an idea of its concrete accompaniments (proces lišavanja ideje njenog konkretnog dodatka), absence of mind (bezumlje), something visionary

STENA
5. Mojsijeva 32,4-6 Delo je te stene savršeno, jer su svi putevi njegovi pravda;... Oni se pokvariše prema njemu, ...to je rod zao i pokvaren. Tako li vraćate Gospodu, narode ludi i bezumni?...
5. Mojsijeva 32,31-40... Jer stena njihova nije kao naša stena, neprijatelji naši neka budu sudije. Jer je čokot njihov od čokota sodomskoga i iz polja gomorskoga, groždje je njihovo groždje otrovno, puca su mu gorka. Vino je njihovo otrov zmajevski, i ljuti jed aspidin. Nije li to sakriveno kod mene, zapečaćeno u riznicama mojim? Moja je osveta i plata,... Vidite sada da sam ja, ja saam, i da nema Boga osim mene. Ja ubijam i oživljujem, ranim i isceljujem, i nema nikoga ko bi izbavio iz ruke moje. Jer podižem k nebu ruku svoju i kažem: ja sam živ doveka.
Isaija 26,4-9-11-14 ...jer je Gospod Gospod večna stena. ...Gospode, ruka je tvoja visoko podignuta, a oni ne vide,... ...Pomreše, neće oživeti, mrtvi budući neće ustati, jer si ih ti pohodio i istrebio, zatro svaki spomen njihov.
5. Mojsijeva 32,18-20 Stenu koja te je rodila zaboravio si; ..., jer su rod pokvaren, sinovi u kojima nema vere.
1. Samuilova 2,1-3 ...podiže se rog (Psalam 132,17 92,10 A moj rog Ti uzvišuješ kao rog u jednoroga; odnosno Luka 1,69) moj u Gospodu;... (Luka 1,46-55)... i nema stene kao što je Bog naš. Ne govorite više ponosito, i neka ne izlaze iz usta vaših reči ohole...
2. Samuilova 22,2 i 3 i 32 i 47 Bog i stena moja, u njega ću se uzdati, štit moj i rog spasenja mojega (Psalam 18,2)
KAMEN
1. Mojsijeva 28,18-22 A kamen ovaj koji utvrdih biće dom Božiji;...
Knjiga Isusa Navina 4,3-5-8-9-20 ...i uzeše 12 kamena isred Jordana, kako beše rekao Gospod Isusu, prema broju plemena Izrailjevih; ...
Knjiga Isusa Navina 24,26-27 ...evo, kamen ovaj neka vam bude svedočanstvo, jer je čuo sve reči Gospodnje koje nam je govorio; ...
Isaija 28,...16... kamen izabran, kamen od ugla, skupocen, temelj tvrd;...
Psalam 118, „”...22... Kamen koji odbaciše zidari, posta glava od ugla (Matej 21,42; Marko 12,10; Luka 20,17) ...
Matej 21,44 I ko padne na ovaj kamen, razbiće se, a na koga on padne satrće ga (Luka 20,18).
Dela 4,11 ... i nema ni u jednome drugome spasenja.
Efescima 2,20-22 Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je ugaoni kamen sam Isus Hristos, na kome sva gradjevina, skladno spojena, raste u hram sveti u Gospodu, u koga se i vi zajedno ugradjujete u obitalište Božije u Duhu.
Matej 7, ...24-27 ...čovekom mudrim koji sazida kuću svoju na kamenu. ...čoveku ludom koji sazida kuću svoju na pesku. ...

KAMEN ZA SPOTICANJE I STENA ZA SABLAZAN
Isaija 8,14-18 I biće vam svetinja, a kamen za spoticanje i stena za sablazan (1. Petrova 2,7)... Evo ja i deca...
Rimljanima 9,30-33 ...Zato što ne tražiše od vere, nego od dela zakona, jer se spotakoše o kamen spoticanja,...
O isti kamen spoticanja se spotiču i danas npr. tzv. adventisti, tj. subotari, ali, gle, oni su i najzaludjeniji lažnim otkrivenjem.
No, stena za sablazan je sasvim drugi, nastupajući kontekst, jer danas osim zemlje, ljudi još uvek ne naseliše vasionu:
Isaija 26,9 (u gore citiranom kontekstu) ...jer kad su sudovi tvoji na zemlji, uče se pravdi koji žive u vasiljenoj.

