Дискусије : Женски кутак

 Коментар
Feminizam
skoljka
(student)
08. мај 2018. у 01.47
Pogledah neki dan Netflix film I’m not an easy man (Je ne suis pas un homme facile-film je francuski) i ne mogu da prestanem da mislim o toj strasnoj, strasnoj nepravdi koja prati nas žene vijekovima. Ne znam šta ću sa sobom posle ovog filma nešto mi se sve ‘okrenulo’.
Ako imate prilike pogledajte, to je kao neka komedija, Al nije u stvari. Dijalozi nisu nešto duboki i film je naizgled površan sa puno preterivanja, Al dodiruje našu žensku ogromnu bolnu tačku, a to je dominacija muškaraca i koliko smo mi u stvari ‘conditioned’ da ulazimo u te uloge koje nam je društvo namjenilo i to po rođenju. I to koliko mi u stvari u svakodnevnom životu prilagodjavamo sebe ne bi li ‘uspjele’ u sistemu koji su muškarci za sebe kreirali. Naravno da ova priča je old News, ali razmjer toga je nešto o čemu ovaj film priča.
U filmu se uloge zamjenjuju i prikazuje svijet u kome vladaju žene. Malo može biti horor za muškarce to da gledaju (ovaj moj neće, ko ne interesuje ga, a u stvari...:)
Voljela bi sa JV, obično i poetom prodiskutujem o ovome. Bas bi me interesovalo vaše mišljenje...
Što se mene tiče, odoh da učim kako da promijenim gumu na autu😉 a posle i kako da koristim ‘power tools’...

poet
08. мај 2018. у 08.06
Zašto sa mnom, pobogu. Ja nisam feministkinja i mogu da preplašim samo one slabije od jačeg pola :)))
skoljka
(student)
08. мај 2018. у 16.10
Poeto, šta te koči da postaneš? U čemu lezi tvoja slabost?
skoljka
(student)
08. мај 2018. у 16.22
Pitanje sto mene muci je kad se u istoriji i zašto desilo da se podijeli svijet na jači i slabiji pol? Recimo kad upoređujem djecu, djevojčice su bar u 90% napred ije nego djecaci, brze uče, emotivno postaju zrelije ranije, znaci superiornost u startu. Dal se znaci to sve dešava oko puberteta, i oko činjenice da samo žene mogu biti trudne i da im tu treba pomoć, postaju zavisne neko vrijeme?
U ovom filmu mi je bilo interesantno kako se tretira trudnoća, ono kao ide žena u rat i odradi svoje i onda da bebu muzu da nastavi brigu:) ona je svoje završila:)
Usput, ja nisam feministkinja a ni maskulistkinja😉 I nikog ne mrzim nit sam bitter, samo naglas razmišljam...
JV
(☆)
08. мај 2018. у 17.10
Važi školjko, odgledaću ga ovih dana pa ćemo da ćaskamo, jedino što sada znam kako je jak utisak ostavio na tebe ali se nadam da to neće uticati na moje mišljenje...;)
poet
08. мај 2018. у 17.26
Poeto, šta te koči da postaneš? U čemu lezi tvoja slabost?
---
pa, koci me kocnica,...kad me pitas da ti odgovorim. jer ja sam odgovorna... pa..,valjda u toj prirodnoj zenskoj snazi I svijesti da nam je takav grah pao : ))
nisam valjda luda da budem feministinja pa da onda moram da radim te glupe muske poslove, a da nemam vremena za svoje.

to je moglo samo njima da padne na pamet. da nas zavedu, kao sto jedino i znaju, da se sunovratimo u feminizam, pa da mogu čak i ono malo poslica kojima su se bavili da prebace na nas.

salim se..

ne znam šta bih ti rekla...znam da je jako važno objasniti muskarcima da mi nismo samo ribe, mace i ostale cace..neko da smo i ostale zivotinje hahha:)))
ali, ja bih to ipak uznijela na neki humani nivo, gdje i oni i mi znamo gdje nam je mjesto i šta nam je ciniti, a ne misim da je feminizam dobar put ka tome

skoljka
(student)
08. мај 2018. у 17.35
Humani nivo, dobro zvuci. Ipak mislim easier said than done. Neće promjena da se desi sama od sebe.
Ja imam osjecaj da možda i dodje sve na humani nivo, Al moraće da bude malo nehumanog između.
Usput, Misliš/mislite da je humano sad?
poet
08. мај 2018. у 17.51
Dal se znaci to sve dešava oko puberteta, i oko činjenice da samo žene mogu biti trudne i da im tu treba pomoć, postaju zavisne neko vrijeme?
--
iz licnog iskustva, kad jednom rodis, a tek dva puta ili tri puta itd. potpisao/la (ali uglavnom la) si dozivotnu kapitulaciju.

e sad, kako su druge majke to savladale-ne znam..ja sam ostala zacudjena od tog najradosnijeg dana kad sam svu svoju pamet predala buducim generacijama I ostala sa tek toliko da mogu skuhati rucak I da mi sve loše sto može da se desi pada na pamet u raznim varijantama.
sad, po mome nekom mišljenju. muskarac je tu, da se prikljucimo na njega, s vremena na vrijeme, pa da se I mi malo ohajrimo, tj. uzmemo predaha...

znam I to da se stvari ne mijenjaju uvijek silom argumenata, ali mislim da je to najgore/vrijeme prošlo...

sve ide svojim tokom I ako postoji neka evolucija, onda to nije ona u kojoj smo izgubili rep, nego evolucija drustva..

ja sam već u godinama kada potezem stare narodne poslovice, kao, sve će to narod pozlatiti, i manje/nikako sam raspoložena da bijem neki boj.

osim ako se ne radi lično o meni.

moja filozofija se svodi na to, ovih dana...mislim, jesam ja transferirala/izgubila dosta pameti, ali čini mi se ipak da nisam totalno prolupala : )))

poet
08. мај 2018. у 17.56
ide mi na zivce ovaj prozorcic u koji se upisuje komentar. redovi se zavrsavaju negdje ispod pa ne mogu da vidim u isto vrijeme čitav tekst. lijepo mi je muka kad vidim kako su mi se zarezi I tacke rasuli na sve strane.
poet
08. мај 2018. у 18.02
Usput, Misliš/mislite da je humano sad?
--
uvijek je humano, samo zavisi na kojem stepenu human...

sve to ide svojim tokom. ne može brze, ne može na silu..
I muskarci I žene imaju podjednak ruksak na ledjima..

