Дискусије : Здравље

 Коментар
Dermoid cista za dr galeba
smederevci
(sve i svasta)
06. мај 2009. у 06.20
Dobar dan,

meni su pronasli dermoid cistu i levom jajniku, 3.5cm.trudna sam oko 4 i po nedelje, razumem kako ta cista utice na mene i kada bi moralo da dodje do operacije...moj najveci stah je, i molim vas da mi odgovori te iskreno, je kako ta cista utice na zdravlje i razvoj bebe. naprimer ako je moje seme doslo bas iz tog janika dali može da bude nešto van normale sa zdravljem ili razvojom bebe. posto sam već izgubila jednu trudnoću pre tri meseca dok je cista bila 5mm. stvarno se plasim da se dete nerodi zdravo ili nerazvijeno? ja se izvinjavam ako je ovo pitanje grubo ali me jako jako plasi...unapred hvala

zvezdana
OPIS-50
(OPISIVAC)
06. мај 2009. у 06.52
Ukoliko već dermoidnu cistu ( ukoliko je promjera 2-4 cm tada je malena ) ne trebate brinuti niti sada u trudnoći razmišljati o operaciji. Ona se najčešće neće mijenjati niti rasti i za vašu trudnoću neće predstavljati nikakvu opasnost. Tijekom ultrazvučnih kontrola u trudnoći ginekolog će kontrolirati njezinu veličinu i izgled. O liječenju treba razmišljati samo ukoliko dođe do promjene izgleda i porasta!

smederevci
(sve i svasta)
06. мај 2009. у 08.36
hvala, za vas koment, znaci cuti sto vise mišljenja, posebno kada ste te uplaseni i ja ...

razumem, ja taj deo i svi mi to pricaju ali niko nezeli da mi odgovori na pitanje dali može da utice na bebu, dali je moguće da se nešto loše desi bebi ili da se rodi van normale?ipak to su hormini, fetus potice od jajnika a ja imam neko cudoviste tamo...

hvala na savetu
Galeb
06. мај 2009. у 21.59
Dermoidna cista je benigna tvorevina. Ona nastaje na bazi zalutalih stanica dermalnog porekla od koga su gradjena koza i nervni sistem. U nekim slučajevima kod oplodnje stanice dermalnog porekla mogu se naći u bilo kojem mjestu u odragnizmu paq tako i u jajniku. U takvim cistama se mogu naći sve ono što se razvija iz stanica dermanlog porekla pa tako to mogu biti dijelovi koze sa zljezdama, dlake, zubi itd. U nekim slučajevima može doći do izmjena u samim cistama koje sadrže melanin pa da dodje do melanoma sto je iziuzetno retko. Ove ciste nemaju karakter stvaranja hormona, pa tako ne mogu ni djelovati i imati odraza na trudnoću. Vase dijete nema nikakve veze sa ovom cistom koja je kod vas, jer je kod vas doslo do zalutalih stanica. Da li se to može desiti i kod vaseg djeteta je mala mogućnost. Sama cista ne moze izizvati anomalije kod bebe i to vas ne treba opterecivati.
Kako se te ciste nalaze u jajniku to se može operisati i da nema odrza na trudnoću. Ovom operacijom se ne dira maternica, sto bi moglo biti rizicno. Zahvat se radi na jajniku i to pod uslovom da pravi velicinom svojom probleme.
Savjet: Nema razloga za zabrinuost. Ako cista bude rasla i pravila svojom velicinom probleme vama ili plodu, napravi se operativna intervencija sto je mali operativni zahvat.
Želim vam uspjesnu trdnocu i porod, Galeb
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.