Evo vam stena sablazni i ruke Gospodnje podignute na sve narode kako i prorokovaše SVETI PROROCI Božiji i pre no što dodje Gospod:
Hristos govoraše, u 4. jevandjelju glavi 15, da je On istinski čokot u kome ako ko ne ostane i njegove reči u njemu, izbaciće se napolje kao loza, a svaku lozu koja je na njemu, a ne radja rod, Bog Otac, vinogradar otseca.
Zagonetka Sina čovečijeg o čokotu, dva orla, puštanju loze, izbijanju odvoda je kod Jezekilja 17, a kresanje odvoda i otsecanje loze je kod Isaije 18,5.
Citat Mojsijevog prorokovanja, iznad, o neprijateljima sudijama, sodomskom čokotu, otrovnom i gorkom groždju, onome što je zaista zapečaćeno, čija je osveta i plata, ko jedini oživljuje i ubija, te ranjava i isceljuje, jasno raskrinkava lažno otkrivenje kao npr.:
OTK 6,8, gde jahaču imena smrt neko dade da ubija nad četvrtinom zemlje
OTK. 8,11, gde se umire od gorkih voda; opširnije...
OTK. 10,4, gde ne znamo šta je čuo, jer to nije ni napisao, već je zapečatio pisac OTK.
OTK. 10,9-11,1 gde pokrade stihove Jezekilja 3,1-3, po kojima on sam sebe predstavi Sinom čovečijim, pridoda zagorčavanje utrobe svoje, rekoše mu da treba nanovo da prorokuje, te se lati brljavljenja po stihu Jezekilja 40,3 itd.
OTK. 11,8-11, sodomski grad gde je i gospod od dva svedoka, * GOSPOD NJIHOV, kako reče pisac OTK., bio raspet, u kome i njih dvojicu ubi zver iz bezdana, zbog čeha se raduju stanovnici zemlje, jer ih njih dvojica mučiše, posle čega udje u ta dva duh života od boga, te stadoše na noge. (* PO PREVODU SINODA SPC)
OTK. 13,3 gde se jedna od glava zveri smrtno ranjena izlečila.
Citat Isaijinog prorokovanja, iznad, o pomrlima koji neće oživeti, o budućim umrlima koji neće ustati, jer im je Gospod zatro čak i spomen (nema koga ni da ih se spomene, kao da ih nikada nije ni bilo, a kamoli da će vaskrsavati), je u jasnoj korelaciji sa:
1. Timotiju 3,11-12 gde apostol Pavle kaže da nastoji da dostigne u vaskrsenje, ali ne kao da već jeste to postigao, nego stremi ne bi li to dostigao (znači ima ih koji ne vrede ni za strašni sud da budu vaskrsnuti, a kamoli za večni život da će dostići, ili pak dobiti šansu u lažnom 2. vaskrsenju: jedno, ili ni jedno za neke!).
Luka 20,35-36 A koji se udostojiše dobiti onaj vek i vaskrsenje iz mrtvih, niti se žene niti udaju, jer više ne mogu umreti, jer su kao andjeli, i sinovi su Božiji kada su sinovi vaskrsenja (znači stanovište je onih koji se udostojiše, ne mogu umreti više, pobeda proždre smrt, nema više ni žalca smrti, kako govoraše sveti; kao andjeli reče Gospod, a lažno otkrivenje 20,6 - sveštenici, isto 1,6 ili, pak, 5,10 - carevi, i to bogu!? A MELHISEDEK, car salimski i sveštenik Boga višnjega blagoslovi Avrama: Blagosloven da je Avram Bogu; znate li bar padeže, jer jedno je kad Božiji sveštenik služeći Bogu sveštenuje ljudima, osvešćuje ih i osveštava na zemlji, a drugo je kad se lažno otkrivenje ruga huleći i sablažnjava ljude izopačujući!).