JV
(☆)
09. мај 2018. у 16.27
školjko, gde si...;)

Sela sam dobre volje da pogledam film i jedva da sam izdržala do pola, i to samo zbog tebe, mada me je i ta polovina umorila.

Po mom mišljenju, rediteljka je potpuno promašila u onome što je htela da prikaže, i od muškog šoviniste je napraila drag queen a ženama je dodala muške hormone i mislila da je to dovoljno.

skoljka
(student)
09. мај 2018. у 16.37
Ne znam poeto, možda si u pravu za evoluciju vs revoluciju, Al ne crkni magarce dok trava ne naraste, sto bi rekao moj tata:) Evolucija je spoooraaaaa
Mada Nisam ni ja neka sad revolucionarka, Al se borim hrabro 😊na svom frontu, koliko mogu s obzirom na okolinu, naslijedje i svasta nešto.
Btw, taj korak da radimo na 2 kolosjeka je bio neizbjezan, samo je bitno na dalje( u budućnosti) vuci dobre poteze (mislim ovo za nove generacije žena).
skoljka
(student)
09. мај 2018. у 16.39
Haha JV, ideja je ono što se računa:) film je napravljen tako kao neka površna komedija, ali zar nisi osjetila snagu poruke😁
JV
(☆)
09. мај 2018. у 16.42
I muškarcima i ženama je dodelila uloge koje u društvu već postoje, kapiraš.

Njen svet je podeljen na stereotipe.
JV
(☆)
09. мај 2018. у 16.47
This film does not speak to me, so, to answer your question, no, I did not get the message...;)
Čak mislim da je njeno karikiranje zapravo baš ono kako muškarci gledaju na neravnopravnost.
Its a mockery of a serious subject koji pogadja mnoge žene.

JV
(☆)
09. мај 2018. у 17.36
A tek ovo ne razumem... u čemu je fora, pa šta ako je platio. Ona to radi i plaćena je, a ako je i hteo daona o tome ćuti to je zbog Melanije a ne zbog american public.
Prave priču tamo gde je nema, verovatno da bi sakrili nešto drugo.

Meet 'Stormy Daniels', the porn star Trump's lawyer paid to keep quiet about an alleged sexual affair — who's finally telling her side of the story

http://www.businessinsider.com/who-is-stormy-daniels-porn-star-affair-donald-trump-2018-1
JV
(☆)
09. мај 2018. у 17.37
Nije o filmu ali jeste o muško-ženskim odnosima
poet
09. мај 2018. у 17.44
sad kad znam da se JV ne svidja film, ja apsolutno moram to da pogledam.

JV
(☆)
09. мај 2018. у 18.56

Zaboravih da kažem da mi se jako dopala muzika

https://www.youtube.com/watch?v=jDVHr2bx7CI
skoljka
(student)
09. мај 2018. у 19.45
O da muzika je bas dobra:)
Možeš tako da gledaš JV naravno, film sam po sebi kao sto sam rekla nije napravljen da ima dubinu. Nije mu to bila ni namjera, ja to tako gledam.
Ali vrlo dobro prenosi poruku o veličini zenske muke. Uopšte ne mislim da ismijava žensku patnju. Da, priča o stereotipovima ali samo ‘for shock value’, da izazove reakciju, da ti se sve nešto okrene. Ljubavne scene su prosto neprijatne za gledanje iz tog razloga, sve nešto hoćeš da uspostavis neki red...a ne ide.
JV
(☆)
09. мај 2018. у 20.24
A sad gledaj film očima nekoga ko je transgender , sa svim mogućim varijacijama u sexualnosti i videćeš jednu sasvim novu dimenziju...;)

Zato kažem da ne znam šta je rediteljka htela da kaže i da li se stvarno radi (samo) o nejednakosti polova kao što si ti to videla.
JV
(☆)
09. мај 2018. у 20.30
https://www.nytimes.com/2018/05/09/opinion/britain-transgender-debate-caitlyn-jenner.html?action=click&module=MoreInSect ion&pgtype=Article®ion=Footer&contentCollection=Opinion

„This debate is not about incorporating trans people into mainstream society and improving their lives and making sure they can access and engage with society on a meaningful level. This is a very basic debate around whether existing as a trans person is a valid, legitimate way to live one’s life.”
Dr. Adrian Harrop — a trans advocate
JV
(☆)
09. мај 2018. у 20.33
Pokušavam da razumem sve varijacije koje postoje i uopšte mi ne polazi za rukom.

