Дискусије : Здравље

 Коментар
Bol u preponi za Opisa ili Galeba
Mirche-Vampirche
21. новембар 2015. у 14.55
pre par meseci sam postavila isto pitanje; OGROMAN BOL U PREPONI,
kao da mi neko zabije noz/ uzasan osecaj/...
u međuvremenu sam
uradila
1/
CT scan karlice/kuka I ima jako mali početak Artritisa
sto mi Dr reche ne može da bude uzrok tog bola. Uradila sam I
2/
analizu Aorti za obe noge I kažu da su mi aorte kao da sam 18 godina..
.znaci ni neko zakrecenje nije u pitanu. Upravo sqm snimila
3/
Magnetnu Rezonacu Lumbalnog dela Kichme I ne vidi se neko priklstenje
nerva ali samo mi je kichma
s godinama pocela malo da krivi.
Zadnja 3 dana opet nenormalni bol u preponi...
Jedino sto mi je do sada pomogao je Kiroprakter, vrlo jednostavne
vezbe /isezanje misica u predelu oba kuka/su mi je jako pomoglo.
Naravno čim mi je bilo bolje, pre 3 edelje sam prestala sa vezbama
I sada opet ogroman bol !?

Da li imate neki drugi predlog šta bi trebalo da uradim !?.
Inache sam 2-3 sata dnevno 20 godina u kolima/ neophodno zbog
udaljenisti posla/...
zadnijh 3 nedelje sam na godisnjem pa sam možda preforsirala
pesacenje !?...
Inache znam da nosim ogromne stikle sto mi nikada nije predtavlajo
problem a li možda s godinama da bi I to mogao da bude razlog !?!?

Bilo koji savet šta I kod koje vrste specijaliste da odem bilo bi
mi od velike pomoći jer sam zaista zabrinuta !
OPIS-50
(OPISIVAC)
22. новембар 2015. у 10.59
Bolna prepona u užem smislu označava ozljedu ili upalni proces u predjelu mišića primicača noge, ili adduktora kako ih u struci zovemo. Poimence, ovdje mislimo nanjih pet: adductor magnus, adductor brevis, adductor longus, gracilis, te pectineus.Svi ti mišići, naravno, imaju osnovnu zadaću primicanja noge jednu prema drugoj, te u svakodnevici i sportskim aktivnostima igraju glavnu ulogu kod bočnog kretanja, no isto tako izvršavaju cijeli niz drugih funkcija poput stabilizacije kuka pri hodanju, trčanju i stajanju, zatim pomažu glavnim mišićima noge pri penjanju uz i niz stepenice, a u posljednje vrijeme otkrivamo i njihovu ulogu u stabilizaciji donjeg dijela kralježnice. Sve u svemu, izuzetno zaposlena mišićna skupina, što ju izlaže opasnostima od mnogih ozljeda.

Preponski su mišići češće izloženi ozljedama koje uključuju bočna kretanja, česte promjene brzine i smijera, te udarce nogom, poput nogometa, rukometa, košarke, te borilačkih vještina. Rijeđe je ova mišićna skupina u opasnosti kod jednostavnih i jednosmjernih kretnji kao što su trčanje i sprint. No i nesmotren pokret pri hodu, naročito poskliznuće, može izazvati iste probleme nesportašima.

Pri nastupu preponske boli, sportaši obično opisuju samo neposredan pokret ili događaj koji je uzrokovao bolnost, koja češće nastupa naglo, a rijeđe postupno, pojačavajući se od slabe ili umjerene prema jakoj. Ipak, danas smatramo da za većinu nekontaknih mišićnih ozljeda mora postojati prethodno povišen mišićni tonus(napetost u mirovanju). No uzroci povećanja napetosti mogu biti raznoliki, te ih valja razlučiti i ukloniti zajedno sa liječenjem same ozljede. Preponski mišići mogu se oštetiti u tijeku samog mišića, na njegovom prelasku u tetivu, mogu puknuti sama tetivna vlakna, ili dolazi do ozljede hvatišta tetive za kost. Izuzetno rijetko može posve puknuti cijeli mišić ili tetiva. Svako od tih stanja ima ponešto različit režim liječenja, pa je stoga važno precizno odrediti mjesto i veličinu oštećenja, kao i mišić ili mišiće koji su oštećeni. Osim pregleda koji uključuje određivanje točne lokacije bolnosti na palpciju, te testove istezanja i snage, poželjno je učiniti i ultrazvučnu dijagnostiku. Tek tada nastupa liječenje, koje se sastoji od dva dijela (ako nije riječ o potpunom puknuću bilo kojeg mišića, što može zahtjevati operativni zahvat). Prije svega valja smanjiti primarnu bolnost. U prvih nekoliko dana mirovanje je više nego poželjno, nakon čega nastupa fizioterapija u punom obimu u nastojanju da smanji upalu i ubrza cijeljenje tkiva. U isto vrijeme započinje i funkcionalno liječenje specifičnim vježbanjem. U početku ono je usmjereno na povećanje snage i poboljšanje istezljivosti ozljeđene mišićne skupine. Kasnije je važno sanirati i stanje u širjoj regiji, što se, nažalost i danas rijetko čini, a što je i razlogom ponavljanja ozljeda, a potom i stvaranja stanja koje zovemo i kroničnom bolnom preponom. Snaga mišića trbuha, donjeg dijela leđa, butine, te njihov balans i istezljivost, osnovni su preduvjet za konačnu sanaciju ovog neugodnog stanja, te garancija dobro sprovedene prevencije. Isto je tako važno nakon završene rehabilitacije sprovesti punu fizičku pripremu i polagani povratak sportaša u punotrenažno opterećenje, jer se i prebrzim povratkom mogu ponovo pojaviti bolovi, te nove ozljede.

Kronična bolna prepona stanje je koje u podlozi ima djelomično degeneriranu tetivu, a kao posljedicu dugo prisutnog i loše liječenog upalnog procesa. Ono je izuzetno teško za sanaciju, a u konačnici može rezultirati i odustajanjem od sportskih aktivnosti, kao i operativnim zahvatom. Osim svega toga valja naglasiti da se u praksi često vidi i kombinirana ozljeda preponskih i dijela trbušnih mišića, a sve poradi njihove zajedničke funkcije u određenim kretnjama ljudskog tijela u prostoru. Nije neobično da ozljeda trbušnih nastupi kao posljedica ozljede preponskih mišića i obrnuto. U cijelu dramu može se uključiti i gornje hvatište velikog butnog mišića (rectus femorisa), te dodatno zakomplicirati i onako ne baš jednostavno i brzo liječenje. Stoga je vrlo važno ozljedu prepoznati odmah, te isto tako brzo započeti liječenje, a poradi svih mogućih komplikacija izbjegavati samoliječenje, te cijeli postupak oporavka sprovesti pod nadzorom liječnika specijaliste i vodstvom fizioterapeuta.

Mexicana
(knjizevnik)
24. новембар 2015. у 03.25
Isijas?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.