Opširnije o smrti i vaskrsenju na mom sajtu.
Bazorilo
19. фебруар 2019. у 18.15
Kad god neki nevernik hoće da sakrije svoju neveru, da omalovaži Reč Gospodnju, jer ne veruje u nju, on kaže da to nije realno, stvarno, da je to simbolika, apstrakcija i sl.

Да ли је то оно кад царица Теодора окрвави руке до рамена и заједно са црквеним великодостојницима поби,покла и потре један читав народ у своме царству-(Павлићане),само зато што су веровали другачије од ње и званичне Цркве.Ти који пливају у крви невиног народа,не само да омаловажавају Реч Господњу,јер не верују у њу,већ су се својим делима и речима мржње и освете без разлога,већ одавно уписали у белу (читај црну)књигу Антихриста.
K-MC
(llkktt)
20. фебруар 2019. у 07.57
Imamo situaciju gde evo bas ovde na ovom forumu svako nesta oce da izbaci i kaže da ne vazi. Diskutant pravda i istina kaže da je Otkrivenje lažno, Bazorilo da je netačno u vezi Duha svetog da nije Licnost, TYR kaže da novi zavjet ne vazi da Hristos nije Mesija, itd. Svako bi hteo da nesta odbaci.

Ja prihvatam cjelo sveto Pismo kako jest, Otkrivenje, Novi zavjet, tekstove u vezi Duha svetog, sve kako jest i ucim se iz tog, sto je jasno prihvatam sto nije ostavim po strani.

i zaista ne vidim ništa dobro u tome da se nesta tu prekraja jer je tamo neko, rekla , kazala i reko ovaj i onaj itd

nema u tome blagoslova, samo prazne prepirke i gubljenje vremena, a to je gresno
Bazorilo
20. фебруар 2019. у 14.30
Јер нам Бог посла духа Сина својега који из нас виче,Ава оче(Оче наш).
-Ја и Отац једно смо.
Ако теби ништа не значи то што се на престолу Божјем,приликом Христовог вазнесења(најзначајнији дан у историји човечанства)не помиње нико други осим Бога Оца и Госпда Исуса Христа,мени и те како значи.Без икакве сумње,ако он постоји(особа Дух Свети),требао је овде бити споменут.Али не само ту,нема га ни у једном од стихова где се директно или индиректно спомиње Божји престо.
cartensius
(pisac)
20. фебруар 2019. у 17.35
Isus odlazi na nebo a Duh Sveti, kao Utešitelj nastavlja svoj posao i zadatak. Zašto bi moralo da na prestolu sede uvek tri osobe? Jovanu se prikazuje presto, na prestolu je neko, a pored prestola su dvadesetčetiri starešine. Isusov boravak na Zemlji od tridesetitriipo
godine, za to vreme, naravno nije bio na prestolu, Njegov povratak je bio veoma svečan i veličanstven (čitajte Psalam), tako taj prizor nam naglašava, da se Isus vratio na svoje mesto Božanstva i zauzeo svoj položaj koji je od večnosti. U nekoj pređašnjoj temi, K-MC ja objasnio osnovne karakteristike ličnosti (osobe), u Poslanici Rimljanima se pominje Isusov Duh, pominje se Božji Duh, i pominje se naš duh. Nije reč o posebnim ličnostima, nego o Njihovoj ili našoj energiji i kompletnosti
neke osobe. Kada je reč o Duhu Svetome, onda podrazumevamo osobu ili
ličnost koja govori, teši, upravlja...Negiranje Duha Svetoga i svaka
hula na Duha Svetoga, pogubna je.
K-MC
(llkktt)
20. фебруар 2019. у 18.19
Bazorilo
20. februar 2019. u 14.30