Ako je muškarac transgender i pri tom gay, da li onda on voli muškarce ili žene

https://www.glaad.org/transgender/allies
skoljka
(student)
09. мај 2018. у 21.59
Gledaj JV ovako ja to vidim:
Dominantna ‘klasa’ u danasnjem vremenu su (još uvijek) anglo bijeli muškarci.
Onda posle dolaze sve grupe i grupice. Postoji ta hijerarhija (pravo zivotinjsko carstvo, sto bi poeta rekla, moramo da pokazemo da nismo ribe niti mace:). Ispod tih muškaraca u možda neki drugi, pa onda na trecem/četvrtom mjestu su žene i to prvo bjelkinje, pa onda još ispod imigranti, pa onda još niže trans, pa onda još niže neke druge rase, sad malo i lupam, mislim za poredak...
Znaci sve te grupe ispod moraju da se bore za prava, da budu priznati, da ih se čuje, i da ih se ne diskriminise, a ako te strefila ta ‘sreća’ da spadaš u dve il tri ‘diskriminasane’ kategorije (Azijat u bijelom svijetu, imigrant, gay, uffff), pa to je bas mnogo borbe...
poet
09. мај 2018. у 23.27
Upravo odgledala.
Kasno mi da pišem.
Poruka je jasna i, po meni, vrlo glasna.
Po meni-odličan...objasnicu sutra ako nađemvremena.
JV
(☆)
10. мај 2018. у 06.36
Skoljko, mislim da ovo sto si napisala otkriva razloge zašto smo ti I ja potpuno isti film, dozivele toliko razlicito... :)
Ja ne mislim da živimo u svetu kojim dominira beli anglo saxonski muzjak.
To jeste dugo bilo tako ali je još u 19. Veku pocela da ga sabotira njegova bela anglo saksonska zenka I mislim da je od tada drustvo u kome živimo daleko stiglo.
JV
(☆)
10. мај 2018. у 06.41
Tema koju si otvorila je neverovatno kompleksna a I neiscrpna, I plasim se da ima onoliko uglova koliko ima I ljudi.
Kada bi pitali ženu u Japanu ili Kini, Rusiji ili Indiji, da li smatra da svetom vlada beli anglo saxonac, ne mislim da bi rekla da
skoljka
(student)
10. мај 2018. у 09.53
Misliš JV? To za kineske žene recimo? Po uzorku odavde gdje ja živim rekla bi i te kako im je usadjeno da je bijeli muškarac superioran.
Za indijske žene, slično bi rekla, Al one su nastradale od svoje familije ako krenu tim putem...
Za ruskinje, e to je komplikovana priča, tu si u pravu:)
Za japanske žene, isto mislim ko i za kineske.
JV
(☆)
10. мај 2018. у 09.59
Mislim da je suština svega što nam se dešava rasudjivanje prilikom pravljenja izbora.
What do I want and do I have what it takes are fundamental questions we should be asking ourselves all the time.

Primer

Šta hoću: da pravim palačinke

Da li imam sve što mi treba: imam, a ako nemam koje su mi opcije (imam malo mleka jer mi ga je popio dominant white male, da li sam spremna da dodam vode, da li mogu da odem da dokupim, imam nedovoljno brašna, da li sam spremna da napravim manji broj od onog koji sam želela ili planirala, da li ću da odem u komšiluk da pozajmim)

Posle iskustva s palačinkama sednemo i razmislimo šta je to što je u našoj moći što bi mogli da uradimo da doprinesemo tome da sledeći put kada budemo hteli da ih pravimo there are no hiccups.

Alternativelly možemo potpuno da odustanemo od palačinki i da krivimo okolinu što nismo ostvarili ono što smo hteli

JV
(☆)
10. мај 2018. у 10.02
To za kineske žene recimo? Po uzorku odavde gdje ja živim rekla bi i te kako im je usadjeno da je bijeli muškarac superioran.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A da li misliš da kineskinja u Kini misli isto što i kineskinja u Americi.
JV
(☆)
10. мај 2018. у 10.22
Onaj tip iz filma koji je pravio prezentaciju svoje aplikacije bi ladno mogao da bude Tramp. Takvih je koliko hoćeš, ali, gde sam tu ja i moji postupci kao žene.

Recimo ta prostitutka koja je primila 130k da ćuti. Onog momenta kada ih je primila pristala je na ono što se od nje tražilo, a imala je izbor. Interesuje me hoće li sada da ih vrati pošto nije ćutala.
Ja nigde ne vidim Trampovu krivicu.

Uzmi Harvija i me too kampanju. U slučaju svoje sekretarice, on je bio kriv samo do onog momenta dok se ona nije vratila na posao, i samim tim pristala na takvo njegovo ponašanje. Imala je više opcija na raspolaganju ali ona je pristala da platila cenu samo zato što nije htela da izgubi svoje prestižno radno mesto. I, ko je tu zapravo sada kriv?
I sve te silne glumice, kako su samo mogle da ćute i da ne upozore druge. Ako idem ulicom i presretne me pobesneli pas, ja ću upozoriti sve na koje naidjem da ne idu tuda, a šta su koleginice uradile jedna za drugu
poet
10. мај 2018. у 10.24
pa, evo ovako... žena je bukvalno nacrtala ono sto je htjela da kaže I Iz tog razloga možda ne izgleda duboko, međutim i te kako jeste.

muskarac, ne mogu reci tipican za danasnje vrijeme, ali primjerak koji još nije izumro, ali će uskoro ako se nastavi ovim tokom,lupa glavom o stub nakon što je egzersirao muski sovinizam I od tog momenta realnost se okrece za 180 stepeni.

ono sto oni nekad bejahu, mi postadosmo, koristeci prirodni recept, ako ih ne možeš pobijediti-pridruzi im se.

dakle, poenta filma je: evo kakva odvratnost nas ceka u buducnosti, sa onim što smo zapocele. buducnost je ustvari pomalo već tu, I pomalo nam je već muka.

na sreću, ostaje nada, da ćemo se na kraju lupiti po glavi, kao njih dvoje I ponovo probuditi na vrijeme da shvatimo da: muskarci su pravi muskarci, a žene su zenstvene, a kao takve trebaju biti zasticene od ovih pravih muskaraca.
naravno uvijek će biti svega I svačega, ali sve dok je vecina normalna, ne bi trebalo biti problema.

