Дискусије : Здравље

 Коментар
Voda u plucima
jrafajl
(glumica)
15. август 2009. у 06.58
Zamolila bih vas za odgovor na sledeće pitanje:

Ukoliko se na rengenskom snimku pokaze da postoji voda u plucnom krilu i zbog nje otezano disanje zbog koje je moralo da se radi punkcije iste vode koji su mogući razlozi postojanja voda u plucima ?

EKGa pacijenta je bio dobar , pritisak je bio dobar , kardioloski pokazatelji nisu nagovestavali slab rad srca

Da li je voda u plucnom krilu posledica neke maligne bolesti tipa raka pluca i kako se onda vrsi dijagnostika ? Voda koja je izvadjena
iz pluca je poslata na analizu i šta je moguće saznati iz rezultata te analize . Da li je potrebno raditi i biopsiju pluca u slučaju pojave nekih malignih znakova u analiziranoj tecnosti ?

Da li je voda u plucima možda posledica nekih infekcja , zapaljenja i koji je put lociranja uzroka plucnog izliva ?

Svaki odgovor je dobrodosao , Hvala i pozdrav
OPIS-50
(OPISIVAC)
15. август 2009. у 08.03
Laički termin „voda u plućima” odnosi se poglavito na izljev koji je nastao radi popuštanja srca. Da bi se potvrdila ova pretpostavka potrebno je isključiti druge uzorke nakupljanja tekućine u prsištu, a među kojima je i plućni tumor.
Galeb
15. август 2009. у 17.19
Razlozi za nastanak vode u plucima su brojni. Kako niste ništa naveli o anamnezi, stanju pacijenta, kao ni nalaze koje je radio (KKS, SE, Rtg pluca i srca, MRI, Sputum na tbc, kao ni nalaze punktata), to je nemoguće dati nešto konkretnije u vezi problema kod oboljelog.
Pluca su izvana pokrivena sa dvije maramice od kojih jedna je naslonjena na grudni kos a druga nalese na pluca. U prostoru između maramica se nalazi manja kolicina tekucine koja olaksava rastezanje pluca u grudnom kosu i da kod toga ne nastaje bol. Ako tekucine nema dovoljnjo javlja se bol i tada se govori o Pleuritis sica ili suha podrebrica. Ako se u supljini između pleura nadje vise tekucine od 300 ml kod odraslih, tada se može govoriti o izljevu ili pleuritisu.
Ovisno šta je izaslo u pleuralni prostor, razjasnjava se punkcijom ili torakocentezom. Kod toga se može dobiti bistra tekucina, gnoj, mljecna tekucina (limpha) ili krvava tekucina.
Kako ste naveli da je voda u plucima tada se treba znati da li je u pitanju Transudat ili exudat. Radi toga se gleda u toj tekucini kolika je kolicina proteina, sastav stanica koje se tamo nalaze, nivo LDH (Laktat dehidrogenaza) itd, i to može da usmjeri u pravcu uzroka koji je do toga doveo
Uzroci transudata su:
* Congestivna srcana obolenja
* Cirrhosis (hepatic hydrothorax)
* Atelectasis pulmonum (koji mozd biti maligni ili embolija pluca)
* Hypoalbuminemia
* Nephrotic syndrome
* Peritoneal dialysis
* Myxedema
* Constrictive pericarditi

Exudat nastaje kao posledica upale pluca ili maramica pluca, poremecaja drenaze limphe, prolaz tekucine kroz diaphtagmu u pluca.
Evo uzroka nastanka:
* Parapneumonic causes
* Malignancy (carcinoma, lymphoma, mesothelioma)
* Pulmonary embolism
* Collagen-vascular conditions (rheumatoid arthritis, lupus)
* Tuberculous
* Asbestos exposure
* Pancreatitis
* Trauma
* Postcardiac injury syndrome
* Esophageal perforation
* Radiation pleuritis
* Drug use
* Chylothorax
* Meigs syndrome
* Sarcoidosis
* Yellow nail syndrome
Kada se na osnovu klinickog pregleda i anamneze, pretraga koje sam naveo i analize tekucine iz pluca, dodje do uzroka, tada se pristupa terapiji.
Svaka terapija i prognoza prije postavljanja dijagnoze je nagadjanje.
Sad vam je jasno zašto je teško odgovoriti na vasa pitanja koja ste postavili a niste ništa rekli o anamnezi, klinickom stanju i nalazima.
Želim sve najbolje obolelom Galeb.
perun555
(nezaposlen)
22. новембар 2009. у 13.59
Poznanica je imala mozdani udar, nakon operacije je poslata kuci. Već tri nedelje ima temperaturu, blagu. Lekari tvrde da je to posledica operacije. A dobila je i vodu u plucima. Zar je moguće dobiti vodu i zbog mozdanog udara? Nije dugo lezala u bolnici. Ima oko pedeset godina.
Nenad73
01. новембар 2013. у 17.27
molimvas imam veliki problem radise za devojcicu od 2 ipol god imala e rodenu srcevu manu i operisana e u kopje državna bolnica operisalisuje amerikanci dr haus posle operacija e trajala 7 sata i uragena uspesno isli redovno na kontrole mesec dana sve je bilo ok dok nije devojcica pocela teško disiti odvelismo je na kliniku u sk i tamo sun nam dali da snimam pluca na rengen snimku se pokazala voda od levoj strani ona je momentalno u bolnicu stavili su ju dren da ta voda istece inače voda je boje bela kao mleko tekla je dva dana ta tecnost i pocelo je po malo na kraj kao crvena boja i prestalo 1 dan taman kad je dok rekao da je super i da će da izvadi taj dren ono je opet pocela ta bela tecnost da tece inače prima antibiotike i infuzije i plazmu dali je to normalno i koje e rešenje molimve za brzi odgovor pozzz
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.