Јер нам Бог посла духа Сина својега који из нас виче,Ава оче(Оче наш).
-Ја и Отац једно смо.
Ако теби ништа не значи то што се на престолу Божјем,приликом Христовог вазнесења(најзначајнији дан у историји човечанства)не помиње нико други осим Бога Оца и Госпда Исуса Христа,мени и те како значи.Без икакве сумње,ако он постоји(особа Дух Свети),требао је овде бити споменут.Али не само ту,нема га ни у једном од стихова где се директно или индиректно спомиње Божји престо.

<<<<< Brate, Bog je Duh i koji mu služe Duhom i Istinom Mu služe, kad se kaže Duh sveti to obuhvata i Oca i Sina i Duha. Kad se kaže Bog Otac ili Oce nas, i to obuhvata i Oca i Sina i Duha svetog. Kad se pomene Duh sveti koji radi na nama to obuhvata i Oca i Sina.
Dakle nema razlike.

Kako sebi objašnjavas sledeće refere u kojima se pominje RAD DUHA svetoga:

Djela 16,6-7. А кад прођоше Фригију и галатијску земљу, забрани им Дух Свети говорити реч у Азији.
7. А кад дођоше у Мисију хтеше да иду у Витинију, и Дух не даде.

Luka 4,1. Исус пак пун Духа Светог врати се од Јордана, и одведе Га Дух у пустињу,

Matej 4,1 1. Тада Исуса одведе Дух у пустињу да Га ђаво куша

Djela 8,29,
А Дух рече Филипу: Приступи и прилепи се тим колима

Djela 10,19. А док Петар размишљаваше о утвари, рече му Дух: Ево три човека траже те;
Galacanima 5, 18, Ако ли вас дух води, нисте под законом.

Psalam 143,10,
Научи ме Творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој; дух Твој благи нека ме води по стази правој.
Ezekijel 37
1. Рука Господња дође нада ме, и Господ ме изведе у духу, и постави ме усред поља, које беше пуно кости.
Izaija 48,
16. Приступите к мени, чујте ово: од почетка нисам говорио тајно; откако то би, бејах онде; а сада Господ Господ посла ме и Дух Његов.

Bazorilo
21. фебруар 2019. у 16.38
Vrlo jednostavno,sve to stoji opisano za Duha Bozjega.To je Duh kojeg susrecemo na mnogim stranicama Biblije.To dakle uopste nije sporno,jer Duh sveti prizilazi iz Oca i Sina.To je dar Bozji njegovoj crkvu na zemlji.Taj dar su primili Apostoli u gornjoj sobi.Nema sumnje da je njega posedovala i Starozavetna Bozja crkva,je rje nju Gospdo vodio prorocima, a proroke naravno Duh Bozji.Posle pedesetnice,Duh sveti je izliven u velikoj meri,tako da je njegova produktivnost postala mnogo veca.A da se ne radi o posebnom bozanskom entitetu,govori cinjenica,da se on u tom svojstvu ne pominje ni u jednom stihu koji govori o Bozjem prestolu.Zato ga pioniri Adventne vesti i ne pominju kao osobu,jer su se drzali strogo - *Grundsätze der Reformation

sola scriptura | sola fide | sola gratia | solus Christus

„Allein durch die Schrift” | „Allein durch den Glauben” | „Allein durch Gnade” | „Allein Christus” .

Jedan nas teolog koji se još uvek drzi trinitizma,otvoreno kaže:Trojstvo koje Adventisti ispovedaju,jeste ono isto koje drže i Katolici.Pri tom on stoji na stanovistu,da je to ispravno ucenje.
I ako se ne slazem sa njime u pogledu ispravnosti te dogme,čestitam mu na iskrenosti,jer mi ne oduzima vreme,ubedjujuci me da je to neko drugo trojstvo od onog katolickog.Mnogi trinitarci,laickog pogleda na taj problem,pokusavaju da izvijaju stvari na sve moguće nacine kako bi se prikazali nepomesani sa katolickom naukom a ipak mišljenja da je trojstvo Biblijska nauka.