JV
(☆)
10. мај 2018. у 10.26
Hoću da kažem we are ever so ready to put a blame na dežurne krivce, ko god oni bili, a nismo spremni da analiziramo sopstvene postupke i vidimo kako su oni doprineli situaciji u kojoj smo.

poet
10. мај 2018. у 10.33
JV, sad se ti ponasas kao tramp, koristeci neke, kao logicne, argumente u odbranu muskaraca, koji NI U KOM slučaju NIKAKO ne bi smjeli da ponize ženu. to jednostavno nije I ne može biti tolerisano. žena u svom kodu ima taj program da se uvijek I u svakoj situaciji snadje da ostvari svoj cilj, a to je održavanje potomstva. upravo si dala primjer palacinaka.
muskarac je tu da raskrci taj put da bi ona uspjela da ostane žena.
žena nikad nije kriva!..osim kad pretjera hahah: )))
nije ni tada, salim se, jer negdje u krajnjoj tacki, sve se poravna...

JV
(☆)
10. мај 2018. у 10.40
poet, rekla sam ti da s tobom ne želim da diskutujem jer nisam spremna na tvoje oscilacije raspoloženja i zaključke based on faulty thinking

Odličan način da ilustrujem svoju gornju poentu izbora.

poet
10. мај 2018. у 10.41
nisam te ni pozvala na diskusiju, samo sam se izbecila na tebe : )))
JV
(☆)
10. мај 2018. у 10.44
Nemaš ti mene šta da zoveš. Onog momenta kada mi se obratiš na odredjenu temu i ja ti odgovorim, nastaje diskusija.

poet
10. мај 2018. у 11.01
diskusija nastaje onog momenta kada se pojavi neki problem/pitanje koje treba rijesit.
logikom stvari, ako nas dvije ne diskutujemo, to znači da nemamo nikakvih problema :))
I nemoj onda tu da se pravis da te nešto muci...:)))

skoljka
(student)
10. мај 2018. у 11.38
Mislim JV da dominacija bijele rase u svijetu je tematika koja nema šta da se diskutuje.
Iako ovo u ispod članku možda nema veze muško-žensko, šta misliš? I ovo je u japanu ne u americi, isto tako znam da je u koreji stvar još ‘strašnija’

https://www.google.ca/amp/s/amp.businessinsider.com/japan-obsessed-eyelid-surgery-2017-8

JV
(☆)
10. мај 2018. у 12.27
I u toj operaciji vidim what do i want - do i have what it takes to make it happen...;)

Što se dominacije tiče, to je jedan izuzetno dinamičan proce... rizikovaću da zvučim kao da sam suviše pojednostavila stvari i reći ću da danas dominira ko ima najviše materijalnih dobara u svojim rukama

JV
(☆)
10. мај 2018. у 12.33
Mislim JV da dominacija bijele rase u svijetu je tematika koja nema šta da se diskutuje.
...

The overall total population of the world is approximately 7.6 billion, as of March 2018.
Nearly two-thirds of the population lives in Asia and is predominantly urban and suburban, with more than 2.5 billion in the countries of China and India combined.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Da li si ovo znala.
skoljka
(student)
10. мај 2018. у 16.04
JV ako neko zna o brojnosti i jačini Azije, ta sam:) Znaš da imam ideju, koju još nisam realizovala btw, da učim i njihov jezik.
Apsolutno jasno šta mi govoriš. Zato sam i rekla ‘još uvijek’ je bijeli covjek dominantan jer kolo sreće se okreće i neće još dugo biti kao sto jeste. Ali, opet sudeći po svemu što se dešava (oko mene bar), to vrijeme još nije došlo, ali velika je šansa da će već za našu djecu doći. Mislim moju sigurno, ako se ne pokrenu odavde gdje smo sad.

skoljka
(student)
11. мај 2018. у 00.59
Poeto, valjda svako ima svoje tumacenje ovog fima. Ja uopšte nisam izvukla tu poruku koju si ti, i to gdje idemo mi žene sa ovim sto smo započele...da idemo gdje ne treba. Po meni je ideja da se pokaže diskriminacija i da to treba prekinuti i to na svakom nivou (muško-žensko, bijelo-crno, gay-straight-trans itd). E, sad film apsolutno ne objašnjava a nit daje ideje kako doći do toga, samo stoji ideja da to ne valja, taj ekstrem na bilo kojoj strani.
JV slažem se kad kažeš da treba gledati razloge svega, a ne grozničavo braniti neke ideje/ljude po svaku cijenu. Eto ta i ta je u pravu samo sto je žena il onaj sto je trans i sl. i to samo jer pripadaju grupi koja je generalno diskriminisana, pa hajd svi sad da stanemo na njenu stranu. Uvijek me plašio taj ‘herd mentality’ bez ikakve analize da se utvrdi pravo stanje stvari.
I još sa dodam za muško-zenske odnose, žene tu ima dosta da odrade. Kao sto rekoh da naučimo da ‘mijenjamo gume’ pa onda dalje. Mislim da vracanje u tradiciju muško-ženskih poslova i slične podjele više nije ni opcija, idemo dalje, naprijed, u svijetlu budućnost :)
JV
(☆)
11. мај 2018. у 08.17
Kao sto rekoh da naučimo da ‘mijenjamo gume’ pa onda dalje.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeste, ali da naučiš da menjaš gume, ne zato što si žena, nego zato što si se odlučila da budeš vozač i zato što je to nešto što treba da znaš isto kao što treba da znaš da sipaš benzin...;)
Onda, kada ti pukne guma ti imaš opciju da pozoveš službu koja će to da uradi za tebe ali je važno i da znaš da to uradiš sama tako da uvek imaš izbor, manje više baš kao kod primera sa pravljenjem palačinki.
skoljka
(student)
11. мај 2018. у 10.47
Da, menjanje guma = problemi sto treba da se rijese, a ne da čekamo da ga neko drugi rijesi.
skoljka
(student)
11. мај 2018. у 10.47
Da, menjanje guma = problemi sto treba da se rijese, a ne da čekamo da ga neko drugi rijesi.
skoljka
(student)
11. мај 2018. у 10.48
Propustih to s palačinkama, u čemu je fora?
JV
(☆)
11. мај 2018. у 12.57
Primer sa palačinkama je trebao na jednostavan način da ilustruje princip koji sam pokušavala da razložim ali mi očigledno nije pošlo za rukom...;)

Basically, da li ostvarimo ono što smo zamislili, u mnogome zavisi od nas samih, pa kada krenemo da analiziramo zašto nam nešto nije pošlo za rukom, prvo treba da vidimo šta smo mi sami mogli bolje jer na kraju dana jedino što se broji je da li je nešto uradjeno ili nije.

Ko god da je vozač treba da zna da promeni gumu zato što je vozač, i ta se radnja ne može klasikovati kao muški ili ženski posao.

poet
11. мај 2018. у 14.21
Školjko, može svako da ima svoje tumačenje..to nije sporno. Ali! Ne može svako izgleda da protumači...
To ti je zato što se družiš sa JV :P
I ne zanima me vise da vas podučavam.. beznadežan ste slučaj :)))
JV
(☆)
12. мај 2018. у 05.07
Suviše smo se udaljile od filma.

Nije mi se dopalo što je žene obukla u muškarce a muškarce u žene. Zar nije mogla da uradi swap bez toga.
skoljka
(student)
12. мај 2018. у 11.23
Po meni je to morala da uradi zbog efektivnosti, da ostavi veći utisak.
I ona zenska sto dzogira na ulici gola do struka, to mi je tek fora:) a sto da ne, kad pomisliš?
skoljka
(student)
12. мај 2018. у 11.28
I sto je ok da se, depiliramo, šminkamo,uljepsavamo a muškarci trose minut ili manje svog dana na izgled? Koliko vremena samo potrsimo na sve ovo dok oni spavaju, bave se svojim hobijima ili ko zna šta? Zar ne mislite? Moj muž na početku naše veze nije ni mogao da shvati odakle meni ta energija da ustajem prije skole/posla i to sve odradjuem:)
JV
(☆)
12. мај 2018. у 14.31
Ja sve to što si nabrojala, a i mnogo više, radim prvenstveno jer mi se hoće pa mi samim tim ni ne pada teško da potrošim vreme i energiju na ono što izaberem.

Istina je da je često kod muškaraca sve nekako jednostavnije, manje se nećkaju i predomišljaju i manje sebi dozvoljavaju da ih drugi smetnu sa onoga što su naumili.
skoljka
(student)
12. мај 2018. у 17.15
Da, JV, većina žena to radi i mnogo vise, i radi nam se? A zašto nam se radi, a muškarcima ne bas (velikoj vecini)? Misliš da je pitanje Y hromozoma ili okruženja? To je glavno pitanje.
A to da se neckamo, zašto se neckamo? Isto pitanje kao i ovo gore, a zašto se oni ne neckaju? Zašto nas pogadja više mišljenje okoline nego njih i još mnogo toga?
Ja mislim da znam odgovor, a šta ti misliš?
nniki
(Nanotech)
13. мај 2018. у 00.50
Feminizam sve vise postaje stvarnost a manje verovanje i zelje da muskarci i žene trebaju imati u gotovo svemu jednaka prava i mogućnosti. Indikacije su da se intenzitet zelja žena za ostvarenjem punog feminizmom menja brze a naročito za poslednjih 30tak godina. Sve je vise i  organizovanih aktivnosti za podrske zenskih prava i interesa kroz politicke i socijalne manifestacije i klubove, TV Shows, itd.
Za sto bolja ostvarenja i ovakvih teznji žene se generalno mogu svrstati u dve grupe sa karakteristicnim mentalitetima, zeljeama, sposbnostima i specificnim teznjama.
One razumne, istinite i kooperativne žene koje su tipicno i viokog morala, žele da se feminizam odvija fer, logicno, nekakvom ubrzanom evolucijom, i onako koko su ga kntemporarni sociolozi mesovitog pola istrasirali.
Druga i znantno manja  grupa žena želi sto brze ostvarenje potpunog feminizma ali i da podosta čega bude na stetu muskaraca. Nešto kao da žele osvete, nad sadasnim i nadolazecim generacijama muskaraca za sva maltretiranja, eksploatacije i nepravde koje su žene dozivele kroz istoriju svojih bitisanja. Takve žene su uglavnom skoncentrisane na dobijanje sto većih politickih i socijalnih polozaja, bazirano na kvotama u skoro svim domenima ljudskih delatnosti ali ih sluzbe u naučno-tehnickim delatnostima skor i da ne interesuju.
Ove su im teznje nešto slične Afro-Amerikancima (crncima) koji žele i smatraju da zasluzuju da im se dodele obilne nadoknade za sva ona eksploatisanja koje su nad njima cinli beli ljudi, i još da im se daju visi polozaji po kvotama, privilegijama, politickim korektnostima a ne po zaslugama.
Ona prva grupa žena uziva zaslužene simpatije i postovanja nas muskaraca koji ih sve vise podržavamo i pomožemo da im se sto pre ostvari puna ravnopravnost i jednake mogućnosti.
skoljka
(student)
13. мај 2018. у 01.29
Apsolutno si u pravu nniki. Isto tako indijanci aka natives aka First Nations sto osjećaju prema bijelom čovjeku, isto tako...isto tako...ko god je bio potčinjen i u prošlosti doživio tako neku beyond strasnu nepravdu.
Međutim situacija iako naizgled kao jednostavna, ajmo da izopraštamo i move on u kreiranje novog pravednijeg poretka. Al Ima tu previse mentalno tereta nakupljenog generacijama da bi to išlo tako kao sto ti opisuješ (tu prvu grupu žena recimo iako bi bilo idealno da to bude tako jedan ‘clean cut’). Ima raznih poriva, želje za osvetom i sličnih negativnih emocija.
JV
(☆)
13. мај 2018. у 04.04
Zašto nas pogadja više mišljenje okoline nego njih i još mnogo toga?
Ja mislim da znam odgovor, a šta ti misliš?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nemam pojma so go ahead and tell me please...;)
JV
(☆)
13. мај 2018. у 04.11
i školjki i nikiju bih htela da kažem da nije amerika ceo svet, bez obzira što u maerici tako misle i nastupaju. Ono što se dešava u toj zemlji se ne dešava i u ostatku sveta na isti način.