Bazorilo
21. фебруар 2019. у 16.55
Ako nekog interesuje ceo link.

Sola gratia – Wikipedia
https://de.wikipedia.org/wiki/Sola_gratia

Der Ausdruck sola gratia ... Neben dem sola gratia stehen in den reformatorischen Kirchen die Grundsätze des sola scriptura, des sola fide und solus Christus.

Ablasshandel · Rettungsgedanke · Offenbarungsgedanke · Verhältnis zu den ...
K-MC
(llkktt)
21. фебруар 2019. у 19.42
Bazorilo,

Mislim da nije relevantno šta vjeruju Katolici ili Adventisti ili šta su prije vjerovali, nego kako sveto Pismo kaže.

Ja se ne ravnam ni sa Katolicima ni sa Adventistima ni sa Jehovinim ili sa Reformatorima , Protestantima, nego čitam i razmišljam šta kaže Pismo uz predhodnu Molitvu.

Jovan rece da je TROJE na nebu koji svjedoce, Isus rece da se ni po koju cjenu ne pohuli na Duha svetog, sve pominjanje Duha svetog je u stilu Licnosti. I sad ja treba da pitam šta o tome misle adventisti, reformatori, katolici, pravoslavni i šta ti ja znam...???

Ja imam svoje mišljenje o tome na osnovu Pisma, a ako se slučajno poklapa sa stavovima neke vjerske zajednice, onda nema sa time problem i ne znači da sam njihov. Rekoh , ne osuđujem nikog ko misli drugacije i svako ima pravo i da promjene mišljenje.
cartensius
(pisac)
22. фебруар 2019. у 01.54
K-MC, 1oo% istina, pratio sam te od prvog komentara do zadnjeg.
Pitanje za neistomišljenike: „hula na Svetoga Duha”, na koga se odnosi, na Boga Oca, na Gospoda Isusa, ili na treće lice BOŽANSTVA, a to je
Sveti Duh?
cartensius
(pisac)
22. фебруар 2019. у 02.04
Po onome što je rečeno, izgleda da Sveti Duh ima veću zaštitu i od
Oca i Sina. Ne, jer oni koji veruju u Trojstvo, Oni su jedno. Ima još jedan razlog, manje je onih koji se usuđuju nešto reći protiv Oca i Sina, a protiv Sv. Duha, pošto Ga ne poznaju, ima ih više.
K-MC
(llkktt)
22. фебруар 2019. у 04.20
cartensius
(pisac)

Drago mi je da se iko slaze sa mojim izlaganjima, da nisam u prazno trosio vrijeme,

Ja se nisam nikad mucio razmišljanjima o ovoj temi kako je i šta je. Jednostavno čitam sveto Pismo svakodnevno i PRE CITANJA se pomolim Bogu da me vodi Duhom svetim da razumem, da mi bude na blagoslov, da se ne zapletem. I hvala Bogu svaki put primim neku pozitivnu poruku i uvjek nesta novo naucim iako sam sve to procitao davno.

Najbitnije je da se zbog ove teme niko ne osuđuje i odbacuje ko nije shvatio kako smo mi. Duh sveti radi na onima koji se mole i koji su spremni da bez obzira na cjenu prihvate istinu onakvu kakva jest kad se pokaze.