America doesn't care for weak.
JV
(☆)
13. мај 2018. у 04.33
Možda je zato osećaj ugroženosti izraženiji tamo gde ste vi nego ovde gde sam ja.
I opet da se vratim na dominaciju belog muškarca, i da kažem da sam bila na mestima zemljine kugle gde je postojanje bele rase nevažna a i da dodam da se u belom svetu svakodnevno srećem sa primerima koji opovrgavaju teoriju dominacije belog muškarca.

Ilustracije radi, juče sam od stana do kafića, u nekih 500 metara, srela 5 muškaraca koji su gurali kolica i ni jednu jedinu ženu. Prvi je bio deda sa bebom unučetom koj je obučen u plavo spavao u kolicima. Onda sam srela tipa koji je sa svojim kolicima hteo da udje u jednu malu sportsku radnju pa se malo kao zaglavio na vratima, a zatim sam prošla pored dva skandinavca koji su gurali svako svoja kolica, i ćaskali. Ispred kafića se jedan razmišljao da li bi mogao da parkira kolica između stolova da popije piće i na kraju je odustao.

U Evropi ovakvi prizori nisu retki i mislim da kada bi i kod nas stvari bile mnogo bolje kada žene prestale da se guraju oko dece i da stvaraju muškarcima osećaj da one znaju bolje.

Nikada neću zaboraviti prizor na jednom letovanju gde je engleskinja ležala na ležaljci i čitala knjigu dok je njen muž na susednoj ležaljci pokušavao da promeni pelenu bebi koja se stalno vrtela i pomerala...;))
Sad u avionu se beba u rukama jednog mladog oca čvoknula u glavu dok je mama bila u toaltetu i počela da plače a on je odmah ustao da je ljuljuška i okrenuo se prema nama putnicima i rekao „please don't tell my wife”...:)
JV
(☆)
13. мај 2018. у 04.35
* for its weak
JV
(☆)
13. мај 2018. у 04.53

Smatram da ovakve revolucije počinju promenama kod kuće.
nniki
(Nanotech)
13. мај 2018. у 14.39
Skoljka:
Međutim situacija iako naizgled kao jednostavna, ajmo da izopraštamo i move on u kreiranje novog pravednijeg poretka. Al Ima tu previse mentalno tereta nakupljenog generacijama da bi to išlo tako kao sto ti opisuješ (tu prvu grupu žena recimo iako bi bilo idealno da to bude tako jedan ‘clean cut’). Ima raznih poriva, želje za osvetom i sličnih negativnih emocija.
----------------------------------
 Oprastanje i zaboravljanje je visa i sveta spiritualna disciplina koju ispoljevamo bas da bi stisali mnoge nepravde, zla i namete u podosta i zbog nade da bi se oni koji su to pocinili urazumili i odlucili se da više ne cine napasti i nedela i da se eventualno pokajaju i izvine. Problem je sto vecina tih pocinioca nedela i njihovi simpatizeri, navijaci i podrzaivaci ne shvataju oprastanje i zaboravljanje kao humanu i pomirljivu gesturu već to interpretiraju kao indikacije da su oni sto su im to izrazili neki slabici i da su to cinili jer nemaju drugih nacina da im se suprotstave...tj. neće da primenjiju silu  i druga zla jer su, po njima, nesposbni za to.
 Velika vecina Srba, iz skoro svih republika i pokrajina bivše Jugosavije, su prijateljski i ljudski isoprastali skoro svim onim koi su nad njima pocinili  genocide i mnoga druga zla da bi o ovo novije vreme ironicno doziveli ista zla,   genocide i još vece mrznje od strane onih kojima su oprastali i njihovim potomcima koji ispoljavaju sve veću, dominantnu u njima, genetsku mrznju.
nniki
(Nanotech)
13. мај 2018. у 15.23
Skoljka:
Ima raznih poriva, želje za osvetom i sličnih negativnih emocija.
---------------------------------------------------
Takve emocije se teze iskorenjiju a uglavnom samo mogu ako oni koji žele osvete i „nadoknade” postaju ekonomski zadovoljavajuce situirani, a za mnoge od njih ni to nie dovoljno je žele power koji se manifestuje preko visokih polozaje u raznim domenima ljudske delatnosti iako vecina  njih, po svojim sposbnostima to ne zasluzuju.
Ovakvi su slučajevi kad su u pitanju neke manjine i žene koje se osecaju disadvantaged u rznim državama. U Americi su to Afro-Americans i women koje su većinom žene pro-lib type i one koje su typical users i koje su opsesirane  sa politickoim, socijalnim i finaciskim mocima i visinama. Uvidele su to i naucile od greedy, materialistic and egoistic men, svidelo im se i žele da i one dominiraju emulirajuci ih ali još i to uporno zahtevaju overwhelmed onim „hoćemo feminizam” jer to zasluzujemo.
Americki Indijanci su u dalko manjoj meri takvi, uglavnom zato što imaju specijalna prava i ovlascenja, i sto veliku većinu njih država (čitaj oni koji placaju poreze) dotira ili izdržava.

  
skoljka
(student)
15. мај 2018. у 00.46
Ako si ikad bio na forumu gdje indijanci diskutuju ili slušao/gledao emisije o njihovim ispovestima stradanjima ne bi rekao da je situacija mnogo drugačija. To sto vlada dotira je samo materijalna strana koja mnogima nije dovoljna. Kao sto si rekao i za žene koje hoće da imaju jednakost u ‘moći’, a ne samo finansijsku dobrobit sto je samo jedna strana.
JV
(☆)
15. мај 2018. у 07.15
Indijanci u Americi su u istom položaju kao i aboridžini u Australiji ili amazonska plemena u Južnoj Americi.
Primetila sam da Amerikanci uvek napadaju one koji su nasledinici velikih carstva i drevnih civilizacije. Kao da identifikuju te teritorije iz straha da to ne postanu opet i da ih ne nadvladaju.
JV
(☆)
15. мај 2018. у 07.18
Šta je zajedničko svim tim domorodačkim zajednicama je da nemaju toleraniciju na alkohol i on je baš ono što vodi njihovom uništenju jer im ovi im to daju u ogromnim količinama
nniki
(Nanotech)
20. мај 2018. у 19.25
Naprotiv, kako su Skoljka i JV gore postirale, Americki Indijanci se znatno bolje tretiraju od Aboridzina a pogotovo od Amazon domorodaca. Dobili su sve sto su tražili i vise. Oni koji imaju svoje biznise, ne placaju takse na zarade. Medikalno im je besplatno. Omogućene su im i besplatne studije (država tj. Americki tax payers placaju za to). Čak i prestizni Amer univerziteti kao sto si Ivy League ((Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania, Yale) MIT, Stanford, U of Chicago i još bar tridesetak drugih privatnih U moraju da prime odredjenu kvotu A. Indijanaca bez obzira na njihovu sposbnost. Naravno, oni svi zavrsavaju „sa uspehom” Skoro svaka firma mora da ih primi, ako to oni žele, po kvoti tako da ih je vecina preplacena obzirom na svoje sposbnosti.
E sad i među njima ima onih koji bi želeli daleko vise pa čak i da se proglase za nekakve demokratske poglavice i da kao takvi budu priznati od svog naroda Amerike. žele i da postanu posebni entiteti i da, između ostalog, udju u Amer senat, najmanje po dva iz svakog plemena.

nniki
(Nanotech)
20. мај 2018. у 19.52
Jv's zapazanje o odsustvu tolerancije za alkohol je na svom mestu i to je dobro poznato još iz proslosti. Aerikanci i Englezi su još u 18 veku poceli da daju besplatno alkohol Indijancima i kasnije ih sve vise snabdevali, najverovatnije da bi im alkohol skrozirao mozgove i drzao ih sto vise i duže „drogirane” i minimizovali im natalitet.
Jv:
„Primetila sam da Amerikanci uvek napadaju one koji su nasledinici velikih carstva i drevnih civilizacije. Kao da identifikuju te teritorije iz straha da to ne postanu opet i da ih ne nadvladaju.”

Hehhe JV, ponekad se i kod tebe oseti tipicni Britanski stil...„Optuzuju druge da bi skrenuli paznju od sebe”.

Amerikanci nisu bas napadali naslednike najvecih carsvta/kraljevstva i drevnih civilizacija. Nikad nisu napali npr. Italijane i ostale vaznije potomke Rimskog Carstva, Rusije, Mongolije, Irana (potomke Persijanaca); Kineze, Egipcane, Azteke, Inke (potomci drevnih civilizavija).
Napade na većinu tih država su izvrsili Nemci, Brits i Francuzi. BTW...sve tri ove države su napadale Rusiju i svi uspesno potuceni i odbijeni ali su im Rusi veoma malo naplatili.
Kad doddje do napada, Amrikanci su uglavnom motivisani biznisom pa nije bitno koje je carstvo, kraljevstvo ili bilo koji drugi oblik uprave u pitanju. Amerikanci žele da nametnu svoju „demokratiju” celom svetu i da su im vodje svih tih država poslusni.

nniki
(Nanotech)
20. мај 2018. у 22.00
JV:
„i školjki i nikiju bih htela da kažem da nije amerika ceo svet, bez obzira što u maerici tako misle i nastupaju. Ono što se dešava u toj zemlji se ne dešava i u ostatku sveta na isti način.”
America doesn't care for weak.„

America indeed does not care for weak. Samo sto je takve atitude Americki government and senators, iako često falsely izjavljiju kako su oni za zastitu slabih, ugrozenih i podcinjenih. In reality, oni vise ugrozavaju, oslabljavaju i kreiraju mizerije po svetu nego sto nekim slabim i nesposbnim zaista pomazu.

Tačno je da se u vecini ostatka svetaa ne dasava ono sto i u Amrici ali to je zato što skoro ceo svet nije sposban da im se desavaju stvari kao u Americi. However, manje-vise ceo svet sledi Ameriku, kopira mnogo čega njenog i pokusava podosta da emuliira Amerikance u entisipaciji i zeljama da imaju Americke nacine zivota.
Eto i UKs su odlucili to enhance their kingdom by accepting into their royalty American Meghan Markle i da joj dodele titulu Douches of Sussex. Sada ceo Commonwealth tretira Meghan, princess Henry (yes, i to joj je titula jer ne može kao commoner da sebe naziva samo kao plain princess!) najpoularniju od svoh UK royals

JV
(☆)
23. мај 2018. у 03.42
nniki možda je pre pola veka i postojala ta neka slika o americi kao o zemlji u koju su ljudi priželjkivali da idu ili slede, ali to već odavno ne postoji.