Mnogi ne istrazuju uz Molitvu, ne studiraju Pismo, nego sjede i slusaju šta ko kaže i kako šta tumace vodje vjerske zajednice kojoj pripadaju. Takvima je lakse da prepuste odgovornost vodjama, ali zaboravljaju da vodje mogu i da pogrijese. Ali Duh sveti ne grijesi.
Bazorilo
22. фебруар 2019. у 13.17
Zapazite kada je Isus skrenuo paznju sagovornicima da je najveci greh,hula na Duha Svetoga,na koga su oni zapravo bili pohulili?
A takodjer kad On kaže,poslacu vam drugoga utesitelja,a onda daje obecanje:I evo ja sam s vama u sve dane do svrsetka veka.
Pa opet na drugom mestu stoji:Jer nema drugog imena pod nebom kojim biste se mogli spasiti osim imenma Gospoda Isusa Hrista.
Eto malo za razmišljanje,a naravno,svako može verovati kako on smatra da je za njega najbolje.To pravo Gospod daje svakom ljudskom biću,pa grdno gresi onaj ko svoje mišljenje želi drugima da nametne po svaku cenu.
cartensius
(pisac)
22. фебруар 2019. у 18.11
Dakle, Bazorilo smatra da hula na energuju koja proizilazi od Oca ili Sina, povlači teške posledice zbog huljenja, a huljenje na ličnosti Oca i Sina se mogu oprostiti Ljudima.

Druga rečenica: odlično, Utešitelj je tu, obećanje se duplira i sa Hristovim prisustvom, to je velika stvar, vrlo jak zaklon i zaštita od sotone koji je ljut, ima samo malo vremena...

Treća rečenica: tako je, jedino ime je naš Gospod Isus, da li je poznato zašto?

Bog me ja blagoslovio, u svim mojim govorima, u pisanju i razgovoru sa ljudima, nikada se nisam nametao svojim ličnim mišljenjima, i nikada to neću raditi.
Moje mišljenje može biti ravno nuli, ono što Isus kaže, i ono što je zapisano u Svetim spisanjima, jedino je validno, nebo i Zemlja mogu proći, nestati, ali reč Gospoda našega Isusa Hrista nikada.
„...svako može verovati kako on smatra da je za njega najbolje.”
E pa ne može, ili istinski verujemo, ili našu veru gradimo na drugim temeljima.
Pošto se moja vera temelji na Hristu, usudio bih se čak i da nametnem svoje mišljenje nekoj osobi koja iskreno traži da upozna pravi put.
To je pravi put, Isus ga je proputio, ostanimo na njemu i bićemo srećni, bićemo sa Isusom kroz svu večnost, AMIN.