Takođe Megan za Engleze, Megan je prvenstveno afrikan a kao što znamo Brexit je na pomolu, a skoro pola Komonvelt zemalja je baš u Africi so it will come in handy one day don't you think...;)
Osim svoje boje kože, ona je razvedena, starija od Harija i strankinja. Ovaj brak, zajedno sa Viliamovim koji je oženio gradjanku, šalje jasnu poruku da je monarhija spremna za 21 vek...;)
Posle Edvardove abdikacij i gospodje Simpson jasno je kolika je ovo promena, mada, moram priznati da sam uvek sumnjala da je pravi razlog iza Edvardove abdikacije zapravo njegova veza sa Hitlerom i podrška fašizmu. Gospodja Simson je bila samo izgovor.
JV
(☆)
23. мај 2018. у 03.55
Amerikanci nisu bas napadali naslednike najvecih carsvta/kraljevstva i drevnih civilizacija. Nikad nisu napali npr. Italijane i ostale vaznije potomke Rimskog Carstva, Rusije, Mongolije, Irana (potomke Persijanaca); Kineze, Egipcane, Azteke, Inke (potomci drevnih civilizavija).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ti si slep kod očiju dragi moj.

A šta misliš da se arapsko proleće jednostavno desilo?
Šta sad rade Iranu nego ga napadaju?
U kakvom je stanju Mexico. Satiru ga već decenijama a o njihovim igrama sa latinskom Amerikom za koju su Evropi jasno dali do znanja da je to njihov backyard. Monroova doktrina je i dan danas na snazi. O čemu ti to nniki.

A tek su Kinezi zakomplikovali situaciju za US jer pokupovaše pola sveta.
Na osnovu svega što se dešava ja sam sigurna da je Afrika sledeće poprište obaranja ruku svetskih sila i Megan će se višestruko isplatiti.

Jadan Hari, nije James Bond but things he does for England are equaly strategic.
nniki
(Nanotech)
26. мај 2018. у 13.27
Nije bas da su zelje imigranata opale za Ameriku. Jesu Z. Evropljana i Skandinavaca ali ne i ostatka sveta. Da Amerika želi i može da primi imigrante, inicijalno bi bar 1 milijarda zelela da se dosele tamo.
I dalje se iseljavaju Z. Evropljani u US; podosta penzionera koji su zeljni suncanih i toplih crajeva. Biznismeni, glumci, pevaci, kompozitori itd. se konstantno preseljavaju u Ameriku iz najvaznijeg razloga: daleko bolja zarada.

I am with you about Megan, JV dear. U temi o njoj i Harriju sam naveo zašto je taj marriage bio pozeljan, opravdan i koliko se ocekuje da će biti profitabilan za UK. Samo sto Meghan's karakter nije ni blizu onog kako se ona predstavlja, naročito sa svojim verry appealig smile. Meghan's pattern indicates da će ona zahtevati sve vise i vise i da će se sve manje pridržavati UK Royal Codes. Not so good chances are da će ona i Harry proslavljati even a 5 year anniversary, izuzev možda ako se her Royal Greediness QE odluci to abdicate u korist Prince Charles ili ako premine. What do you think?

Abdukacija Kralja Eduard VIII zbog zenidbe Amerikanke Welles Simpson je potvrdjena kao onakva kavu su je UK i svetska istorija prihvatile. UK i US tabloidi su prljavo desparatni za senzacijama ali gotovo nikad nisu uspeli za skoro sva svoja vaznija „otkrica” to offer reliable sources or hard copies of supporting documents.
nniki
(Nanotech)
26. мај 2018. у 14.37
Ime joj bese Wallis!
nniki
(Nanotech)
26. мај 2018. у 14.59
JV:
A šta misliš da se arapsko proleće jednostavno desilo?
Šta sad rade Iranu nego ga napadaju?
U kakvom je stanju Mexico. Satiru ga već decenijama a o njihovim igrama sa latinskom Amerikom za koju su Evropi jasno dali do znanja da je to njihov backyard. Monroova doktrina je i dan danas na snazi. O čemu ti to nniki.
---------------------------------
Arapsko Proleće a posebno Libija su bili od daleko većeg interesa za Z. Evropu, in particular for UK i France. Skoro svih oko $200 milijardi Libijskog novca je bilo pod kontrolom UK government and banks i nekako je vecina istog zavrsilo tamo bez nadoknada.
U Iranu vladaju pohlepni fundamentalisti Ajatole i Mule. Ta država se, kao i Libija inatila Americi i onda su pissed off kad moraju da ispastaju za to.
Iranci su izvrsili invaziju na US ambasadu u Teheranu kad su 444 dana, 1979/1980, drzali 52 clana US ambasade i US gradjana kao hostages.
Anyhow, zapadu nije u interesu da Arapi i Iranci vrsljaju u njihovim sferama influencije i zivota, pogotovo sa svojom multimilionskom inigracijom i još da sire svoj fundamentalizam po svetu.
Opet JV, US nije napadala ove države kao sto nije napadala ni Mexico ali im je pokazivala pesnice i podsecala ih na moguće konsekvencije.Takođe mnogim državama je davala, i sad im daje nešto manje, veliku ekonomsku pomoć.
UK je ta koja je napadala podosta od svojih danasnjih kolinija, sorry commonwealth država, i drevene civilizacije. Drzala je tamo cesce i svoju vojsku i opljaclala ih je, naročito zlato i drago kamenje. UK je napadala i Ruse sa svojom „cuvenom flotom” pa su ih Rusi skrozirali tako da su ih Brits morali moliti za honorable compromise and peace.

JV
(☆)
26. мај 2018. у 17.47


Ok
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.