K-MC, budi ubeđen da si izabrao pravi put, pozivam i brata Bazorila da krene Hristovim stopama, Hristovo ime i Njegov put je jedini koji vodi u CARSTVO NEBESKO.
Bazorilo
22. фебруар 2019. у 19.11
Ne,nisi dobro razumeo.Hula na Svetoga Duha nije hula na silu kao dar koji izlazi iz Oca i Sina,već hula na njih lično.Hristovi sagovornici su pohulili na duh njegovog govora i delovanja,zato su okarakterisani kao saradnici sotone(protivnika bozjeg).
Drugo kažeš da bi ti rado silom nametnuo svoje mišljenje drugima,kako bi im pomogao da se spasu.A zašto je onda Gospod Isus,bolesnike koji su dolazili k njemu za izlecenje od svojih bolesti,prvo pitao:Hoćeš li da budes zdrav?
Kako ću ja na primer,silom da objasnim onima koji neće da razumeju,da je crkva tek u 4 veku,uvela dogmu trojstva u svoje ucenje.I da je to pogresno stanoviste bilo izvor stalnih teoloskih sukobljavanja tokom narednih vekova.Reformacija je otklonila mnoge devijacije vere koja je ophrvala otpalu crkvu tokom tamnog srednjeg veka,No pitanje trojstva nisu do kraja obradili,pa ih je sopstveni otpad od svojih prvobitnih nacela zatekao bez jasnog odredjenja po tom pitanju.Zato Bog poziva poslednju svoju crkvu-Adventni pokrek da učini ono sto Reformacija nije uspela da postavi na pravo mesto.Jedna od propustenih obaveza bila je i otklanjanje laznog,vavilonskog ucenja o trojsvu.-Prorok Danilo je objavio:blago narodu koji pretrpi i doceka 1335 dana.Taj period je nastao 1844,kada Bog podize svoju Crkvu ostatka.Ali ni ona nije mogla bez poteskoca da održava cistu Biblijsku nauku.Tako se 1888,ispostavilo da u njoj postoji struja koja ima tendenciju obaranja onoga sto su pioniri postavili kao svoj sveti cilj.Na generalnoj konferenciji u Mineapolisu,odbacuje se prvo,ucenje o opravdanju verom.Pod uticajem dr.Keloga vrsi se ozbiljna uzurpacija svega pionirskog rada i postignuca.Bio je to pravi puc kji je ozbiljno uzdrmao temelje Crkve ostatka.Ali i pored svega toga,ona se uspela odrzati,uglavnom zahvaljujuci radu osobe preko koje je Bog tom pokretu dao Duh prorostva.Pošto su mnogi pioniri vesti,bili već pokojni,među kojima i njen suprug Dz.Vajt,njoj je pripao veoma tezak zadatak da konsoliduje Crkvu i postavi stvari na svoje mesto.Ona je sa mladjim snagama to i uspela,ali samo za svoga zivota.Ubrzo,posle njene smrti,sve je krenulo u pravcu uvodjenja trinitarstva,pa su tako protagonisti istog,posle neuspelog prevrata 1919,u tome na zalost već 1931 imali uspeha.Ako je trinitarsvo bilo od Boga,postavlja se pitanje kako to Bog nije objavio svome narodu preko proroka kojeg nam je dao?Ako je to učinio sa Subotnim danom kao sedmim danom,koji je Biblijski dan odmora,pa pitanje ciste hrane i puno toga još,zar nebi bio reci i o ovom vaznom pitanju.Čak šta vise,u uvodjenju ove dogme u crkvu Adventista sedmog dana,nisu ucestvovali nasi propovednici,već verski ucitelji dovedeni iz drugih verskih zajednica.
E sad ko zatvara oci pred svim tim cinjenicama,njega nije moguće silom ubedjivati.Zato je Gospod Isus prvo pitao:hoćeš li da budes zdrav.
Dok su fariseji uvek pretili autoritetom crkvenih vodja.
cartensius
(pisac)
24. фебруар 2019. у 16.33
Ne,nisi dobro razumeo.Hula na Svetoga Duha nije hula na silu kao dar koji izlazi iz Oca i Sina,već hula na njih lično.Hristovi sagovornici su pohulili na duh njegovog govora i delovanja,zato su okarakterisani kao saradnici sotone(protivnika bozjeg). „
”I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom. Matej 12, 32.„
Dakle ja nisam razumeo?
”Drugo kažeš da bi ti rado silom nametnuo svoje mišljenje drugima,kako bi im pomogao da se spasu.A zašto je onda Gospod Isus,bolesnike koji su dolazili k njemu za izlecenje od svojih bolesti,prvo pitao:Hoćeš li da budes zdrav?„

Bazorilo, vidiš kako zloupotrebljavaš moje reči, (DRUGIMA) u množini, ja sam rekao,
Ili pisao, u jednini (NEKOJ OSOBI), zar nisi sebe prepoznao, da si ti ta osoba koja
iskreno traži pravi put, aludirao sam na tebe.

”čak i da nametnem svoje mišljenje nekoj osobi koja iskreno traži da upozna pravi put.„
Da li ti čitaš ono što se piše?

”Bog me ja blagoslovio, u svim mojim govorima, u pisanju i razgovoru sa ljudima, nikada se nisam nametao svojim ličnim mišljenjima, i nikada to neću raditi.„
Ja ovo poštujem.
Pominješ neku generalnu konferenciju, šta je to, čija ustanova, čije telo, da li poštuješ to telo, pripadaš li tom telu? Koliko takvih ima u svetu?
Hajde pošteno ovo da rezimiramo, a onda dalje, ok?
Pozdrav, hvala unapred.
Bazorilo
27. фебруар 2019. у 12.36
Ako ti ništa nisi razumeo(ili nisi hteo da raumes)šta sam opisao kako je doslo do skretanja tog tela sa pravog puta,onda ja nevidim kraja a niti svrhe za nasu dalju diskusiju.Nebuloze koje si mi pripisao ne želim ni da komentarisem.Ti se slepo držiš institucije iz tebi poznatih razloga,zato mislim da je najbolje da se ljudski razidjemo po pitanju razlike u stavovima.To telo koje si pomenuo,polako ali sigurno odbacuje Bozanski autoritet Duha prorostva koji je Bog dao Crkvi ostatka.Drugo,uci da na Bozjem prestolu sede tri boga,sto ja u Bibliji ne mogu da nađemOdluke Nikejskog sabora za nene nisu relevantne,a ti izvoli veruj kako mislis da je najbolje za tebe i tvoj dom.
cartensius
(pisac)
27. фебруар 2019. у 20.56
Ne,nisi dobro razumeo.Hula na Svetoga Duha nije hula na silu kao dar koji izlazi iz Oca i Sina,već hula na njih lično.Hristovi sagovornici su pohulili na duh njegovog govora i delovanja,zato su okarakterisani kao saradnici sotone(protivnika bozjeg). „
”I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom. Matej 12, 32.„
Dakle ja nisam razumeo?
”Drugo kažeš da bi ti rado silom nametnuo svoje mišljenje drugima,kako bi im pomogao da se spasu.A zašto je onda Gospod Isus,bolesnike koji su dolazili k njemu za izlecenje od svojih bolesti,prvo pitao:Hoćeš li da budes zdrav?„

Bazorilo, vidiš kako zloupotrebljavaš moje reči, (DRUGIMA) u množini, ja sam rekao,
Ili pisao, u jednini (NEKOJ OSOBI), zar nisi sebe prepoznao, da si ti ta osoba koja
iskreno traži pravi put, aludirao sam na tebe.

”čak i da nametnem svoje mišljenje nekoj osobi koja iskreno traži da upozna pravi put.„
Da li ti čitaš ono što se piše?

”Bog me ja blagoslovio, u svim mojim govorima, u pisanju i razgovoru sa ljudima, nikada se nisam nametao svojim ličnim mišljenjima, i nikada to neću raditi.„
Ja ovo poštujem.
Pominješ neku generalnu konferenciju, šta je to, čija ustanova, čije telo, da li poštuješ to telo, pripadaš li tom telu? Koliko takvih ima u svetu?
Hajde pošteno ovo da rezimiramo, a onda dalje, ok?
Pozdrav, Bazorilo molim te, hoću da čujem tvoje mišljenje i odgovor.”
Bazorilo
28. фебруар 2019. у 10.53
Neznas kakvo je telo Generalna konferencija? A znaš li možda nešto o telu Nikejsklog sabora?
cartensius
(pisac)
28. фебруар 2019. у 17.00
Dakle, Bazorilo, nećeš da odgovoriš. Mislim da nikejski sabor nema nikakve povezanosti sa nekom verskom organizacijom. To su unutrašnji problemi crkve koji su je teretili i najzad dovelo do raskola i podeljenosti. U enciklopediji jasno stoji, da je Generalna Konferencija,
upravno telo Adventista sedmog dana, ili svetkovatelja subote. Zbog toga
te pitam, postoji li još neka druga poznata ili nepoznata? Prvi put čujem da na prestolu sede tri osobe, tako pominješ razne stvari koje ja nisam našao u Svetim Spisima.
Bazorilo
04. март 2019. у 07.21
Ja sam bio razumeo da pripadas trinitarcima,a po ovom tvom zadnjem postu rekao bih da to nije slučaj.Ako sam dobro razumeo mi smo na istoj frenkvenciji.U tom slučaju nema potrebe da razgovaramo o razlikama,jer ih nema,ili ja bar tako mislim.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.